ماه: دی ۱۴۰۳
جایگاه مدیریتی زنان در دولت چهاردهم
دولت چهاردهم با به کارگیری ۷۰ زن، به وعده استفاده از ظرفیت زنان در جایگاههای مدیریتی عمل کرد.
یکی از وعدههای مسعود پزشکیان در انتخابات، افزایش استفاده از ظرفیت زنان در جایگاههای مدیریتی در دولت بود. او در بیانیه ششم تیر خود تاکید کرد که «باور دارم که حضور زنان در سطوح بالای مدیریتی و تصمیم گیری، حق آنها و ضرورتی برای پیشرفت کشور است. هدف من افزایش سهم زنان در مناصب مدیریتی کشور بر اساس شایسته سالاری و عدالت است. من حق انتخاب شدن زنان در مناصب سیاسی را به رسمیت میشناسم و جایگاه امور زنان را در ساختار دولت ارتقا خواهم داد. من به رسمیت شناختن حق انتخاب شدن و تسری شمول رجل سیاسی به زنان را دوشادوش خودشان پیگیری میکنم.»
فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی در جلسه هیئت دولت
پزشکیان در راستای عمل به این وعده، درِ کابینه خود را به روی زنان گشود و فرزانه صادق را برای وزارت راه و شهرسازی انتخاب کرد و از مجلس شورای اسلامی برای او رای اعتماد گرفت. فاطمه مهاجرانی به عنوان سخنگوی دولت، شینا انصاری به عنوان رئیس سازمان محیط زیست و زهرا بهروزآذر هم به عنوان معاونت زنان و خانواده رئیسجمهور انتخاب شدند تا ۴ زن در جلسات دولت در پاستور شرکت کنند.
دولت چهاردهم نگاه تزئینی به زنان نداشت، بلکه دنبال ایجاد فرصت برای زنان برای ایفای نقش در جایگاه مدیریتی و جبران این غفلت تاریخی بود. محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور در مراسم معارفه معاونت زنان دولت چهاردهم تاکید کرد که«هیچگونه تبعیض بین زن و مرد در نظام حکمرانی پذیرفتنی نیست و باید شاهد ارتقای جایگاه زن در نظام تصمیم گیری و تصمیم سازی باشیم.» در همین راستا انتصاب زنان به کابینه محدود نشد و کوثر یوسفی رئیس هیات نظارت بانک مرکزی و زهره عالی پور رئیس سازمان خصوصی سازی شدند.
فرمانداران زن دولت چهاردهم
وزارت کشور به عنوان یکی از کلیدیترین وزارتخانههای دولت هم به مساله استفاده از زنان توجه داشت و راه را برای مدیریت زنان در استانها باز کرد. اسکندر مومنی وزیر کشور درباره به کارگیری زنان در جایگاههای مدیریتی در دولت چهاردهم خاطرنشان کرد:« رئیسجمهور در دوران انتخابات، بارها بر شعار وفاق ملی، عدالت و انصاف و حضور جوانان و بانوان در عرصههای مختلف تأکید داشت… حضور بانوان در عرصههای مختلف نشان داد که اگر فرصت برابری ایجاد شود، کمک بزرگی برای کشور هستند؛ نمیشود بخواهیم کشور پیشرفت کند، ولی فرصت لازم برای حدود نیمی از جمعیت کشور یعنی زنان، فراهم نشود… باید همه دستبهدست هم دهیم تا بانوان بتوانند با فرصت برابر در عرصههای مختلف حضور پیدا کنند… اولین حکم فرمانداری که امضاء کردم، حکم خانم ضرغامنژاد بود؛ بانوی توانمند اهل سنت از دیار کردستان سرافراز و قهرمان که این روند انشاءالله ادامه نیز خواهد داشت.»
هرچند هیچ خانمی به عنوان استاندار انتخاب نشد، اما سودابه ضرغام نژاد به عنوان فرماندار دهگلان، سمیرا حسنی فرماندار رودبار، عصمت محمددوست فرماندار خمام، بتول معلم فرماندار سروستان، جمیله قایی پاشا به عنوان فرماندار سوادکوه شمالی و شادی فضلی فرماندار کوهپایه از سوی استانداران برگزیده شدند. طبق گفته وزیر کشور روند اتخاب فرمانداران خانم ادامه خواهد یافت.
زهرا بهروز آذر معاون امور زنان رئیس جمهور در جلسه هیئت دولت
زهرا بهروزآذر در روز هفتم دی خبر داد که «در دولت چهاردهم بیش از ۷۰ انتصاب داشتیم که برای نخستین بار بود که این موقعیتها در اختیار بانوان قرار گرفت.» صدیقه ترابی به عنوان سرپرست معاونت محیط زیست انسانی، نادره رضایی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، الهام غلامی به عنوان عضو هیئت نظارت بانک مرکزی، صدیقه خزایی به عنوان سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، مریم جلیلی مقدم رئیس سازمان حفظ نباتات کشور، فاطمه خمسه به عنوان مشاور وزیر و مدیرکل دفتر هماهنگی امور استانهای وزارت جهاد کشاورزی، اطهره نژادی مشاور عالی وزیر راه و شهرسازی، غزال راهب به عنوان رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، فریده اولاد قباد سرپرست معاونت تعاون و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران، لیلی اورنگی به عنوان سرپرست دفتر صادرات گمرک ایران و پروین داداندیش رئیس مرکز امور زنان و خانواده وزارت کشور شد از جمله زنانی بودند که توسط وزرا و معاونین رئیسجمهور به کار گمارده شدند.
بهروزآذر: زنان و مدیریت مادرانه، کلید حل ناترازیهای اجتماعی کشور است
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده، زنان و مدیریت مادرانه را کلید حل ناترازیهای اجتماعی کشور عنوان کرد و گفت: سرمایه اجتماعی، حلقه گمشدهای است که باید با استفاده از توانایی زنان احیا شود.
زهرا بهروزآذر در مراسمی در جمع کارگزاران وزارت کشور، بر اهمیت نقش زنان در مدیریتهای ارشد تاکید کرد و با اشاره به انتصاب فرمانداران زن در دولت چهاردهم گفت: این دولت اقداماتی تاریخی انجام داده است؛ از جمله انتصاب فرمانداران زن و همچنین استانداران اقوام مختلف، که نشاندهنده توجه به شایستگیهای زنان و اقوام در اداره کشور است.
وی با اشاره به ویژگیهای منحصر به فرد زنان در مدیریت افزود: زنان با ویژگیهایی نظیر اخلاق مراقبتی، تابآوری، و تصمیمگیریهای جامع میتوانند تصمیماتی بگیرند که عادلانهتر و منصفانهتر باشد و منافع عمومی را تامین کند. این ویژگیها، ظرفیت مهمی برای ارتقای سرمایه اجتماعی کشور به شمار میآید.
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به اینکه زنان و مردان بهعنوان دو بال پیشرفت ایران اسلامی، باید در تمامی عرصهها با فرصت برابر حضور یابند و اظهار داشت: استفاده از تواناییهای زنان در مدیریت نهتنها به کاهش موانع توسعه اجتماعی کمک میکند، بلکه تأثیرات مثبتی بر تصمیمگیریهای ملی و ارتقای کیفیت زندگی جامعه دارد.
بهروزآذر یادآورشد: زنان با نگاه مادرانهای که دارند، میتوانند سرمایه اجتماعی را تقویت کنند و در تصمیمگیریها اثرگذار باشند. امروز نه تنها باید از شایستگیهای زنان دفاع کنیم، بلکه باید ویژگیهای منحصر به فرد آنها مانند مهارت تابآوری، همدلی، و اخلاق مراقبتی را به رسمیت بشناسیم و تقویت کنیم.
وی با اشاره به نقش زنان در کاهش ناترازیهای اجتماعی کشور افزود: هر تصمیم مدیریتی که گرفته میشود باید تمام زنان ایران در نظر گرفته شود و آرامش و اطمینان خاطر را برای آنان به ارمغان بیاورد و احساس کنند که ایران برای همه ایرانیان است.
“اعتراض وجدان”، تلخترین پیامد سقط جنین در مادران است
رییس انجمن علمی مامایی استان و مدیر گروه مامایی و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: در بین مولفههای اخلاقی پدیده سقط جنین، «اعتراض وجدان» تلخترین پیامد اینکار از سوی مادرانِ تجربهگر عنوان شده که تا سال ها و گاهی تا پایان عمر ماندگار است.
محبوبه والیانی روز شنبه افزود: در پژوهشهای انجام شده در اصفهان تجارب مادرانی که جنین خود را سقط کردهاند بر اساس مولفههای «وجدان»، «اختیار فردی»،«عدم زیان باری» و«عدالت» طبقه بندی شده که نتایج آن قابل تامل است.
وی افزود: بر اساس این تحقیقات، بسیاری از مادران، اختیار و ارادهای برای سقط جنین ندارند و آنها نیستند که برای اینکار تصمیم می گیرند.
رییس انجمن علمی مامایی استان اصفهان کرد: بر اساس نتایج بدست آمده بسیاری از مادران تجربهگر سقط جنین نمی دانستند که این اقدام چه عوارض جسمی و روانی برای آنها بدنبال خواهد داشت و از این موضوع اظهار بیاطلاعی می کنند.
والیانی افزود: با توجه به این موضوع، آگاهیبخشی فراگیر و موثر به افراد جامعه بویژه مادران برای پیامدهای جدی و غیرقابل جبران سقط جنین ضروریست.
مدیر گروه مامایی و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ادامه داد: بر اساس مطالعات انجام شده، گرفتن حق زندگی از یک موجود زنده در باور مادران تجربهگر سقط جنین، مصداق بیعدالتی است.
والیانی گفت: در بین این مولفهها «اعتراض وجدان» بیشترین نمره را کسب کرده است به این معنا که بطور تقریب همه مادران تجربهگر برای اقدام به سقط جنین به «خودسرزنشی مستمر» دچار میشوند.
وی افزود: بسیاری از مادران، سقط جنین را با اکراه، اجبار یا تحت تاثیر عوامل محیطی، اجتماعی و فرهنگی انجام می دهند و از عمق وجود با آن موافق نبودهاند.
رییس انجمن علمی مامایی استان اصفهان با بیان اینکه بر اساس این نتایج میتوان تاثیر عوامل مختلف بر تصمیم به سقط جنین مادران را شناسایی کرد، افزود: تشکل ها و سازمانهای مردم نهاد میتوانند با ریشهیابی و برطرف کردن دلایل سقط جنین از جمله تنگناهای اقتصادی که از سوی مادران عنوان می شود، از وقوع آن پیشگیری کنند که این مساله نیازمند برنامه ریزی و ایجاد ساز و کار مناسب است.
مدیر گروه مامایی و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: تجربههای مشابه از جمله راهاندازی مراکز موسوم به «نفس»(نجات فرزندان سقط) نشان داده است که می توان با کمکهای معیشتی، اختصاص پزشک مجرب، خدمات مشاوره و روانشناسی و اشتغالزایی، بسیاری از خانواده ها و مادران را از اقدام به سقط جنین منصرف کرد.
والیانی با بیان اینکه منظور از سقط جنین در این پژوهشها، نوع القایی و غیرقانونی آن بوده است، افزود: این نوع سقط ها در بیشتر موارد بدنبال حاملگی های ناخواسته اتفاق می افتد.
وی افزود: سقط جنین در این مواقع بطور معمول پنهانی، بصورت القایی و با روشهای غیرایمن انجام می شود که پیامدهای ناگوار آن برای مادران چه از نظر جسمی و چه روانی، دوچندان است.
رییس انجمن علمی مامایی استان اصفهان ادامه داد: سقط جنین غیرایمن به خونریزی شدید، تب و لرز، هجوم باکتریایی، ایجاد لختههای خونی و عفونتهای عمیق در دهانه رحم، لولههای رحم، شکم و حتی دستگاه گوارش منجر می شود و بخشهای عمدهای از محدوده شکم را درگیر می کند.
وی با بیاناینکه در برخی موارد عفونت ناشی از سقط جنین وارد خون میشود و مرگ مادر را بدنبال دارد، افزود: دستکاریهای غیرایمن هنگام سقط جنین به آسیب دیدن و پاره شدن رحم، ایجاد اختلال در حاملگی های بعدی و ناباروی منتهی خواهد شد.
مدیرگروه مامایی و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: سقط جنین عوارض روحی، روانشناختی، خُلقی و افسردگی نیز در پی دارد.
والیانی ادامه داد: مجوز سقط جنین قانونی تنها در صورت وقوع مشکل جدی برای مادر یا اثبات ناهنجاری در جنین صادر و در بیمارستان ها تحت نظر متخصص زنان صورت می گیرد که میتوان بخش مهمی از پیامدهای آن را به کنترل درآورد.
بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، به خروج جنین قبل از هفته بیستم بارداری «سقط جنین» میگویند که میتواند بصورت عمدی یا خود به خود اتفاق بیفتد.
آنطور که مسوولان میگویند: آمار دقیقی از سقط جنین غیرقانونی در استان اصفهان و سطح کشور در دسترس نیست اما در سه ماه نخست امسال، سه هزار و ۶۹ تقاضای مجوز سقط قانونی در پزشکی قانونی کشور ثبت و از این تعداد برای ۲ هزار و ۲۲۴ مورد معادل ۷۲.۵ درصد از تقاضاها، جواز صادر شده است.
در «قانون جوانی جمعیت»، تنها مرجع دریافت تقاضا و رسیدگی به درخواست سقط جنین متقاضیان، پزشکی قانونی است. به گفته پژوهشگران این حوزه، بیش از ۸۰ درصد موارد سقط جنین، غیرقانونی و بدون مراجعه به مراکز درمانی و تنها ۲۰ درصد آن بطور قانونی و رجوع به پزشک انجام می شود.
تا چند سال پیش موضوع سقط جنین چندان اهمیت نداشت و فراگیری آن مغفول مانده بود، اما همزمان با تمرکز سیاستگذاریها بر مساله جمعیت، اکنون این مساله بعنوان یکی از دلایل اصلی کاهش جمعیت معرفی و برای حل آن چارهیابی می شود.
اصفهان اکنون با بیش از پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از لحاظ شاخص جمعیتی روند کاهشی دارد. حدود ۱۲ درصد از جمعیت این استان سالمند و بالای ۶۰ سال هستند و شیب سالمندی در این خطه تندتر از میانگین کشور است.
به گفته مسوولان، اگر هفت یا هشت سال آینده نرخ رشد منفی جمعیت جبران نشود، بین سالهای ۱۴۲۵ تا سال ۱۴۳۰، یک سوم جمعیت استان در سن سالمندی قرار میگیرند.
از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۱۶ هزار ولادت در استان اصفهان ثبت شده که سهم مادران دهه شصتی در بین کل زنانی که صاحب فرزند شدند، ۴۷ درصد و مادران دهه هفتادی ۴۴ درصد است.
توانمندسازی خانوادهها در مواجهه با آسیبهای اجتماعی باید در اولویت قرار گیرد
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه دانشآموزان در فناوریها پیشگام هستند، گفت: توانمندسازی خانوادهها در مواجهه با آسیب های اجتماعی باید در اولویت باشد.
زهرا بهروز آذر درگردهمایی روسای ادارات انجمن اولیا و مربیان در اردوگاه شهید باهنر اظهار کرد: خانواده در بند ۱۰ قانون اساسی مورد توجه قرار گرفته است و باید قوانین و مقرارتی در کشور در راه تحکیم خانواده تصویب شود.
وی ادامه داد: این قوانین در راستای تسهیل در تشکیل خانواده باشد که اجرای این بند یا مورد توجه قرار نگرفته یا کمتر به آن توجه شده است.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه در برنامههای پنج ساله از جمله برنامه هفتم پیشرفت به موضوع خانواده توجه شده است، افزود: در حوزه خانواده قانون کلان داریم و در مرحله اجرا دچار مشکل هستیم و به این موضوع کمتر پرداخته ایم از این رو باید همه کمک کنیم تا در چهار سال آینده تعلیم و تربیت را به جایگاه خود بازگردانیم.
بهروز آذر تاکید کرد: معتقدیم عمده تربیت کودک در ۶ سال اول زندگی آن در خانواده انجام می شود و احساس امنیت و اطمینان به افراد در خانواده شکل میگیرد.
وی بیان داشت: خانواده باید امروز توانمند و به سواد رسانه تجهیز شود تا همه اعضای خانواده بتوانند اخبار دروغ را تشخیص دهند. باید مسئله توانمندسازی خانوادهها مطرح کنیم.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده به نسل زد و نسل آلفا اشاره کرد و گفت: نسل آلفا از زمانی که متولد شدهاند با اینترنت سرو کار دارند و آموختهاند که پاسخ همه سوالات خود را از صفحات امن و ناامن اینترنت بدست آورند. همواره خانوادهها پیشگام فرزندان بودند اما این بار این نسل در بحث فناوری جلوتر هستند بنابراین توانمندسازی خانوادهها اهمیت دارد.
بهروزآذر گفت: ارزشهای انسانی از جمله وفاداری و خداباوری فقط در خانواده و میان اعضای خانواده وجود دارد و فرزندان باید از این کانون بیاموزند.
وی با بیان اینکه همچنین با نسل بتا روبرو هستیم، توضیح داد: این نسل با هوش مصنوعی سروکار دارد اما همچنان عصاره انسانیت در جایی جز خانواده پیدا نمی شود.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با تاکید براینکه ما در کنار انجمن اولیا و مربیان هستیم تا خانواده ها توانمند شوند، گفت: اکنون سازمان ملل چهار بحران در خانواده ها را پیش بینی کرده است که چهار بحران در عرصه های فناوری جدید، تغییرات اقلیمی، فرزندآوری و جمعیت و مهاجرت است و در این بحرانها باید خانوادهها را توانمند کنیم تا عاملیت را به خانواده ها بازگردانیم.
بهروز آذر با بیان اینکه پیشگیری از آسیب های اجتماعی یکی از مسائل مهم کشور است، توضیح داد: در این راستا باید خانواده را مورد توجه قرار داد چرا که خانوادهها و مادران اولین افرادی هستند که متوجه سیگار کشیدن و مصرف مواد مخدر توسط دانش آموزان شوند و بسیاری از موضوعات در خانواده ها از خشونت در میان خانواده ها نشات می گیرد و باید به خانوادهها در راستای کنترل خشم آموزش داده شود.
میانگین سن ازدواج مردان ایرانی چهار سال افزایش یافته است
جامعهشناس و عضو هیات علمی دانشگاه تهران افزایش میانگین سن ازدواج را از تحولات سبک زندگی خانوادگی در ایران برشمرد و گفت: میانگین سن ازدواج در بین مردان از ۲۴ سال به چهار سال بالاتر افزایش پیدا کرده و این افزایش میانگین سن ازدواج در در زنان نیز مشاهده میشود.
شهلا کاظمیپور در نشست تخصصی و تعاملی اندیشکدگان خانواده، فرهنگ و امور اجتماعی جمعیت و نیروی انسانی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، با موضوع «تغییرات فرهنگ و تاثیر آن در سبک زندگی خانواده اسلامی ایرانی» به نتایج تحقیق خود درباره تغییرات نسلی و با اشاره به تحولات سبک زندگی خانوادگی در ایران اشاره کرد و گفت: افزایش میانگین سن در اولین ازدواج از تحولات سبک زندگی خانوادگی در کشور است، در تحلیل ثانویه از دادهها در مورد خانوادهها که انجام دادم اولین مورد از تحولات سبک زندگی، تغییر سن ازدواج هم برای مردان و هم برای زنان طی ۴۵ سال اخیر و بعد از انقلاب بوده است.
وی افزایش میزان تجرد بین جوانان را از دیگر تحولات سبک زندگی خانوادگی در ایران برشمرد و گفت: سبک زندگی خانوادگی نیز طبق نظریه گذار جمعیتی دوم با تغییراتی مانند افزایش میانگین سن در اولین ازدواج، کاهش نسبت افراد ازدواج کرده، افزایش طلاق، کاهش میزان ازدواجهای مجدد متعاقب طلاق و بیوگی، کاهش بیشتر فرزندآوری متاثر از به تاخیر انداختن آن و افزایش سن والد شدن، افزایش فرزندآوری خارج از ازدواج، افزایش بیفرزندی قطعی در میان زوجین، افزایش نیازهای سطح بالاتر از جمله استقلال فردی و خودشکوفایی و همچنین افزایش همانندی در نقشهای جنسیتی و استقلال اقتصادی زنان همراه است.
ظهور سبکهای جدید زندگی ایرانی: از کم شدن حلقه خویشاوندی تا اقبال مردان به جراحی زیبایی
عضو هیات علمی دانشگاه تهران تاکید کرد: مطالعات نشان میدهد سبک زندگی در ایران تغییر کرده است و سبکهای جدیدی از زندگیهای خانوادگی ظهور و بروز پیدا کرده است مانند اینکه صله رحم، جمعگرایی و خویشاوندی گسترده به موازات نفوذ زندگی جدید مورد بازاندیشی قرار گرفتهاند و شاهد زندگی غربی هستیم.
کاظمیپور ادامه داد: یکی از ابعاد تحولات سبک زندگی درباره زنان، مدیریت بدن با گرفتن رژیم غذایی، جراحی زیبایی و آرایش است و اکنون مردان هم به جراحی زیبایی سوق پیدا کردند.
وی اظهار داشت: رسوخ سبک زندگی غربی، خانواده ایرانی را از لحاظ فرهنگی و اقتصادی تحتالشعاع قرار داده است. الگویهای زندگی از الگوی عام تا سبک پوشش تغییر کرده است مثلا الگوی عام در حوزه خوراکیها به سمت فستفود رفته است.
از تماشای تلویزیون به عنوان غالبترین فعالیت فراغتی ایرانیان تا فعالیتهای نوظهور مانند پارتی با قرص!
عضو هیات علمی دانشگاه تهران اضافه کرد: الگوی خرید و مصرف کالاهای فرهنگی تغییر کرده است. مثلا میزان مطالعه ۱۸ ساعت در هفته به ۱۵ ساعت تقلیل پیدا کرده است. پوشش و اوقات فراغت تغییر کرده و فراغت فعال به فراغت منفعلانه تبدیل شده است. اکنون تماشای تلویزیون و گوش دادن به رادیو غالبترین فعالیتهای فراغتی ایرانیان است.
کاظمیپور با بیان اینکه یکی از مقولههای فراغتی که وارد سبد فرهنگی شده، مسافرت است، افزود: پارتی جوانان با مصرف قرص شادیآور و مشروبات الکلی از فراغتهای جدیدی است که پدید آمده و به هر حال فعالیتهای فراغتی نوظهوری داریم.
تغییر نگرش جوانان نسبت به ازدواج
عضو هیات علمی دانشگاه تهران در ادامه به تفاوت نگرش جوانان نسبت به افراد مسن در مورد ازدواج در تحقیق خود اشاره کرد و گفت: گویههای این تحقیق نشان میدهد که افراد مسنتر، دیدگاه سنتی و جوانان نگاه مدرنتری نسبت به مقوله ازدواج دارند مثلا از نظر جوانان، دوستی دختر و پسر قبل از ازدواج اشکالی ندارد.
کاظمیپور ادامه داد: مسنترها درباره نحوه آشنایی با همسر، بیشتر گزینه “فامیل بودن” را انتخاب میکنند و جوانترها مایلند بیشتر از طریق دوستی و مهمانی همسر خود را انتخاب کنند. حتی خانمها تاکید کردند پسرها باید زیبایی و آراستگی داشته باشند.
وی اضافه کرد: جوانترها سن بالاتری را برای سن ازداواج مناسب میدانند درحالیکه مسنترها سن پایینتر ذکر کردند.
به جای پرداخت وام برای افزایش ازدواج به مسائل فرهنگی بپردازید
عضو هیات علمی دانشگاه تهران، مادیگرایی را یکی از دلایل طلاق عنوان کرد و گفت: میزان طلاق با توجه به تغییرات شیوههای همسرگزینی و مادیگرایی رو به افزایش است. موافقت با طلاق در بین جوانها بیشتر و در بین مسنترها کمتر است.
کاظمیپور تصریح کرد: تغییرات سبک زندگی خانوادگی در ایران علاوه بر تاثیرپذیری از مدرنیزاسیون و جهانی شدن ناشی از رفتارهای فرهنگی بیمارگونه در میان بسیاری از متولیان امور فرهنگی و اجرایی کشور است.
وی یادآور شد: بنابراین برای سیاستگذاری جهت افزایش میزان ازدواج، کاهش سن ازدواج و کاهش میزان طلاق به جای ارائه وام و تسهیلات برای ازدواج یا صدور بخشنامه برای کاهش طلاق باید در زمینه مسائل فرهنگی و تغییر مولفههای سبک زندگی در کشور اقدامات ویژه به عمل آید.
سبک زندگی مستلزم انتخاب است
این جامعهشناس خاطرنشان کرد: سبک زندگی، جنبههای عینی و مشهود فرهنگ و ملموس فرهنگ و نظام ارزشی در یک جامعه است؛ در حقیقت سبک زندگی بر انتخابهای مهم افراد میتواند تاثیرگذار باشد.
کاظمیپور ادامه داد: سبک زندگی مفهومی است که با انتخابی شدن مفهوم زندگی روزمره معنا پیدا میکند. به این ترتیب که بر خلاف گذشته و جوامع سنتی که افراد جایگزین اندکی در میان برنامههای زندگی خود داشتند، در جامعه معاصر به واسطه اهمیت یافتن خود و مسئولیت شخصی و ظهور جامعه مصرفی در زندگی، قدرت انتخاب نیز بیشتر شده است.
وی اضافه کرد: سبک زندگی، مستلزم انتخاب است اگرچه میزان و درجه آزادی انتخاب میتواند از فردی به فرد دیگر و از گروه، جامعه و زمانهای تا گروه، جامعه و زمانهای دیگر متفاوت باشد.
کاظمیپور با اشاره به نظریات بوردیو (جامعهشناس فرانسوی) درباره سبک زندگی گفت: موضع کلی بوردیو درباره مقوله سبک زندگی با این عبارت از کتابش مشخص میشود که اقتصاد جدید طالب دنیای اجتماعی است که در آن “مردم به همان اندازه که بر اساس ظرفیتشان در تولید ارزیابی میشوند بر حسب ظرفیتشان در مصرف نیز ارزیابی خواهند شد” و اقتصاد نوین، اخلاق زاهدانه تولید و انباشت را به نفع اخلاق لذتجویانه مصرف نفی میکند.
فرهنگ باید قانوننویسی را هدایت کند
حسن بنیانیان عضو اندیشکده فرهنگ نیز در این نشست تخصصی با اشاره به قانون حجاب گفت: فرهنگ باید قانوننویسی را هدایت کند؛ اگر به حجاب اعتقادی وجود نداشته باشد اگر قانون هم داشته باشید، آن را به عامل مخرب تبدیل میکند. اگر در کنار قانون روی باورها کار نکنید بخش زیادی از قانون میتواند مخرب باشد.
وی با بیان اینکه تحول فرهنگی به نخبگان کشور باید منتقل شود و از آن رهگذر به مردم هم انتقال یابد، افزود: اگر به طور جدی داریم مردم را پای صندوق رای میآوریم، ساختار جامعه، جامعه مردمسالار است و در چنین ساختاری به شدت با افکار عمومی سر و کار داریم.
وی خاطرنشان کرد: محور اصلی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از جهت مبانی و آرمانها و رسالت، ذاتا تحول فرهنگی است. اگر چه تحول فرهنگی خودش را باید بتواند به قوانین منتقل کند و افق ۵۰ ساله پیشبینی شده است.
کار فرهنگی را نمیشود به تنهایی در قالب قانون اجرا کرد
عضو اندیشکده فرهنگ گفت: سبک زندگی اسلامی عمدتا باید از حوزه مدیریت و هدایت فرهنگ صورت بگیرد. راجع به مدیریت فرهنگی صحبت میکنیم که با مدیریت کارخانه فرق دارد. در جامعه مردمسالار قوانین و تربیت، دو ابزار اصلی است که با آنها میتوانیم رفتارهای مردم و فرهنگ را هدایت کنیم. این دو ابزار تربیت و قوانینی است که از دل باورها بیرون میآید.
بنیانیان خاطرنشان کرد: ۲۵۰۰ سال پادشاهی، ما را به مدیریت بالا به پایین عادت داده و وقتی در بالا هستیم حوصله کار فرهنگی که پیچیده و بلندمدت است نداریم و سریع از آن میگذریم و آن را در قانون میگذاریم و در تحقق هدف از ابزارهای نامناسب بهره میگیریم.
وی با اشاره به سخنان محمدباقر قالیباف؛ رئیس مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینکه “تلاش میکنیم ۱۲ هزار قانون کشور را به سه هزار برسانیم”، گفت: این مساله از آنجا نشات میگیرد که با هر مشکلی، سریع ذهنها به سمت قانون میرود و پول درآمد نفتی آن را تقویت کرده است چون اگر نفت نبود باید با مردم کنار بیاییم تا با پول مالیات آنها برنامهریزی کنیم اما اکنون پول نفت مستقیم به خزانه میآید و برای انجام هر اقدامی، قانون میگذاریم.
مدیران باید تعادل بین فرهنگسازی و بهرهگیری از قانون ایجاد کنند
عضو اندیشکده فرهنگ گفت: ما در موقعیتی هستیم که مدیران باید تحول و تعادلی بین تربیت و فرهنگسازی و بهرهگیری از قانون در سازمان خود ایجاد کنند.
بنیانیان افزود: وقتی روحیه استبدادزدگی داریم لازم نمیبینیم مردم را نسبت به قانون توجیه کنیم و در پی آن نارضایتی و رشوه به وجود میآید؛ به طور مثال قانون حجاب میخواهید اجرا کنید جمعیت زیادی میگویند که فلسفه اجرای آن چیست و فلسفه اجرای آن فرهنگسازی نشده است.
تقلیل فرهنگ به کارهای فرهنگی مستقیم
عضو اندیشکده فرهنگ اظهار داشت: متاسفانه فرهنگ را به کارهای فرهنگی مستقیم تقلیل دادیم و به تاثیر نمادها و رفتارها در تحولات فرهنگی بیتوجه هستیم.
بنیانیان با اشاره به اینکه فرهنگ را میتوان از طریق نخبگان به مردم القا کرد، گفت: مقام معظم رهبری تلاش کردند نگاه اعضای شورای فرهنگی را وسعت ببخشند بارها گفتند که فرهنگ باید بر اقتصاد و سیاست غالب باشد.
وی اضافه کرد: حتی اقتصاددانها برای ارائه راهکار توسعه اقتصادی کشورها، متغیرهای اقتصادی را رها کرده و گفتهاند اگر میخواهید توسعه پیدا کنید ببینید در مدارس و پیشدبستانیها چگونه آموزش میدهند و آیا دانشآموزان دارای روحیه کار تیمی، خلاق، پرسشگر و باحوصله هستند.
تهاجم فرهنگی کار الگوی اسلامی را سخت میکند
عضو اندیشکده فرهنگ گفت: جهانی شدن و تهاجم فرهنگی کار ما را در شرایط امروز برای الگو و سبک زندگی اسلامی سخت میکند.
بنیانیان تصریح کرد: شکلگیری نهضتِ مناسک دینی باید نقش پمپ بنزین را داشته باشد اما امروز نقش مصرفکننده پیدا کرده است.
وی با اشاره به اینکه رفتار باعث تغییر باور میشود، گفت: سند الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت نوعی از مدیریت فرهنگی است که برای اجرای آن فرهنگسازی نباید مستقیم و آگاهانه باشد مثلا میخواهیم فرهنگ را به طور مستقم با سخنرانی روحانی و منبر ایجاد کنیم. اما گاهی آن را در قالب هنر میریزیم که مخاطب مقاومت نمیکند و به صورت غیر مستقیم کار انجام میشود.
مطالبه فرهنگی باید در موازات حکمرانی شکل بگیرد
عضو اندیشکده فرهنگ ادامه داد: در مثال دیگر نظام مالیاتی به دروغگو جایزه میدهد و رشوهدهنده میتواند از آن فرار کند و این مساله اعتقادات مردم را ضعیف میکند. مدیریت فرهنگی باید بستر فرهنگ عمومی را آماده کند. اگر میخواهید الگوی پیشرفت اسلامی را عملیاتی کنید اثربخشی فعالیتهای فرهنگی و تربیتی و اصلاح پیامدهای فرهنگی توسط مدیران باید مدنظر قرار گیرد.
بنیانیان اضافه کرد: مثلا در وعدههای ریاست جمهوری اگر احساس داوطلب این باشد که اگر با دروغ پیش بروم این ریاست جمهوری حرام است و در اقتصاد هم اگر این روحیه حاکم باشد آنگاه شیرینی دین در روابط مردم میآید.
وی تصریح کرد: اگر حکمرانی اراده کرد اسلام را جاری کند معلوم نیست موفق شود مگر آنکه مطالبه فرهنگی مردم هم در موازات آن شکل بگیرد.
توجه به سبک زندگی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
رئیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیز در این نشست تخصصی گفت: امروزه سبک زندگی اهمیت زیادی پیدا کرده و امروز مهمترین مبحث اجتماعی است. خوشبختانه نسبت به تعریف این مبحث اجماع خوبی وجود دارد. مدرنیزم در تعریف مفاهیم ابهام وجود دارد اما در مورد سبک زندگی چون محدود شده و به جنبههای محسوس زندگی ارجاع شده است که خودشان ذاتا روشنتر هستند این اجماع وجود دارد. شکل و روش زندگی از همین جهت در میان عامه مردم به خصوص جوانان و متفکران اهمیت زیادی پیدا کرده است و به این امر مهم باید بپردازیم.
صادق واعظزاده خاطرنشان کرد: در الگوی اسلامی پیشرفت هم فرازهایی به مساله سبک زندگی اختصاص دارد.
وی با بیان اینکه سبک زندگی امروز تاثیر معکوس روی باورها دارد، گفت: مثلا یک گروه هنری در نقطهای از دنیا که هیچ کاری به اندیشهها و باورها ندارد و ظاهرا کاری نمیکند اما با اصوات، آرایش، مو و حرکاتی که تولید میکند، بر روی عاطفه انگیزش و باورهای گروه بزرگی از دنیا به ویژه نوجوانان تاثیر میگذارد.
واعظزاده تاکید کرد: سبک زندگی بخشی از فرهنگ است و تاثیر بخشهایی از فرهنگ که نامحسوس است مانند مباحث نهادی و باورها را باید مورد توجه قرار دهیم که چه تاثیری روی سبک زندگی میگذارد. تغییرات سبک زندگی در بلند مدت متاثر از اندیشه، تعقل و باورها باید مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
رئیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اضافه کرد: در مطالعات اسناد رسمی، نوع رابطه انسان با معنویت و خدا را به معنای سبک زندگی آورده است اگر اینگونه تعریف کنیم، همانی است که در فرهنگ دیرین ما وجود داشته است.
وی تصریح کرد: امروز جوامع بیشتر به سمت دیدگاه نمادی رفته و فرصتهای کم و حجم فوقالعاده اطلاعات، فرصت رفتن به عمق اطلاعات را سلب کرده است.
سالانه ۵۰۰ هزار سقط در کشور انجام میشود/تغییر نگرشها نسبت به حیات جنین
یک پژوهشگر حوزه حیات جنین با اشاره به اینکه سالانه ۵۰۰ هزار سقط جنین در کشور انجام میشود، وقوع این تعداد سقط را قابل تامل دانست و گفت: اکنون مباحث مربوط به حقوق زنان و حیات جنین در بسیاری از کشورها به یک موضوع داغ اجتماعی تبدیل شده است.
حجت حاجی کاظم در نشست ایران جوان درباره موضوع حمایت در مقابل سقط عمدی اظهار داشت: در بحث حفظ حیات جنین جمع بندی، تک تک جنین ها مهم هستند و نکته قابل تامل این است که مردان در این موضوع نقش مهمی دارند و باید وظایفشان را نسبت به خانواده انجام دهند و موضوع سقط جنین صرفاً موضوع زنانه دیده نشود.
وی با بیان اینکه در سال ۱۹۷۳ دیوان عالی آمریکا رایی صادر کرد مبنی بر اینکه سقط عمدی جنین حق زن بر حریم خصوصی خودش ذیل متمم ۱۴ قانون اساسی آمریکاست، گفت: در کشورهای غربی از آنجا که موج اول فمینیسم با حضور سیاسی زنان شروع شد، تسهیل قتل جنین به این معنا بود که نمی خواستند کسی جلوی زنان را بگیرد و به آنها بگوید که کارشان غلط و اشتباه است که برخی از این موضوع به انقلاب جنسی یاد می کنند و انگیزه ای بود تا ممنوعیتها را بردارند.
پژوهشگر حوزه حیات جنین با تاکید بر اینکه در گذشته ممنوعیت ها در عموم کشورهای جهان وجود داشته است؛ به پژوهشهای منتشر شده توسط موسسه گالوپ اشاره کرد و افزود: ۲۱ درصد از آمریکاییها خود را فاقد هویت دینی میدانند و از میان این افراد، ۱.۵ نفر معتقدند که سقط جنین اخلاقاً نادرست است، این آمار نشاندهنده این است که حتی افرادی که هیچ هویت دینی ندارند، به مسئله اخلاقی سقط جنین توجه دارند.
حاجی کاظم ادامه داد: ۳۲ درصد از آمریکاییهایی که به ندرت به خدمات مذهبی مرتبط هستند، نیز این عمل را اخلاقاً نادرست میدانند و ۷۵ درصد از افرادی که حداقل یک بار به کلیسا رفتهاند، همین نظر را دارند و این آمارها نشان میدهد که دینداری تأثیر مستقیمی بر نگرشها نسبت به حفاظت از جان جنین دارد.
وی با اشاره به تأثیرات فرهنگی و اجتماعی موضوع در جوامع مختلف گفت: اتفاقات تاریخی مانند رأی دیوان عالی آمریکا در سال ۱۹۷۳ که حق سقط جنین را به رسمیت شناخت، نشاندهنده تغییرات عمیق در نگرشها نسبت به حیات جنین است، این رأی نهتنها در آمریکا بلکه در سایر کشورها نیز تأثیرات گستردهای داشته و باعث شده که مباحث مربوط به حقوق زنان و حیات جنین به یک موضوع داغ اجتماعی تبدیل شود.
پژوهشگر حوزه حیات جنین بوی تأکید کرد: این تغییرات باید در کشور ما نیز مورد بررسی قرار گیرد تا بتوانیم به درک بهتری از ابعاد این مسئله دست یابیم.
حاجی کاظم به ابطال رأی ۱۹۷۳ در سال ۲۰۲۲ اشاره کرد و گفت: این موضوع نشاندهنده یک بازگشت به اصول اولیه و اهمیت حفاظت از جان جنینهاست.
وی خاطرنشان کرد: این ابطال به معنای ممنوعیت کامل سقط جنین نیست، بلکه نشاندهنده کاهش تسهیلاتی است که در گذشته برای سقط جنین فراهم بود، این تغییرات نشاندهنده یک تحول اجتماعی است که نیازمند توجه و پیگیری بیشتر است.
حاجی کاظم افزود که در این زمینه، گروههای مختلفی در حال مبارزه برای حمایت از جنین هستند و این مبارزات به نتایج مثبتی در سطح جامعه منجر شده است.
حسین مروتی، جمعیتشناس نیز در این نشست درباره تاریخچه کنترل جمعیت در ایران و غرب در اندیشکده موج، به بررسی نگاه غالب به جمعیت در طول تاریخ پرداخت و تأکید کرد که سیاستمداران و حاکمان همواره جمعیت را به عنوان یک مولفه قدرت تلقی کردهاند، این نگرش موجب شده است که حاکمان به دنبال افزایش جمعیت تحت پوشش خود باشند تا بتوانند مالیات بیشتری دریافت کنند و در مواقع جنگ، نیروی نظامی بیشتری بسیج کنند.
وی با اشاره به نظرات مختلف دانشمندان در این زمینه، گفت: برخی بر این باورند که کاهش جمعیت بهتر است، در حالی که گروهی دیگر خواستار افزایش جمعیت و تعدادی نیز به دنبال جمعیت ثابت یا متناسب با ظرفیتهای موجود کشور هستند؛ حاکمان معمولاً به این نظرات توجهی نداشته و همواره به دنبال افزایش جمعیت بودهاند.
این جمعیتشناس به تحولات عمدهای که از اواسط قرن بیستم، به ویژه پس از سال ۱۹۵۰، در جهان رخ داد، اشاره کرد و آن را انقلاب جنسی نامید و توضیح داد: این انقلاب، تغییرات عمیقی در ساختار خانوادهها و روابط اجتماعی ایجاد کرده و موجب شده است که خانوادههای سنتی استحکام خود را از دست بدهند و مفاسد اخلاقی به طور فزایندهای شایع شوند.
وی به جنبش زنان و موج دوم فمینیسم اشاره کرد و توضیح داد: این موج به شدت ضد خانواده و ضد مادری بود، فمینیستهای رادیکال در این دوره، کار خانهداری را با اردوگاه کار اجباری مقایسه میکردند و میگفتند که حتی اگر زنی تصمیم بگیرد در خانه بماند و به فرزندپروری بپردازد، باید به زور از خانه بیرون کشیده شود؛ این نظرات به وضوح در نوشتههای اندیشمندان این موج مطرح شده است.
مروتی با اشاره به موضوع انقلاب وسایل ضد بارداری نیز گفت: این انقلاب یکی دیگر از عوامل مؤثر در وقوع انقلاب جنسی در غرب بود، در طول تاریخ، روشهایی برای جلوگیری از بارداری وجود داشت، اما گسترش و تولید انبوه وسایل ضد بارداری، به ویژه در سده اخیر، تأثیر شگرفی بر روی روابط اجتماعی و جنسی داشت.
وی با بیان اینکه در سال ۱۹۶۲، قرص ضد بارداری مجوز خود را از سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) دریافت کرد، گفت: ظرف هفت تا هشت سال، ۳۰ درصد از زنان در سن باروری در آمریکا از این قرص استفاده میکردند، که نشاندهنده شیوع فوقالعاده این روش بود.
وی افزود: این قرص اختیار جلوگیری از بارداری را به دست زنان داد و به آنها این امکان را داد که بدون نگرانی از بارداری ناخواسته، به زندگی اجتماعی و جنسی خود ادامه دهند.
مروتی با اشاره به افزایش آمار سقط جنین در جهان گفت: در بسیاری از کشورها، سقط جنین که قبلاً غیرقانونی بود، قانونی شد. به عنوان مثال، قانون رو علیه وید در آمریکا که در سال ۱۹۷۳ تصویب شد، موجب قانونی شدن سقط جنین شد. بر اساس این قانون، تقریباً ۷۰ میلیون جنین از آن زمان تا کنون کشته شدهاند، که عددی نزدیک به جمعیت کشور ایران است.
وی با اشاره به عواقب این تحولات گفت: اگرچه این آزادیها ممکن است چهرهای زیبا از جامعه ارائه دهند، اما این تغییرات نه تنها بر روی ساختار خانواده تأثیر گذاشته، بلکه به ایجاد بحرانهای اجتماعی و اخلاقی عمیق منجر شده است.
این جمعیت شناس بیان کرد که این سیاستها نه تنها بهدنبال کاهش جمعیت بودهاند، بلکه بهمنظور بهبود کیفیت زندگی و افزایش سطح رفاه اجتماعی نیز طراحی شدهاند.
مروتی ادامه داد: در سال ۱۳۷۲، قانون تنظیم خانواده تصویب شد که بهدنبال آن، از ارائه دفترچه به خانوادههایی که فرزند سوم به بعد داشتند، خودداری میشد. این قانون بهطور مستقیم بر روی تصمیمگیری خانوادهها تأثیر گذاشت و باعث شد که بسیاری از خانوادهها به سمت کاهش تعداد فرزندان خود حرکت کنند.
وی به نشست کنفرانس جمعیت و توسعه در قاهره در سال ۱۳۷۳ اشاره کرد که در آن، ایران متعهد شد رشد جمعیت را به صفر برساند. این تعهد بهویژه در شرایطی که هر زن کمتر از ۲.۱ فرزند به دنیا بیاورد، محقق میشود و این سیاستها در طول سالها بهتدریج تغییر کرده و گاهی با چالشهایی مواجه شدهاند.
وی به پیشبینی سازمان ملل در سال ۲۰۱۰ اشاره کرد که بر اساس آن، جمعیت ایران در سال ۱۴۸۰ به ۳۰ میلیون نفر خواهد رسید. این پیشبینی باعث تغییر سیاستهای جمعیتی شد و مسئولان را وادار به تجدید نظر در رویکردهای خود کرد.
این جمعیت شناس تأکید کرد که این پیشبینیها نه تنها بر اساس آمارهای موجود، بلکه بر اساس روندهای اجتماعی و اقتصادی کشور نیز صورت گرفته است.
مروتی با ابراز نگرانی از وضعیت کنونی جمعیت، گفت که ایران در حال حاضر یکی از سه کشور با چالشهای جدی جمعیتی در دنیا به شمار میرود.
او خاطرنشان کرد که سیاستهای جمعیتی باید با دقت و توجه بیشتری طراحی شوند تا بتوانند به نیازهای واقعی جامعه پاسخ دهند و از بروز مشکلات اجتماعی جلوگیری کنند. این سخنان نشاندهنده اهمیت و جدیت موضوع جمعیت در ایران و تأثیر آن بر آینده کشور است.
بهروزآذر: بیش از ۷۰ درصد تولیدکنندگان صنایع دستی، زنان هستند
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: اکنون بیش از۷۰ درصد تولیدکنندگان صنایع دستی، هنرمندان و خالقان آثار هنری زنان هستند که با عشق و مهر محصولات را تولید و راهی خانه های مردم می کنند.
زهرا بهروز آذر در آیین رونمایی از سند ملی توسعه صنایع دستی جمهوری اسلامی ایران اظهارداشت: صنایع دستی در ایران نه تنها هنر و زیبایی را به تصویر می کشد بلکه تاریخ طولانی و خلاقیت بی نظیر و هویت ملی را نشان می دهد.
وی با بیان اینکه صنایع دستی روایتی است که در دستان هنرمندان جلوه پیدا می کند، گفت: هر گوشه از کشورمان یکرنگ و بویی دارد و صنایع دستی بازتابی از هویت فرهنگی و باورهای مردم ایران است.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده تأکید کرد: عشق و مهر زنان ایرانی با بهره گیری از هنر سینه به سینه منتقل شده است و اینک خوشحالیم که دولت وفاق قدر تربیت نسل ها را می داند و این عشق توسط مادران به نسل های آینده منتقل میشود.
بهروز آذر یادآورشد: در معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری کنار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هستیم و امید است در عرصه ها و مسیرهای مختلف شاهد درخشش زنان ایران باشیم.
ایران دارای رتبه اول تنوع صنایع دستی است
عبدالکریم حسینزاده معاون امور روستایی و عشایری رئیس جمهور نیز در این آیین اظهارداشت: ایرانیت تنها حوزه ای است که با هر گرایش فکری، سیاسی، هنری، زبانی و قومی ما را زیر یک چتر قرار می دهد. اما وقتی پرچم یا چتر ایرانیت را کوچک می گیریم، بخش عظیمی از جامعه ما خارج از آن می ماند.
وی ادامه داد: هرآنچه حلقه اتصال ما و جزئی از هویت ما باشد باید با همه عشق و ایثار از آن حفاظت و پاسداری شود.
به گفته معاون امور روستایی و عشایری رئیس جمهور، وفاق ملی که در دولت پیش آمد، رمز مانایی ما است و برحذر بودن از همه مخاطرات با باهم بودن و حس تعلق به ایران و عشق ما به وطن میسر میشود.
حسین زاده با بیان اینکه پنج هزارم سهم صنایع دستی دنیا را داریم در حالی که ۸۰۰ میلیارد سهم صنایع دستی دنیا است، گفت: سهم ما ۳۰۰ میلیون دلار است، در حالیکه ما رتبه اول تنوع صنایع دستی را داریم.
وی با بیان اینکه ۲۶ درصد جامعه ایران روستایی هستند و سهم صنایع دستی آنان حدود ۲۹ درصد است و سهم آنان از اعتبارات کشوری یک تا سه درصد است، گفت: باید با وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همکاری کنیم چراکه هر مقدار این فرهنگ و گذشته را پاس بداریم کم است و امید است در این مسیر موفق باشیم.
معاون امور روستایی و عشایری رئیس جمهور یادآورشد: اولین پیشنهاد من این است با کشورهایی که هم فرهنگ با ما هستند سند توسعه منطقهای بنویسیم.
حسین زاده اضافه کرد: ایران هویت ماست بنابر این باید به دنبال فرمولهای جدید باشیم و در حوزه سیاست خارجی اقداماتی انجام دهیم چراکه دیپلماسی اقتصادی در این رابطه میتواند کمک کننده باشد.
راز پرورش کودکانی با اعتماد به نفس بالا
اعتماد به نفس در دوران کودکی، پایهای مستحکم برای موفقیتهای آتی و رشد شخصیت اجتماعی و عاطفی کودکان است. با چند اقدام ساده و کاربردی میتوان این حس را در فرزندان از سنین ابتدایی تقویت کرد.
کودکی را تصور کنید که با هیجان به سمت چالشهای جدید میرود، با دوستانش ارتباط برقرار میکند، از شکستها نمیهراسد و به خودش و تواناییهایش ایمان دارد. اعتماد به نفس چنین کودکانی نهتنها سبب موفقیتهای آتی آنها میشود، بلکه پایهای محکم برای رشد شخصیتی، اجتماعی و عاطفی آنها به شمار میآید. اما چگونه میتوان چنین اعتماد به نفسی را از سنین پایین در فرزندان پرورش داد؟ دکتر فرشته یاقوتی، روانشناس و رواندرمانگر کودک و نوجوان در گفتوگو با خبرنگار ایرنازندگی به بررسی نقش والدین در شکلگیری و تقویت اعتماد به نفس فرزندان پرداخته است. او با ارائه راهکارهای کاربردی، والدین را به عنوان الگو و پشتیبان کودک معرفی میکند و نقش آنان را در مسیر رشد و اعتماد به نفس پایدار فرزندان حیاتی میداند.
نقش اعتماد به نفس در رشد کودکان
اعتماد به نفس در کودکان از پایههای مهم برای رشد روانی و شخصیتی آنهاست. دکتر فرشته یاقوتی، روانشناس و رواندرمانگر کودک و نوجوان، به اهمیت اعتماد به نفس پرداخته و تأثیرات آن بر روند زندگی کودکان را تشریح کرده است. او میگوید: «اعتماد به نفس یعنی تجربه کردنهای جدید با اتکا بر دلگرمی تجربههای قبلی؛ اینکه کودک با تکیه بر موفقیتهای گذشته، شجاعت داشته باشد که به سراغ چالشهای جدید برود.
این رواندرمانگر کودک و نوجوان ادامه میدهد که اعتماد به نفس باعث میشود کودکان به توانمندیهای خود باور داشته باشند و در مواجهه با چالشهای زندگی دیدگاه مثبتی را اتخاذ کنند. او میافزاید: «این ویژگی در کودک باعث افزایش انگیزه و پشتکار میشود و کمک میکند تا کودک برای رسیدن به اهدافش تلاش کند و با شکست و ناکامیها بهتر روبرو شود.
یکی از مسائل مهم دیگری که یاقوتی بر آن تأکید دارد، نقش اعتماد به نفس در مهارتهای اجتماعی است. به گفته او، اعتماد به نفس بالا به کودکان کمک میکند تا بتوانند به راحتی با افراد جدید ارتباط برقرار کنند و شبکه اجتماعی خود را گسترش دهند. او میگوید: «بچههایی که از تعامل اجتماعی میترسند، معمولاً اعتماد به نفس پایینتری دارند. اما اگر اعتماد به نفس بالایی داشته باشند، میتوانند روابط بهتری را تجربه کنند و در محیطهای اجتماعی موفقتر عمل کنند.
یاقوتی همچنین به تأثیر مثبت اعتماد به نفس بر کاهش اضطراب و افسردگی در کودکان اشاره میکند. او میگوید: «کودکانی که اعتماد به نفس دارند، نگرش مثبتتری به خود و زندگیشان دارند و این نگرش مثبت به آنها کمک میکند تا با اضطرابها و ترسهای طبیعی زندگی بهتر کنار بیایند و خلاقانه رفتار کنند. این اعتماد به نفس به آنها جرات امتحان ایدههای جدید را میدهد و از اشتباه کردن نمیترسند.
یاقوتی اشاره میکند که اعتماد به نفس پایهای برای اعتماد به دیگران و ایجاد روابط سالم است. او تأکید میکند: «کودکی که به خود اعتماد داشته باشد، میتواند به دیگران نیز اعتماد کند و این اعتماد میتواند پایه یک رابطه سالم و مثبت در زندگی او باشد.»
عوامل مؤثر بر تقویت یا تضعیف اعتماد به نفس کودکان
یاقوتی درباره عوامل مؤثر بر اعتماد به نفس در کودکان میگوید: «حمایت والدین و نوع بازخورد آنها از عملکرد کودک نقش مهمی دارد. اگر کودکی پس از تلاشهایش با تحسین مواجه شود، احساس شایستگی میکند. مثلاً وقتی کودک نقاشی میکشد و والدین او را تشویق میکنند، به تواناییهای خود باور پیدا میکند. در مقابل، انتقاد مداوم یا برجستهسازی اشتباهات کوچک، حس ناکافی بودن و کاهش اعتماد به نفس را در کودک ایجاد میکند.
او ادامه میدهد که تجربههای موفق و مثبت نیز از عوامل مؤثر هستند: «وقتی کودکان در فعالیتهای مختلف مانند بازیهای گروهی یا فعالیتهای هنری به موفقیت برسند، احساس مثبتی نسبت به خود پیدا میکنند و تشویق میشوند که به تلاش ادامه دهند. در مقابل، اگر فقط شکست را تجربه کنند، اعتماد به نفس آنها تضعیف میشود.
یاقوتی همچنین به خطرات مقایسههای منفی اشاره میکند: «مقایسه کودک با دیگران، بهویژه در زمینه تحصیلی، میتواند بسیار مخرب باشد. اگر والدین کودک را با همکلاسیهایش مقایسه کنند، این پیام به کودک منتقل میشود که به اندازه کافی خوب نیست و اعتماد به نفس او کاهش مییابد.
به گفته او، واگذاری مسئولیتهای متناسب با سن کودک نیز عامل تقویت اعتماد به نفس است. او توضیح میدهد: «وقتی کودک با موفقیت وظیفهای متناسب با سنش انجام میدهد، احساس مسئولیتپذیری و اعتماد به نفس پیدا میکند. اما اگر مسئولیتها بیش از توانش باشد، شکستهای مکرر به حس ناتوانی او دامن میزند.
یاقوتی بر نقش محیط مدرسه و روابط دوستانه تأکید دارد و میگوید: «معلمانی که محیطی امن و پذیرنده ایجاد میکنند و دوستیهای مثبت میان کودکان، به آنها احساس ارزشمندی و حمایت میدهد. از سوی دیگر، مورد تمسخر قرار گرفتن در مدرسه یا تجربههای اجتماعی منفی میتواند بهشدت اعتماد به نفس کودک را تضعیف کند.
راهکارهای عملی برای تقویت اعتماد به نفس در کودکان
این روانشناس و رواندرمانگر کودک و نوجوان، به بررسی راههای تقویت اعتماد به نفس در کودکان پرداخت. او علاوه بر تأکید بر رعایت نکاتی که در بالا به آنها اشاره شد، به والدین توصیه میکند که به فرزندانشان اجازه دهند احساساتشان را بیان کنند: «شنیدن تجربهها و احساسات روزمره کودک و گفتوگو با او در این باره، به او کمک میکند که احساساتش را بشناسد و بیان کند. این مهارت، بخش مهمی از اعتماد به نفس کودک را شکل میدهد.
یاقوتی همچنین بر اهمیت آموزش مهارت حل مسئله به کودکان تأکید میکند: «والدین باید به کودک نشان دهند که مشکلات قابل حل هستند. در مواجهه با چالشها، از کودک بخواهید راههای مختلف را امتحان کند. این تجربه، حس توانمندی و اعتماد به نفس او را در برابر مشکلات افزایش میدهد.
او در ادامه میگوید که تشویق کودک به امتحان کردن فعالیتهای جدید نیز نقش مهمی در رشد اعتماد به نفس دارد: «وقتی کودکان فعالیتهای جدیدی مثل یادگیری یک ورزش یا شرکت در کلاسهای هنری را تجربه میکنند، این تجربه به آنها یاد میدهد که از اشتباهات و شکستهای احتمالی نترسند و رشد کنند.
به گفته یاقوتی، والدین میتوانند از داستانها و کتابها به عنوان ابزار دیگری برای تقویت اعتماد به نفس استفاده کنند: «کودکان میتوانند از شخصیتهای داستانها الگو بگیرند و رفتارهای مثبت را در زندگی خود پیاده کنند. گفتگو درباره شخصیتها و اتفاقات داستان نیز به درک بهتر الگوهای مثبت در کودک کمک میکند.
یاقوتی توصیه میکند که والدین با تشویق کودکان به تعیین اهداف کوچک و قابل دستیابی، حس موفقیت و شایستگی را در آنها تقویت کنند: «اهداف کوچک به کودکان کمک میکند که بتوانند مسیر پیشرفت خود را ببینند و با هر موفقیت، اعتماد بیشتری به تواناییهای خود پیدا کنند.
به گفته یاقوتی، مجموع این اقدامات به کودکان کمک میکند تا خودشان را بپذیرند، با چالشها روبهرو شوند و به تواناییهایشان ایمان بیاورند. نقش والدین در این مسیر، فراهم کردن فضایی مثبت و امن برای رشد و تجربههای جدید است.
نقش فعالیتهای هنری و ورزشی در تقویت اعتماد به نفس
یاقوتی به بررسی تأثیر فعالیتهای هنری و ورزشی در افزایش اعتماد به نفس کودکان پرداخت. او معتقد است که این فعالیتها با فراهم کردن فضایی امن و شاد، به کودکان فرصت کشف تواناییها و تقویت روحیه تعامل و پذیرش چالشها را میدهند.
یاقوتی در توضیح اهمیت فعالیتهای هنری میگوید: «هنرهایی چون نقاشی، موسیقی، نمایش و مجسمهسازی به کودکان امکان میدهند که احساسات و افکار خود را خلاقانه بیان کنند. هر دستسازه و اثر هنری، اعتماد کودک را به تواناییهایش افزایش میدهد و به او حس موفقیت و تلاش میبخشد. همچنین، هنر کودکان را در حل مسئله و پشتکار تقویت کرده و این مهارتها را به زندگی روزمره آنها منتقل میکند.
وی درباره فواید ورزش میگوید: «فعالیتهای ورزشی هم به تقویت جسم و هم به آگاهی از توانمندیهای خود کمک میکند. به عنوان مثال، کودکی که تمرینات شنا انجام میدهد، به تدریج پیشرفت خود را میبیند و با افزایش مهارت، حس اعتماد به نفس پیدا میکند. علاوه بر این، ورزشهای گروهی مانند فوتبال و بسکتبال نیز به کودکان کمک میکند تا یاد بگیرند چطور با دیگران تعامل کنند و برای یک هدف مشترک تلاش کنند. این تجربه، علاوه بر افزایش اعتماد به نفس، احساس تعلق و حمایت گروهی را نیز به همراه دارد.
یاقوتی همچنین به نقش برد و باخت در ورزش اشاره میکند: «ورزش به کودکان میآموزد که شکست بخشی از مسیر پیشرفت است و میتوان از آن به عنوان فرصتی برای رشد استفاده کرد. این نگرش به کودکان کمک میکند که در مواجهه با چالشهای زندگی قویتر شوند و اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنند.
این روانشناس تأکید میکند که ترکیب فعالیتهای هنری و ورزشی میتواند تأثیر چشمگیری بر اعتماد به نفس کودکان داشته باشد، اما مهم است که این فعالیتها متناسب با توانمندیهای کودک باشند و کودک در انتخاب آنها آزادی داشته باشد. او میگوید: «برای تأثیرگذاری مثبت، باید به کودک اجازه دهیم از تجربهها لذت ببرد و در این مسیر، هم از چالشها بیاموزد و هم شادی یادگیری را احساس کند.
والدین چگونه میتوانند اعتماد به نفس را در فرزندانشان پرورش دهند؟
یاقوتی در پایان توصیههایی کاربردی برای والدینی دارد که به دنبال تقویت اعتماد به نفس پایدار در فرزندان خود هستند. او معتقد است که تمرکز اصلی باید بر رشد شخصیتی و روانی کودکان باشد و نه تنها بر موفقیتهای زودگذر.
یاقوتی در اولین توصیه خود اشاره میکند: «والدین باید فضایی فراهم کنند که کودک بدون ترس از قضاوت یا سرزنش، اشتباه کند و از آن بیاموزد. بهجای سرزنش، او را تشویق به ارزیابی اشتباهاتش کنند. این رویکرد به کودکان کمک میکند بهجای اجتناب از اشتباه، از هر شکست، درس بگیرند و آن را به فرصتی برای رشد تبدیل کنند.
وی همچنین به نقش الگوبرداری از والدین اشاره میکند و میگوید: «اعتماد به نفس کودکان تا حد زیادی از الگوهایی که در والدین خود میبینند، تأثیر میپذیرد. والدینی که خود را باور دارند، از چالشها نمیترسند و نگرشی مثبت به زندگی دارند، به فرزندانشان نشان میدهند که اعتماد به نفس در هر مرحله از زندگی ضروری است.
این روانشناس سومین راهکار را «گوش دادن فعال به کودک» میداند. او میگوید: «والدین باید با دقت به حرفهای فرزندشان گوش دهند و به نظرات و احساسات او احترام بگذارند. این روش به کودک احساس ارزشمندی میدهد و اعتماد به نفس او را افزایش میدهد.
وی همچنین تأکید دارد که ایجاد فرصت برای تجربههای جدید و کمک به کودک در شناسایی مهارتها و علایقش میتواند حس ارزشمندی درونی او را تقویت کند: «کودک باید یاد بگیرد که ارزشمندیاش را وابسته به تأیید دیگران نداند، بلکه از درون احساس کند که ارزشمند است. برای این کار، والدین باید بیشتر از نتیجه، به تلاشهای او توجه نشان دهند و او را تشویق به یادگیری از چالشها و لذت بردن از مسیر کنند.
یاقوتی به والدین توصیه میکند که به فرزندانشان کمک کنند تا برنامهریزی روزانه داشته باشند. او میگوید: «عادت به برنامهریزی روزانه و اولویتبندی کارها به کودکان حس نظم و هدفمندی میدهد و باعث میشود که به یک فرد مستقل و با اعتماد به نفس تبدیل شوند.
او به والدین یادآوری میکند: «اعتماد به نفس فرآیندی تدریجی است و نیازمند صبر و پشتکار والدین است. مهمترین نقش والدین ایجاد فضایی امن و حمایتگرانه است که کودک در آن احساس پذیرش و احترام کند و بتواند خود را بشناسد و تواناییهایش را باور کند. اعتماد به نفس واقعی زمانی بهوجود میآید که کودک به استانداردهای خودش اعتماد کند، نه اینکه تنها در جستجوی تأیید دیگران باشد.
کوفته ماهی مومغ
کوفته ماهی یا کوفته ماهی مومغ (ماهی ساردین)، یکی از غذاهای اصیلترین غذاهای جنوبی است که در استان هرمزگان و بوشهر تهیه میشود و حسابی هم طرفدار دارد. این غذای خوشمزه با ماهی، پروتئین و امگا ۳ زیادی دارد و برای سلامت کودکان و سالمندان، بسیار مفید است. علاوه بر این، اگر بوی ماهی برایتان آزاردهنده است، این کوفته خوشمزه، بو نمیدهد و با خیال راحت میتوانید آن را در منوی شام یا لیست غذای ناهار قرار دهید و حتی در مهمانیها هم آن را سرو کنید. در این مقاله از سرویس آشپزی ما طرز تهیه کوفته ماهی و نکات پخت و وا نرفتن کوفته ماهی را به شما آموزش خواهیم داد.
مواد لازم
ماهی تازه (پاک شده) یا فیله منجمد: ۶۰۰ گرم
لپه: ۱۰۰ گرم(۴ یا ۵ قاشق غذاخوری)
برنج: ۷۰ گرم (۴ تا ۵ قاشق غذاخوری)
سبزی تازه معطر: ۳۰۰ گرم
تخم مرغ: ۱ عدد
پیاز (برای پیاز داغ): ۲ عدد متوسط
آرد نخودچی: ۳ قاشق غذاخوری
آرد گندم: ۱ قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
گوجه فرنگی: ۲ عدد متوسط
آبلیمو: ۲ قاشق غذاخوری
شکر: ۱ قاشق غذاخوری (اختیاری)
نمک: ۱ قاشق غذاخوری
فلفل سیاه: نصف قاشق چایخوری
مغز گردو و آلو بخارا: به مقدار دلخواه
زردچوبه: ۱ قاشق چایخوری
روغن سرخ کردنی: به مقدار کافی
نان و ترشی: برای سرو کوفته ماهی
سبزی معطر کوفته ماهی شامل تره، جعفری، ریحان، گشنیز و شنبلیله است.
طرز تهیه
کوفته ماهی یک غذای مجلسی بین جنوبیهاست که خواص سلامتی فراوانی دارد. در ادامه طرز تهیه کوفته ماهی بوشهری را به ترتیب زیر دنبال کنید.
مرحله اول: لپه و برنج را نیمپز کنید
ابتدا لپه را به مدت ۸ ساعت و برنج ایرانی را به مدت ۱ ساعت، در دو ظرف جدا، خیس کنید. سپس لپه و برنج را با مقداری آب، روی حرارت بگذارید. صبر کنید تا لپه و برنج نیمپز شوند. سپس آنها را آبکش کنید.
مرحله دوم: ماهیها را آماده کنید
ماهیها را بشویید و سر و دم آنها را جدا کنید. میتوانید از ماهی شیر، ساردین یا مومغ، ماهی حلوا و هر ماهی که استخوان و تیغ کمی دارد، استفاده کنید. ماهیها را بعد از شستن در یک قابلمه بگذارید. مقداری آب (به اندازه ۱ لیوان فرانسوی دستهدار) و زردچوبه را روی ماهیها بریزید و قابلمه را روی حرارت بگذارید.
مرحله سوم: بقیه مواد کوفته را آماده کنید
اجازه دهید ماهیها به مدت ۲۰ دقیقه با آب و زردچوبه بپزند و نرم شوند. زردچوبه بوی زهم ماهی را تا حد زیادی میگیرد. در این فاصله، سبزیهای معطر را بشویید، در آبکش بگذارید تا آب اضافی خود را از دست بدهند. سپس آنها را روی تخته آشپزخانه، به صورت ریز و ساطوری خرد کنید و کنار بگذارید.
مرحله چهارم: مواد کوفته را در کاسه بریزید
بعد از اینکه ماهیها آبپز شدند، آنها را در آبکش بریزید. وقتی ماهیها سرد شدند، تیغها و استخوانها و پوست آنها را به راحتی جدا کنید. ماهیها را در یک کاسه بریزید. پیاز را رنده کنید و آب آن را با دست بگیرید. تفاله پیاز را در کاسهای که ماهیها را ریختهاید، بریزید. لپه و برنج را هم اضافه کنید. سبزیهای خرد شده را هم اضافه کنید.
مرحله پنجم: مایه کوفته ماهی را درست کنید
مواد کوفته ماهی قلقلی را با هم مخلوط کنید و در غذاساز یا چرخ گوشت بریزید و دو بار چرخ کنید تا کاملا یکدست شوند. سپس به آنها، فلفل سیاه، نصف میزان نمکی که دارید (نصف قاشق غذاخوری)، آرد گندم، آرد نخودچی و ۱ تخم مرغ را اضافه کنید. سپس با دست مواد را کاملا ورز دهید تا یکدست و منسجم شوند. روی ظرف را بپوشانید و در یخچال بگذارید.
مرحله ششم: مواد سس کوفته ماهی را آماده کنید
در فاصلهای که مایه کوفته ماهی در یخچال است، یک پیاز باقیمانده را پوست بگیرید و نگینی ریز خرد کرده یا با رنده درشت رنده کنید. گوجهفرنگیها را بشویید و رنده کنید و کنار بگذارید.
در یک تابه مقداری روغن بریزید و روی حرارت بگذارید. روغن که داغ شد، پیازها را در تابه بریزید و تفت دهید تا سبک و طلایی شوند. سپس رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و تفت دهید.
مرحله هفتم: سس کوفته را درست کنید
بعد از اینکه رب گوجه رنگ پس دارد و خامی آن گرفته شد، پوره گوجه فرنگی را اضافه کنید. درب تابه را بگذارید و صبر کنید تا گوجه بپزد. سپس به اندازه ۲ لیوان آب جوش، در تابه بریزید و اجازه دهید آب بجوشد. در صورت تمایل، شکر، نمک و آبلیمو را هم اضافه کنید. حرارت را روی حالت خیلی ملایم قرار دهید.
مرحله هشتم: کوفتهها را آماده کنید
در حین آماده شدن سس کوفته، مواد کوفته را از یخچال بیرون بیاورید و به اندازه ۲ قاشق غذاخوری از مایه را کف دستتان بگذارید و گلوله کنید. داخل کوفته را یک حفره ایجاد کنید. سپس آلو و گردو را در کوفته بگذارید. دوباره کوفته را گرد کنید تا گردو و آلو داخل کوفته پنهان شوند. همه کوفتهها را به همین شکل آماده کنید و در یک سینی بگذارید.
مرحله نهم: کوفته ماهی را بپزید
برای جلوگیری از وا رفتن کوفته ماهی میتوانید در یک تابه، کوفتهها را با کمی روغن، سرخ کنید. نیازی نیست کاملا طلایی شوند. سپس کوفتهها را در سس کوفته بگذارید. دقت کنید که کوفتهها روی هم قرار نگیرند و تا ۲/۳ آنها، سس باشد. شعله را کم کنید و درب تابه را نیمهباز بگذارید.
مرحله آخر: کوفته ماهی را سرو کنید
حدود ۱ ساعت، کوفتهها را روی حرارت ملایم بپزید. در این مدت، به کوفتهها سر بزنید و روی کوفتهها سس بریزید. نیم ساعت بعد پخت هم آنها را به آرامی، زیر و رو کنید. وقتی کوفتهها پختند و سس غلیظ شد، شعله را خاموش کنید و کوفتهها را در ظرف سرو بگذارید. کوفته ماهی را با نان و سبزی خوردن، انواع سالاد یا انواع ترشی میتوانید سرو کنید.
روش تهیه کوفته ماهی مومغ بدون لپه و برنج
در یک روش متداول دیگر، در طرز تهیه کوفته ماهی جنوبی، به جای لپه و برنج، از سیب زمینی آبپز و رنده شده استفاده میشود. در این روش، به ازای هر ۵۰۰ یا ۶۰۰ گرم ماهی، ۱ سیب زمینی درشت استفاده کنید.
همچنین ۱ لیوان شنبلیله، ۱ لیوان گشنیز خرد شده، ۱ پیاز رنده و آبگیری شده و ادویههای دلخواه هم اضافه کنید. در این روش هم باید ماهی را آبپز کنید و بعد با مواد دیگر ورز دهید. سپس آن را در سرخ کنید. قرار دادن ماهیها در سس کوفته و پختن کوفتهها در سس، اختیاری است.
نکات مهم در طرز تهیه کوفته ماهی هرمزی
میتوانید قبل از سرخ کردن کوفته ماهی، آنها را سوخاری کنید و بعد سرخ کنید. برای سوخاری کردن کوفتهها، آنها را ابتدا در آرد، سپس در تخم مرغ زده شده و بعد در پودر سوخاری بزنید.
به جای آرد نخودچی و آرد گندم، میتوانید نان تست خشک شده را آسیاب کنید و در کوفته ماهی بریزید.
جنوبیها برای سبزی کوفته ماهی، ابتدا شنبلیله و گشنیز را ساطوری خرد کرده و بعد در هاون میکوبند. سپس به مایه کوفته اضافه میکنند. در این صورت باید مراقب باشید که شنبلیله زیاد له نشود چون طعم کوفته را تلخ میکند.
در زمان اضافه کردن تخم مرغ به مایه کوفته ماهی، مراقب باشید که ماهیهای پخته کاملا سرد شده باشند چون تخم مرغ ممکن است در مایه کوفته ببندد.
به جای سبزی معطر تازه میتوانید سبزی معطر خشک در تهیه کوفته ماهی استفاده کنید. اما سبزی معطر، عطر بیشتری دارد و بهتر بوی ماهی را میگیرد.
برخی افراد کوفته ماهی را بدون سس سرو میکنند. یعنی بعد از آماده کردن مایه کوفته، به صورت کتلت، کوفته ماهی را در تابه سرخ و سپس با نان و سبزی خوردن، سرو میکنند. در این روش از انواع سس مثل سس کچاپ و سس تند در کنار کوفته ماهی استفاده میشود.
فوت و فنهای خوشمزه شدن کوفته ماهی
چه کار کنیم کوفته ماهی وا نره؟
به هیچ وجه نباید ماهی پخته شده آب داشته باشد.
آب پیاز را بگیرید و فقط تفاله آن را استفاده کنید.
اگر بعد از ورز دادن مایه کوفته ماهی، هنوز حس کردید مایه ماهی شل و رقیق است، به آن مقداری آرد گندم یا نخودچی اضافه کنید.
بهتر است کوفته ماهی را قبل از انداختن در سس، کمی سرخ کنید تا منسجم شود.
در زمان پخت کوفتهها، درب ظرف را باز بگذارید و حرارت را کم کنید.
در زمان پخت کوفتهها، زیاد آنها را زیر و رو نکنید.
کوفته ماهی را با چه ماهی درست کنیم؟
برای تهیه کوفته ماهی جنوبی، از ماهی مومغ یا ماهی ساردین، ماهی آزاد، ماهی شیر، ماهی مرکب و هر ماهی که استخوان و تیغ کمی دارد، میتوانید استفاده کنید.
سبزی کوفته ماهی چیست؟
جنوبیها در اصل از ترکیب گشنیز و شنبلیله تازه استفاده میکنند. نسبت گشنیز بهتر است بیشتر از شنبلیله باشد تا کوفتهها تلخ نشوند. اما به ترکیب سبزی کوفته ماهی میتوانید علاوه بر گشنیز و شنبلیله، از تره، جعفری و پیازچه هم استفاده کنید.
اپیدمی آنفلوآنزا رو به افزایش/ شیوع گسترده ۳ ویروس میان کودکان
مدیر گروه بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره وضعیت عفونتهای تنفسی گفت که سه ویروس آنفلوآنزا، رینوویروس و کووید عامل اصلی بسیاری از مراجعات به مراکز درمانی هستند.
حمید عمادی کوچک، متخصص بیماریهای عفونی و فلوشیپ HIV، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیر گروه بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: در دوران همهگیری کرونا، به دلیل رعایتهای بهداشتی مانند استفاده از ماسک، قرنطینه و کاهش تماسهای اجتماعی، بسیاری از ویروسهای تنفسی فرصت انتشار نداشتند.
وی افزود: در سالهای ابتدایی شیوع کرونا، ویروسهای تنفسی مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگی تقریباً وجود نداشتند. اما از پاییز ۱۴۰۱، با بازگشایی مدارس و افزایش تعاملات اجتماعی، موج گستردهای از این ویروسها ظاهر شد.
شیوع گسترده ویروسها در میان کودکان
عمادی توضیح داد که کودکان، به دلیل محدودیت در ابتلا طی دو سال گذشته، بهطور ناگهانی با حجم زیادی از عفونتهای تنفسی مواجه شدند.
وی در همین باره تصریح کرد: بهطور طبیعی کودکان، سالانه ۶ تا ۱۲ بار به عفونتهای تنفسی مبتلا میشوند، اما در دوران کرونا این روند متوقف شد و در سالهای اخیر، بسیاری از این عفونتها به یکباره ظاهر شدهاند.
شیوع مداوم و متنوع بیماریهای تنفسی
به گفته عمادی، در سال گذشته شاهد شیوع بیوقفه برخی بیماریها مانند آبلهمرغان بودیم که معمولا در فصول خاصی ظاهر میشود.
او افزود: سال گذشته و امسال، آبلهمرغان بهطور غیرمعمول در تمام فصول سال مشاهده شد، حتی در تابستان. این نشاندهنده تغییرات در الگوی شیوع ویروسها است.
وضعیت فعلی آنفلوآنزا
عمادی درباره شیوع آنفلوآنزا اظهار داشت: از اوایل آذرماه، موارد ابتلا به آنفلوآنزا افزایش یافت. ویروسهای شایع شامل گونههای H1N1 – H3N2 و آنفلوآنزای B هستند. این بیماری معمولا در ماههای آذر، دی و بهمن به اوج میرسد و هر پیک آن حدود هشت هفته طول میکشد.
وی همچنین تأکید کرد که اپیدمی آنفلوآنزا همچنان رو به افزایش است و احتمالا تا اواخر دیماه ادامه خواهد داشت.
ویژگیهای بارز آنفلوآنزا
عمادی توضیح داد که آنفلوآنزا معمولاً بهطور ناگهانی شروع میشود و مبتلایان زمان دقیق شروع علائم را بهخاطر دارند. بیماران معمولاً میگویند حالشان خوب بوده و ناگهان دچار تب و علائم شدهاند. این ویژگی بالینی از نشانههای بارز آنفلوآنزاست.
عمادی با تأکید بر لزوم مراقبت بیشتر در این دوره، از عموم مردم خواست تا رعایت بهداشت، استفاده از ماسک در محیطهای شلوغ و در صورت امکان تزریق واکسن آنفلوآنزا را جدی بگیرند.
اهمیت پیشگیری و واکسیناسیون در برابر آنفلوآنزا
این متخصص بیماریهای عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، در ادامه به ویژگیهای بیماری آنفلوآنزا و اهمیت پیشگیری از آن اشاره کرد.
به گفته دکتر عمادی، آنفلوآنزا معمولاً بهطور ناگهانی آغاز میشود و با علائمی مانند خستگی شدید، کوفتگی، درد مفاصل، بدندرد شدید، آبریزش بینی، گلودرد، عطسه و گاهی تهوع، استفراغ یا اسهال همراه است. سرفه معمولاً در مراحل بعدی بیماری شروع میشود و شدت علائم ممکن است بسته به وضعیت سیستم ایمنی فرد متفاوت باشد.
تأثیر واکسن آنفلوآنزا
عمادی تأکید کرد که تزریق واکسن آنفلوآنزا نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا یا کاهش شدت بیماری دارد.
وی افزود: افرادی که واکسن زدهاند، حتی در صورت ابتلا به آنفلوآنزا، بیماری خفیفتری را تجربه میکنند. اما اکنون که در اوج اپیدمی هستیم، برای تزریق واکسن کمی دیر شده است.
توصیههای پیشگیرانه
عمادی بر اهمیت رعایت بهداشت تنفسی برای پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا تأکید کرد و گفت: تجربه دوران کرونا به ما آموخت که استفاده از ماسک، شستن دستها و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی میتواند به کاهش انتقال بیماری کمک کند. این اقدامات بهویژه برای افراد دارای بیماریهای مزمن، ضعف سیستم ایمنی و زنان باردار حیاتی است.
خطر بیشتر برای گروههای پرخطر
بنابر اعلام وزارت بهداشت، وی هشدار داد که افراد با ضعف سیستم ایمنی، بیماریهای زمینهای یا خانمهای باردار در معرض خطر بیشتری قرار دارند و در صورت ابتلا به آنفلوآنزا، ممکن است بیماری شدیدتری را تجربه کنند.
عمادی در پایان، خواستار توجه جدیتر مردم به رعایت اصول بهداشتی شد و افزود: هماکنون مهمترین اقدام، پیشگیری از طریق رعایت بهداشت تنفسی و محافظت از گروههای پرخطر است.