سالاد پانزانلا ایتالیایی

ارسال شده در ۹ اردیبهشت ۱۴۰۲

سالاد پانزانلا یک سالاد ایتالیایی است که می توان آن را به عنوان یک میان وعده یا شام سبک نیز معرفی نمود. سالاد پانزانلا به دلیل میوه ها و سبزیجات متنوعی که در دستور خود دارد از آن یک سالاد مقوی و پرخاصیت به ویژه برای کودکان رو به رشد ساخته است. سالاد پانزانلا علاوه بر ایتالیایی ها افراد بسیاری در سراسر جهان را طرفدار خود نموده و جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. پیشنهاد می شود یک مرتبه سالاد پانزانلا را تهیه و نوش جان فرمایید قطعا از دوستداران این سالاد خوشمزه و پرخاصیت شده و مصرف آن را به رژیم غذایی خود اضافه خواهید نمود. این سالاد با مواد اولیه متفاوتی تهیه می شود بنا به ذائقه و سلیقه خود می توانید آن ها تغییر دهید. امروز در صفحه آشپزی آوای دریا طرز تهیه سالاد پانزانلا ایتالیایی خوشمزه و رستورانی با نخود و سس مخصوص را به شما آموزش خواهیم داد پس با ما همراه باشید.

مواد لازم

نخود ۱ پیمانه

خیار متوسط ۱ عدد

گوجه‌ فرنگی متوسط ۲ عدد

پیاز متوسط ۱ عدد

نان تست ۲ عدد

زیتون بدون مغز نصف پیمانه

روغن زیتون ۱۰ قاشق غذا خوری

نمک، فلفل سیاه و آویشن به میزان لازم

سیر یک حبه دلخواه

نعنا و ریحان برای تزئین به میزان لازم

طرز تهیه

مرحله اول: خیساندن نخود

برای تهیه سالاد پانزانلا بهتر است از شب قبل نخودها را در آب خیس نموده و هر چند ساعت اقدام به عوض نمودن آب آن نمایید. به این ترتیب نفخ نخود به طور کامل گرفته شده و با خیال راحت می توانید در تهیه سالاد از آن استفاده نمایید.

مرحله دوم: پختن نخود

هنگام آماده سازی سالاد پانزانلا ابتدا نخود های خیس خورده را در آبکش ریخته و روی آن را آب سرد بگیرید. قابلمه ای را پر از اب نموده و نخودها را در آن بریزید. قابلمه را روی شعله قرار داده و اجازه دهید نخود ها کاملا پخته و مغز پخت گردند.

مرحله سوم: خیساندن نان تست در روغن زیتون

سپس نان های تست را به مکعب های کوچک تقسیم نموده و در روغن زیتون بخیسانید. می توانید در صورت دلخواه سیر را در روغن زیتون رنده نموده و سپس نان های تست را به آن بیافزایید. نان تست و روغن زیتون را کنار گذاشته و اجازه دهید نان تست کاملا به روغن زیتون آغشته شده و نرم گردد.

مرحله چهارم: خرد کردن خیار و گوجه

در این مرحله خیار را پوست گرفته و به صورت حلقه ای برش دهید. ظرف مناسبی را برای تهیه سالاد پانزانلا انتخاب نموده و خیار های پوست گرفته و حلقه شده را در آن بریزید. گوجه را نیز در قطعات کوچک برش داده و به خیار اضافه نمایید.

مرحله پنجم: افزودن پیاز و زیتون

سپس پیاز را پوست گرفته و به صورت حلقه های باریک برش دهید. پیاز ها را به ظرف سالاد افزوده و زیتون های مغز گرفته را نیز اضافه نمایید.

مرحله ششم: افزودن نان تست به سالاد

اکنون نان های تست آغشته به روغن زیتون را به سالاد افزوده و سپس نخود های پخته شده را به آن اضافه نمایید. نمک و فلفل را روی آن پاشیده و سالاد را با یک قاشق بزرگ هم بزنید تا مواد آن به خوبی ترکیب شوند.

مرحله هفتم: تزئین سالاد پانزانلا

سالاد پانزانلا شما آماده است حالا روی آن را پودر آویشن پاشیده و با برگ های نعنا و ریحان تزئین نمایید. روی سالاد را با نایلون پوشانده و برای مدت 2 الی 3 ساعت در یخچال قرار دهید.

مرحله هشتم: سرو سالاد پانزانلا

پس از گذشت زمان استراحت سالاد آن را از یخچال خارج نموده و به عنوان میان وعده، پیش غذا یا یک شام سبک میل نمایید.\ نوش جان

نکات کلیدی در تهیه سالاد پانزانلا خوشمزه و مقوی با نخود

برای سس سالاد پانزانلا می توانید از ترکیب سرکه بالزامیک با سس فرانسوی استفاده نمایید.

بسته به ذائقه خود می توانید نخود را حذف و کدو حلوایی پخته را جایگزین نمایید.

در صورت استفاده از گوجه گیلاسی آن ها را نصف نمایید تا مزه گوجه با مواد دیگر ترکیب شود.

افزودن گردوی خرد شده و فلفل دلمه ای به سالاد پانزانلا نیز انتخاب شایسته ای خواهد بود.

می توانید از دانه های کنجد نیز در تهیه این سالاد استفاده نمایید.

راه‌اندازی اطلس جامع زنان و خانواده در آینده

ارسال شده در ۹ اردیبهشت ۱۴۰۲

معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده، از راه‌اندازی دبیرخانه آماری جهت یکپارچه‌سازی بانک اطلاعاتی و انجام مقدمات تدوین اطلس جامع زنان و خانواده خبر داد.

دومین نشست کمیته آماربخشی زنان و خانواده با حضور انسیه خزعلی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده، لاله فرهنگ‌متین، معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده، جمعی از مدیران کل مرکز آمار ایران، مشاور بانوان آن مرکز، مشاور امور بانوان سازمان برنامه و بودجه و اعضای هیات علمی متخصص در حوزه آمار در معاونت زنان برگزار شد.

خزعلی با تاکید بر لزوم همکاری دستگاه‌های مختلف جهت ارائه آمارهای مربوط به حوزه زنان و خانواده افزود: این همکاری لازمه بررسی مشکلات و ارائه راهکارهای عملیاتی مسئله‌محور، در حوزه زنان و خانواده است.

وی با اشاره به موفقیت‌های زنان ایرانی در مجامع بین‌المللی، سیاه‌نمایی‌ها و اتهامات واهی غرب علیه زنان ایرانی و وارونه نشان دادن حقایق خاطرنشان کرد: همانگونه که در حوزه بهداشت و درمان، موفقیت‌های بانوان ما ثبت جهانی شده است، باید تلاش کنیم خدمات قابل تحسینی که در حوزه‌های اجتماعی، حقوقی و… توسط بانوان ایرانی انجام می‌شود به مجامع بین‌المللی با استناد به شاخص‌های آماری منعکس شود.

همچنین در این نشست، لاله فرهنگ‌متین، معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده و رئیس کمیته آماربخشی زنان و خانواده به ارائه گزارشی از تلاش‌های انجام شده برای راه‌اندازی دبیرخانه آماری جهت یکپارچه‌سازی بانک اطلاعاتی، انجام مقدمات تدوین اطلس جامع زنان و خانواده و سالنامه آماری پرداخت.

مهلت قانونی ثبت تولد نوزادان ۱۵روز است/روند ثبت ولادت در داخل و خارج از کشور

ارسال شده در ۹ اردیبهشت ۱۴۰۲، توسط ایرنا

مهلت قانونی ثبت تولد نوزادان در سازمان ثبت احوال ۱۵ روز از زمان تولد است و خانواده‌ها باید در این مهلت اقدام کنند، اما ثبت ولادت نوزاد در داخل و خارج از کشور هر کدام دارای شرایط خاص خود است که در این گزارش به آن پرداخته شده است.

یکی از وظایف سازمان ثبت احوال کشور ثبت ولادت ایرانیان است و اکنون بیش از ۹۹ درصد از ولادت ها در کشور در مهلت قانونی (۱۵ روز) ثبت می شوند و هموطنان باید دقت داشته باشند که ولادت را در مهلت قانونی ثبت کنند.

در اجرای ظرفیت ثبت وقایع حیاتی قانونی (ولادت، وفات، ازدواج و طلاق)، شبکه اعلام وقایع حیاتی در کشور از سال ۱۳۸۵ و با مشارکت بیش از ۳۵ هزار ثبت یار شکل گرفت که شامل دهیاران، بهورزان، متصدیان آرامستان ها، اعضای شوراهای اسلامی، شورایاران، مسوولان پایگاه های بسیج و مدیران مدارس هستند که این مجموعه در ذیل شورای هماهنگی ثبت احوال استان ها و شهرستان ها به ریاست استانداران و فرمانداران فعال است.

بر اساس ماده ۱۲ قانون ثبت احوال کشور در خصوص ثبت ولادت، ولادت هر طفل در ایران اعم از اینکه پدر و مادر طفل ایرانی یا خارجی باشند، باید به نماینده یا مأمور ثبت احوال اعلام شود و ولادت اطفال ایرانیان مقیم خارج از کشور هم به مأمور کنسولی ایران در محل اقامت و اگر نباشد به نزدیکترین مامور کنسولی و یا سازمان ثبت احوال کشور اعلام شود.

پدر یا جد پدری با ارائه شناسنامه، مادر در صورتی که ازدواج او قانونی به ثبت رسیده باشد، وصی یا قیم یا امین با ارائه مدارک ذیربط، متصدی یا نماینده موسسه ای که طفل به آنجا سپرده شده و صاحب واقعه(ولادت) که سن او ۱۸ سال تمام به بالا باشد، می توانند برای ثبت ولادت و گرفت شناسنامه اقدام کنند.

همچنین انتخاب نام نوزاد به عهده اعلام کننده است و برای نامگذاری یک نام ساده و یا مرکب که یک نام محسوب می شود قابل انتخاب است و انتخاب نام هایی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می شود و همچنین انتخاب عناوین و القاب و نام های زننده مستهجن یا نامتناسب با جنس ممنوع است و انتخاب نام در مورد اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی تابع زبان و فرهنگ دینی آنان است و بیان سیادت در مورد ساداتی که سیادت آنها در شناسنامه پدر یا جد پدری مندرج باشد الزامی است.

ماده ۱۲ قانون ثبت احوال کشور در خصوص ثبت ولادت

ولادت هر طفل در ایران اعم از اینکه پدر و مادر طفل ایرانی یا خارجی باشند باید به نماینده یا مأمور ثبت احوال اعلام شود و ولادت اطفال ایرانیان مقیم خارج از کشور به مأمور کنسولی ایران در محل اقامت و اگر نباشد به نزدیکترین مامور کنسولی و یا سازمان ثبت احوال کشور اعلام می شود.

هر یک از اشخاص شامل : پدر یا جد پدری با ارائه شناسنامه، مادر در صورتی که ازدواج او قانونی به ثبت رسیده باشد، وصی یا قیم یا امین با ارائه مدارک ذیربط، متصدی یا نماینده موسسه ای که طفل به آنجا سپرده شده است و صاحب واقعه(ولادت) که سن او ۱۸ سال تمام به بالا باشد، می توانند با مراجعه به ادارات ثبت احوال نسبت به اعلام ولادت و اخذ شناسنامه نوزاد اقدام کنند.

مدارک مورد نیاز در این خصوص نیز شامل: اصل شناسنامه پدر و مادر، گواهی ولادت صادره توسط پزشک یا ماما، پرداخت هزینه طبق تعرفه جاری و حضور یکی از والدین یا جد پدری و چنانچه ازدواج پدر و مادر طفل به ثبت نرسیده باشد اعلام ولادت و امضاء اسناد متفقا به عهده پدر و مادر خواهد بود.

برای اخذ شناسنامه نوزاد تمامی ادارات ثبت احوال سراسر کشور آمادگی دارند در ساعات و ایام اداری پاسخگوی مراجعان باشند و در صورت تکمیل بودن مدارک لازم و مراجعه قبل از ساعت ۱۰ صبح سند سجلی تنظیم و شناسنامه نوزاد در همان روز صادر و تحویل می شود.

نامگذاری نوزاد

بر اساس قانون سازمان ثبت احوال، انتخاب نام نوزاد به عهده اعلام کننده است و برای نامگذاری یک نام ساده و یا مرکب که عرفا یک نام محسوب می شود قابل انتخاب است و همچنین انتخاب نام هایی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می شود و همچنین انتخاب عناوین و القاب و نام های زننده مستهجن یا نامتناسب با جنس ممنوع است و انتخاب نام در مورد اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی تابع زبان و فرهنگ دینی آنان است و همچنین ذکرسیادت در مورد ساداتی که سیادت آنها در شناسنامه پدر یا جد پدری مندرج باشد الزامی است.

نحوه مراجعه و دریافت شناسنامه

برای اخذ شناسنامه نوزاد تمامی ادارات ثبت احوال سراسر کشور آمادگی دارند در ساعات و ایام اداری پاسخگوی مراجعان باشند و در صورت تکمیل بودن مدارک لازم و مراجعه قبل از ساعت ۱۰ صبح سند سجلی تنظیم و شناسنامه نوزاد در همان روز صادر و تحویل می شود.

طبق قانون مهلت اعلام واقعه ولادت و دریافت شناسنامه حداکثر ۱۵ روز از تولد نوزاد است.

بر اساس توصیه های سازمان ثبت احوال و از آنجائیکه پس از صدور شناسنامه تغییر نام به سادگی امکان پذیر نیست، مناسب است در هنگام نامگذاری تمامی جوانب امر به ویژه رعایت فرهنگ اسلامی، ایرانی، و شخصیت آینده طفل خود را مد نظر قرار دهید.

صدور شناسنامه مستلزم تنظیم سند سجلی است، با توجه به اهمیت موضوع لازم است قبل از امضاء اسناد مربوطه از صحت مندرجات اطمینان حاصل کنید و به هنگام دریافت شناسنامه از صحت مندرجات آن نیز اطمینان داشته باشید.

صدور شناسنامه مجدد محدودیت قانونی دارد، بنابراین در حفظ و نگهداری آن دقت لازم را داشته باشدو درج هرگونه مهر، نشانه و نوشتار در شناسنامه های نوزاد (نمونه جدید) اکیدا ممنوع است و همچنین دست بردن در مندرجات شناسنامه به هر صورت اکیدا ممنوع و با متخلفین برابر قانون رفتار خواهد شد و ودیعه گذاشتن شناسنامه به هر جهت و در هرجا ممنوع است.

بر اساس توصیه های سازمان ثبت احوال و از آنجائیکه پس از صدور شناسنامه تغییر نام به سادگی امکان پذیر نیست، مناسب است در هنگام نامگذاری تمامی جوانب امر به ویژه رعایت فرهنگ اسلامی، ایرانی، و شخصیت آینده طفل خود را مد نظر قرار دهید.

برای چه اطفالی می‌توان شناسنامه صادرکرد؟

برای اطفالی که پدر ایرانی باشد، اطفالی که در ایران از پدر و مادر نامعلوم به دنیا آمده باشد و اطفالی که در ایران از پدر و مادر خارجی که یکی از آنها در ایران به دنیا آمده اند متولد شود می توان شناسنامه صادر کرد.

تعریف سند سجلی و شناسنامه چیست؟

سند سجلی، سندی رسمی است که ولادت هر فرد درآن ثبت و براساس آن شناسنامه صادرمی شود و همچنین شناسنامه مدرک هویت و تابعیت هر فرد ایرانی است.

ثبت ولادت ایرانیان خارج از کشور

برابر بند ۲ ماده ۹۷۶ قانون مدنی، اطفالی که پدر آنها ایرانی است اعم از اینکه در ایران یا خارجه متولد شده باشند ایرانی محسوب می شوند و همچنین برابر ماده ۱۲ قانون ثبت احوال، ولادت اطفال ایرانیان مقیم خارج از کشور باید به مأمور کنسولی ایران در محل اقامت و اگر نباشد به نزدیکترین مأمور کنسولی و یا به سازمان ثبت احوال کشور اعلام شود.

همچنین در تبصره ماده ۱۵ قانون ثبت احوال آمده است که مهلت اعلام ولادت ۱۵ روز از تاریخ ولادت طفل است، روز ولادت و تعطیل رسمی بعد از آخرین روز مهلت به حساب نمی آید و در صورتیکه ولادت در حین سفر زمینی یا هوایی یا دریائی رخ دهد مهلت اعلام آن از تاریخ رسیدن به مقصد محسوب می شود.

هر یک ازاین اشخاص شامل: پدر، جد پدری با ارائه شناسنامه، مادر در صورتی که ازدواج او قانونی به ثبت رسیده باشد (توسط دفاتر ازدواج در داخل کشور و یا نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور)، در صورتیکه ازدواج پدر و مادر به ثبت نرسیده باشد حضور والدین الزامی است و سرپرست قانونی (وصی یا قیم یا امین) برای افراد صغیر و محجور با ارائه مدارک مستند که سمت او احراز شده باشد، می توانند با مراجعه به نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور و یا ادارات ثبت احوال نسبت به اعلام ولادت و اخذ شناسنامه نوزاد اقدام کنند.

مدارک مورد نیازنیز شامل :اصل شناسنامه های پدر و مادر، اصل گواهی ولادت خارجی که به تأیید نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در کشور محل تولد نوزاد رسیده باشد(پس از صدور شناسنامه اصل گواهی ولادت خارجی مسترد خواهد شد) و پرداخت هزینه طبق تعرفه جاری و چنانچه تنظیم سند و صدور شناسنامه در نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران انجام گیرد طبق تعرفه ای نمایندگی اقدام خواهد شد.

نحوه مراجعه برای اخذ شناسنامه اطفال متولد شده در خارج از کشور

برای اخذ شناسنامه اطفال متولد شده در خارج از کشور می توانید در خارج از کشور به نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در محل اقامت یا نزدیکترین کنسولی و درداخل کشور نیز در تهران، به اداره کل ثبت احوال امور خارجه واقع در خیابان امام خمینی (ره) نبش خیابان شیخ هادی ساختمان شماره ۶ ثبت احوال و در در سایر استان ها به اداره ثبت احوال شهرستان مرکز استان مراجعه کنید.

بهتر است که اعلام ولادت در ظرف مهلت مقرر ( ۱۵ روز) صورت پذیرد و همچنین به منظور پیشگیری از بروز هرگونه مشکلی همانگونه که ذکر شد رعایت نکات مربوط به نامگذاری الزامی است بنابراین قبل از دریاقت شناسنامه ایرانی از دریافت مدارک خارجی برای اطفال خود با اسامی مغایر قانون جدا خودداری کنید.

چنانچه قصد دارید برای دریافت شناسنامه فرزند خود در ایران اقدام کنید، حتما قبل از ورود به ایران با مراجعه به نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نسبت به ثبت واقعه ازدواج در شناسنامه خود و همسرتان مبادرت و همچنین گواهی ولادت صادره را به تایید نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در محل اقامت خود برسانید.

برای اخذ شناسنامه اطفال متولد شده در خارج از کشور می توانید در خارج از کشور به نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در محل اقامت یا نزدیکترین کنسولی و درداخل کشور نیز در تهران، به اداره کل ثبت احوال امور خارجه واقع در خیابان امام خمینی (ره) نبش خیابان شیخ هادی ساختمان شماره ۶ ثبت احوال و در در سایر استان ها به اداره ثبت احوال شهرستان مرکز استان مراجعه کنید.

صدور شناسنامه برای اطفالی که در خارج از کشور متولد می شوند در صورتی امکان پذیر است که پدر طفل ایرانی باشد و صدور شناسنامه مستلزم تنظیم سند سجلی است با توجه به اهمیت موضوع لازم است قبل از امضاء سند سجلی از صحت مندرجات آن اطمینان حاصل کنید و همچنین صدور شناسنامه مجدد محدودیت قانونی دارد لذا در حفظ و نگهداری آن دقت لازم را معمول به کار ببندید و دست بردن در مندرجات شناسنامه به هرصورت اکیدا ممنوع و با متخلف برابر قانون رفتار خواهد شدو درج هرگونه مهر، نشانه و نوشتار در شناسنامه اکیدا ممنوع است. به استثناء مراجع ذکر شده در تبصره ۴ ماده ۳۶ قانون ثبت احوال کشور و در صورتی که ازدواج والدین به ثبت نرسیده باشد و مادر طفل نیز شناسنامه ایرانی نداشته باشد شناسنامه فرزند منحصرا با مشخصات کامل پدر و نام کوچک مادر صادر خواهد شد و ذکرسیادت در مورد ساداتی که سیادت آنها در شناسنامه پدر یا جد پدری مندرج باشد الزامی است.

رأی دیوان عدالت اداری درباره مصوبه دورکاری مادران شاغل

ارسال شده در ۹ اردیبهشت ۱۴۰۲، توسط ایرنا

 هیات عمومی دیوان عدالت اداری مصوبه دورکاری و تعطیلی روزهای پنجشنبه کارکنان زن شاغل در ادارات دارای فرزند زیر هفت سال یا دوره ابتدایی را باطل نکرد.

به دنبال شکایت از هیات وزیران و امور حقوقی دولت و درخواست ابطال کل تصویب نامه شماره ۲۴۸۲۰۹/ت ۴۷۸۶۳هــ تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۹۰ هیات وزیران که در آن مقرر شده است، کارکنان زن شاغل در دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری که دارای فرزند زیر هفت سال یا فرزند دانش‌آموز دوره ابتدایی هستند، ساعات کاری خود در روزهای پنجشنبه را می‌توانند در سایر روزهای هفته با رعایت سقف در ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری یا از طریق دورکاری جبران کنند.

هیات عمومی دیوان عدالت اداری پس از بحث و بررسی مصوبه مذکور را حکمی منطقی و در انطباق با بند ۱۰ اصل سوم قانون اساسی دانست و آن را ابطال نکرد.

در رأی مزبور آمده است: در صدر ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال ۱۳۸۶ پس از اعلام میزان ساعات کار کارمندان دولت (چهل و چهار ساعت در هفته) مقرر شده است که ترتیب و تنظیم ساعات کار ادارات با پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی کشور و تصویب هیات وزیران تعیین می‌شود و بر همین اساس هیات وزیران بر مبنای حکم قانونی فوق صلاحیت ترتیب و تنظیم ساعات کار ادارات را دارد همچنین حکم مقرر در تبصره ۳ ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری که براساس آن «همه دستگاه‌های اجرایی استانی موظفند ساعات کار خود را در ۶ روز هفته تنظیم کنند»، ناظر به تکلیف مدیران استان‌ها در تعیین ساعات کاری است و مانع از اعمال اختیار هیات وزیران به شرح مقرر در صدر ماده ۸۷ قانون مدیریت کشوری نیست و در تبصره ۲ ماده قانونی یادشده نیز مقرر شده است که «دستگاه‌های اجرایی می‌توانند در موارد خاص با موافقت هیات وزیران و رعایت سقف ساعات کار با توجه به شرایط جغرافیایی و منطقه‌ای و فصلی ساعات کار خود را به ترتیب دیگری تنظیم کنند.»

در بخش دیگری از این رأی آمده است: استفاده از ظرفیت دورکاری به معنای کاهش ساعت کاری نیست و این امر با تعطیلی متفاوت است و در مقررات مورد عمل نیز استفاده از دورکاری پیش‌بینی شده است همچنین حکم تصویب‌نامه شماره ۲۴۸۲۰۹/ت۴۷۸۶۳ هـ تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۹۰ هیات وزیران که برای کارکنان زن شاغل در دستگاه های اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری که دارای فرزند زیر هفت سال یا فرزند دانش آموز دوره ابتدایی هستند، تسهیلاتی را در نظر گرفته است؛ حکمی منطقی و در انطباق با بند ۱۰ اصل سوم قانون اساسی است. بنا به مراتب فوق، تصویب‌نامه شماره ۲۴۸۲۰۹/ت۴۷۸۶۳ هـ تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۹۰ هیات وزیران خلاف قانون و خارج از حدود اختیار نیست و ابطال نشد.

ایران و کمترین میزان فرزندآوری در یک دهه گذشته

ناباروری مساله‌ای برای میلیون‌ها زوج ایرانی

ارسال شده در ۹ اردیبهشت ۱۴۰۲، توسط ایرنا

برای جلوگیری از افتادن در ورطه بحران جمعیتی بهتر است از کسانی که خود داوطلبِ فرزندآوری هستند حمایت به عمل آید. به همین خاطر، تمرکز بر رفع مشکلات زوج‌های نابارور در سیاست‌های جمعیتی اهمیتی اساسی دارد.

در دهه‌های اخیر میزان باروری در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته و برخی کشورهای رو به توسعه از جمله ایران، به زیر سطح جایگزین (کمتر از دو فرزند به ازای هر زن) کاهش یافته است. تداوم میزان زیرِ سطح جایگزین باروری، سالخوردگی جمعیت و کاهش نیروی کار را تسریع می‌کند و در نتیجه پیامدهای نامطلوبی برای توسعه اقتصادی و مدنی کشور به دنبال خواهد داشت.

در سرازیری جمعیت؛ داریم پیر می‌شویم

در سال ۱۴۰۱، روند فرزندآوری به کمترین میزان و پایین‌ترین نقطه در ۱۱ سال اخیر رسید

سال‌ها است نرخ رشد جمعیت در کشور ما سیر نزولی به خود گرفته است. پارسال اما شیب سراشیبی فرزندآوری تندتر شد. در سال ۱۴۰۱، روند فرزندآوری به پایین‌ترین نقطه در ۱۱ سال اخیر رسید. براساس آمارهای سازمان ثبت احوال کشور، در ۱۰ ماهه نخست سال گذشته، ۸۹۳ هزار و ۷۸۶ نفر در کشور به دنیا آمده‌اند که نسبت به تولد ۹۳۷ هزار و ۷۴۹ نفر در ۱۰ ماهه سال گذشته کاهش ۴۴ هزار نفری (حدود ۴/۷ درصد کاهش) را نشان داد.

با توجه به اینکه آمارهای تفکیکی ۱۰ماهه سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ در دسترس نیست، مقایسه آمار متولدان ۹ماهه سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۱ نشان می‌دهد تعداد تولدهای پارسال کمترین میزان فرزندآوری از سال ۱۳۹۰ تاکنون بوده است.

اکنون با شتابی قابل‌توجه به سمت پیری جمعیت به پیش می‌رویم. گزارش اخیر محققان ایرانی و بریتانیایی در هفته‌نامه پزشکی «لنست» در این ارتباط قابل‌تامل است. بر اساس این گزارش، ایران در روند پیری جمعیت با شتابی روزافزون روبرو است، به‌طوری‌که در سال ۲۰۲۲، نسبت افراد بالای ۶۰ سال در ایران از ۱۰ درصد کل جمعیت فراتر رفته است. در عین حال نرخ رشد جمعیت در ایران ۰.۷ است که کمترین نرخ در ۲۵ سال گذشته است.

به نوشته لنست، در راس چالش‌های مربوط به سالمندی جمعیت در ایران، سالمندان مجرد یا تنهایی هستند که در خانواده‌هایی با ابعاد کوچک زندگی می‌کنند. در حال حاضر، حدود ۳۰ درصد از سالمندانی که به تنهایی زندگی می‌کنند، در سنین ۸۰ سال و بالاتر هستند.

آگاهی نسبت به مخاطرات سالمندی جمعیت کشور، چند سالی می‌شود که سیاستگذاران را به تکاپو انداخته است. سیاست‌های تشویقی متعددی در نظر گرفته شده است. بر اساس اعلام وزارت صمت، در سال گذشته ۵۰ درصد از تخصیص خودروی کشور از طریق قرعه‌کشی به طرح جوانی جمعیت اختصاص یافت. همچنین تسهیلات قرض‌الحسنه نیز برای فرزندآوری در نظر گرفته شد. با این حال، این تدابیر تغییرات موثری در زمینه فرزندآوری ایجاد نکرد.

از نگاه ناظران تنها سیاست‌های تشویقی در این حوزه کارساز نیست و باید سیاست‌های حمایتی در اولویت دستگاه اجرایی قرار گیرد؛ سیاست‌هایی چون حمایت مالی و بیمه‌ای از زوج‌های نابارور که می‌تواند در قیاس با اقداماتی چون محدود کردن امکانات پیشگیری از بارداری، راهکاری معقول‌تر برای افزایش جمعیت باشد.

در همین حال و به نوشته روزنامه‌ای چون «رسالت»، با کاهش چشمگیر سهم قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در لایحه بودجه و تنها اجرای ۳۰ تا ۳۵ درصدی آن، چشم‌انداز امیدوارکننده‌ای در این زمینه وجود ندارد.

گزارش‌های رسمی می‌گوید ۱۵ درصد از زوجین ایرانی، ناباروری مطلق دارند. برخی اما این میزان را بالای ۲۰درصد برآورد می‌کنند

فاصله ناباروری در ایران و جهان

سازمان جهانی بهداشت، «ناتوانی در بارداری در طول یک سال بدون پیشگیری» را در زمره «ناباروری» طبقه‌بندی می‌کند. میانگیـن نرخ نابـاروری در جهــان ۱۵ درصد اســت. برخی گزارش‌ها نرخ باروری در ایران را تا ۲۲ درصد برآورد می‌کنند.

در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در آبان ۱۴۰۰ به نقل از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نرخ ناباروری اولیه ۱۲ درصد و نرخ ناباروری ثانویه در کشور ۱۶ درصد برآورد شده است.

طبق این گزارش در مجموع حدود سه‌میلیون زوج در کشور درگیر ناباروری هستند و سالانه ۷۰ تا ۹۰ هزار زوج به این آمار اضافه می‌شوند. نابارور ثانویه یعنی زوج‌هایی که بارور بوده‌اند اما به دلایلی همچون سبک زندگی، تاخیر در فرزندآوری، تغذیه و …. قدرت باروری خود را از دست داده‌اند.

این آمار با اظهارات مدیرکل سابق سلامت، جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تقریبا همخوانی دارد. «حامد برکاتی» در تیر ۱۴۰۰ در گفت‌وگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی با تاکید بر اینکه حدود ۲ میلیون زوج نابارور در ایران داریم آمار ناباروری اولیه را ۱۲.۴ درصد و ناباروری ثانویه را ۱۶ درصد اعلام کرده بود. وی پیشتر (خرداد ۹۹) اظهار داشته بود رشد جمعیت به زیر یک رسیده است، پنجره جمعیتی رو به بسته شدن است و اگر نرخ جایگزینی جمعیت از ۱.۷ کنونی به ۱.۵ برسد به تله جمعیتی می‌افتیم و دیگر امکان جبران از بین می‌رود.

مرکز ناباروری «ابن‌سینا» اما، تعداد زوجین نابارور ایرانی را بین ۱۵ تا ۲۰ درصد یعنی بالاتر از میانگین جهانی ارزیابی می‌کند. به گفته «حمیدرضا صادقی» رئیس مرکز و پژوهشگاه درمان ناباروری ابن سینا در برخی استان‌های پرجمعیت کشور آمار ناباروری بیشتر و حدود ۲۰ درصد است، در کشور حدود ۴ میلیون زوج نابارور داریم که نیازمند دریافت خدمات درمان مشکل ناباروری هستند.

با این حال برخی کارشناسان بر این باورند که ناباروری ۲۰ درصدی در ایران، آماری مربوط به یک دهه پیش است و این شاخص امروز بالاتر از این میزان است. بر اساس نظر این کارشناسان، آخرین آمارگیری‌های بر پایه سرشماری و مطالعات تحقیقی جدی در این زمینه سال‌ها است به‌روز نشده‌اند.

سیاست‌های حمایتی برای رفع ناباروری

به گزارش روزنامه «فرهیختگان» در شهریور ۱۴۰۱، هزینه‌های ناباروری در کشور ما بدون برخورداری از بیمه تکمیلی بالا است؛ هزینه‌های درمان ناباروری از ۲۰ تا ۵۰ میلیون تومان برآورد می‌شود، به این معنا که یک دوره کامل درمان در مراکز خصوصی برای خانواده ایرانی دست کم به اندازه درآمدهای نزدیک به یک سال او هزینه می‌برد.

با وجود مصوبات و ابلاغ‌های دولت برای حمایت‌های بیمه‌ای از رفع ناباروری، حدود نیمی از مراکز درمان ناباروری غیردولتی است

این در حالی است که در مهرماه ۱۴۰۰ بود که دولت سیزدهم در راستای اجرای سیاست‌های افزایش جمعیت، با مصوبه‌ای هزینه‌های درمان ناباروری و نازایی را تحت پوشش بیمه پایه قرار داد. کمتر از یک سال بعد از ابلاغ این مصوبه به وزارت بهداشت، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان برنامه‌ و بودجه، هیات‌وزیران در اجرای تبصره (۳) ماده (۴۳) قانون جوانی جمعیت، ضوابط پوشش بیمه‌ای خدمات ناباروری را تصویب کرد. این ضوابط در پایان مرداد ۱۴۰۱ به امضای معاون اول رئیس‌جمهوری رسید.

پس از آن بود که سخنگوی دولت از همگانی شدن بیمه ناباروری خبر داد و اعلام کرد که «همه مراکز درمانی و بیمارستان‌های ارائه‌دهنده خدمات درمان ناباروری موظف به عقد قرارداد با سازمان‌های بیمه‌گر پایه هستند و تمدید پروانه این مراکز و بیمارستان‌ها منوط به عقد قرارداد با بیمه‌های پایه خواهد بود».

براساس این مصوبه هزینه‌های درمان زوج‌های نابارور در مراکز دولتی تا ۹۰ درصد و در مراکز خصوصی تا ۷۰ درصد براساس تعرفه بیمه سلامت پرداخت می‌شود. این در حالی است که به گفته برخی ناظران، این دسته از بیمه نامه‌های پایه، خدمات محدودتر و کمتری نسبت به بیمه تکمیلی را شامل می‌شوند.

نکته اینجا است که حدود نیمی از مراکز درمان ناباروری در کشور مراکز غیردولتی است. به گفته «احمد وثوق» معاون درمان و خدمات تخصصی پژوهشگاه رویان، اکنون ۱۱۰ مرکز درمان ناباروری در کشور وجود دارد که تنها ۵۵ مرکز متعلق به دولت است، ولی دو سوم درمان ناباروری در مراکز غیردولتی انجام‌ می‌شود، یعنی ۶۵ درصد درمان ناباروری در مراکز غیر دولتی است که اگر قرار باشد حمایتی انجام شود، باید در سمت و سویی باشد که ترغیب برای مراکز غیر دولتی باشد که این زوجین را پذیرش کنند.

اکنون هزاران زوج نابارور با اتکا به قانون یادشده، نسبت به درمان مشکل خود امیدوارتر شده‌اند؛ اما مسیر اجرای کامل و کارآمد این قانون نیازمند رفع موانع بروکراسی از سوی وزارت بهداشت در قالب تدوین شیوه نامه فنی بهره‌مندی از این پوشش بیمه‌ای است.

این در حالی است که حمایت از زوج‌های نابارور، یکی از بهترین کانال‌ها به سمت تحقق سیاست‌های جمعیتی کشور محسوب می‌شود. «حمید چوبینه» دبیر انجمن علمی باروری و ناباروری ایران در مصاحبه‌ای گفته بهتر است کسانی صاحب فرزند شوند که خودشان داوطلب فرزندآوری هستند. بیش از سه‌میلیون زوج نابارور در کشور وجود دارد و چنانچه از این تعداد حدودا ۸۰-۷۰ درصد با خدمات بیمه ناباروری صاحب فرزند شوند، قریب به دومیلیون زوج می‌توانند تا یک یا دو فرزند داشته باشند و در نهایت دو تا چهار میلیون نفر به جمعیت کشور در پروسه‌ای یک تا دو ساله اضافه خواهد شد که عدد بسیار خوبی است.

رشد استاندارد جمعیت و رساندن باروری به سطح جایگزین از حساسیت زیادی در اسناد بالادستی از جمله سیاست‌های ابلاغی رهبر انقلاب برخوردار است و باید به آن توجه ویژه‌ای شود.

دولت سیزدهم در این مسیر اقدامات مهمی را به انجام رسانده است. افزایش سطح پوشش بیمه‌ای پایه از خدمات ناباروری یکی از این اقدامات است که همچنان که اشاره شد زوج‌های بسیاری را به فرزنددار شدن امیدوار کرده است.

با این حال اجرای این قانون در مراکز غیردولتی با چالش‌هایی مواجه و رفع آن در گروی نظارت دقیق و رفع چالش‌های بروکراتیک بیمه‌ای است.

خزعلی: لایحه ارتقای امنیت زنان سبب تحکیم بنیان خانواده می‌شود

ارسال شده در ۹ اردیبهشت ۱۴۰۲، توسط ایرنا

معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری گفت: اگر لایحه ارتقای امنیت زنان درست آموزش داده و اجرا شود هم قدرت پیشگیری دارد و هم منجر به تحکیم بنیان خانواده و ارتقای جایگاه زنان در خانواده می‌شود.

انسیه خزعلی در نشست خبری روزنامه اطلاعات اظهار داشت: مطابق آیه شریفه «و عاشروهن بالمعروف»، مفاد حمایتی از زنان که در این لایحه وجود دارد دارای سند قرآنی و روایی است. یکی از مفاد لایحه ارتقای امنیت زنان این است که اگر مردی همسر خود را از خانه بیرون کند مرتکب جرم شده است.

وی افزود: نکته غالب در این لایحه، پیشگیری از بروز اختلاف و سوء رفتار جهت تحکیم بنیان خانواده است.

خزعلی تأکید کرد: یکی از مسائلی که رهبر معظم انقلاب در سه دهه گذشته همواره بر آن تاکید داشتند مسئله جلوگیری از ظلم به زن بود. در همین راستا پیش‌نویس این لایحه تدوین شد و رفت و برگشت‌های متعددی داشت. در نهایت با اهتمامی که در دولت سیزدهم انجام شد و با همکاری مجلس کلیات آن به تصویب رسید و امیدواریم خلاهای آن نیز رفع شود.

معاون امور زنان و خانواده گفت: لایحه ارتقای امنیت زنان که معتقدم باید تکمیل شود، اگر درست آموزش داده و اجرا شود هم قدرت پیشگیری دارد و هم منجر به تحکیم بنیان خانواده و ارتقای جایگاه زنان در خانواده می‌شود.

یادواره شهیده آرزو باهو؛ آذرخش سرخون قهرمان فوتسال بانوان هرمزگان شد

ارسال شده در ۹ اردیبهشت ۱۴۰۲، توسط ایرنا

 مسابقات چهارجانبه فوتسال بانوان هرمزگان جام رمضان یادواره «شهیده آرزو باهو» که از اوایل هفته جاری در جریان بود، با قهرمانی تیم آذرخش سرخون به پایان رسید.

این مسابقات با حضور چهار تیم «آذرخش سرخون»، «ستارگان درخشان»، «بسیج بندرعباس» و «نیو سایپا» به صورت دوره‌ای به مدت سه شب در سالن بسیج بندرعباس برگزار شد.

آرزو باهو به عنوان نخستین شهید مدافع سلامت استان هرمزگان است که خردادماه سال ۱۳۹۹ بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت.»

در پایان تیم‌های آذرخش سرخون، ستارگان درخشان و بسیج بندرعباس به ترتیب مقام‌های اول تا سوم این دوره از مسابقات را کسب کردند.

تیم آذرخش سرخون با سه پیروزی و با ۲۲ گل زده و سه گل خورده و ۹ امتیاز با اقتدار عنوان قهرمانی را کسب کرد.

تیم ستارگان درخشان با یک برد و یک تساوی با چهار گل زده و هشت گل خورده و کسب چهار امتیاز و تفاضل گل بهتر مقام دوم را به دست آورد و تیم بسیج بندرعباس با یک برد و یک تساوی، سه گل زده و ۹ گل خورده و کسب چهار امتیاز مقام سوم را از آن خود کردند.

نرگس مرادی با هشت گل زده از تیم آذرخش سرخون به عنوان خانم گل برگزیده شد و فنی‌ترین بازیکن نیز «وجیهه صادقی» از تیم ستارگان درخشان شناخته شد،

همچنین پدیده این دوره از مسابقات نیز «فاطمه سالاری» از تیم ستارگان درخشان معرفی شد.

آسیب‌هایی که قلیان به سلامت زنان می‌زند

ارسال شده در ۹ اردیبهشت ۱۴۰۲، توسط ایرنا

درحالی‌که سیگار به طور سنتی یک عادت مردانه بوده است، در حال حاضر محبوبیت آن در بین زنان جوان در حال افزایش است که پیامدهای بالقوه فاجعه‌باری برای سلامت آینده آنها خواهد داشت. استفاده از قلیان به طور فزاینده‌ای در بزرگسالان جوان از جمله زنان در سنین باروری رایج شده است و طعم‌های مختلف آن موجب شده تا در بین جوانان و خانم‌ها محبوب‌تر باشد.

مردادماه گذشته بود که محمدرضا مسجدی دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات در یک نشست خبری درباره آمار مصرف دخانیات گفت: “مصرف قلیان از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ در گروه سنی بالای ۱۸ سال در زنان حدود ۵۷ درصد و در مردان ۸.۱۷ درصد افزایش داشته است” و این نشان از افزایش خطر مخصوصاً در خانم‌ها دارد.

خیلی‌ها قلیان را کم‌ضررتر از سیگار می‌دانند و این طور تصور می‌کنند که چون قلیان نسبت به سیگار بو و طعم شیرینی دارد یا طعم میوه می‌دهد و یا به این دلیل که فقط گاهی از آن استفاده می‌کنند، بی‌ضرر است؛ اما باید بدانید که چیزی به نام دود سالم نداریم. قلیان سالم‌تر از سیگار نیست و خطراتی مشابه سیگار، و در برخی موارد شدیدتر، برای سلامتی دارد.

سموم موجود در قلیان

این باور اشتباه نیز وجود دارد که دود قلیان دارای نیکوتین و دیگر سموم تنباکو نیست. هر چند آب موجود در قلیان دود را خنک می‌کند، اما سموم موجود در دود را از بین نمی‌برد. در واقع دود سرد شدهٔ قلیان برای بافت ظریف و حساس ریه همچنان سمی است و مواد شیمیایی سرطان‌زا دارد و طی فرایند سردشدن، این سموم فیلتر نمی‌شوند. دود قلیان حاوی بسیاری از مواد شیمیایی مضری است که در سیگار وجود دارد مانند:

. استالدئید

. آکرولین

. آرسنیک

. کادمیوم

. کربن مونوکسید

. کرومیوم

. کبالت

. فرمالدهید

. سرب

. نیکل

. پولونیوم ۲۱۰ که یک ایزوتوپ رادیواکتیو است

. تار (قطران)

بعضی از محصولات تنباکوی قلیان ادعا می‌کنند حاوی تار نیستند، اما این ادعا درست نیست. تنباکو هیچ‌وقت دارای تار نیست تا زمانی که سوزانده شود، یا در مورد تنباکوی قلیان، گرم شود. این تفاوت باعث شده عده‌ای تصور کنند سمی بودن قلیان از جهت تار ممکن است کمتر از تار موجود در سیگار باشد، اما در واقع این‌طور نیست.

همچنین ذغالی که برای گرم‌کردن تنباکو به کار می‌رود دارای کربن مونوکسید، فلزات و دیگر عوامل سرطان‌زا مانند پلی آروماتیک هیدروکربن است که میزان خطر را برای آنهایی که قلیان می‌کشند بیشتر هم می‌کند.

قلیان در مقایسه با سیگار

به‌طورکلی سیگار ساخت کارخانه‌ بین ۷ تا ۲۲ میلی‌گرم نیکوتین دارد که تقریباً یک میلی‌گرم آن توسط خود فرد سیگاری جذب می‌شود. یک کاسه قلیان به طور متوسط  به‌اندازه یک بسته ۲۰تایی سیگار نیکوتین دارد. نیکوتین یک داروی اعتیادآور است، بنابراین قلیان کشیدن می‌تواند درست به‌اندازه سیگارکشیدن اعتیادآور باشد.

کسی که قلیان می‌کشد در هر ۴۵ دقیقه، تقریباً ۹۰۰۰۰ میلی‌لیتر دود می‌بلعد و کسی که سیگار می‌کشد با هر نخ سیگار حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلی‌لیتر دود می‌بلعد.

کسی که قلیان می‌کشد نسبت به کسی که یک نخ سیگار می‌کشد، ۹ برابر کربن مونوکسید بیشتر و یک‌وهفت‌ برابر نیکوتین بیشتر می‌بلعد. آنهایی که قلیان می‌کشند ممکن است سموم بیشتری به ریه‌ها بکشند که این سموم در سیگار هم وجود دارد، مانند تار و فلزات سنگین. زیرا استنشاق با لولهٔ آب نیازمند قوی‌تر و طولانی‌مدت‌تر به ریه کشیدن یا همان بالاکشیدن و عمیق‌تر نفس‌کشیدن است. علاوه بر این معمولاً قلیان به‌صورت گروهی یا در کافه‌های قلیان کشیده می‌شود و همین باعث ایجاد دود قابل‌توجهی می‌شود.

عوارض قلیان برای سلامتی

عوارض قلیان برای سلامتی بسیار شبیه عوارض سیگار برای سلامتی است:

اعتیاد

نیکوتین بی‌نهایت اعتیادآور است و اثرات متعددی بر سلامتی می‌گذارد. نیکوتین در عرض چند ثانیه به مغز می‌رسد و در آنجا تولید آدرنالین را استارت می‌زند. آدرنالین هورمونی است که در واکنش جنگ یا گریز بدن نقش دارد و باعث تغییرات فیزیولوژیکی می‌شود، مانند افزایش ضربان قلب، تنفس و فشارخون.

قلیان به این دلیل که نیکوتین بیشتری نسبت به سیگار وارد بدن می‌کند، این امکان وجود دارد که تنها بعد از یکی دو بار قلیان کشیدن به آن اعتیاد پیدا کنید. در واقع قلیان حتی می‌تواند از سیگار اعتیادآورتر هم باشد. قلیان کشیدن اغلب در میان جمع انجام می‌شود و به همین دلیل خیلی از افراد اعتیاد خود به قلیان را به ذات اجتماعی بودن این فعالیت ربط می‌دهند، نه به ویژگی‌های اعتیادآور نیکوتین.

سرطان

افرادی که قلیان می‌کشند در معرض انواع سرطان‌ها هستند، مانند سرطان مثانه، سرطان مری، سرطان ریه، سرطان دهان و سرطان معده.

انتشار بیماری‌ها

قلیان کشیدن معمولاً در بین جمع است و خیلی وقت‌ها افراد از شلنگ یا لوله‌های مشترک استفاده می‌کنند. سرماخوردگی، کرونا، آنفلوانزا، هپاتیت، سل، هلیکوباکترپیلوری (شایع‌ترین علت زخم معده) و دیگر عفونت‌ها مانند تبخال می‌توانند به‌راحتی از این طریق بین افراد منتشر شوند.

کاهش تراکم استخوانی و پوکی‌استخوان

سیگار می‌تواند با کاهش تراکم استخوان و کمک به ازدست‌دادن استخوان، بر سلامت استخوان شما تأثیر منفی بگذارد. استفاده از تنباکو با ایجاد شرایطی مانند پوکی‌استخوان یا تجربه شکستگی استخوان مرتبط است و در صورت تجربه شکستگی، می‌تواند تأثیر منفی بر بهبود استخوان داشته باشد.

در زنان، سیگارکشیدن می‌تواند باعث یائسگی زودرس شود و یائسگی نیز سرعت تحلیل‌رفتن استخوان را افزایش می‌دهد. یائسگی زودرس همراه با سیگارکشیدن، می‌تواند این اثرات را تسریع کند و منجر به پوکی‌استخوان شود. سیگار همچنین بر سلامت دندان‌ها تأثیر می‌گذارد و ممکن است باعث پوسیدگی و از بین‌رفتن دندان‌ها شود.

کاهش قدرت باروری

قلیان می‌تواند قدرت باروری را هم در زنان و هم در مردان کاهش دهد. مطالعه‌ای دریافته حرکت و شنای اسپرم‌ها در جهت درست و همچنین سایز و شکل آنها در مردانی که به طور مرتب قلیان مصرف می‌کردند در مقایسه با افرادی که اهل قلیان نبودند بسیار تحت‌تأثیر بوده است.

بیماری قلبی و سکته مغزی

کشیدن قلیان، فشارخون و ضربان قلب را بالا می‌برد که افزایش‌دهندهٔ خطر حمله قلبی و سکته مغزی است. قلیان کشیدن می‌تواند موجب انسداد عروق و بیماری قلبی هم بشود.

بیماری‌های ریوی

حتی استفاده کوتاه‌مدت از قلیان هم به سلامت ریه‌ها آسیب می‌زند. کسی که قلیان می‌کشد حین فعالیت‌های بدنی خیلی زود دچار تنگی نفس می‌شود. به‌مرورزمان، قلیان ریسک ضعف در عملکرد ریه‌ها و بیماری‌های ریوی مانند بیماری مزمن انسدادی ریه را افزایش می‌دهد.

خطرات قلیان در دوران بارداری

قلیان خطراتی مشابه سیگارکشیدن برای مادر و نوزاد دارد

متولد شدن نوزاد با وزن کم: سیگارکشیدن رشد کودک را کند می‌کند. نوزاد ممکن است خیلی کوچک به دنیا بیاید، حتی با یک بارداری کامل.

تولد نوزاد نارس: ممکن است کودک شما خیلی زود به دنیا بیاید (تولد نارس). نوزادانی که نارس به دنیا می‌آیند (قبل از ۳۷ هفته) ممکن است در حفظ دمای بدن و مشکلات تغذیه مشکل داشته باشند؛ زیرا رفلکس مکیدن/بلع آنها هنوز رشد نکرده است.

تأخیر در رشد: سیگارکشیدن می‌تواند به ریه‌ها و مغز درحال‌رشد کودک آسیب برساند و ممکن است کودک هنگام تولد برای نفس‌کشیدن مشکل داشته باشد.

خطرات خونریزی: سیگارکشیدن خطر خونریزی غیرطبیعی در دوران بارداری و زایمان را دوبرابر می‌کند. این می‌تواند هم مادر و هم نوزاد را در معرض خطر تهدیدکننده زندگی قرار دهد.

نقایص مادرزادی: سیگارکشیدن خطر نقص‌هایی مانند شکاف لب یا کام، نقایص قلبی، رشد غیرطبیعی اندام‌ها و نقص لوله عصبی (مانند اسپینا بیفیدا) را افزایش می‌دهد.

سندرم مرگ ناگهانی نوزاد: نوزادانی که در دوران بارداری و پس از تولد در معرض دود قرار می‌گیرند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) هستند.

در نهایت این که قلیان کشیدن حین بارداری با انواع خطرات از جمله اختلالات کروموزومی، بارداری خارج رحمی، بیماری و مرگ جنین، محدودیت رشد جنین و وزن کم جنین حین تولد همراه است. ضمناً قلیان کشیدن مادر باردار می‌تواند ریسک بیماری‌های تنفسی کودک را افزایش دهد.

تأثیر دخانیات بر باروری زنان

استعمال دخانیات در زنان علاوه بر کاهش کیفیت تخمک می‌تواند بر عملکرد دستگاه تناسلی زنان نیز تأثیر منفی بگذارد و باعث ناباروری زنان شود؛ در واقع استعمال دخانیات می‌تواند موجب تغییرات هورمونی و بی‌نظمی در قاعدگی شود و تخمک‌گذاری را دشوار کند.

دخانیات احتمال ابتلا به بیماری‌های رحمی را نیز افزایش می‌دهند و در نتیجه می‌توانند بر عملکرد رحم تأثیر منفی بگذارند. برخی تحقیقات نشان داده است سیگارکشیدن در زنان با سرطان دهانه رحم مرتبط است علاوه بر اینها برای افزایش شانس موفقیت IVF، متخصصان توصیه می‌کنند که سیگار را حداقل ۳ ماه قبل از درمان IVF ترک کنید.

یائسگی زودرس

مطالعه‌ای دریافته زنانی که قلیان می‌کشند بیشتر احتمال دارد دچار یائسگی زودرس شوند. در واقع وجود مواد شیمیایی مانند نیکوتین، سیانید و مونوکسید کربن در دخانیات باعث افزایش سرعت ازدست‌دادن تخمک می‌شود. این بدان معناست که یائسگی در این زنان ۱ تا ۴ سال زودتر از افرادی که دخانیات مصرف نمی‌کنند، اتفاق می‌افتد.

دود دست‌دوم قلیان

دود دست‌دوم قلیان هم مضر است. اگر در اتاقی باشید که در آن قلیان می‌کشند، پس شما هم تمام سموم سرطان‌زای قلیان را تنفس می‌کنید و درست مثل‌اینکه در معرض دود دست‌دوم سیگار باشید به سلامتی‌تان آسیب می‌رسد.

به گزارش وب گاه تبیان، دود دست‌دوم قلیان هم باعث بیماری قلبی، سرطان ریه و سکته مغزی در افرادی می‌شود که در معرض آن هستند، حتی اگر خودشان لب به قلیان هم نزنند.

حضور ۱۲ بانوی قایقران هرمزگانی در انتخابی تیم ملی

ارسال شده در ۹ اردیبهشت ۱۴۰۲، توسط ایسنا

رئیس هیات قایقرانی استان هرمزگان گفت: در تست انتخابی دعوت به تیم ملی قایقرانی جمهوری اسلامی ایران، ۱۲ بانوی قایقران از هرمزگان حضور دارند.

 آرزو پاسلار ، افزود: کیانا کمال زاده، سمیرا همتی، حلیمه سالاری پور، ایسانا ایلان داغی، پرنیان شهبازی، تنا تینا، مینا افرنچه، صدف زند آستا، سمیه سلیمانی سکاندار و نرجس سالاری، عذرا ناصری و مریم تقوی حضور دارند.

وی با بیان اینکه بانوان هرمزگان در حوزه ورزش قایقرانی استعداد بی نظیری دارند، تصریح کرد: به عنوان بانوی هرمزگانی عضو هیأت رئیسه فدراسیون قایقرانی جمهوری اسلامی ایران تمامی تلاشم را در معرفی و شناسایی استعدادهای بانوان هرمزگانی خواهم نمود.

پاسلار خاطرنشان کرد: در این تست انتخابی که در محل دریاچه مجموعه ورزشی آزادی تهران برگزار شد، خانم فتاحی به عنوان نایب رئیس بانوان هیأت قایقرانی استان هرمزگان نیز حضور داشت.

«مشکلات خانوادگی» و «اختلالات خلقی» عمده علت تماس‌ها با ۱۴۸۰

مدیرکل مشاوره بهزیستی اعلام کرد:

ارسال شده در ۹ اردیبهشت ۱۴۰۲

مدیرکل مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور از برقراری یک میلیون و ۶۳۳ هزار تماس با سامانه ۱۴۸۰ (صدای مشاور) طی سال گذشته خبر داد و گفت: عمده تماس‌ها مرتبط با مشکلات در حیطه مسائل خانوادگی و اختلالات اضطرابی و خلقی بوده است.

بهزاد وحیدنیا ، با بیان اینکه در سال گذشته بالغ بر یک میلیون و ۶۳۳ هزار تماس موفق با سامانه ۱۴۸۰ برقرار شده است، اظهار کرد: تماس‌ها در دو سطح مشکلات و اختلالات دسته‌بندی می‌شوند.

به گفته وی، عمده تماس‌های مرتبط با مشکلات در حیطه مسائل مرتبط با خانواده از قبیل مشکلات با همسر، مشکلات با خانواده همسر، ازدواج، تربیت فرزند و … و در حیطه اختلالات، عمده تماس‌ها مربوط به اختلالات اضطرابی و خلقی بوده است.

وحیدنیا با اشاره به رنج سنی تماس‌گیرندگان با سامانه ۱۴۸۰ خاطرنشان کرد: بیشترین رنج سنی تماس‌گیرندگان بین ۳۵ تا ۵۵ سال گزارش شده است.

مدیرکل مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه حدود ۷۰ درصد تماس‌ها مربوط به طرح مشکلات است، گفت: بررسی تماس‌های برقرار شده در سال گذشته به نسبت سال ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که در میزان تماس‌ها تغییر محسوسی وجود نداشته است.

براساس اعلام سازمان بهزیستی، سامانه ۱۴۸۰ در سه شیفت کاری ۸ تا ۱۴/۳۰، ۱۴/۳۰ تا ۲۰ و ۲۰ تا ساعت ۲۴ فعالیت مشاوره می‌دهد اما ترافیک تماس‌های خطوط بین ۹/۳۰ صبح تا ۱۲ ظهر و بعداظهرها بین ۱۵ تا ۱۹ است.

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!