ماه: آذر ۱۴۰۳
خشیل آذری؛غذای مخصوص شب یلدا
آش خشیل یک آش مخصوص شب یلدا و از جمله اصلیترین غذاهای شب یلدا در استانهای آذری زبان به خصوص استان اردبیل است که به خاطر وجود مقداری زیادی گندم و کره طبیعی میتواند به افزایش انرژی و تقویت سیستم ایمنی بدن در هوای سرد کمک کند. در این مقاله از سرویس آشپزی میتوانید با طرز تهیه آش خشیل محلی آذربایجانی و همه فوت و فنهای درست کردن این آش متفاوت و خوشمزه برای شب یلدا آشنا شوید.
مواد لازم برای تهیه آش خشیل آذری با بلغور گندم (روش اول)
بلغور گندم: ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
آرد سفید: ۴ تا ۶ قاشق غذاخوری
آب سرد: ۴ لیوان فرانسوی دستهدار
شیر: به مقدار لازم
عسل: به مقدار لازم
کره محلی: به مقدار لازم
طرز تهیه
آش خشیل که بافت و طعمی تا حدودی شبیه به حلیم گندم دارد یکی از خوشمزهترین غذاهای محلی ترکی است که تبریزیها و اردبیلیها آن را برای وعدههای مختلف از جمله صبحانه روزهای سرد زمستان هم تهیه میکنند و برای تهیه آن از بلغور گندم استفاده میشود. در مراحل طرز تهیه آش خشیل با بلغور گندم را دنبال کنید.
مرحله اول؛ بلغور را بپزید
در اولین مرحله از طرز تهیه خشیل ترکی باید بلغور گندم را در یک ظرف آب بریزید و برای چند ساعت بخیسانید. سپس آن را بپزید تا آب بلغور کشیده شود و خوب نرم شود. معمولا پختن بلغورها حدود ۱ ساعت طول میکشد.
مرحله دوم؛ آرد و آب را با بلغور گندم ترکیب کنید
در این مرحله باید در یک ظرف ۴ قاشق آرد را با ۴ لیوان آب سرد ترکیب کنید. سپس ترکیب آب و آرد را همراه با بلغور گندم پخته شده در قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
مرحله سوم؛ ترکیب آرد و بلغور گندم را بپزید
اجاره دهید ترکیب آرد، آب و بلغور با شعله ملایم بجوشد و غلیظ شود. در این مدت باید مدام مواد را هم بزنید تا ته نگیرند و بوی خامی آرد به طور کامل از بین برود. در صورت نیاز میتوانید از ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری دیگر آرد برای افزایش غلظت آش استفاده کنید. غلظت آش خشیل باید از حلیم غلیظتر شود.
مرحله چهارم؛ آش خشیل را سرو کنید
بعد از این که آش خشیل ترکی به غلظت مناسب رسید، شعله گاز را خاموش کنید و خشیل را در ظرف مورد نظرتان بریزید. وسط آش را گود کنید و مقداری شیر و عسل روی آن بریزید. سپس مقداری کره آب شده به آش اضافه کنید. مقدار کرهای به این آش اضافه میشود، کاملا به سلیقه شما بستگی دارد.
طرز تهیه خشیل ساده بدون بلغور با آرد
در طرز تهیه خشیل ساده بدون بلغور باید بلغور گندم را حذف کنید و این آش را تنها با استفاده از آرد گندم تهیه کنید. در اولین مرحله از طرز تهیه آش خشیل بدون بلغور باید آرد گندم را در ماهیتابه تفت دهید تا بوی خامی آن از بین برود. سپس مقداری شیر و آب به آرد اضافه کنید و آن را خوب هم بزنید.
اجازه دهید ترکیب آرد، شیر و آب برای چند دقیقه بجوشد و در این مدت مدام آش را هم بزنید تا ته نگیرد و غلیظ شود. در انتها زمانی که خشیل به غلظت مناسب رسید، شعله گاز را خاموش کنید و خشیل آذری را در ظرف مورد نظرتان بریزید.
در ادامه وسط خشیل را کمی گود کنید و کمی شیر، عسل یا شکر روی آن بریزید. مقداری کره روی آش قرار دهید و بعد آن را میل کنید. برای این که آش شما مقویتر و خوشمزهتر شود، میتوانید از مقداری مغز گردوی خرد شده نیز استفاده کنید.
روش تهیه خشیل با زردچوبه بدون بلغور
روش تهیه آش خشیل با زردچوبه کاملا شبیه به آش خشیل معمولی است. شما میتوانید این آش را هم با بلغور گندم و هم با آرد درست کنید. تنها کاری که باید برای تهیه آش خشیل با زردچوبه انجام دهید، اضافه کردن نصف قاشق مرباخوری زردچوبه به ترکیب آرد، شیر و آب است. رنگ این آش برخلاف آش خشیل معمولی، زرد است و مزه آن هیچ تفاوتی با آش خشیل بدون زردچوبه ندارد.
نکات و فوت و فنهای طرز تهیه خشیل
برای تهیه خشیل باید از کره محلی و باکیفیت استفاده کنید.
برای شیرین کردن خشیل آذربایجانی میتوانید به جای عسل از شیره نیز استفاده کنید. در طرز تهیه خشیل با دوشاب میتوانید از مقداری شیره انگور یا شیره خرما استفاده کنید. برای تهیه انواع شیره انگور و شیره خرما میتوانید خرید خود را از فروشگاههای افق کوروش به روشهای حضوری، اینترنتی و تلفنی انجام دهید.
آش خشیل یکی از بهترین غذاها برای صبحانه مقوی است که میتوانید همراه با نان تازه میل کنید.
در طرز تهیه خشیل اردبیلی با بلغور گندم برای مزهدار کرده آش میتوانید از مقداری دارچین هم استفاده کنید. برای تهیه دارچین به صورت اینترنتی، حضوری و تلفنی میتوانید خرید خود را از فروشگاههای افق کوروش انجام دهید.
برخی افراد برای شیرین کردن آش خشیل از شکر به جای عسل و شیره استفاده میکنند، پیشنهاد میشود شکر را جایگزین شیره و عسل نکنید زیرا این آش با استفاده از عسل و شیره هم مزه بهتری پیدا میکند و هم مقویتر است.
اگر برای پخت آش خشیل به کره محلی دسترسی ندارید، میتوانید از کره معمولی نیز استفاده کنید.
در طرز تهیه آش خشیل با بلغور گندم میتوانید به جای آرد سفید از مقداری آرد گندم سبوسدار استفاده کنید.
آش خشیل خیلی زود ته میگیرد، برای همین در تمام مراحل پخت خشیل باید مدام آن را هم بزنید و شعله گاز را کم کنید تا آش شما خراب نشود.
برای این که آش خشیل شما خوشرنگتر شود، میتوانید از مقداری زردچوبه یا زعفران در این آش استفاده کنید. برای تهیه زعفران به صورت اینترنتی، حضوری و تلفنی میتوانید خرید خود را از فروشگاههای افق کوروش انجام دهید.
اضافه کردن کنجد، خلال بادام، خلال پسته و مغز گردو به آش خشیل طعم لذیذتری میبخشد. برای تهیه خلال پسته، خلال بادام، مغز گردو و کنجد میتوانید خرید خود را از فروشگاههای افق کوروش انجام دهید.
بهتر است قبل از پخت بلغورها آنها را حدود ۱۲ ساعت در آب بخیسانید. این کار به پخت سریعتر و بهتر بلغورها کمک میکند.
از مهمترین خواص آش خشیل با بلغور میتوان به افزایش اشتها، افزایش قوای جنسی، درمان سرفه، رفع گرفتگی صدا، ازدیاد شیر مادر و همچنین درمان ضعف بدن اشاره کرد. در طب سنتی از آش خشیل برای درمان لاغری استفاده میشود.
فوت و فنهای خوشمزه شدن آش خشیل
چطور آش خشیل را مزهدار کنیم؟
برای مزهدار کردن آش خشیل آذری میتوانید در زمان پخت یا بعد از آماده شدن، مقداری دارچین به آش اضافه کنید.
برای تهیه آش خشیل از چه نوع کرهای استفاده کنیم؟
در طرز تهیه خشیل اردبیل میتوانید از هر نوع کرهای استفاده کنید، اما اضافه کردن کره محلی به این آش طعم بسیار لذیذتری میبخشد.
برای تزیین آش خشیل از چه چیزی استفاده کنیم؟
بعد از اینکه آش خشیل آماده شد میتوانید مقداری شیره خرما یا شیره انگور روی آن بریزید و کمی دارچین روی آش بپاشید. در ادامه میتوانید مغز گردو را هم خرد کنید روی آش بریزید.
کاربران توئیتر فارسی در مورد قانون حجاب چه میگویند؟
دادهکاوی قانون حجاب در بازه زمانی ۹ تا ۱۱ آذرماه نشان میدهد؛
تحلیل مضمون توئیتهای بحثبرانگیز و پرکامنت ایکس (توئیتر) فارسی درباره قانون جدید حجاب در بازه زمانی سه روزه، نشان میدهد ۸۶ درصد این مضامین انتقادی بوده، ضمن اینکه عمده پاسخها به توئیتهای کاربران حمایتکننده نیز با ابراز مخالفت و نارضایتی همراه بوده است.
لایحه «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» معروف به لایحه حجاب پس از رفت و برگشتهای متعدد میان مجلس و شورای نگهبان در ۷۴ ماده و در ۵ فصل تنظیم و دهم آذر ماه ۱۴۰۳، متن آن منتشر شد.
همزمان با انتشار مفاد این لایحه در رسانهها، موجی از واکنشها میان کاربران مجازی صورت گرفت و در بسترهای مختلف از تلگرام و اینستاگرام تا ایکس فارسی شاهد بازخوردهای مختلف و اغلب انتقادی نسبت به این قانون بودیم؛ به گونهای که بیراه نیست اگر لایحه حجاب و عفاف را در کنار بحث فیلترینگ، از پربحثترین و واکنش برانگیزترین رویدادهای اجتماعی فرهنگی در ۴ ماهه نخست روی کار آمدن دولت پزشکیان به حساب آوریم.
گروه دادهکاوی پژوهش ایرنا به منظور رصد نظرات کاربران و همچنین تحلیل افکار عمومی فعال در مجازی، به بررسی نمونهای از کاربران ایکس فارسی که توئیتهای آنها بیشترین کامنت را گرفتهاند، پرداخته است. انتخاب معیار «بیشترین کامنت» از این نظر مورد اهمیت است که سبب واکنشبرانگیزی کاربرانی شده که تنها به خواندن و لایک کردن توئیتها بسنده نکردهاند و به ابراز نظر مکتوب زیر توئیتها پرداختهاند.
در این نمونه آماری، توئیتهای بازه زمانی ۹ تا ۱۱ آذرماه که حداقل ۸۰ پاسخ تا حداکثر ۸۰۰ ریپلای گرفتند، از طریق سامانه پایشگر شبکههای اجتماعی استخراج و تحلیل شده است.
تحلیل مضمون توئیتهای پربحث و واکنشبرانگیز
تحلیل مضمون توئیتها از میان توئیتهای واکنشبرانگیز یا پربحث و جدل صورت گرفته است. البته پرکامنت بودن یک توئیت، لزوما به معنای حمایت از آن محتوا نیست؛ بلکه در برخی مواقع، توئیتهایی که کاربران مخالفت و انتقاد بیشتری نسبت به محتوای آن دارند، کامنتهای بیشتری میگیرند و بیشترین حجم واکنشها را شامل میشوند.
در ادامه پرتکرارترین مضامین مرتبط با قانون عفاف و حجاب استخراج و مقایسه شدهاند:
۱. ادعای غیرشرعی، غیر حقوقی و غیر علمی بودن قانون حجاب
این مضمون پرتکرارترین مضمون مرتبط با قانون حجاب است و به وجوه مختلف این قانون و طرح مغایرت آن با حقوق انسانی و شرعی و حتی علمی پرداخته است. این نگاه به طور خاص از سوی کاربران اصلاحطلب، میانه رو و روزمرهنویسها نشر و بازنشر شده است.
(به دلیل به کار رفتن الفاظ نامناسب و بیحرمتی برخی کاربران، تعدادی از مصادیق مربوط به مضمونها به طور تعمدی حذف شده است)
۲. نسبت دادن به تندروی، منفعتطلبی و فساد به وضع کنندگان قانون حجاب
برخی کاربران ایکس فارسی، فارغ از محتوا و مفاد قانون حجاب به طور مستقیم وضعکنندگان این قانون و برخی نمایندگان مجلس را مورد نقد و هجمه قرار دادند.
۳. اعتراض به قانون حجاب به دلیل نقش اتباع خارجی در امر به معروف
حجم قابل توجهی از کاربران به نقش اتباع بیگانه و به خصوص افغانها در این قانون معترض بودند. بر اساس قانون حجاب، طبق ماده یکم از تبصره دوم ماده ۳۲، «مهاجرین یا اتباع بیگانهای» که «مجوز اقامت رسمی از وزارت کشور» دارند، امکان امر به معروف و نهی از منکر را دارا هستند. البته این موضوع توضیح داده شد و گویا تذکر اتباع تنها به خودشان امکانپذیر است.
۴. حمایت از قانون حجاب به عنوان ابزار جلوگیری از شل حجابی و برهنگی
برخی کاربران ارزشی و انقلابی به حمایت از قانون حجاب پرداخته و آن را نه محدودیتی برای افراد بدحجاب، بلکه مانعی برای برهنگی و ناهنجاریهای اجتماعی و همچنین پایانبخش فعالیت گشت ارشاد دانستهاند.
۵. تاکید بر بینتیجه و ناکارآمد بودن قانون حجاب و عفاف
گروهی از کاربران از اصولگرا، اصلاحطلبان و حتی حسابهای منتسب به برخی علمای دینی ابراز عقیده کردهاند که این شیوه از مقابله با بدحجابی، نه تنها باعث رفع این معضل نمیشود؛ بلکه نوعی لجبازی و مبارزه منفی جامعه را برمیانگیزد و به نوعی بر بی نتیجه بودن این سبک رفتارها و قوانین تاکید داشتند.
۶. درخواست و گلایه یا هجمه به پزشکیان در ارتباط با ابلاغ قانون حجاب
برخی کاربران هم مطالبه ابلاغ و اجرا نکردن این قانون را از رئیس جمهوری، به ویژه با شعارهای انتخاباتی او مطرح کردهاند. هشتگ #ابلاغ_نکن هم در همین راستا از سوی برخی کاربران استفاده شده است. اپوزیسیون و گروهی از اکانتهای توئیتری تندرو نیز تاکید بر این داشتند که قانون حجاب نتیجه شرکت در انتخابات و ریاست جمهوری پزشکیان است و البته توضیح ندادند که در صورت پیروزی رقبای پزشکیان، آیا این قانون اجرا نمیشد؟
۷. هجمه علیه قالیباف به عنوان ابلاغ کننده و حامی قانون حجاب
برخی کاربران مخالف شخص قالیباف و همچنین گروهی از روزمرهنویسان و مخالفان نظام، انگشت اتهام را به سمت محمدباقر قالیباف، ریاست مجلس نشانه رفتند و ضمن برشمردن برخی انتقادات از او، این اقدام وی را مانع رای آوری او در انتخابات آینده کشور عنوان کردند.
۸. ادعای باجگیری به بهانه ابلاغ قانون حجاب
انگیزه مالی از وضع قانون حجاب بخش دیگری از مضامین پرتکرار مربوط به قانون حجاب بوده است. این طیف از کاربران، قانون حجاب و جرایم نقدی آن را نوعی باجگیری از مردم دانسته و حتی آن را راهی برای رفع کسری بودجه عنوان کردند.
۹. ابلاغ قانون حجاب؛ از اولویت نبودن مساله پوشش تا منحرف کردن افکار عمومی
در نهایت، طیفی از کاربران قانون حجاب را در شرایط کنونی فاقد اولویت دانسته و برخی هم آن را وسیلهای برای انحراف افکار عمومی و فریب و نقشه برخی گروههای خاص عنوان کردند که درصددند جامعه ایران و افکار عمومی را از مسائل اصلی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی روز کشور غافل نمایند.
جمعبندی
۱. بررسی روند تدریجی مضامین مرتبط با قانون حجاب و تحلیل جریانشناسی آن نشان میدهد که این موضوع از یک مساله داخلی به یک موضوع بحرانی فراتر از ایران در ایکس فارسی بدل شده است. زیرا ابتدا معترضان به این قانون، کاربران اصلاحطلب، میانهروها، روزمرهنویسان و حتی برخی کاربران اصولگرا بودند در حالی که در روزهای بعد شاهد فعالیت لشگر سایبری براندازان در تولید محتوا علیه نظام به بهانه قانون حجاب بودیم.
۲. تحلیل مضامین پرتکرار مرتبط با قانون حجاب از تعدد و نزدیکی این مضامین حکایت دارد، چنانکه ۹ مضمون از هجمه علیه رئیسمجلس، رئیسجمهور، وضعکنندگان قانون تا گلایه از بینتیجه بودن حجاب اجباری، انتقاد از نقش اتباع خارجی، غیرشرعی، غیرعلمی بودن لایحه و حتی نسبت باجگیری به دولت به بهانه جرایم نقدی قانون حجاب و عفاف قابل استخراج و طبقهبندی است.
۳. مجموع مضامین حمایت از این قانون، تنها ۱۳.۶۴ درصد است. حضور کم کاربران ارزشی و انقلابی در این موج توئیتری و واکنش حداکثری به محتوای منتشر شده از آنها از سوی دیگر کاربران، از ویژگیهای مهم جریان شناسی کاربران ایکس فارسی در این موج است؛ زیرا از میان ۹ مضمون پرتکرار تنها یک مضمون حمایتی وجود دارد و پاسخهای کاربران دیگر به کامنت کاربران ارزشی نیز قابل توجه و تامل است. در حالی که کاربران انقلابی در موضوعاتی که برایشان مهم است، فعالیت گسترده دارند، این نتایج نشان میدهد موضوع قانون مذکور، احتمالا در این طیف نیز مورد اجماع نیست.
مرضیه وحید دستجردی دبیر ستاد ملی جمعیت شد
با حکم رئیسجمهور؛
رئیسجمهور با صدور حکمی مرضیه وحید دستجردی را به عنوان دبیر ستاد ملی جمعیت منصوب کرد.
مسعود پزشکیان با صدور حکمی ضمن انتصاب «مرضیه وحید دستجردی» به عنوان «دبیر ستاد ملی جمعیت» تصریح کرد: تمامی دستگاههای مسئول در حدود تکالیف مقرر در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مکلف به همکاری سازنده با آن ستاد میباشند.
متن حکم رئیس جمهور به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
سرکار خانم مرضیه وحید دستجردی
در اجرای تبصره (۲) بند (ب) ماده (۱) قانون حمات از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ۲۴ مهر ۱۴۰۰ مجلس شورای اسلامی، نظر به مراتب تعهد، سوابق و تجارب ارزشمند سرکار عالی، به موجب این حکم به عنوان «دبیر ستاد ملی جمعیت» منصوب میشوید.
امید است با اتکال به خداوند متعال و در چارچوب قانون اساسی، اهداف سند چشمانداز، سیاستهای کلی مصوب مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، برنامه هفتم پیشرفت و رعایت منشور اخلاقی کارگزاران دولت چهاردهم؛ با نظارت و ارزیابی مستمر اقدامات انجام شده نهادهای ذیربط و پیگیری مصوبات ستاد تا حصول نتیجه نسبت به تحقق و پیشبرد اهداف کلان دولت در نظام سلامت و جمعیت کشور مجدّانه اقدام نمایید.
تمامی دستگاههای مسئول در حدود تکالیف مقرر در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مکلف به همکاری سازنده با آن ستاد میباشند.
توفیقات روزافزون سرکار عالی را در انجام شایسته وظایف محوله از درگاه خداوند سبحان خواستارم.
مسعود پزشکیان
رئیس جمهوری اسلامی ایران
بهروز آذر: صدای زنان را میشنویم/مدلهای کسب و کار باید تغییر کند
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با تاکید بر اینکه باید مدلهای کسب و کار تغییر کند،گفت: کسب و کارهای جدید باید مبتنی بر حفظ ارزشهای مشترک مانند مسائل محیط زیستی و اجتماعی باشد.
زهرا بهروزآذر در نشست زنان و توسعه پایدار در اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر اینکه پیش از این کسب و کارها بدون توجه به مسائل محیطزیستی و اجتماعی شروع به کار میکردند، افزود: بر اساس این مدل اگر آسیبی به بخشی از محیط زیست وارد میشد، باز میگشتند تا آن را جبران کنند.
وی با بیان اینکه رویکرد پیشین باید تغییر کند، ادامه داد: رویکرد جدید باید مبتنی بر حفظ ارزشهای مشترک ترسیم شود تا از همان ابتدا تمام آسیبهای احتمالی دیده و سنجیده شود و بعد از رفع آن کسب و کارها را فعال کنند.
معاون رئیس جمهور بر دیده شدن تمامی مفاهیم اجتماعی و محیط زیستی در کسب و کارها تاکید کرد و اظهار داشت: گفته میشود که در حوزه استارتاپها ١٢ درصد کسب و کارهای نوپا به زنان اختصاص دارد اما باید گفت که این عدد کمی بوده و باید تلاش کنیم تا پایان دولت چهاردهم حداقل به ٣٠ درصد برسد.
مقاومت زیاد در برابر ورود زنان به کسب و کار
بهروز آذر در ادامه مهمترین اولویت را مدلهای اجتماعی مبتنی بر ارزشهای مشترک دانست و افزود: یکی از مهمترین وظیفه زنان دیده بانی کسب و کارها است زیرا زنان به علت اخلاق مراقبتی بهتر میتوانند مسائل محیط زیستی و اجتماعی را در کسب و کارها دیده بانی کنند.
وی به موفقیت زنان در الگوی دیده بانی اشاره کرد و گفت: مقاومت زیادی در برابر ورود زنان به کسب و کار وجود دارد؛ این در حالیست که کارآفرینی زنان با مردان بسیار متفاوت است. نگاه زنان چند بعدی است و همه جوانب را در نظر میگیرند و فقط به جنبه اقتصادی آن فکر نمیکنند.
معاون رئیس جمهور با اشاره به مشکلاتی در این مسیر اظهار داشت: یکی از مشکلات و موانع دسترسی زنان به منابع مالی است ولی با همه مشکلات، زنان موفق بسیاری در حوزه کسب و کارهای مختلف کشور داریم.
بهروزآذر از زنان موفق خواست تا تجارب ارزشمند خود را در ایجاد تعادل بین زندگی و کار در اختیار دیگران قرار دهند و گفت: با انتقال این تجارب میتوانیم به هدف ٣٠ درصدی حضور زنان در استارتاپها برسیم.
وی اظهارداشت: امروز چهار چالش تغییرات فناوری، تغییرات اقلیمی، مهاجرت و جمعیت به عنوان ابرچالش در سازمان ملل مطرح بوده و در تمام جوامع فراگیر شده است اما در ایران در کنار این چهار چالش با محرومیتهای اقتصادی و تحریم مواجه هستیم که بر کسب و کارها تاثیر میگذارد.
به گفته معاون رئیس جمهور، برای عبور از این چالشها به راهکارهای نوآورانه و جامع نیاز داریم که با سه اصل عدالت، شفافیت و بهرهبرداری کامل از ظرفیتها امکانپذیر است.
وی با بیان اینکه صدای زنان را میشنویم و در کنار آنها هستیم، تاکید کرد: زنان سرمایههای فکری و انسانی کشور هستند و نمیتوان چالشها را بدون توجه به ظرفیت زنان برطرف کرد. بدون حضور زنان و جوانان نمیتوانیم از چالشها عبور کنیم.
بهروزآذر از پیشنهاد انعقاد تفاهم نامهای در این راستا خبر داد و گفت: اعلام میکنیم که آماده هستیم تا تفاهم نامهای سه جانبه میان معاونت زنان ریاست جمهوری، کانون زنان بازرگان و کمیسیون مسئولیت اجتماعی به امضا برسد تا راههای کسب و کار زنان هموارتر شود.
بخشی از ناباروری با اصلاح تغذیه و استفاده از مکمل قابل درمان است
در گفتوگو با یک فعال صنعت داروسازی مطرح شد؛
یک فعال صنعت داروسازی با اشاره به اهتمام دولت برای درمان ناباروری زوجین با هدف اجرای قانون جوانی جمعیت گفت: بخش قابل توجهی از موارد ناباروری تنها با اصلاح الگوی تغذیه و استفاده از مکملهای کمکدرمانی معتبر و باکیفیت قابل درمان هستند و نیازی به درمانهای گران ندارند.
فاطمه زمانی جلودار با اشاره به آمارهای جهانی ناباروری اظهار داشت: ناباروری یک مشکل جهانی است و بنابر گزارشهای سازمان جهانی بهداشت (WHO) حدود ۱۷.۵ درصد از جمعیت بزرگسال جهان – یعنی تقریباً یک نفر از ۶ نفر با معادل حدودی ۱۸۶ میلیون نفر- ناباروری را تجربه میکنند.
وی همچنین درباره آمارهای داخلی که از سوی نهادهای رسمی منتشر شده است، گفت: در ایران نیز درمان ناباروری به یکی از مهمترین دغدغهها دربین زوجها تبدیل شده است؛ آنچنان که مطابق با آخرین اطلاعات رسمی، حدود ۲۰ درصد از زوجهای ایرانی با مشکل ناباروری دست به گریبان هستند به طوری که آمار شیوع ناباروری در ایران کمی بالاتر از میانگین جهانی است.
زمانی جلودار در ادامه، اختلالات در تخمکگذاری، افزایش سن ازدواج، سبک زندگی ناسالم مانند چاقی و کمتحرکی، استعمال دخانیات و الکل، آلودگیهای محیطی مانند آلودگی آب و هوا و سموم شیمیایی، اختلالات هورمونی یا سایر بیماریها، مشکلات ژنتیکی، عوامل اقتصادی، تغذیه نامناسب و کمبود ویتامینها و مواد معدنی را بهعنوان عوامل ناباروری برشمرد.
وی با اشاره به ظرفیتهای درمانی در کشور گفت: خوشبختانه ایران به پشتوانه مراکز پزشکی مجهز، پزشکان متخصص و دسترسی مناسب به امکانات درمانی، جایگاه قابل دفاعی را میان سایر کشورها در درمان اختلالات ناباروری دارد اما مشکل هزینههای درمانی همچنان بهعنوان یکی از چالشهای جدی در زوجها، خصوصا زوجهای جوان وجود دارد.
این فعال صنعت داروسازی ادامه داد: البته هزینههای درمان ناباروری در ایران، بهطور قابل توجهی پایینتر از کشورهای اروپایی و آمریکا است اما با توجه به سطح درآمد و مسائل معیشتی، طبقات آسیبپذیر برای پرداخت هزینه درمانهایی مانند لقاح خارج رحمی (IVF)، آییوآی (IUI) با دشواریهایی مواجه است.
وی اضافه کرد: براساس گزارشها، هزینه هر دوره درمان ناباروری در ایران بین ۷۰۰ تا هزار دلار است که این رقم در کشورهای توسعهیافته اروپایی و آمریکا بین ۱۰ هزار تا ۱۵ هزار برآورد میشود.
زمانی جلودار با یادآوری اینکه در کشورهای خاورمیانه مانند ترکیه نیز این هزینه حدود پنج هزار دلار است، افزوود: این ارقام نشان میدهد که ایران در مقایسه با کشورهای منطقه نیز هزینههای کمتری برای درمان ناباروری دارد.
همه موارد ناباروری نیاز به درمانهای گران ندارد
مدیر این شرکت حوزه صنعت دارو اظهار داشت: توجه به این نکته اهمیت دارد که بخش قابل توجهی از موارد ناباروری تنها با اصلاح الگوی تغذیه و استفاده از مکملهای کمکدرمانی معتبر و باکیفیت قابل درمان است و نیازی به درمانهای گران ندارد. این مکملها با تامین مواد مغذی ضروری، آنتی اکسیدانها و تنظیم سیستم هورمونی، میتوانند به افزایش شانس باروری کمک کنند.
وی توضیح داد: مطابق با تحقیقات جهانی، ویتامینها نقش موثری در بهبود فرایند باروری دارند؛ بهعنوان مثال ویتامین دی (D) که در تقویت عملکرد تخمدان، پذیرش آندومتر و تعادل هورمونی در زنان و بهبود پارامترهای اسپرم در مردان کمک شایانی میکند. همچنین ویتامین فولات B9 در سنتز دی ان ای(DNA) و تقسیم سلولی نقش موثری دارد که باعث افزایش تولید اسپرم و تخمک میشود.
این کارآفرین صنعت دارویی کشور ادامه داد: مینرالها یا عناصر معدنی نیز مانند زینک، سلنیوم، منیزیم، آهن و کلسیم نقش مهمی در بهبود باروری ایفا میکنند.
زمانی جلودار با اشاره به اهمیت آنتیاکسیدانها در درمان ناباروری گفت: یکی از عوامل کلیدی در ناباروری، استرس اکسیداتیو و آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد است که به سلولهای جنسی وارد میشود. مکملهای حاوی آنتی اکسیدانهایی نظیر ویتامین C، ویتامین E، سلنیوم و کوآنزیم Q۱۰ میتوانند به کاهش این استرس و بهبود کیفیت تخمک و اسپرم کمک کنند.
وی در توضیح اهمیت استفاده از مکملهای دارویی گفت: تقریبا تمام افرادی که در چرخه درمان ناباروری قرار میگیرند، حتی در شرایطی که روشهای درمانی نظیر IVF و IUI برای آنها تجویز شده باشد، از مصرف مکملهای دارویی بینیاز نیستند. براین اساس میتوان گفت معمولا افزایش میزان موفقیت درمانهای ناباروری در هر سطح و با هر روشی به مصرف مکملهای کمکدرمانی وابسته است.
این تولیدکننده مکملهای تخصصی کمکدرمان ناباروری ابراز خرسندی کرد: صنعت داروسازی ایران توانستهاست در بخشهای مختلف، به رشد و توسعه قابل ملاحظهای دست یابد؛ از جمله در حوزه تولید مکملهای دارویی که در درمان ناباروری زنان و مردان مورد مصرف است. همچنین مراکز دانشگاهی و پژوهشگاههای معتبری در این زمینه فعالیت دارند که نتایج تحقیقاتی آنها، راه را بر پیشرفت روشهای درمانی هموار میکند.
وی تصریح کرد: در مجموع استفاده صحیح و اصولی از مکملهای دارویی زیر نظر پزشکان متخصص، علاوهبر ارتقای سلامت عمومی و بهبود باروری، به کاهش هزینههای درمان ناباروری کمک میکند و با افزایش شانس موفقیت فرایندهای آیویاف و آییوآی، از هزینههای دوباره و چندباره میکاهد.
این فعال صنعت داروسازی با تاکید بر اهمیت کاربرد مکملهای کمکباروری در آینده ایران افزود: با توجه به نگرانیهایی که در زمینه کاهش نرخ رشد جمعیت و افزایش سن ازدواج در کشور وجود دارد، مکملهای کمکباروری نقش مهمی در حفظ و تقویت توان باروری در مردان و زنان دارد و باید این مساله را جدی گرفت.
با تصویب مجلس : تسهیلات قرضالحسنه فرزندآوری برای سال آینده افزایش یافت
نمایندگان مجلس شورای اسلامی مقرر کردند: حداقل ۳ هزار و ۵۰۰ هزار میلیارد ریال به قرض الحسنه ازدواج، فرزندآوری، ودیعه، خرید یا ساخت مسکن و دیگر موارد ذکرشده اختصاص داده شود.
در نشست علنی شب دوشنبه – ۱۹ آذرماه – صحن علنی مجلس شورای اسلامی، بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه ۱۴۰۴ در دستور کار نمایندگان قرار گرفت و بندهای(ث) و (ج) تبصره ۱۵ این لایحه به تصویب نمایندگان رسید.
طبق بند (ث) که به تصویب نمایندگان رسید، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است مطابق با قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، قانون حمایت از حقوق معلولان مصوب ۲۰ اسفندماه ۱۳۹۶، قانون جهش تولید دانش بنیان، ماده (۷۷) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) موضوع پرداخت تسهیلات به ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه و کمک به زندانیان نیازمند، افزایش مهارتهای شغلی زنان موضوع ماده(۷۹) قانون برنامه هفتم پیشرفت، حداقل سه هزار و پانصد هزار میلیارد ریال (۳.۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال به قرض الحسنه ازدواج، فرزندآوری و ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن و دیگر موارد ذکرشده در قوانین فوق اختصاص دهد.
اولویت با تسهیلات قرض الحسنه ازدواج، فرزندآوری و ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن است. بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است تا پایان فروردین ۱۴۰۴، سقف کلی تسهیلات قرض الحسنه، سهم هریک از بانکها در پرداخت این تسهیلات متناسب با سهم از سپردههای قرض الحسنه اعم از جاری و پس انداز و سهمیه هریک از تکالیف قانونی به صورت سرجمع و شرایط مشمولین را ابلاغ نماید.
مبلغ انفرادی تسهیلات قرض الحسنه فرزندآوری نسبت به مبالغ مصوب در قانون بودجه سال ۱۴۰۳، ۱۰ درصد(۱۰%) افزایش مییابد و برای مصارف دیگر اعم از ازدواج، تأمین مسکن مشمولان ماده (۳ مکرر) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، تامین مسکن افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی کشور، خانواده شهدا، جانبازان و رزمندگان معسر، ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه و کمک به زندانیان نیازمند، معادل مبالغ مصوب در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ تعیین میشوند.
تسهیلات قرض الحسنه ازدواج و فرزندآوری، از حکم موضوع ماده(۱۰) قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۹ مهرماه ۱۳۶۳ مستثنی است. مسؤولیت حُسن اجرای این بند بر عهده بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مؤسسات اعتباری و تمامی مدیران و کارکنان ذی ربط میباشد.
گزارش تفصیلی عملکرد این بند توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، هر سه ماه یک بار به کمیسیونهای اقتصادی، برنامه و بودجه و محاسبات، اجتماعی و فرهنگی مجلس شورای اسلامی ارسال میشود. پس از اعتبارسنجی متقاضیان تسهیلات قرض الحسنه درصورت عدم تکافوی اعتبار آنها، مؤسسات اعتباری موظفند بر اساس ماده (۷) قانون تأمین مالی تولید و زیر ساختها از جمله با توثیق حساب یارانه یا سهام عدالت متقاضیان یا بستگان درجه اول از طبقه اول آنها یا تنها دریافت یک فقره سفته و یک نفر ضامن نسبت به پرداخت تسهیلات اقدام نمایند.
مبلغ ۵۰ هزار میلیارد ریال از منابع صدر این تبصره با معرفی کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی کل کشور، نیروهای مسلح و سازمان بسیج سازندگی جهت تامین جهیزیه کالاهایی کالای ایرانی و لوازم خانگی زوجهایی که از تسهیلات قرض الحسنه ازدواج یا فرزندآوری استفاده نکردند و نهادهای مذکور اختصاص مییابد. در صورتی که تا پایان آبان سال ۱۴۰۴ این جز عملکرد نداشته باشد، منابع آن صرف پرداخت تسهیلات ازدواج یا فرزندآوری میگردد.
همچنین طبق بند (ج)، جزء (۷) بند (ث) تبصره (۱۳) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور تنفیذ میشود.
میانگین سن مادر و پدر در نخستین فرزندآوری چقدر است؟
مرکز رصد جمعیت سازمان ثبت احوال کشور، میانگین سن مادران در نخستین فرزندآوری کل کشور در ۸ ماهه ۱۴۰۳ را حدود ۲۷.۴ سال و میانگین سن پدران را ۳۲.۳ اعلام کرد.
بر اساس آمارهای موجود در این مرکز، میانگین سن مادر در اولین فرزندآوری در کل کشور برابر با ۲۷.۴ سال بوده که مقدار این شاخص در نقاط شهری ۲۸.۲ سال و در نقاط روستایی ۲۴.۴ سال است.
همچنین بیشترین میانگین سنی مادران در نخستین فرزندآوری، در بین استانها مربوط به استان تهران با ۳۰.۵ سال و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان با ۲۲.۶ سال است.
بر اساس این گزارش میانگین سن پدر در نخستین فرزندآوری در کل کشور برابر با ۳۲.۳ سال بوده است که میانگین سن پدر برای نقاط شهری برابر با ۳۲.۸ سال و نقاط روستایی برابر با ۲۹.۹ سال است و در ۸ ماهه سال ۱۴۰۳ در بین استانها بیشترین میانگین سن پدر در اولین فرزندآوری مربوط به استان تهران با رقم ۳۴.۷ سال و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان با رقم ۲۷ سال است.
بر اساس اعلام مرکز تحقیقات جمعیت کشور، مطالعات انجام شده در مقیاس بینالمللی، مناسبترین شاخص برای نشان دادن وضعیت زاد و ولد در یک کشور، نرخ باروری کل است که میتواند مبنایی برای مقایسه بین کشورها باشد و بطور معمول هم بر این اساس عمل میشود.
میزان باروری عمومی از سال ۱۴۰۱ به بعد نه تنها تثبیت شده، بلکه مقدار اندکی افزایش داشته است؛ نرخ باروری که از تقسیم تعداد تولدها بر تعداد زنان در سنین باروری به دست میآید، در واقع وضعیت باروری زنان در سنین باروری جامعه را بررسی کرده و مشخص میکند که به ازای هر زن در سن باروری چند فرزند در سنوات باروری متولد شده است.
بررسی میزان باروری عمومی برای گروههای سنی زنان ۲۵ تا ۳۹ ساله و میزان باروری کل طی دوره ۱۴۰۲ – ۱۳۹۹ نشان می دهد که میزان باروری عمومی از سال ۱۴۰۱ به بعد نه تنها تثبیت شده، بلکه مقدار اندکی افزایش داشته است.
بیش از ۳۶ درصد تولدهای امسال فرزند دوم هستند
مرکز رصد جمعیت اعلام کرد:
مرکز رصد جمعیت کشور اعلام کرد: بیشترین تعداد ولادت ها در ۸ ماهه سال ۱۴۰۳ با ۳۶.۸ درصد مربوط به تولد دومین فرزند خانوادهها است.
براساس این گزارش، سهم تعداد ولادتها برحسب مرتبه تولد، ۳۶ درصد مربوط به فرزند اول، ۳۶.۸ درصد مربوط به فرزند دوم، ۱۸.۷ درصد مربوط به فرزند سوم، ۸.۵ درصد مربوط به فرزند چهارم و بیشتر است.
پیش از این مرکز رصد جمعیت کشور اعلام کرده بود: بر اساس آمارهای سال ۱۴۰۲ بیشترین تعداد ولادتها به میزان ۴۰۵ هزار و ۹۳۳ نوزاد مربوط به دومین فرزند بوده است.
بر اساس اعلام مرکز تحقیقات جمعیت کشور، مطالعات انجام شده در مقیاس بینالمللی، مناسبترین شاخص برای نشان دادن وضعیت زاد و ولد در یک کشور، نرخ باروری کل است که میتواند مبنایی برای مقایسه بین کشورها باشد و به طور معمول هم بر این اساس عمل میشود.
میزان باروری عمومی از سال ۱۴۰۱ به بعد نه تنها تثبیت شده، بلکه مقدار اندکی افزایش داشته است؛ نرخ باروری که از تقسیم تعداد تولدها بر تعداد زنان در سنین باروری به دست میآید، در واقع وضعیت باروری زنان در سنین باروری جامعه را بررسی کرده و مشخص میکند که به ازای هر زن در سن باروری چند فرزند در سنوات باروری متولد شده است.
بررسی میزان باروری عمومی برای گروههای سنی زنان ۲۵ تا ۳۹ ساله و میزان باروری کل طی دوره ۱۴۰۲ – ۱۳۹۹ نشان می دهد که میزان باروری عمومی از سال ۱۴۰۱ به بعد نه تنها تثبیت شده، بلکه مقدار اندکی افزایش داشته است.
استاندار هرمزگان : از قابلیت بانوان و جوانان برای اداره استان استفاده خواهیم کرد
استاندار هرمزگان در مسیر استراتژی آرامش جامعه که مدنظر رییس جمهور است حاکم شدن عقلانیت سیاسی بر رفتارها و عملکرد سیاسی را مهم برشمرد و بر استفاده از تمام ظرفیتهای استان بویژه قابلیت بانوان و جوانان در تغییرات مدیریتی تأکید کرد.
محمد آشوری تازیانی استاندار هرمزگان، طی نشست با فعالان ستادهای دکتر مسعود پزشکیان در استان هرمزگان، پس از شنیدن نظرات،دیدگاهها، دغدغهها و پیشنهادات در خصوص مسائل عمومی و اجتماعی استان در جمع بندی مباحث مطرح شده،گفت: یکی از مشکلات و دردهای جانکاه در حکمرانی، ضعف در مهارت گفتگو است، گفتگو میتواند ما را به فهم مشترک برساند از این رو مهارت گفتگوی حاکمیت با مردم، مردم با مردم و احزاب با یکدیگر باید افزایش یابد چرا که ضعف در این حوزه موجب ایجاد بحران ارتباط موثر در جامعه شده است.
وی افزود: اگر بخواهیم به یک نقطه تعادل در کشور برسیم باید علاوه بر رقابت سیاسی برای حل مشکلات کشور و استان دور هم جمع شویم و با تمرین گفتگو دغدغههای مشترک را به سمت درمان ببریم و به تعامل منطقی برای حل مسائل استان برسیم.
استاندار هرمزگان جبهه اصلاحات را پشتوانه سیاسی دولت چهاردهم دانست و بیان کرد: در سپهر سیاسی کشور، اگر عقلانیت سیاسی حاکم بر رفتار سیاسی شود جایگاه کشور ارتقاء خواهد یافت و در غیر این صورت جامعه وارد ستیزهی سیاسی خواهد شد که برای کشور هزینه به همراه دارد.
آشوری انتخاب گفتمان وفاق ملی را بر اساس ضرورتهای کشور دانست و گفت: برای احیای سرمایه اجتماعی از خودگذشتگی لازم است و آقای دکتر پزشکیان با تقسیم قدرت خود با دیگران از خودگذشتگی کردند.
وی با بیان اینکه رئیس جمهور به دنبال استراتژی آرامش در کشور است، بیان کرد: سرمایه اجتماعی اساس هر کشوری است و اگر بردار سرمایه اجتماعی نزولی باشد اصلاحات در حوزههای مختلف هم میسرنمیشود از این رو امروز همه باید از گفتمان وفاق ملی حمایت کنند.
نماینده عالی دولت در استان هرمزگان بیان کرد: باید دامنه جذب حداکثری را گسترش دهیم چرا که نه فرصت آزمون و خطا داریم و نه فرصت پرداختن به حاشیهها از این رو از همه ظرفیتها استفاده خواهیم کرد و برای استفاده از نیروهای جامعه مکانیزمی عاقلانه و منطقی ایجاد خواهد شد.
آشوری با تاکید بر کارآمدی برای بازسازی سرمایه اجتماعی، تاکید کرد: حتما از قابلیت بانوان و جوانان برای اداره استان استفاده خواهیم کرد و اولویت در این مهم تکیه بر کارآمدی خواهد بود چرا که امروز برای صیانت از گفتمان دولت به کارآمدی نیاز داریم.
وی با اشاره به برخی مطالبهها در رابطه تغییر در سطوح مدیریتی، ادامه داد: تغییرات مدیریتی باید هوشمندانه با حفظ حرمت افراد انجام شود بر همین اساس کارگروهی تعیین شده که هم به ارزیابی مدیران بپردازند و هم بر اساس شاخصها پیشنهاداتی به ما بدهند.
استاندار هرمزگان خاطرنشان کرد: پیشنهاد میکنیم ستادهای دکتر پزشکیان در استان و شهرستانها آرایش جدید به خود بگیرند و به ستادهای کمک به توسعه استان تبدیل کنند.
نماینده عالی دولت تاکید کرد: تلاش میکنیم آستانه تحمل خود را در مواجهه منتقدین و تخریب کنندگان بالا ببریم چرا که این مسائل هزینه آزادی است و بقیه نیز باید آستانه تحمل خود را بالا ببرند و از حلم و شکیبایی کمک بگیرند چرا که رئیس جمهور به دنبال استراتژی آرامش در کشور است.
آشوری تازیانی در بخش دیگری از سخنان خود، بر لزوم از بین بردن احساس تبعیض در جامعه تاکید کرد و عنوانکرد: گستهایی در جامعه وجود دارد که باید این گسستها که بعضا موجب ایجاد گسلهای اجتماعی شده، از بین برود.
وی با اشاره به دیدار اخیر استانداران با رئیس جمهور ضمن انتقاد از حکمرانی در هم تنیده استان، ادامه داد: مدیریت ۲۵ درصد از استان در دست سازمانهای توسعه گرا است از این رو از رئیس جمهور درخواست افزایش اختیارات داشتیم که با موافقت روبرو شد و بنا است جمع بندی انجام شود.
استاندار هرمزگان با اشاره به ناترازیهای موجود در جامعه اظهار کرد: ناترازی را با شعار نمیشود علاج کرد و ما برای مدیریت استان یک برنامه ۱۸۰ صفحهای را با مشارکت نخبگان تهیه کرده و تحویل هیات دولت کردیم و با کار جمعی و هم افزایی باید تلاش کنیم تا برنامهها را محقق کنیم.
آشوری در پایان خاطرنشان کرد: باید درک مشترک را با هم تمرین کنیم و به سمت عقلانیتی برویم که تولید کارآمدی کند و با مدیریت مطالبات اجتماعی و جلوگیری از اتلاف منابع، استان را به رشد و تعالی برسانیم.
وی تاکید کرد: خط قرمز من کار و تلاش است و حل مشکلات مردم را به عنوان اولویت با برنامههای میان مدت و بلند مدت در دستور کار داریم.
واکسنها را به زودی میتوان مانند کرِم روی پوست مالید
در آینده نزدیک دریافت واکسنها میتواند مانند مالیدن مقداری کرم روی پوست، به سادگی و بدون درد باشد.
اگر قرار به دریافت واکسن باشد، شما سوزن را ترجیح میدهید یا کرم پوستی؟ احتمالا همه راه دوم را گزینه مناسبی بدانند.
به نقل از نیواطلس، دانشمندان دانشگاه استنفورد از یک کرم موضعی برای واکسینه کردن قوی موشها علیه کزاز استفاده کردهاند.
کلید اصلی در یک باکتری به نام استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس(Staphylococcus epidermidis) نهفته است که تقریباً به طور قطع در حال حاضر روی پوست همه ما زندگی میکند.
تصور میشود که این باکتری بیضرر است، اما محققان در تحقیقات جدید دریافتند که یک واکنش ایمنی قوی در انسان ایجاد میکند و به نظر میرسد که این یک دفاع پیشگیرانه در برابر میکروبی است که از طریق بریدگیها، زخمها و خراشهای روزمره وارد جریان خون میشود.
مایکل فیشباخ(Michael Fischbach) نویسنده ارشد این مطالعه جدید گفت: ما از اهداکنندگان انسانی خون گرفتیم و متوجه شدیم که سطح آنتی بادیهای در گردش مرتبط با استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس آنها به اندازه وقتی که به طور معمول علیه آن واکسینه میشویم، بالاست.
آنها ابتدا آزمایشاتی را روی موشهایی انجام دادند که به طور معمول «استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس» روی پوستشان وجود ندارد. هنگامی که کرِم ابداعی خود را روی سر آنها مالیدند، سطح آنتیبادیهای ضد باکتری در شش هفته بعد به سطوحی بالاتر از واکسنهای معمولی رسید.
این تیم به این فکر افتاد که آیا میتوان این مکانیسم را به عنوان یک روش واکسیناسیون غیرتهاجمی علیه پاتوژنهای خطرناکتر اعمال کرد؟ محققان دریافتند که پروتئینی به نام Aap در سطح باکتری، مسئول تولید آنتیبادی است، بنابراین محققان آن را برای مقاومت در برابر کزاز تنظیم کردند.
آنها این آزمایش را تکرار کردند و به برخی از موشها نسخهای تقویتشده با کزاز از استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و به برخی دیگر از نوع معمولی آن دادند. پس از چند دوز اعمال روی پوست در طول شش هفته، سطح آنتیبادی آنها مورد آزمایش قرار گرفت و موشهایی که باکتریهای زیستمهندسی شده را دریافت کرده بودند، سطوح بسیار بالایی از آنتیبادیهای هدفگیرنده کزاز را نشان دادند.
آزمایش نهایی شامل تزریق دوزهای کشنده کزاز به موشها بود که در نهایت مشاهده شد که تمام موشهایی که باکتریهای زیستمهندسی شده را دریافت کردند، بدون علامت ماندند. حتی زمانی که دوز کشنده کزاز به آنها شش برابر شد نیز زنده ماندند.
این در حالی است که تمام کسانی که نسخه طبیعی استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس را دریافت کردند، تسلیم عفونت شدند.
خبر بهتر اینکه به نظر میرسد این مکانیسم را میتوان برای طیف وسیعی از عوامل بیماریزا اعمال کرد.
محققان در آزمایش دیگری، عامل بیماریزای کزاز را با دیفتری تعویض کردند و دریافتند که این ماده همچنان یک پاسخ ایمنی قوی در موشها ایجاد میکند.
پژوهشگران میگویند، این میتواند یک روش کاملاً جدید تحویل برای بسیاری از انواع واکسنها باشد که ما را از درد سوزن نجات میدهد.
فیشباخ میگوید: ما فکر میکنیم این برای ویروسها، باکتریها، قارچها و انگلهای تکسلولی کارساز است. اغلب واکسنها دارای موادی هستند که واکنش التهابی را تحریک میکنند و کمی احساس بیماری ایجاد میکنند، اما این روش این کار را نمیکند. ما انتظار داریم که شما اصلاً هیچ التهابی را تجربه نکنید.
همانطور که این پژوهش جذاب به نظر میرسد، مهم است که توجه داشته باشید که هنوز روزهای اولیه آن است. این تیم پژوهشی میگوید گام بعدی آزمایش آن روی میمونها است و اگر جواب داد، آزمایشهای بالینی روی انسان تا دو یا سه سال دیگر آغاز میشود.
این پژوهش در مجله Nature منتشر شده است.