ماه: اسفند ۱۴۰۳
برگزاری رویداد هنری چیستا ، وقتی که لباس ها قصه می گویند

رویداد هنری چیستا در روز جمعه ۲۴ اسفند افتتاح و از ۲۵ اسفند ماه به صورت رسمی برای بازدید عموم در کافه گالری گلفان دایر و تا ۱۰ فروردین ماه ادامه دارد .
در بخشی از معرفی این رویداد آمده است :
چیستا سفری به دل هنر و اصالت
چیستا نامی بر گرفته از الهه آگاهی و دانش ، برندی است که ریشه در هنر و فرهنگ غنی جنوب ایران دارد . ما در چیستا به طراحی لباسهایی می پردازیم که هر کدام بازتابی از اصالت ؛ نوآوری و زیبایی هنرهای دستی این سرزمین اند.
باور داریم که هر لباس یک داستان است ؛ داستانی از هنر ، فرهنگ و عشق .
ما با استفاده از پارچه های دست بافت ، نقاشی های هنرمندانه و طراحی هایی که به دقت و ظرافت خلق می شوند تلاش می کنیم میراث فرهنگی ایران را در قالبی مدرن و کاربردی به جهان ارائه دهیم .
در این مسیر ، حمایت از هنرمندان محلی و صنایع دستی برای ما یک اولویت است . هر طرح و نقشی که در چیستا خلق می شود، حاصل دستان پرتوان هنرمندان ایرانی است که به هنر و اصالت این سرزمین جان می بخشد .
چیستا برای شماست ، شما که قلب تپنده این برندید . ما به رضایت و همراهی شما افتخار می کنیم و متعهدیم تجربه ای بی نظیر از هنر کیفیت و ارتباط صمیمانه برایتان رقم بزنیم .
به دنیای چیستا خوش آمدید؛ جایی که هنر ، فرهنگ و انسانیت با هم پیوند می خورند .
الهام افشار یکی از برگزار کنندگان این رویداد گفت :
تمام سعی ما این است که آثار از پارچه های ارگانیک و تمام پنبه ، سازگار با محیط زیست و حساسیت زا نباشد .
او با بیان اینکه به هر لباس یک شخصیت داده ایم وداستانی را روایت می کند گفت : یکی از سیاست های خانه چیستا این است که لباس ها تک نسخه و کار دست باشد
تمامی نوار ها و حتی دکمه هایی که استفاده شده از چوب پیش خرما است و برای خلق این آثار از المان های جنوب الهام گرفته و با عناصر مدرنیته ترکیب کرده در درواقع و از نگاه هنری یک اثر را تبدیل به لباس کردیم .
این رویداد توسط الهام افشار – پانته آ نقیب پور و مهسا مصلی نژاد برگزار شده است
۱۴۵ مورد مشکوک به سرخک در هرمزگان شناسایی شدند

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان از شناسایی ۱۴۵ مورد مشکوک به بیماری سرخک در استان خبر داد و اعلام کرد که از این تعداد، ۴۲ مورد به طور قطعی به سرخک مبتلا بودهاند.
وی افزود که این موارد طی دو ماه اخیر شناسایی شدهاند و بیشتر مبتلایان از اتباع بیگانه و چادرنشینانی هستند که از استانهای دیگر به هرمزگان سفر کردهاند. این گروهها به دلیل شرایط خاص زندگی و عدم دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی، در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به بیماریهای واگیر از جمله سرخک قرار دارند.
مسئولان بهداشتی استان تأکید کردند که برای کنترل و پیشگیری از شیوع بیماری، برنامههای واکسیناسیون و مراقبتهای بهداشتی به شدت در مناطق پرخطر در حال اجراست.
تیم ملی ایران نایب قهرمان کبدی بانوان آسیا شد

تیم ملی کبدی بانوان ایران با شکست برابر هند نایب قهرمان مسابقات کبدی آسیا شد.
در دیدار پایانی ششمین دوره مسابقات کبدی قهرمانی بانوان آسیا، دو تیم پرقدرت و مدعی ایران و هند مقابل هم قرار گرفتند که در پایان تیم هند با نتیجه ۳۲_ ۲۵ مقابل تیم کشورمان به پیروزی رسید و عنوان قهرمانی را از آن خود کرد.
تیم ایران مقام نایب قهرمانی را بدست آورد و تیمهای نپال و بنگلادش هم به طور مشترک در رده سوم قرار گرفتند.
ششمین دوره مسابقات کبدی قهرمانی بانوان آسیا به میزبانی استان تهران (شهر پردیس) از ۱۶ تا ۱۸ اسفند برگزار شد.
کاهش ۶۰ درصدی عفونتهای تنفسی نسبت به آبان و آذر/ سهم بالای «آلرژنها» در فصل بهار

معاون بهداشت وزارت بهداشت آخرین وضعیت بیماریهای تنفسی را تشریح کرد و گفت: عفونتهای تنفسی نسبت به ماههای آبان و آذر بیش از ۶۰ درصد کاهش یافته است و با پیک خفیف عفونتهای تنفسی در فروردین ماه مواجه میشویم.
دکتر علیرضا رئیسی با بیان اینکه عفونتهای تنفسی در پایینترین حد خود قرار دارد، اظهار کرد: بررسیها بیانگر این است که وضعیت کنونی عفونتهای تنفسی نسبت به ماههای آبان و آذر بیش از ۶۰ درصد کاهش یافته است.
وی درباره احتمال بروز پیک جدید بیماریهای تنفسی گفت: الگوی بیماریهای تنفسی سالهای گذشته نشان میدهد که با پیک خفیف عفونتهای تنفسی در فروردین ماه مواجه میشویم. پیک خفیف بیماریهای تنفسی به دلیل دیدوبازدیدها و سفرهای نوروزی است. فردی که دچار سرماخوردگی و در تجمعها حاضر میشود، میتواند بیماری را به دیگران منتقل کند. ویروس آنفلوآنزا همواره وجود دارد و هیچگاه ازبین نمیرود. این ویروس نه تنها از بین نمیرود بلکه جهش مییابد و از نوعی به نوع دیگر تبدیل میشود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه «علائم حساسیت» بیشترین میزان علائم تنفسی در فصل بهار هستند، توضیح داد: میزان آلرژنها با آغاز فصل بهار افزایش مییابد. علائم افرادی که مبتلا به آسم یا سایر بیماریهای تنفسی هستند با آغاز فصل بهار تشدید میشود.
رئیسی با تاکید بر اینکه رعایت نکات و موازین بهداشتی ضروری است، اظهار کرد: با توجه به اینکه ویروس آنفلوآنزا همواره وجود دارد و هیچگاه ازبین نمیرود و از نوعی به نوع دیگر تبدیل میشود، میبایست از ابتلا به این بیماری پیشگیری کرد. رعایت نکات بهداشتی، مهمترین راه و روش برای پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا و سایر عفونتهای تنفسی به حساب میآید. افرادی که دارای علائم عفونتهای تنفسی هستند، میبایست در جمع حاضر نشوند و از ماسک استفاده کنند تا بیماری به دیگران منتقل نشود.
لباس، گویاترین رسانه برای معرفی هویت هرمزگان

در مراسم افتتاحیه اولین رویداد مد و لباس گلابتون، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان بر اهمیت لباس به عنوان پیشتازترین رسانه فرهنگی تاکید کرد و اظهار داشت: پوشش، نه تنها فراگیرترین ابزار معرفی هویت ماست، بلکه هنر لباس طراحی نیز نقش مهمی در انعکاس داشتههای فرهنگی ایفا میکند.
فرخنده جلالی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان در جمع شرکتکنندگان در اولین رویداد مد و لباس گلابتون، با تأکید بر عنصر زیباشناختی در طراحی لباس به هنرمندان توصیه کرد که برای خلق اثر موردپسند مردم توجه ویژه ای به کنشها و نگرشهای اجتماعی و تنوع فرهنگی استان داشته و از تجربیات سایر هنرمندان نیز بهرهبرداری کنند.
وی در آئین پایانی اولین رویداد لباس تلفیقی گلابتون، گفت: هنر شما درهم تنیده و زیرشاخه ای از هنرهای زیباست و اگر میخواهید از تجربیات و دانش سایر هنرمندان در خلق اثر بهرهببرید باید توجه ویژهای داشته باشید به آثار هنری دیگر رشتهها که در نگارخانهها و موزهها به نمایش در میآید.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، آشنایی با کنشها و نگرشهای اجتماعی همچنین تنوع فرهنگ پیرامونی را مهمترین شناخت در حوزه طراحی لباس برشمرد و افزود: دانش شما طراحان لباس از حوزه اجتماعی و فرهنگی استان به شما کمک میکند که سلیقه جامعه مخاطب خود را پیشبینی کنید و متناسب با همین تنوع و تکثر فرهنگی طراحی مورد پسندتری داشته باشید.
وی طراحی لباس را هنری کاربردی در ارتباط با مردم دانست و بیان کرد: پوشش اولین و فراگیرترین رسانهای است که پیشتاز در معرفی ما و داشتههای فرهنگی ماست و از این منظر نیز هنر شما اهمیت ویژهای دارد.
جلالی توسعه صنعت مد بر پایه اقتصاد در دنیای امروز را مورد اشاره قرار داد و تأکید کرد: شما هنرمندان در معرض نامها و برندهای تجاری بسیاری قرار دارید که هم میتواند فرصتی باشد که شما را با بازار بزرگ هنرتان آشنا کند هم میتواند تهدیدی برای خلاقیت و آزادی عمل شما باشد مراقب باشید که تقلید جای نوآوری را نگیرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به آسیب لباسهای رها شده در محیط زیست به ویژه زیست بوم دریایی استان از طراحان لباس هرمزگان خواست در تمامی مراحل کار خود به صیانت از محیط زیست و هنر بازآفرینی لباسها توجه جدی داشته باشند.
هیات داوران نخستین جشنواره گلابتون در بندرعباس آرای خود را اعلام کردند.
هیات داوران با ذکر نکاتی در خصوص آثار این دوره طراحان، ارزش نهادن به مسایل عمومی و فرهنگ، توجه به نیازهای محاطبان، داشتن خلاقیت و نوآوری و کیفیت و دقت بیشتر در کارها آرای خود را اعلام کردند.
گروه هنری “چیستا” رتبه اول خانم ها الهام افشار، مهسا مصلی نژاد و پانته نقیب پور.
برند “گلابتون” از شهر جاسک رتبه سوم خانم حمیده مرادی نژاد.
گروه هنری “اصالت نو” رتبه سوم خانم ها راضیه رسولی، زینب جاسکی و فاطمه گودرزی.
شایستگان تقدیر دانشگاه علمی و کاربردی مرکز کیش خانم ها شهلا شمسایی، زهرا فروتن، مریم راه پیما و محمد امین غفوری.
شایان ذکر است: داوران این دوره (اولین رویداد تلفیقی مد و لباس هرمزگان، گلابتون) مینا رنجبر و آزاده آریانا بوده اند.
تأثیر متفاوت زمان استرس در بارداری بر فرزندان دختر و پسر

دانشمندان دریافتند استرس تجربهشده در اواسط بارداری مادران، تأثیر شدیدتری بر واکنشپذیری دختران به استرس دارد، در حالی که پسرها به استرس تجربهشده در اواخر بارداری مادران خود حساستر هستند.
وبگاه نوروساینس نیوز در گزارشی آورده است: یافتههای جدید گروهی از پژوهشگران دانشگاه ایالتی میشیگان در آمریکا نشان میدهد که تأثیر استرس در دوران بارداری با توجه به جنسیت نوزادان، متفاوت است و تفاوت نحوه واکنش پسران و دختران به استرس را شکل میدهد.
پژوهشگران برای اولینبار، استرس هفتگی را در ۲۷ هفته بارداری بررسی کردند تا دریابند چه زمانی بیشترین تأثیر را بر پاسخ نوزادان به استرس و خلقوخوی آنها میگذارد؛ این دو معیار نشاندهنده واکنشپذیری زیستیرفتاری نوزادان هستند.
آنها ۳۹۶ زن باردار را که به دلیل درآمد کم و یا قرار گرفتن در معرض خشونت شریک زندگی، در معرض خطر زیادی قرار داشتند، انتخاب کردند. ارزیابی استرس هفتگی آنها با استفاده از ایمیل یا پیامک از هفته ۱۵ تا هفته ۴۱ بارداری انجام شد.
شش ماه پس از زایمان، سطوح کورتیزول نوزادان قبل و بعد از یک کار آزمایشگاهی استرسزای خفیف اندازهگیری شد تا مشخص شود محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- فوقکلیه آنها چگونه به استرس پاسخ میدهد. مادران نیز درباره خلقوخوی نوزادشان گزارش دادند.
براساس یافتههای پژوهشگران هم در اواسط و هم در اواخر بارداری حساسیت به استرس افزایش مییابد؛ اما دختران و پسران الگوهای متفاوتی از حساسیت داشتند. تجربه استرس در اواسط بارداری بر محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- فوقکلیه و خلقوخوی دختران تأثیر میگذارد، در حالی که استرس اواخر بارداری بر پسران تأثیرگذار است.
جوزف لانشتاین (Joseph Lonstein)، یکی از پژوهشگران این طرح گفت: امیدواریم که یافتههای ما الهامبخش پژوهشهای بیشتری باشد تا بتوانیم بهتر بفهمیم که در دوران بارداری چه اتفاقی در رشد مغز جنین میافتد و چگونه استرس بر آن تأثیر میگذارد.
یافتههای جدید، باورهای قبلی مبنیبر اینکه دختران عموماً حساستر هستند را اصلاح کرد و اهمیت زمان قرار گرفتن در معرض استرس قبل از تولد برای فهم و احتمالاً کاهش خطراتی که در طولانیمدت سلامت روان را تهدید میکنند، نشان داد.
پیشگیری از خشونت تنها با قانون ممکن نیست
معاون رئیسجمهور:

معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده درباره وضعیت تصویب لایحه خشونت علیه زنان گفت: این قانون در مجلس در حال بررسی است و امیدواریم که به سرعت تصویب شود اما باید توجه کنیم که پیشگیری از خشونت فقط با قانون ممکن نیست بلکه به تغییرات فرهنگی نیاز داریم.
زهرا بهروز آذر در نشست با کمیته زنان خانه احزاب اظهار کرد: امروز زنان ایرانی توانستهاند ۶۱ درصد از ورودیهای دانشگاهها را به خود اختصاص دهند و بیش از ۶۰ درصد از کادر درمان و آموزش کشور زنان هستند و این موضوع نشان میدهد که زنان ما اعتماد به نفس و توانایی بالایی دارند.
بهروز آذر بر لزوم افزایش حضور زنان در عرصههای مدیریتی تأکید کرد و افزود: در دولت چهاردهم، برای اولین بار استاندارانی از اقلیتهای مذهبی و بخشداران زن منصوب شدهاند.
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده همچنین به مسائل فرهنگی در ازدواج و توانمندسازی زنان اشاره کرد و افزود: مسائل فرهنگی و تغییر نگرشها نقش مهمی در بهبود وضعیت زنان دارند، باید تلاش کنیم تا زنان و مردان بهطور همزمان توانمند شوند و بهطور مشترک در جامعه پیشرفت کنند.
پیشگیری از خشونت تنها با قانون ممکن نیست
بهروز آذر بر لزوم توجه به نیازهای مختلف زنان از جمله زنان سرپرست خانوار، زنان شاغل، زنان سالمند و دختران جوان تأکید کرد و گفت: باید برنامههای جامعتری برای رفع مشکلات قشرهای مختلف زنان طراحی کنیم تا هر فرد در هر موقعیتی که هست، بتواند به حقوق و فرصتهای برابر دست یابد.
بر اساس این گزارش، اعضای کمیته زنان خانه احزاب در این نشست به مسائلی چون مهاجرت نخبگان، حقوق زنان، دختران در معرض آسیبهای اجتماعی و لزوم استفاده از تجربیات فعالان سیاسی زنان برای آشنایی جوانان با این حوزه اشاره کردند همچنین موضوعاتی مانند تسهیل در دریافت مجوزهای لازم برای زنان، حمایت از زنان کشاورز و فعال در صنایع دستی، بیمه کشاورزی، توجه به بانوان سالمند و مدارس شبانهروزی دختران مطرح شد.
دختر باد

به او میگویند «دختر باد»؛ چندین مدال در رشته دوومیدانی کسب کرده و با اینکه ۳۲سال دارد، میگوید که برای المپیک بعدی هم تلاش میکند.
به او میگویند «دختر باد»؛ چندین مدال در رشته دوومیدانی کسب کرده و با اینکه ۳۲سال دارد، میگوید که برای المپیک بعدی هم تلاش میکند. در مورد مردم ایران که حرف میزند در چشمانش ۲مروارید اشک را میتوان دید و میگوید: آرزویش دیدن دل شاد و لب خندان مردم است. از ۷سالگی برای ورزشکارشدن تلاش کرده و هنوز هم ساعتهای زیادی ورزش میکند و برای نام خودش و ایران دویده و باز هم میخواهد بدود.
از مهاجرت ورزشکاران ناراحت است و میگوید: من به شعار «بمان و بساز» خیلی اعتقاد دارم.
متن پیش رو گفتگوی همشهری با «فرزانه فصیحی» است؛ زن ورزشکار و قهرمان ایران که از پستیها و بلندیهای رشته دوومیدانی میگوید:
شما در ۵سال گذشته هیچوقت قبول نکردید که گفتوگوی تصویری انجام دهید و الان بالاخره راضی شدید. چرا این مدت هیچ گفتوگوی تصویری نداشتهاید؟
دلایل شخصی خودم را داشتم؛ دوست داشتم مقداری از این فضا دور باشم.
لقب دختر باد از کجا میآید؟ این لقب را به همه دختران دوومیدانی میدهند؟
این لقب از زمان لیلا ابراهیمی، دونده استقامت ایران گذاشته شده و بعد از آن به دختران دونده دیگر هم این لقب را دادهاند. لقب زیبایی است. القاب خیلی برای من مهم نیستند. من همیشه میگویم که من «فرزانه فصیحی» هستم و برای این اسم تلاش کردهام که اسمم را بهعنوان یک دختر ایرانی در جهان نشان بدهم.
برای این اسم چند سال تلاش کردهاید؟
بیشتر از ۱۵ سال.
چند ساله هستید؟
متولد ۱۳دی ۷۱ هستم.
سال ۹۷ در برنامهای کاملا دخترانه گفتوگویی با فرزانه فصیحی داشتم. آن زمان از ورزش خداحافظی کرده بودید. چرا؟
بله! من یک سال از ورزش دور شدم؛ هر چند ما نمیتوانیم از ورزش جدا شویم. روزهای سختی را گذرانده بودم. آن زمان مسابقات بازیهای آسیایی بود و بعد از چند سال که در اوج بودم، اعزام نشدم. میگفتند که استانداردها را ندارم. آن زمان اعتراض من این بود که ما ۴ سهمیه داشتیم، اما فقط ۲ سهمیه را اعزام کردند. حرف من این بود که چرا از تمام سهمیهها استفاده نمیکنید؛ درصورتی که کشورهای خارجی از تمام سهمیهها استفاده میکنند.
در آن زمان خداحافظی کردید، اما بعد با قدرت برگشتید و یک رکورد هم جابهجا کردید؟
بله! رکورد را جابهجا کردم. به من گفته بودند که تو فرم بدنت به دوی سرعتی نمیخورد. من هم خواستم که این موضوع را به این دوستان ثابت کنم و ثابت کردم.
از چند سالگی ورزش را به شکل جدی شروع کردهاید؟
من از ۷سالگی با ژیمناستیک ورزش را شروع کردم، اما از مدرسه برای مسابقه دوومیدانی انتخاب شدم. آنجا رکورد زدم و بهعنوان یک استعداد معرفی شدم. من آن زمان بهخودم میگفتم که خب، من برای چه باید بدوم، اما بعد از یکسال نگاهم عوض شد و به تمرینها رفتم و در نخستین مسابقه کشوری هم مدال برنز گرفتم؛ به همین ترتیب مدالهای دیگری هم گرفتم و علاقهام برای رکوردهای بعدی بالا رفت. البته الان دوست دارم که از مسیر لذت ببرم. این مسیر و اتفاقاتی که در آن افتاد، هرگز از یادم نمیرود.
شخصیت تو به شکلی است که برای بهدست آوردن اهدافت، خیلی میجنگی؟
خیلی زیاد. من خیلی بیشتر از دوندههای معروف خارجی جنگیدم؛ چون شرایطمان مقداری متفاوت است.
چه چیزی فرق دارد؟
مشکلات در همهجا هست، ولی تفاوتهایی داریم.
یک پستی در شبکه اجتماعی گذاشتهاید و بعد از مسابقات المپیک نوشتهاید که المپیک تمام شد، اما من شاید تنها عضو کاروان بودم که مسابقهام از تلویزیون پخش نشد؛ البته ندا شهسواری هم مثل شما بود. چه حسی داشت؟
برایم خیلی تلخ بود. ما ۳۰ نفر در المپیک بودیم. من انتظار داشتم که دیده شوم؛ بدون شک این تصمیم برای آن دوستان هم سخت بود؛ چون مسابقات من بهدلیل نوع پوشش سایر ورزشکاران کمی متفاوت است، ولی من خودم فکر میکردم دوستانی که در مسابقات حضور داشتند، میتوانستند تنها از من تصویربرداری کنند، اما این کار را هم نکردند. وقتی میبینم که دوستان در کشورهای دیگر در رسانههایشان دیده میشوند، دلم میگیرد.
برای المپیک بعدی تلاش میکنید؟
امید به خدا! تا جایی که بدنم توان داشته باشد، تلاش میکنم. اگر شرایط مهیا باشد و بدن اجازه بدهد، میتوان ادامه داد.
در یکی از ویدئوهایت، مردم ایران را بهترین مردم معرفی کردید. این مردم تا حالا دلت را نشکاندهاند؟
تنها کسانی که همیشه پشت من بودهاند، مردم ایران هستند. من برای این مردم خیلی تلاش میکنم و به تلاشم ادامه خواهم داد.
درآمد ورزشکارها فقط از ورزش است یا تبلیغات هم میگیرند؟
ورزشکار حرفهای باید تمام تمرکزش بر کارش باشد. در نقاط دیگر جهان، ورزشکار حامی مالی دارد؛ درواقع ورزش تبدیل بهکار افراد میشود. من و همسرم که یک تیم ۲نفره هستیم، خودمان حامی مالی پیدا کردهایم و خوب کار میکنیم. هزینهها آنقدر بالا بود که نیاز به یار کمکی داشتیم. اولین سالی که من از ایران برای مسابقات رفتم، خانه و ماشینم را فروختم؛ چون حس میکردم که باید سرمایهگذاری کنم، خدا را شکر توانستم.
از چه سالی با همسرت تیم ۲نفره تشکیل دادهاید؟
از سال ۹۸.
الان این تیم ۲ نفره چه میکنند؟
من داخل زمین هستم و همسرم برنامهها را مدیریت میکند.
تا به حال با هم دچار اختلاف نشدهاید؟
مرز باریکی وجود دارد و خیلی سخت است. گاهی در کار با هم اختلافنظر داریم، اما قبول کردهایم که این تیم ۲نفره با هم بهتر پیش میروند. برخی اوقات خسته میشویم، اما وقتی از هم حمایت میکنیم، میتوانیم بهراحتی بلند شویم و ادامه بدهیم. از همسرم ممنونم که این سالها مرا تنها نگذاشت و هرکاری را برای من انجام داد. زنها میتوانند پا به پای مردها کار کنند و در اجتماع باشند، اما وقتی به خانه میرسم و کار خانه را انجام میدهم، آرام میشوم. از زمانی که با همسرم آشنا شدهام، موفقتر هستم.
پدرتان هم حامی شما بود؛ درست است؟
پدرم، مادرم و برادرم؛ چون ما یک خانواده ورزشی هستیم. پدر من والیبالیست بود و ۵سال میآمد پای تمرینهای من یا مادرم کارهای روانکاوی مرا انجام میداد و در تکتک مسابقات من حضور داشت و برادرم قهرمان شیرجه و شنا بود و در کل همه دوست داشتند پیشرفت کنم.
زهرا بهروزآذر، معاون زنان ریاستجمهوری به صراحت گفتند که ما با موتورسواری زنان مخالفتی نداریم و باید آزاد شود. تو که دونده هستی، دوست داری موتور هم سوار شوی؟
چقدر خوب. بله. سوار هم شدم و خیلی هم دوست دارم. آزاد شود هم سوار میشوم و فکر میکنم در کیش آزاد هست که امیدوارم در کشور هم آزاد شود.
تا حالا به این فکر کردهای که ۵۰سالگی کجای این جهان هستی و چه میکنی؟
دوست دارم در ۵۰سالگی در آرامش باشم. آنقدر در این سالها دویده و تلاش کردهام که میخواهم در آن سن آرام باشم و دوست دارم فرزند داشته باشم و خانوادهام را بزرگتر کنم.
دوست دارید فرزندانتان دوومیدانی را انتخاب کنند؟
بله! چراکه نه. ژن ورزشی دارند؛ هم پدر و هم مادر. حتی شاید از من خیلی بهتر هم شوند و من تأکیدم این است که بچهها حتما باید در ورزش باشند؛ چراکه دوست دارم لذتهایی را که ما تجربه کردهایم آنها هم تجربه کنند. دوره ورزشی ما سختی داشت، اما لذتهای زیادی هم داشت.
بزرگترین لذت آن چه بوده است؟
بزرگترینش این بوده که جا نزنی و وقتی در چالهای افتادی، بلند شوی و دستت را بزنی روی زانویت و ادامه بدهی. ما باید ادامه بدهیم.
هیچوقت بعد از شکستهایت ناامید نشدی؟ نشده بگویی دیگر نمیشود؟
هیچوقت! و تا الان این اتفاق برای من نیفتاده است؛ چون فکر میکنم که شکست هم جزئی از این فرایند است. تو اگر شکست نخوری، لذت برد را هم نمیتوانی داشته باشی؛ تا همیشه که نمیشود برد باشد. یک موقعهایی هم نیاز است که تو بروی پایین و آنجا را هم نگاهی بیندازی تا قدر آن بالابودن را هم بدانی.
اگر وزیر ورزش شوی، مهمترین کاری که باید برای ورزشکاران انجام شود، چیست؟
وزیر ورزش یکسری کارهای خاص را میتواند انجام دهد و همهچیز با ایشان نیست؛ ولی من اگر وزیر ورزش بودم و میدیدم که دخترها چقدر تلاش میکنند، اهمیت ویژهای به آنها میدادم.
بعد از اینکه زنان در رشتههای ورزشی قهرمان شدند، یک موج گرایش به آن ورزش از طرف زنان زیاد شد؛ در دوومیدانی هم اینگونه بود؟
خیلی زیاد! و الان دوی خیابانی چقدر زیاد است و میبینم که همه مشتاقانه سمت این رشته آمدهاند و من هر روز هزاران پیام از افراد مختلف میگیرم که دوست دارند دو را شروع کنند و این خیلی برای من لذتبخش است.
هدفت برای سال۱۴۰۴چیست؟
دوست دارم مدالی که نگرفتم، یعنی مدال بازیهای آسیایی را انشاءالله بگیرم که البته ۲سال دیگر برگزار میشود. البته شرایط سختتر شده که همه آن هم مالی نیست. بعضی مواقع در حد یک تلفن که فرزانه آسیب دیدی و چه کاری میتوانیم برای تو انجام دهیم هم آدم را دلخوش میکند و وقتی میبینی اینطوری نیست، اذیت میشوی.
و حرف آخر؟
برای سال جدید آرزوی شخصی ندارم. مثل چند سال پیش امیدوارم مردم دلشان شاد شود و لبخند روی لبهایشان بیاید و من هم همیشه دونده و قهرمان کوچک مردم هستم و سر تعظیم فرود میآورم برای مردم ایران و به عشق آنها.
تا به حال به مهاجرت فکر کردهاید و از شما خواستهاند که با تغییر تابعیت در کشور دیگری به فعالیتتان ادامه بدهید؟
بله! از من خواستهاند. من خیلی دلم میگیرد وقتی میبینم که ورزشکارها میروند. متأسفانه ورزشکاران خیلی خوبی از ایران مهاجرت کردهاند. من یادم هست که تا چند سال پیش وقتی میدیدند که ورزشکاری دلسرد شده، او را بهنحوی راضی نگه میداشتند، اما الان مقداری اولویتها متفاوت شده است؛ خیلی راحت نخبههای علمی و ورزشی ما از ایران میروند. من به شعار «بمان و بساز» خیلی اعتقاد دارم. میشود ایران را ساخت؛ هر چند خیلی سخت است، اما من میگویم اگر همه بروند، چهکسی قرار است بسازد. نمیدانم شاید یک روزی من هم به این نتیجه برسم که باید بروم، اما امیدوارم که این اتفاق هیچوقت نیفتد. اینجا وطن و خانه من است؛ چرا باید بروم. با احترامی که برای همه ورزشکارها و تصمیمشان قائل هستم، ولی من دوست ندارم این اتفاق بیفتد و دلم میگیرد. ما ورزشکارهای بزرگ مانند سارا خادمالشریعه، میترا حجازیپور و… کم نداشتیم که رفتند. الان هم الناز رکابی رفت، واقعا قلبم از این اتفاق درد میگیرد. دوست ندارم خودم هم این مسیر را انتخاب کنم، اما واقعیتش وقتی فشارها زیاد میشود به این موضوع فکر میکنم. امیدوارم شرایط به شکلی پیش برود که ما و بچههای این سرزمین در همینجا بمانیم. اینجا خانه ماست؛ ما از خانهمان نمیتوانیم فرار کنیم.
ترکیب دارویی جدید، راهی برای کنترل بهتر حملات میگرنی
دستورالعمل تازه برای مدیریت بهتر یک سردرد مزمن

پژوهش جدیدی به بررسی روشهای مؤثر برای درمان میگرنهای حاد در افراد غیر باردار پرداخته است. این مطالعه به دنبال ارائه راهکارهایی برای بهبود مدیریت این بیماری در محیطهای درمانی سرپایی بوده است. با توجه به شیوع گسترده میگرن و تأثیر آن بر کیفیت زندگی، انتخاب بهترین روش درمانی اهمیت زیادی دارد.
میگرن یکی از شایعترین اختلالات عصبی است که با سردردهای شدید و عودکننده مشخص میشود. این سردردها معمولاً بین ۴ تا ۷۲ ساعت طول میکشند و ممکن است همراه با حساسیت به نور و صدا، تهوع و استفراغ باشند.
اگرچه روشهای مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد، اما بسیاری از مبتلایان همچنان درمان مناسبی دریافت نمیکنند. انتخاب یک رویکرد درمانی که هم مؤثر باشد و هم عوارض جانبی کمتری داشته باشد، یک چالش مهم در حوزه سلامت است.
در همین راستا، کالج پزشکان آمریکا (ACP) پژوهشی را انجام داده است که بر اساس آن، دستورالعمل جدیدی برای درمان میگرن حاد ارائه شده است. این مطالعه به بررسی اثرگذاری و عوارض داروهای موجود پرداخته و بر اساس شواهد بهترین گزینههای درمانی را پیشنهاد داده است.
بر اساس این دستورالعمل، به بیمارانی که به مسکنهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) پاسخ کافی نمیدهند، توصیه میشود که این داروها را همراه با تریپتانها مصرف کنند. همچنین، برای افرادی که به استامینوفن بهتنهایی پاسخ نمیدهند، ترکیب استامینوفن و تریپتان پیشنهاد شده است. این راهکارها بهویژه برای بیماران غیر باردار در محیطهای سرپایی طراحی شدهاند.
محققان تأکید دارند که درمان باید در اسرع وقت، بلافاصله پس از شروع حمله میگرنی آغاز شود. استفاده از ترکیب دارویی تریپتان و NSAID یا تریپتان و استامینوفن، میتواند اثربخشی بیشتری در کنترل درد و کاهش علائم میگرن داشته باشد.
نتایج این تحقیق نشان میدهند که ترکیب داروهای مذکور نسبت به سایر روشهای درمانی، مزایای بیشتری دارد و از نظر میزان اثربخشی، برتری قابلتوجهی نشان داده است. این ترکیبها نهتنها شدت و مدتزمان حملات میگرنی را کاهش میدهند، بلکه عوارض جانبی آنها نیز در مقایسه با سایر گزینههای دارویی، متعادلتر است
اهمیت این یافتهها در آن است که میتوانند به کاهش هزینههای درمانی و بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کنند. میگرن علاوه بر تأثیر بر سلامت فردی، تأثیرات اقتصادی و اجتماعی گستردهای نیز دارد. به همین دلیل، یافتن یک روش درمانی که هم مؤثر باشد و هم در دسترس، از نظر سلامت عمومی اهمیت ویژهای دارد.
این پژوهش در نشریه Annals of Internal Medicine منتشر شده و توسط کالج پزشکان آمریکا، یکی از نهادهای معتبر پزشکی، انجام شده است. یافتههای این تحقیق میتوانند راهنمای مهمی برای پزشکان در انتخاب بهترین روش درمان میگرن باشند.
تاثیر سیگار کشیدن مادران در دوران بارداری بر ژنتیک نوزادان

نتایج یک مطالعه در انگلستان نشان داد که سیگار کشیدن زنان در دوران بارداری بر نوزادان پسر در مقایسه با نوزادان دختر، تاثیرات بیشتری برای آنها در آینده دارد.
در یکی از بزرگترین مطالعات جهان در مورد اثرات سیگار کشیدن مادران، محققان دانشگاه آبردین بیش از نیم میلیون نفر را مورد مطالعه قرار دادند تا اثرات سیگار کشیدن در بارداری و تاثیرات آن بر فرزندان آنها در دوران بزرگسالی را بررسی کند.
این تیم به سرپرستی پروفسور پل فاولر، رئیس دانشکده علوم پزشکی در دانشگاه آبردین، از رابطه ژنتیکی بین مادران و فرزندان بزرگسال آنها استفاده کردند تا اولین تجزیه و تحلیل ژنتیکی از سیگار کشیدن مادران را انجام دهند. آنها چند گونه ژنی را پیدا کردند که احتمال سیگار کشیدن مادر را افزایش میدهد و همین مساله راههای بالقوه جدیدی را برای درمان هدفمند ترک سیگار فراهم میکند.
این تیم با استفاده از نمونههایی ارسال شده از سوی بیوبانک انگلستان، دادههای ۵۰۰ هزار نفر فرد در ۲۲ مرکز در مانی در اسکاتلند، انگلستان و ولز را بررسی کردند تا عوامل ژنتیکی، بیوشیمیایی، اجتماعی و جمعیتشناختی مرتبط با سیگار کشیدن در دوران بارداری را شناسایی کنند.
آنها دریافتند که در هر مرحله، جنینهای پسر در مقایسه با دختران، بیشتر تحت تاثیر سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری قرار میگیرند. آنها دریافتند که اولین تاثیر آن تغییر سطوح ژنهای کبد در جنین پسر در اوایل هفته هفدهم بارداری است که در آینده میتواند باعث کوتاهتر شدن عمر آنها شود.
یافته دیگر این تحقیق این بود که اگر فرزندان پسر در بزرگسالی به سمت سیگار کشیدن نروند، این خطرات تا حدود زیادی از بین میرود.
این مطالعه همچنین نشان داد که مردان در بزرگسالی در مقایسه با زنان، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان و یا ابتلا به دیابت نوع دوم هستند. در مقابل، زنان بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات گوارشی و تولید مثلی و همچنین مشکلات سلامت روان قرار دارند.
میخائیل میهوف، محقق تحصیلات تکمیلی که این تحقیق را به عنوان بخشی از مطالعات دکترای خود انجام داد، در این باره میگوید: «سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری با بسیاری از مشکلات سلامتی برای نوزادان مرتبط است. یافتههای ما نشان میدهد که سیگار کشیدن مادر از اوایل سه ماهه دوم بر سلامت نوزاد، بهویژه برای نوزادان پسر تاثیر میگذارد و این امر در دوران بزرگسالی آنها ادامه مییابد. ما همچنین برای اولین بار چند گونه ژنی را شناسایی کردیم که احتمال سیگار کشیدن یا معتاد شدن مادر به سیگار را حتی در دوران بارداری افزایش میدهد».