ماه: مرداد ۱۴۰۳
علائم افسردگی در کودکان و نوجوانان
وقتی نوجوانان در مورد ترس و یاس و ناامیدی خود صحبت می کنند، والدین باید مسائل را جدی بگیرند. انجمن روانپزشکی آلمان توضیح داده که افسردگی در کودکان و نوجوانان فقط یک اختلال خلقی نیست، بلکه یک بیماری جدی است که باید درمان شود.
پزشکان آلمانی به علائمی اشاره کردند که از طریق آنها می توان موارد افسردگی را در کودکان و نوجوانان شناسایی کرد . افسردگی در کودکان و نوجوانان فقط یک اختلال خلقی نیست، بلکه یک بیماری جدی است که باید درمان شود.
علائم افسردگی در کودکان خردسال
کودکان خردسال دورههایی از فریاد و گریه را پشت سر میگذارند که پس از آن اغلب منفعل و بسیار بیعلاقه میشوند. علائم فیزیکی افسردگی در کودکان خردسال عبارتند از:
بی اشتهایی
اختلالات خواب.
درد شکم.
یکی از علائم افسردگی در کودکان این است که آنها منفی گرا و بی علاقه می شوند.
برای کودکان پیش دبستانی، علائم افسردگی در چندین تظاهرات ظاهر می شود، از جمله:
بیکاری، تنبلی.
نوسانات خلقی.
تحریک پذیری.
پرخاشگری .
نوسانات خلقی در کودکان پیش دبستانی یکی از بارزترین علائم افسردگی است
علائم افسردگی در کودکان در مرحله مدرسه
در دوران مدرسه، علائم افسردگی معمولاً متفاوت ظاهر می شوند و عبارتند از:
غم و اندوه.
احساس گناه.
ترس از شکست.
آنها اغلب از روابط اجتماعی کناره گیری می کنند.
کناره گیری از روابط اجتماعی یکی از بارزترین علائم افسردگی در مدرسه است
علائم افسردگی در بزرگسالی و نوجوانی
در بزرگسالی و نوجوانی، علائم افسردگی از طریق:
اختلالات خواب.
بی اشتهایی
کاهش وزن.
نوسانات خلقی .
بیکاری، تنبلی.
از دست دادن علاقه
عدم اعتماد به نفس.
کناره گیری از روابط اجتماعی
نوجوان ممکن است در دام سوء مصرف مواد مخدر یا اعتیاد به بازی بیفتد.
در بزرگسالی و نوجوانی، علائم افسردگی از طریق از دست دادن علاقه و عدم اعتماد به نفس ظاهر می شود.
نقش والدین چیست؟
کارشناسان آلمانی تاکید می کنند که والدین باید مسائل را جدی بگیرند. وقتی نوجوانان در مورد ترس ها و احساس ناامیدی و ناامیدی خود صحبت می کنند، باید با یک روانشناس مشورت کنند تا به آنها کمک کند تا بر آن غلبه کنند.
۴۷۰۰ جنین در طرح نفس از سقط نجات پیدا کردند
رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت از نجات چهار هزار و ۷۰۰ جنین از ابتدای اجرای طرح نفس (نجات فرزندان سقط) در کشور خبر داد.
صابر جباری با بیان اینکه در طرح نفس از طریق مشاوره با والدین جنین تشکیل شده، سعی در منصرف کردن از سقط جنین عمدی می شود، گفت: تمرکز عمده این طرح بر مشارکت گرفتن از گروه ها و تشکل های مردمی در پیشگیری و انصراف والدین از سقط جنین عمدی است.
وی از برگزاری ششمین جلسه «کارگروه پیشگیری و مقابله با سقط عمدی جنین» نیز خبر داد و گفت: این کارگروه با هدف دستیابی به اهداف ماده ۵۶ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در سال ۱۴۰۲ در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکیل شد.
رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت ابراز امیدواری کرد که با مشارکت گروه های مردمی بتوان فرزندان بیشتری را از سقط نجات و به آنها فرصت زندگی داد.
زخمهای کودکی که تا بزرگسالی ادامه دارند
برخی زخمها هرگز کهنه نمیشوند. این روایتها به ما نشان میدهند که چگونه شکافهای دوران کودکی میتوانند به آسیبهای عمیق در بزرگسالی تبدیل شوند.
تجربیات تلخ دوران کودکی، مانند آزار و اذیت، خشونت، طلاق، فقر و فقدان، میتوانند اثرات مخربی بر سلامت روان، عاطفی و جسمی افراد در بزرگسالی داشته باشند. این تجربیات میتوانند منجر به مشکلات مختلفی از جمله افسردگی، اضطراب، PTSD، سوء مصرف مواد، مشکلات رفتاری، و مشکلات در روابط شوند. در ادامه، به چند روایت از تجربه تلخ افراد در دوران کودکی میپردازیم:
روایت اول:
“من در کودکی توسط پدرم مورد آزار و اذیت جنسی قرار میگرفتم. این تجربه وحشتناکی بود که تا به امروز بر زندگی من سایه افکنده است. من از اعتماد به دیگران میترسم، با اضطراب و افسردگی دست و پنجه نرم میکنم، و در روابطم با دیگران مشکل دارم. هنوز هم در حال تلاش برای التیام زخمهای گذشته خود هستم.”
روایت دوم:
“والدین من همیشه در حال دعوا و مشاجره بودند. آنها به ندرت به من توجه میکردند و از نظر عاطفی از من حمایت نمیکردند. من احساس تنهایی و بیارزشی میکردم. این تجربیات منجر به اعتماد به نفس پایین و عزت نفس ضعیف در من شده است”.
روایت سوم:
“پدر و مادرم زمانی که من فقط ۵ سال داشتم از هم جدا شدند. این تجربه بسیار سختی برای من بود. من احساس میکردم که خانوادهام از هم پاشیده شده است. من دچار اضطراب جدایی و ترس از رها شدن شدم. این مشکلات تا به امروز بر روابط من با دیگران تاثیر گذاشته است”.
روایت چهارم:
“ما در یک خانواده فقیر زندگی میکردیم. من همیشه احساس میکردم که از بقیه بچهها کمبود دارم. ما نمیتوانستیم لباسها و اسباببازیهای جدید بخریم، و به سفر نمیرفتیم. من احساس شرم و حقارت میکردم. این تجربیات منجر به عزت نفس پایین و مشکلات در روابط اجتماعی من شده است.”
روایت پنجم:
“مادر من زمانی که من ۱۰ ساله بودم بر اثر بیماری فوت کرد. این فقدان عظیمی برای من بود. من احساس غم، خشم و تنهایی میکردم. این تجربه منجر به افسردگی و اضطراب در من شده است. من هنوز هم نتوانستم با غم و اندوه خود کنار بیاییم.”
آسیبهای روانی ناشی از تجربیات تلخ دوران کودکی به طور گستردهای بر زندگی بزرگسالی تاثیر میگذارند و این موضوع در روایتهای افراد با تجربیات مشابه به وضوح دیده میشود. دکتر سیما قدرتی، رواندرمانگر و استاد دانشگاه نیز با اذعان به این مسئله معتقد است که تجربیات تلخ دوران کودکی میتوانند بهطور قابل توجهی بر سلامت روان و کیفیت زندگی فرد در بزرگسالی تأثیر بگذارند.او می گوید: “هر اتفاق بزرگ منفی و آسیبزا در دوران کودکی به منزله یک تروما یا آسیب روانی است و این مسئله ابعاد مختلف زندگی آن فرد را تحت تاثیر قرار میدهد.”
تأثیرات عمیق زخمهای روانی دوران کودکی بر زندگی بزرگسالی
دکتر سیما قدرتی با ذکر مثالهایی به بازتاب زخمهای روانی دوران کودکی در بزرگسالی میپردازد و میگوید:«وقتی فردی در سن کودکی اتفاق بزرگی مثل طلاق والدین را تجربه میکند و دچار ترومای روانی میشود، این مسئله جنبههای مختلف زندگی کودک را تحت تأثیر قرار میدهد و بعد از این با والدینی زندگی خواهد کرد که به نوعی آسیب دیدند، حال روحی خوبی ندارند و در نتیجه آن مراقبتی که باید و شاید از کودک به عمل نمیآید؛ یا مثلاً والدینی که مشکلات اقتصادی دارند، این والدین به شکلهای مختلف درگیر این مشکل میشوند و شاید مجبور باشند ساعتهای طولانی کار کنند یا نیازهای اصلی کودکشان را نمیتوانند تأمین کنند. بنابراین، این کودک با یک کمبود محبتی بزرگ میشود و این میتواند در سنین کودکی به منزله یک زخم روانی باشد.
او اظهار میکند: «خاصیت زخمهای روانی این است که افراد را در زندگی بزرگسالی درگیر میکند؛ لذا اگر برای ترمیم این زخمها اقدام بهموقع انجام نشود، فرد با این زخم روانی وارد زندگی بزرگسالی میشود و این مسئله رابطه فرد با دیگران را تحتتأثیر قرار میدهد.
اختلالات روانشناختی ناشی از آسیبهای دوران کودکی
به گفته قدرتی، یکی از مهمترین اثراتی که تجربیات تلخ به لحاظ روانی میتواند روی کودک داشته باشد، ابتلا به انواع اختلالات روانشناختی مثل افسردگی، اضطراب، اختلال شخصیت و… در بزرگسالی است. همچنین تجربیات تلخ دوران کودکی بُعد عاطفی زندگی افراد در بزرگسالی را تحتتأثیر قرار میدهد.
این روانشناس تأکید میکند: «افرادی که در دوران کودکی بحرانهای سختی را پشت سر گذاشتند اغلب با این احساس بزرگ میشوند که دنیا جای امن و شادی نیست و خطر هر لحظه در کمین ماست و این خطرناکترین احساس برای یک کودک است.
او افزود: «این احساس باعث میشود تا کودک مدام با ترس زندگی کند؛ ترس ازدستدادن یا ترس از سوءاستفاده دیگران از او و فریبخوردن. این نگاه خطرناک است؛ چون فرد در بزرگسالی با آدمهای اطراف خود بهگونهای رفتار میکند که گویی هر لحظه میخواهند او را فریب دهند، رهایش کنند و از او سوءاستفاده نمایند.
قدرتی در تشریح برخورد کودکان آسیبدیده با دیگران در بزرگسالی میگوید: «معمولاً اینگونه افراد در بزرگسالی به دو صورت ممکن است رفتار کنند؛ یا جلب آدمهایی میشوند که خاصیتشان لطمهزدن به دیگران است؛ چون این الگو را در کودکی داشته و به آن عادت کرده است، یا اگر افرادی به سمتشان بروند که آدمهای نسبتاً سالمی هستند چون فرد یک الگوی رفتار بیمارگونهای دارد بهگونهای در آن رابطه رفتار میکند که طرف مقابل بعد از یک مدت خسته میشود؛ مثلاً دائم او را چک میکند؛ چون احساس میکند طرف مقابل هر لحظه او را رها میکند، دروغ میگوید یا فریب میدهد.
چگونه میتوان اثرات منفی تجربیات تلخ کودکی در بزرگسالی را کاهش داد؟
قدرتی در پاسخ به این سؤال میگوید: «یکی از مهمترین چیزها این است که از نظر روانشناختی فرد را مورد بررسی قرار دهیم و به او کمک کنیم تا رد پای اتفاقات گذشته را در زندگی فعلی خود بتواند پیدا کند تا متوجه شود که چقدر از رفتارهای فعلی او تحتتأثیر آن زخم و آسیبی است که درگذشته دیده است.
او تأکید میکند: «اگرچه آگاهی پیداکردن از تأثیر تجربیات تلخ گذشته در رفتارهای فعلیمان دردناک است؛ اما میتواند از تکرار این چرخه معیوب جلوگیری کرده و به فرد کمک کند تا با کسب مهارت با مشکلات فعلی خود مقابله کند.
قدرتی بخشی از تأثیر تجربیات تلخ کودکی در دوران بزرگسالی را متوجه والدین دانست و افزود: «متأسفانه ما شاهد رشد بچههایی هستیم که انگار چندین دفعه مورد آسیب قرار میگیرند؛ یکبار بهخاطر آن اتفاق بیرونی که برایشان افتاده و یکبار هم بهخاطر ناآگاهی والدین و اینکه نمیدانند وقتی کودک دچار تروما میشود چطور به او کمک کنند که به لحاظ روانی بتواند آن شرایط را پشت سر بگذارد؛ لذا یک مسئله مهمی که میتواند کمک کند که ما جلوی تجارب تلخ دوران کودکی و انتقال اینها به دوران بزرگسالی را بگیریم این است که پدرها و مادرها اولاً روی خودشان و روی روابط زوجیشان کار کنند، ثانیاً مهارتهای فرزندپروری را یاد بگیرند؛ این مهارتها کمک میکند که کودکشان را با آگاهی بزرگ کنند و نگذارند که بهخاطر حتی آن اتفاقاتی که شاید کنترلشان دست ما نیست بچهها آسیب ببینند.
میان وعده های سالم کودکانه در فصل تابستان
کودکان زودتر مغلوب گرما میشوند و بهترین ایده ها برای غلبه بر گرما نوشیدنیها و خوراکیهای جذابی است که بدن آنها را خنک کرده و آب مورد نیاز بدن آنها را در تابستان تامین کند.
گرمای تابستان را با میان وعدههای سالم برای کودکان شیرین کنید! بیاموزید که چگونه خوراکیهای خوشمزه و مغذی درست کنید که برای ذائقه کودکان شما جذاب باشد و در عین حال سلامتی آنها را نیز تضمین کند. شما میتوانید میوهها و سبزیجات فصلی بیشتری را به رژیم غذایی کودک خود اضافه کنید. برای دانستن دستورالعملهای تابستانی جالب برای کودکان، ادامه مطلب را بخوانید.
تغذیه تابستان و تجربههای مادرانه
به عنوان مادر همیشه به دنبال دستور العملهای غذایی میگردم تا در عین لذت بردن فرزندم مواد مغذی مورد نیاز او را تامین کند. در فصل تابستان با توجه به گرمای هوا و بالا بودن جنب و جوش بچه ها و نیاز به مصرف مواد غذایی مفید این نیاز بیشتر احساس میشود. خیلی از بچه ها در فصل گرما از خوردن غذاهای معمولی خودداری میکنند و علاقه کمتری به غذا نشان میدهند. گاهی اوقات ممکن است از خوردن غذاهای خاصی که باعث تشنگی بیشتر آنها می شود اجتناب کنند. افزودن برخی از غذاهای مغذی می تواند نیازهای آنها را برآورده کند، حتی اگر کمتر از حد معمول غذا بخورند.
با توجه به نکاتی که ذکر شد برای درست کردن میان وعدهای مفید و لذت بخش از تجارب مادران مختلف بهره بردم. این تجارب را اینجا به اشتراک میگذارم.
میوه مهمترین عنصر میان وعده تابستانی
فصل تابستان فصل انواع میوه هایی است که مغذی بوده و باعث بازیابی آب در بدن می شود. دستور العملهای اصلی تابستانی برای بچهها بر پایه میوه و سبزیجات است.
مکعبهای توت فرنگی و نعنا
توت فرنگیها را بشویید. یک پیمانه شکر، خامه تازه و پودر دارچین را با هم مخلوط کرده و با میوه مخلوط کنید. مخلوط را در سینی بریزید و روی آن را با برگهای کوچک نعنا پر کنید. سینی را در فریزر بگذارید و وقتی مخلوط نیمه یخ زد آن را بردارید. مکعبی برش دهید و سرد سرو کنید.
میان وعده های سالم کودکانه در فصل تابستان
این یک ترکیب رنگارنگ خواهد بود و بچه های شما از ظاهر ژلهای مکعب ها لذت خواهند برد. همچنین می توانید از یک سینی یخ معمولی برای یخ زدن مخلوط استفاده کنید تا مکعب های آماده به دست آورید. این بدون شک یکی از بهترین دستور العمل های غذای تابستانی برای بچه ها است.
بستنی هندوانه
دانه های هندوانه را از جدا کنید. تکه های هندوانه را در مخلوط کن بریزید تا آب آن یکدست شود. یک قاشق چایخوری زنجبیل و یک قاشق غذاخوری عسل اضافه کنید و با آب آن مخلوط کنید. سپس داخل مخروط بستنی ریخته و با فویل بپوشانید و داخل چوب قرار دهید. مخروط ها را در فریزر نگه دارید و وقتی کاملاً یخ زدند بیرون بیاورید. اجازه دهید بچههایتان این بستنی آبدار را لیس بزنند و از سلامتی لذت ببرند.
نوشیدنی انبه و آجیل
به شما پیشنهاد میدهم حتما این نوشیدنی مقوی و خوشمزه را امتحان کنید.چرا بیشتر بچه ها از انبه لذت می برند . چند انبه را با پالپ زیاد انتخاب کنید. گوشت انبه را بگیرید و مقداری شیر را بجوشانید و بگذارید خنک شود انبه و آرد برنج را به شیر اضافه کنید و مخلوط کنید. باقیمانده انبه را به قطعات کوچک برش دهید و روی مخلوط بپاشید. تکه های بادام، بادام هندی و گردو را اضافه کنید. با خامه تازه پر کنید و خنک سرو کنید.
در حالی که آجیل ترد و انبه خوشمزه این دستور غذا را برای بچه ها عالی می کند، آرد برنج و شیر به فاکتور تغذیه می افزایند.
موز و انواع میوهها با ماست
موز را با شاتوت، آلبالو و هر میوه دیگری که به مزاج کودک شما خوشایندتر است را انتخاب کنید. آنها را خرد کرده و در ظرفی مخلوط کنید. میوه ها و ماست را اضافه کرده و مخلوط کنید. می توانید میوه ها را درشت نگه دارید یا مخلوط را صاف کنید. پس از گذاشتن چوب بستنی، مخلوط را در لیوان های کاغذی کوچک فریز کنید. وقتی یخ زد آن را بردارید و خنک سرو کنید.
پیتزا هندوانه
شاتوت، توت فرنگی و برگ نعنا، تازه را خرد کرده و در یک کاسه مخلوط کنید. یک برش گرد به ضخامت دو سانتی متر هندوانه بردارید و نصف فنجان ماست یونانی وانیلی را به طور مساوی روی آن بمالید. مخلوط شاتوت خرد شده را روی آن قرار دهید. هندوانه را به هشت قاچ به شکل پیتزا برش داده و سرو کنید.
دستور العمل های تابستانی مبتنی بر سبزیجات:
سبزیجات برای اکثر بچه ها دردناک است. در اینجا نحوه جالب کردن آنها آمده است:
پنیر گیاهی
هویج، کلم بروکلی و کدو را به قطعات کوچک برش دهید. با کره، شیر، آرد ذرت و نمک یک سس لذیذ درست کنید. سبزیجات را در ظرفی بریزید و سس را به طور یکنواخت روی آن بریزید. برای طعم دار کردن هل و پودر دارچین را اضافه کنید.
مخلوط را در سینی فر قرار دهید. مقداری پنیر را رنده کنید و روی آن بپاشید. می توانید از برش های پنیر نیز استفاده کنید. فر را با دمای ۳۰۰ درجه گرم کنید و سبزیجات را برای چند دقیقه داخل فر بپزید. پنیر ذوب می شود و به آرامی با سبزیجات مخلوط میشود. بچه ها حتی متوجه نمی شوند که آن همه سبزیجات را خوردهاند.
قایق های خیار
چند عدد خیار بردارید و از یک طرف آن ها را برش بزنید. با سیب زمینی آب پز وپوره شده، گوجه فرنگی و ذرت پر کرده و کناره ها را با مخلوط خامه و عسل تزئین کنید. از یک خلال دندان به عنوان پارو استفاده کنید. این یک روش مفرح برای اینکه کودکانتان سبزیجات را بخورند.
سخن پایانی
گنجاندن مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه در رژیم غذایی کودکان در تابستان بسیار مهم است زیرا آنها تمایل بیشتری به فعالیت در فضای باز دارند. آنها همچنین برای تامین آب مورد نیاز بدن خود باید نوشیدنی بنوشند. میتوانید دستور العملهای تابستانی مختلفی را برای بچهها امتحان کنید، از جمله دسرهای میوهای خنک مانند بستنی میوهها یا نوشیدنیهای مختلف، غذاهای بستهبندی شده با سبزیجات مانند شیرینی پنیر گیاهی و قایق خیار، سالاد میوه سرد، رول مرغ و سبزیجات و بسیاری دیگر. این دستور العمل ها تضمین می کند که فرزندان شما با خیال راحت از تابستان بدون به خطر انداختن هیدراتاسیون و مواد مغذی لذت ببرند.
والدین تراکتوری؛ عامل ایجاد نافرمانی و لجبازی کودکان
یک کودک نافرمان ممکن است برخلاف میل شما حرکت کند و از سرپیچی برای کنترل موقعیت استفاده کند. سرکشی مسئله رایجی است که والدین بسیاری از کودکان و نوجوانان آن را تجربه میکنند. با این حال، مقابله با احساسات کودک در طول سالهای رشدشان کار آسانی نیست.
کودکان نافرمان اغلب ممکن است عصبانیت خود را نشان دهند و پرخاشگری نشان دهند. اگرچه این رفتار رشدی در کودکان رایج است، اما اصلاح آنها بسیار مهمتر است. اولین قدم برای حل این مسئله، تجزیه و تحلیل محرکهای چنین رفتارهای مستقل و سپس ایجاد تغییرات مثبت بر اساس آن است. در این مطلب به بیان تاثیر رفتار والدین بر علل نافرمانی در کودکان و نحوه برخورد با آنها می پردازیم و نظر «ندا اسلامی» روانشناس کودک و نوجوان را جویا شدیم.
والدین و نیازهای کودکان
این روانشناس کودک و نوجوان درخصوص رفتار والدین با فرزندان در دنیای امروزی می گوید: «در جامعه امروزی متاسفانه شاهد دور شدن والدین از دنیای کودکانه فرزندان هستیم. دردنیای ماشینی امروزی والدین همیشه در تلاشند تا نیازهای فرزندانشان را با اسباب بازیهای متنوع و لباسهای برند وکلاسهای گوناگون تامین کنند، فارغ از اینکه در دنیای پر زرق و برق، خبری از بازی وشوخی و غرق شدن دردنیای کودکانه نیست و به مرور از لحاظ عاطفی از فرزند خود دور میشوند. این روزها نافرمانی و لجبازی و خشم در بچهها به وفور دیده میشود. والدین از رفتار فرزندشان درمانده شده و نمیتوانند هیچ خصوصیت خوبی در فرزندانشان بیابند و به تبع آن بهدنبال راهی برای کاهش رفتارهای نامطلوب و افزایش یا ایجاد رفتارهای مطلوب هستند.
اسلامی درادامه اظهار داشت: «این موجودات منحصر به فرد، نیاز به بازی و توجه مثبت دارند. گفتن جملات مثبت و ابراز دوست داشتن، تأثیر بسیار زیادی در تقویت روابط خانوادگی و صمیمیت با یکدیگر دارد. برای اینکه خانواده پرنشاطی داشته باشید باید یکدیگر را درک کرده، به خواستههای هم توجه کنید و با تفاهم و همدلی میتوانید زندگی بهتری را تجربه کنید. درخانههایی که دائما بحث و مشاجره وجود دارد، هرچقدر هم سعی کنید این دعوا و درگیریها ازفرزندتان پنهان بماند اما چون به شکل دائم هر چندروز یکبار برسر یک مسئله کوچک و بزرگ دعوا از سر گرفته میشود، موجبات خشم و لجبازی کودکان فراهم می شود.
وی نقش والدین در شادی کودکان را مهم دانسته و گفت: «والدینی که هیچ گونه تلاشی برای تغییر دادن جو خانواده انجام نمیدهند، حال و حوصله چندانی ندارند، در لاک خود بهسر برده، کاملا بی تفاوتند. این والدین بیشتر میخواهند در نقش یک والد کنترلگر همه چیز را کنترل کنند و اغلب به شکایت و گله میپردازند و به مرور زمان موجب خستگی روانی فرزندشان شده و به شادمانی آنها لطمه میزنند.
والد شاد و صمیمی بجای والد حامی
این روانشناس کودک و نوجوان درخصوص والدین حامی ادامه داد: والدین حامی افراطی، که حمایتشان بیش از اندازهاست و درکارهایی که کودک میتواند خودش انجامدهد دخالت میکنند، باعث عدم رشد کودکان و پرتوقع بارآوردن آنها میشوند و وقتی توقعشان برآورده نشود پرخاش میکنند. والد مسئول وآگاه به خوبی میداند، دورهم بودنها و درکنارخویشاوندان و دوستان بودن باعث میشود اعضای خانواده احساس صمیمیت بیشتری کرده و احساس شادی و رضایت در همه اعضای خانواده افزایش یابد. علاوه براین انجام کارهایی که بچهها را شگفتزده کرده و زندگی را پر از اتفاقات جالب و مهیج میکند، سبب ایجاد حس و حال خوبی در خانواده، بخصوص کودکان میشود.»
ندا اسلامی معتقد است: «شاد بودن خانواده در کنار هم خیلی سخت نیست. پس باید از لحظات باهم بودن، آن هم در کنار یک موجود کوچک و دوستداشتنی بیشتر لذت ببریم.
همسویی والدین در تربیت کودکان و نافرمانی
این روانشناس با تاکید بر اتحاد والدین در تربیت کودکان بیان داشت: «والدین باید قوانین یکسانی درخصوص نظم و ترتیب فرزندان خود داشته باشند. کودک از ناهماهنگیهای بین والدین سردرگم و آشفته شده و گاهی این امر موجبات سوء استفاده آنها را فراهم میکند و به سمت کسی که به نفعش باشد گرایش پیدا میکند و به مرور موجبات قانون ناپذیری او زا فراهم میکند. پس چنانچه میخواهید در تربیت فرزند موفق باشید باید با همسرتان همسو باشید و به تفاوت اختلافها در تربیت احترام بگذارید. حتی اگردرشیوههای تربیت باهم متفاوتید از هم حمایت کنید و اجازه ندهید کودکتان از این اختلاف نظرها بویی ببرد، زیرا به راحتی و با زیرکی از این فرصت استفاده خواهدکرد.
اسلامی عصبانیت والدین کم حوصله که به فریاد و داد زدن روی میآورند را موجب تقلید کودک در موارد مشابه دانست و گفت: «داد و فریاد والدین موجب میشود، کودکان یاد بگیرد همین رفتار را در برابر دیگران انجام دهند و برای رسیدن به خواستهها صدا را بلند کرده و واکنش لجبازانه و عصبی نشان دهند.
تنبیه بدنی و نافرمانی کودکان
وی معتقد است, تنبیه بدنی و تمام بازدارندهها میل لجبازی کودکان را افزایش داده، باعث ایجاد احساس حقارت در کودکان شده و عدم اعتماد به نفسشان، جای مهر و عطوفت را میگیرد. این امر موجب میشود کودک احساس بیارزش بودن کرده و در لاک تنهایی و خلوت خود فرو رود و شادی او سلب شود. با نوازشهایی که میتوانید جایگزین تنبیه بدنی کنید، در کنار ایجاد حس شادی میتوانید با ارزشترین حس دنیا را به کودک خود هدیه کنید. محرومیت از نوازش باعث پرخاشگری، ناخرسندی و احساس عدم امنیت میگردد.
ندا اسلامی ادامه داد: «در برخی مواقع با وجود به کار گرفتن راهکارهایی برای جلوگیری از بالا رفتن صدا، والدین مجبور به فریاد زدن میشوند؛ در چنین شرایطی معذرتخواهی کنید در نتیجه کودکان این نکته مهم را آموزش میبینند که تمامی افراد اشتباه میکنند و لازم است معذرتخواهی کنند. چنانچه همچنان کودکتان فریاد زد، حد و مرزها را به او یادآوری کرده و گوشزد کنید که داد زدن روشی قابل قبول برای برقراری ارتباط نیست. توصیه میکنم برای خود وقت استراحت در نظر بگیرید، پیش از عصبانی شدن و از دست دادن کنترل و بالا بردن صدایتان خود را کنترل کنید. با ترک محیطی که در آن قرار دارید و کشیدن نفس عمیق، خود را آرام کنید.
این روانشناس معتقد است برای کنترل خود در برابر کودکان باید در مورد احساسات خود صحبت کنید، عصبانیت احساس طبیعی است و در صورتیکه به درستی کنترل شود میتوان از آن نکتههایی آموخت. با تایید تمامی احساسات از شادی و هیجان گرفته تا عصبانیت و حسادت میتوان به کودک آموخت که این رفتارها همگی بخشی از وجود انسان هستند. در مورد احساسات خود با فرزندانتان صحبت کرده و آنان را نیز به انجام این کار تشویق کنید. با رفتارهای بد فرزندتان آرام اما قاطع برخورد کنید. کودکان در برخی مواقع رفتارهای اشتباه دارند که بخشی از روند رشد آنان به حساب میآید. با آنان به شکلی قاطع صحبت کنید که به شأن آنان خدشهای وارد نشود و در عین حال متوجه شوند برخی رفتارها غیرقابل تحمل هستند.
راهکارهای رهایی از نافرمانی کودک
از تهدید کردن خودداری کنید، تنبیه و تهدید کردن باعث به وجود آوردن احساس عصبانیت و درگیری بیشتر میشود و در درازمدت مانع از آن میشود تا فرزند به یک نظم درونی راه پیدا کند. همچنین وجود نیازهای اساسی در کودکان و برطرف کردن آنها مثل خواب و گرسنگی آنان را شاد ساخته و مجموع رفتارهای کودکان را مناسب میسازد. علاوه بر این، در نظر گرفتن برنامههای معین به آنان کمک میکند تا کمتر مضطرب شوند، در صورتیکه بر سر فرزند خود فریاد میزنید، میتوانید تاثیرات منفی آن را در رفتار کودک خود ببینید. بنابراین رابطه والدین با فرزند ناپایدار و آسیبپذیر شده و در نتیجه برقراری ارتباطی سالم با آنان را سخت میکند و همچنین ممکن است این شیوه رفتاری آنان را از والدین دور کند.
ندا اسلامی در ادامه این مطب افزود: «کودکان همیشه به جملات محبت آمیز پدر و مادر احتیاج دارند. جملاتی که برای تربیت آن ها مهم است و تاثیرگذار می باشد مانند؛ دوستت دارم، بهت افتخارمیکنم، بهت اعتماد دارم، تو قوی هستی و…
درمان نافرمانی کودکان با بازی حرکتی
این روانشناس کودک یکی از اصلیترین نیازهایی که میتواند مارا به دنیای کودکانه نزدیک کند را بازی های حرکتی دانست و گفت: «بازی یک جنبه مهم در دوران کودکی محسوب می شود، حرکات فیزیکی شامل بالا و پائین پریدنها و دویدن در هنگام بازی یا یادگرفتن یک مهارت جدید وکشفیات محیط پیرامون میشود. فعالیت فیزیکی از هر سنی میتواند آغاز شود، اهمیت دادن به بازیهای حرکتی و تحرک شرایط زندگی امروزه در بسیاری از خانواده ها به صورت زندگی آپارتمانی و تک فرزندی به گونهای شکل گرفته که اکثر بچه ها وقت خود را پای تلویزیون یا بازی کامپیوتری سپری میکنند، ازسوی دیگر عدم فعالیت حرکتی سبب افزایش وزن کودک شده و برای سلامتی و شادابی کودک شما مضر است.
وی ادامه داد: «کودکان چاق در مقایسه با سایرکودکان اعتماد به نفس کمتری دارند و افسرده تر ازسایر کودکان هستند. سرگرمیهای پرتحرک خارج از خانه را جانشین فعالیتهای کمتحرک خانگی کنید، با دنیای کودک همراه شوید و درتمام مراحل زندگی به کودکتان توجه کنید. شما میتوانید با گوش کردن به او وارد دنیای کودکتان شوید، باکودکتان به پیاده روی بروید. اگر همراه کودک در هفته یکبار پیاده روی کنیم و دنیا را از دریچه چشم او ببینید در مورد مسائل گوناگون حرف بزنیم مطمئن باشید در دوره نوجوانی مشکل نخواهد داشت و از تک رویها دورش میکنید و به او یاد میدهید که میتواند با حرف زدن درباره همه چیز روی شما حساب کند و در کنار شما شادی و امنیت را تجربه کند. والدین باید شرایطی را فراهم کنند که کودک درمورد آرزوها وعلائقش با شما صحبت کند، با اینکار اعتماد به نفس آنها را تقویت کرده و احساس محبت و عشق را در آنها ماندگار سازید.
بجای والد منتقد، والد مشوق باشید
ندا اسلامی معتقد است والدین باید درعملکرد به کودکشان اطمینان دهندکه از عهده اینکار برمیآید و رضایت شما را جلب میکنند، این کار باعث میشود هم شما و هم کودک احساس خرسندی کنید و او مسئولیت پذیر شود. بچهها مسلما زیاد خرابکاری میکنند. به آنها میگویید روی مبل بالا و پایین نپرند ولی گوششان بدهکار نیست و به کارشان ادامه میدهند و بعد گریه میکنند. بچگی دوران آزمون و خطاست و آنها گاهی نیاز دارند چیزهای مختلفی را تجربه کنند. باید آنها را ببخشید و در هر صورت دوستشان داشته باشید.
وی اظهارداشت: «وقتی بچهها بفهمند والدین آنها را دوست دارند و هر اتفاقی که بیفتد از آنها پشتیبانی میکنند، کمتر خود را به دردسر میاندازند. با اعتماد به نفس بیشتری تصمیم میگیرند و میآموزند همهی آدمها ممکن است اشتباه کنند ولی همیشه میتوانند اشتباه خود را اصلاح کنند پس با مچ گیری منفی و انتقاد مداوم خود را از فرزندمان دور نکنیم.
نافرمانی کودک را با قدرت تصمیم گیری درمان کنید
این روانشناس کودک و نوجوان در پایان اظهار داشت: «وقتی بچهها بدانند والدینشان در هر شرایطی کنارشان هستند، شادترند و کمتر لجبازی و نافرمانی میکنند. بچهها روی زندگی خود کنترل زیادی ندارند و این دیگران هستند که مرتب به آنها میگویند کجا بروند، چه کار بکنند و چه چیزی بخورند. اگر به آنها اجازه بدهید کمی کنترل اوضاع را به دست بگیرند، قدم بزرگی در تربیت سالم آنها برداشتهاید. اجازه دهید خودشان لباسهایشان را انتخاب کنند. اجازه بدهید هفتهای یکبار انتخاب کنند که چه غذایی میخواهند بخورند. از آنها بپرسید دوست دارند به چه کلاسی بروند. به آنها فرصت تصمیم گیری دهید و بعد ببینید بجای خشم و عصبانیت چطور لبخند به صورتشان برمیگردد دراین صورت دنیای قشنگتری را در کنار یکدیگر تجربه میکنید.
مهسا جاور و زینب نوروزی در شانس مجدد/ چهارمی در دور مقدماتی روئینگ المپیک
دختران قایقرن ایران از صعود مستقیم به نیمه نهایی المپیک پاریس بازماندند و به شانس مجدد رفتند.
مرحله گروهی رویینگ دونفره سبک وزن زنان المپیک ۲۰۲۴ پاریس برگزار شد و قایق ایران از صعود مستقیم به نیمه نهایی بازماند و به شانس مجدد رفت تا آنجا برای رفتن به نیمه نهایی تلاش کند.
قایق ایران با ترکیب مهسا جاور و زینب نوروزی با زمان ۷ دقیقه و ۳۵ ثانیه و ۹۷ صدم ثانیه در گروه خود چهارم شد و به مرحله شانس مجدد رفت.
قایق ایران با کشورهای ژاپن، پرو، رومانی و آمریکا رقابت کرد. دو قایق اول به نیمه نهایی A و B رفتند و بقیه قایقها راهی شانس مجدد شدند.
دو قایق رومانی و آمریکا راهی نیمه نهایی شدند. ایران توانست از ژاپن بالاتر قرار بگیرد.
ایران برای اولین بار در قایق دونفره نماینده داشت.
پیش از این فاطمه مجلل در رویینگ یکنفره به مرحله یک چهارم نهایی صعود کرد.
پایان دومین روز المپیک پاریس برای ایران/ حذف سه ورزشکار و صعود فاطمه مجلل
کاروان ایران در دومین روز المپیک ۲۰۲۴ پاریس در سه رشته نماینده داشت.
در دومین روز بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس، کاروان ایران در سه رشته نماینده داشت. ورزشکاران در قایقرانی رویینگ، تیراندازی و تنیس روی میز به رقابت پرداختند.
در ابتدای روز دوم، فاطمه مجلل ملیپوش رویینگ و پرچمدار ایران در مراسم اختتامیه توانست به مرحله یک چهارم نهایی صعود کند.
شرمینه چهل امیرانی و فاطمه امینی در مرحله مقدماتی تفنگ بادی یازدهم و بیست و ششم شدند و از رسیدن به فینال بازماندند.
نیما عالمیان نیز در نخستین بازی خود مقابل بازیکن چین تایپه شکست خورد و حذف شد.
قایق دونفره رویینگ ایران نیز نتوانست به طور مستقیم به نیمه نهایی برود و به شانس مجدد رفت.
نتایج کاروان ایران در روز دوم به شرح زیر است:
قایقرانی
فاطمه مجلل در مرحله شانس مجدد رویینگ یکنفره سنگین وزن زنان با زمان ۷ دقیقه و ۵۶ ثانیه و ۴۸ صدم ثانیه در گروه خود اول شد و به یک چهارم نهایی صعود کرد.
مهسا جاور و زینب نوروزی در مرحله گروهی رویینگ دونفره سبک وزن زنان با زمان ۷ دقیقه و ۳۵ ثانیه و ۹۷ صدم ثانیه در گروه خود چهارم شدند و به مرحله شانس مجدد رفتند.
نتایج روز دوم کاروان ایران در المپیک پاریس
تیراندازی
فاطمه امینی در مرحله مقدماتی تفنگ بادی با رکورد ۶۲۶.۲ در رده بیست و ششم شد و به فینال نرفت.
شرمینه چهلامیرانی در مرحله مقدماتی تفنگ بادی با رکورد ۶۳۰ در رده یازدهم شد و به فینال نرفت.
تنیس روی میز
نیما عالمیان در مرحله یک سی و دوم نهایی مقابل کائو از چین تایپه با نتیجه ۴ بر یک شکست خورد و حذف شد.
۲ تا ۵ میلیارد پاداش مدالآوران دوومیدانی ایران در المپیک
با تصمیم هیاترئیسه فدراسیون دوومیدانی جوایز دو ورزشکار این رشته در صورت صعود به مراحل بالاتر و کسب مدال در بازیهای المپیک پاریس اعلام شد.
فدراسیون دوومیدانی اعلام کرد با توجه به حضور فرزانه فصیحی و حسن تفتیان، دو ملیپوش دوومیدانی ایران در بازیهای المپیک پاریس، با تصمیم هیاترئیسه فدراسیون دوومیدانی جهت ارتقاء انگیزه این دو ورزشکار جوایزی در صورت صعود آنها به مرحله نهایی و همچنین کسب مدال در این بازیها در نظر گرفته شد.
بر همین اساس جوایز اعلامشده به شرح ذیل اعلام شد:
صعود به فینال یک میلیارد تومان
مدال برنز ۲ میلیارد تومان
مدال نقره ۳ میلیارد تومان
مدال طلا ۵ میلیارد تومان
برنامه ریزی برای تشکیل جامعه تخصصی فعالان صنایعدستی جزیره قشم
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم از برنامهریزی برای تشکیل جامعه تخصصی فعالان صنایعدستی و هنرهای سنتی جزیره جهانی قشم خبر داد.
ابراهیم رستم گورانی مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم، با اعلام این خبر گفت: با توجه به سابقه تاریخی جزیره قشم، همیشه مردم پیشگام فرهنگ سازی بوده اند که منجر به شکل گیری هویت غنی، صنایع دستی خاص و جذب سالانه میلیون ها گردشگر شده است.
گورانی ادامه داد: همانطور که همگان می دانیم ایجاد تشکل های مردم نهاد نقش مهمی در پیشبرد اهداف خرد و کلان اقتصادی و اجتماعی دارد و قصد داریم از راه اندازی این تشکل ها برای حوزه صنایع دستی حمایت کنیم تا از این طریق موجبات بالندگی بخش خصوصی فراهم شود.
مدیر میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم یادآور شد: تهیه و تدوین اساسنامه پیشنهادی با تأیید دفتر حقوقی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، تعیین اعضای هیاتمدیره، تمهیدات لازم برای برگزاری جلسات مرتبط با نماینده معاونت صنایعدستی، تلاش بهمنظور اطلاعرسانی و معرفی اعضای مرتبط، واجد شرایط و دارای حُسن شهرت، از جمله اقدامات انجام شده است.
گورانی تصریح کرد: تاکنون امور مربوط به راهاندازی جامعه تخصصی صنایعدستی و هنرهای سنتی در جزیره جهانی قشم در حال پیگیری و اجرا است و به زودی انتخابات آن برگزار خواهد شد.
وی در پایان اظهار کرد: در این راستا و پس تشکیل جامعه هنرمندان صنایع دستی به دنبال شبکه سازی در حوزه های مختلف هنرمندان هستیم که امید داریم بتوانیم ضمن استفاده از ظرفیت همه بانوان صنایع دستی در حوزه برندسازی، آموزش، طراحی محصول، بازاریابی و … کارگاه های متنوع را برگزار کنیم.
گورانی در پایان خاطرنشان ساخت: تلاش می کنیم بتوانیم با فروش محصولات هنرمندان در بازارهای داخلی و خارجی زمینه ایجاد اشتغال پایدار برای زنان هنرمند جزیره جهانی قشم را ایجاد نماییم و این مهم با همکاری و مشارکت همه هنرمندان صنایع دستی امکانپذیر است.
افتتاح اولین المپیاد هنر در هرمزگان
اولین دوره المپیاد هنر آموزشگاه های آزاد هنری و هنرستان ها افتتاح شد.
اسمعیل جهانگیری مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان در آیین این افتتاح بیان کرد: اولین دوره از المپیاد هنر در کشور در دو بخش ملی و استانی برگزار می گردد که بخش هنرستان های کشور در بخش ملی برگزار می شود.جهانگیری عنوان نمود: آموزشگاه های آزاد هنری نسل آینده هنرمندان را تربیت می کنند که این مسابقات سطح علمی آنها را بالا می برد و رقابت کردن در آن سخت می شود.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان در افتتاح این المپیاد گفت: در بخش المپیاد هنر هر آموزشگاه با یک تیم سه نفره حضور دارند و در بخش هنرهای تجسمی چهار آموزشگاه از استان هرمزگان شامل آموزشگاه آزاد هنری ققنوس، اثر، هنرنو و ترنج به بخش استانی راه یافتند.وی گفت: در کنار افتتاح نمایشگاه هنرهای تجسمی، ۳۲ اثر در بخش جنبی نمایشگاه در معرض دید عموم قرار گرفت. این نمایشگاه به مدت سه روز از ۳ الی ۵ مرداد ماه در نگارخانه زنده یاد کوروش گرمساری در فرهنگسرای طوبی برگزار شد.