ماه: آبان ۱۴۰۰
وارد پیک ششم شیوع کرونا شدهایم
رئیس کارگروه پیشگیری و بهداشت ستاد ملی مقابله با کرونا:
رئیس کارگروه پیشگیری و بهداشت ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: وقتی طی دوهفته روند افزایشی تداوم یابد، به معنی ورود به پیک جدید شیوع کروناست.
«حمید سوری»، رئیس کارگروه پیشگیری و بهداشت ستاد ملی مقابله با کرونا درباره وضعیت مدیریت و مقابله با کرونا در کشور گفت: اپیدمی همچنان در جهان ادامه دارد و کشور ما به لحاظ اپیدمی در شرایط خوبی نیست. وی با بیان اینکه پوشش واکسیناسیون در ماههای اخیر تا حد زیادی جبران شده است، تصریح کرد: ما هنوز از واکسیناسیون کامل نسبت به میانگین جهانی که دو دُز است، فاصله داریم.
رئیس کارگروه پیشگیری و بهداشت ستاد ملی مقابله با کرونا با بیان اینکه تاریخ مشخصی برای انقضا و اتمام این اپیدمی وجود ندارد، گفت: واکسیناسیون یکی از راههای مقابله با اپیدمی و قطع زنجیره انتقال است. سوری افزود: به لحاظ تئوری برای اینکه بتوانیم مدعی شویم که ایمنی نسبی در جامعه ایجاد شده و چرخش ویروس به حداقل رسیده است، باید بیش از ۸۰ درصد جامعه ایمن شوند. وی با تأکید بر اینکه ویروس کرونا به دنبال افراد حساسی که مناسب میزبانی این ویروس هستند، میگردد، گفت: در خوشبینانهترین حالت بین ۵۵ تا ۶۰ درصد ایمنی در جامعه ایجاد شده است ولی این ایمنی عدد ثابتی نیست.
رئیس کارگروه پیشگیری و بهداشت ستاد ملی مقابله با کرونا بیان کرد: عامل بیماریزا یا ویروس، رفتار و شیوه زندگی و نحوه مدیریت ما، سه مؤلفه اصلی در ایجاد ایمنی هستند. سوری ادامه داد: حدود دوماه قبل براساس یکسری از شاخصها و آمارها به مقامات مسئول گزارش دادم که نشانههایی از بروز پیک ششم کرونا دیده شده است. رئیس کارگروه پیشگیری و بهداشت ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: وقتی طی دوهفته روند افزایشی تداوم یابد، به معنی ورود به پیک جدید شیوع کروناست. سوری تصریح کرد: تعداد قابل توجهی واکسن در کشور موجود است و کمبود واکسن نداریم.
حسن فرهادی، معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت بیان کرد: مدیریت هوشمند محدودیتها یعنی محدودیتها فقط برای افرادی که شیوهنامههای بهداشتی و واکسیناسیون را رعایت نمیکنند، اعمال میشود.
وی افزود: در مدیریت هوشمند قبلی فعالیتها منوط به رنگبندی شهرها بود ولی در این طرح تصور ما این است که شرایط کل کشور قرمز است و در این شرایط قرمز تمام پنج گروه شغلی میتوانند با رعایت شیوهنامههای بهداشتی و واکسیناسیون فعالیت کنند.
فاز اول اپراتور کودک تا پایان سال راهاندازی میشود
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات:
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: فاز اول اپراتور کودک برای استفاده مناسب و مدیریت شده کودکان و خانوادهها از فضای مجازی تا پایان سال راهاندازی میشود.
به گزارش آوای دریا و به نقل از مهر ، «عیسی زارعپور»، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اهمیت فضای مجازی در زندگی مردم، به برنامه وزارت ارتباطات برای توسعه شبکه ملی اطلاعات و ارائه خدمات مناسب به مردم اشاره کرد و گفت: اولویت و هدف جدی ما تحقق شبکه ملی اطلاعات برای ایجاد زیرساخت ارتباطات پرسرعت و ارائه خدمات با کیفیت به مردم است.
زارع پور با اشاره به اینکه نگاه ما به فناوری اطلاعات فرصتمحور است، افزود: تحقق دولت الکترونیک میتواند باعث حل مشکلات و ارتقای کارآمدی نظام اداری و از بین بردن زمینههای فساد و حذف امضاهای طلایی شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه برای حل چالشهای فضای مجازی باید با تدبیر عمل کرد، گفت: با نگاه فرصتمحور باید از این فضا حداکثر استفاده را بکنیم.
وی به نیاز بالا بردن سطح دانش و مهارت برای استفاده از فضای مجازی تاکید کرد و افزود: تا پایان سال جاری فاز اول اپراتور کودک برای استفاده مناسب و مدیریت شده کودکان و خانوادهها از فضای مجازی راهاندازی میشود.
شروع آزمایشهای بالینی اولین واکسن پیشگیری از سرطان سینه
پس از دو دهه تحقیقات پیش بالینی، مرحله اول آزمایشهای بالینی واکسن پیشگیری از سرطان سینه آغاز شد. این واکسن پروتئینی را هدف قرار میدهد که با سرطانهای سینه سهگانه منفی بیان میشود.
به گزارش آوای دریا، به نقل از ایرنا، سرطان سینه سهگانه منفی (triple-negative breast cancer) به هرگونه سرطان سینه گفته میشود که فاقد گیرنده استروژن، پروژسترون و گیرنده تیروزین-پروتئین کیناز HER۲/neu است. درمان این نوع سرطان بسیار مشکلتر است؛ چراکه بیشتر درمانهای هورمونی یکی از سه گیرنده یادشده را مورد هدف قرار میدهند. حدود ۱۵ درصد از همه سرطانهای سینه به عنوان سرطانهای سهگانه منفی طبقهبندی میشوند.
یک مطالعه برجسته انجام شده در سال ۲۰۱۰ میلادی، هدف موثری را برای یک واکسن پیشگیری از سرطان سینه پیشنهاد کرد. این تحقیق نشان داد که سلولهای سرطان سینه سطوح بالایی از پروتئینی به نام α-lactalbumin را بیان میکنند و آن را به هدفی موثر برای واکسن تبدیل میکند.
محققان کارآزمایی جدید واکسن سرطان سینه از کلینیک کلیولند آمریکا بر این باورند که α-lactalbumin یک هدف ایمنولوژیک است و با استفاده از آن میتوان سیستم ایمنی را برای حمله به سلولهایی که این پروتئین را میسازند تحریک کرد. مطالعات حیوانی نشان میدهد هدف قرار دادن سلول های تولیدکننده پروتئین α-lactalbumin رشد تومورهای سینه را مهار می کنند. در واقع این واکسن بیماری را درمان نمیکند؛ بلکه از ظهور آن پیشگیری میکند.
محققان دوره زمانی این کارآزمایی را حدود یکسال پیشبینی میکنند و قرار است ۲۴ خانم در وهله اول در آن شرکت کنند.
سرطان سینه شایعترین سرطان در زنان است. سالانه حدود ۲.۱ میلیون زن به سرطان سینه مبتلا میشوند. به رشد کنترل نشده سلولهای پوشش داخلی مجرای شیری یا لوبول، سرطان سینه گفته میشود. هر سینه از ۱۵ تا ۲۰ بخش به نام لوب تشکیل شده که به صورت خوشهای در کنار هم قرار دارند. لوبها مجموعهای از غدد شیری هستند. هر لوب از بخشهای کوچکتری به نام لوبول تشکیل شده است. سرطانی که از لوبول آغاز شود، سرطان لوبولار نامیده میشود. سرطان سینه در زنان شایعتر است، گرچه احتمال ابتلای مردان نیز به سرطان سینه وجود دارد.
غربالگری سرطان
ماموگرافی، سونوگراف و معاینه بالینی سینه مهمترین روشهای غربالگری هستند. انجام ماموگرافی سالانه پس از چهلسالگی ضروری است.
آخرین آمار مربوط به سرطان سینه از سازمان جهانی بهداشت
-سرطان سینه شایعترین سرطان در زنان است.
– سالانه حدود ۲.۱ میلیون زن به سرطان سینه مبتلا میشوند.
-سرطان سینه بیشترین عامل مرگ و میر سرطان در بین زنان را به خود اختصاص داده است.
-در سال ۲۰۱۸ میلادی ۶۲۷ هزار زن بر اثر سرطان سینه جان خود را از دست دادند.
-سرطان سینه ۱۵ درصد آمار مرگ و میر زنان بر اثر سرطان را به خود اختصاص میدهد.
-نرخ سرطان سینه در سراسر جهان رو به افزایش است.
-غربالگری منظم و تشخیص به موقع مهمترین عوامل موفقیت در درمان است.
چگونه از ابتلا به سرطان سینه پیشگیری کنیم؟
در سرطان فاکتورهای مهمی از جمله ژنتیک دخیل هستند که غیر قابل اجتنابند، ولی با انتخاب سبک زندگی سالم، کاهش وزن، ورزش منظم، عدم استفاده از سیگار و الکل از جمله مهمترین راهکارهای پیشگیری هستند. از طرفی برخی افراد بیشتر در معرض سرطان سینه قرار دارند. سن، عوامل ژنتیکی و سابقه فامیلی، هورمون درمانی، بافت متراکم سینه، تودههای خوشخیم سینه و پروتز سینه از جمله مهترین عوامل خطر این عاضه هستند.
مهمترین علایم سرطان سینه
ممکن است رشد تومور سینه کاملا بدون علامت باشد، ولی شایعترین علایم سرطان سینه عبارتند از :
-وجود توده در هر ناحیه از سینه و زیر بغل
تومورهای مربوط به سرطان سینه معمولا بدون درد هستند. این تودهها در سونوگرافی و ماموگرافی مشاهده میشوند. بنابراین لازم است به محض مشاهده توده، به پزشک مراجعه شود.
-تورم در ناحیه زیر بغل
-درد یا حساسیت در سینه
گرچه توده سینه معمولا بدون درد است، ولی می تواند باعث حساسیت و درد در ناحیه سینه شود.
-مسطح شدن یا فرو رفتگی در سطح سینه
-هر گونه تغییر شکل، رنگ و اندازه در سینه
-تغییر دمای پوست ناحیه سینه
-تغییر شکل نوک سینه و احساس فرورفتگی، خارش و سوزش در این ناحیه
-ایجاد بثورات پوستی در ناحیه سینه
-هر گونه ترشح روشن یا خونی از سینه
درمان
جراحی، پرتودرمانی، هورمون درمانی و شیمیدرمانی از جمله مهمترین روشهای درمان هستند. در برخی موارد و درصورت عدم گسترش تومور، به تشخیص پزشک پرتو درمانی کفایت میکند.
اطلاعیه جدید درباره واکسیناسیون زنان باردار
وزارت بهداشت با صدور اطلاعیه ای به ارائه برخی توصیهها و اصول واکسیناسیون مادران باردار پاسخ داد.
در متن این اطلاعیه آمده است:
۱. با توجه به احتمال شدت بیماری در مادر باردار، واکسیناسیون با لحاظ مواردی قابل توصیه است.
۲. واکسن سینوفارم ویروس غیر فعال است و بنا به توصیه سازمان جهانی بهداشت (با توجه به خطرات تهدید کننده سلامت مادر در صورت ابتلا به کووید۱۹) به مادران باردار قابل توصیه است.
در این زمینه، توجه به نکات زیر لازم است:
۳. به دلیل حفظ ایمنی بیشتر تا حصول نتایج و مستندات کافی، ترجیحا واکسیناسیون بعد از هفته ۱۲ بارداری انجام شود.
۴. واکسیناسیون به معنای ایجاد ایمنی قطعی نیست و تداوم اقدامات پیشگیری از ابتلا به کووید برای مادر باردار و اعضای خانواده الزامی است.
۵. مادران باردار پس از واکسینه شدن در صورت بروز علائم احتمالی ابتلا به بیماری کووید۱۹، بایستی با اطلاع رسانی به مراکز بهداشتی و درمانی یا کد ۴ سامانه ۴۰۳۰ (مادران باردار)، جهت اخذ راهنمایی های لازم یا حتی تعیین محل مراجعه بررسی وضعیت، اقدام کنند.
۶. در حال حاضر واکسیناسیون کووید۱۹ به مادرانی توصیه می شود که در صورت ابتلا، امکان شدت بیماری در بارداری به طور خاص بیشتر خواهد بود.
در دستور عمل کشوری این افراد به شرح زیر هستند:
۷. در همه مادران ۳۵ سال و بالاتر
در مادران با سن کمتر از ۳۵ سال در حال حاضر واکسیناسیون در موارد ذیل توصیه می شود:
۷-۱. مادران با نمایه توده بدنی ۳۵ و بالاتر
۷-۲. مادران با بیماریهای زمینه ای مانند دیابت، فشارخون بالا، بیماری قلبی، بیماری مزمن کلیوی، مصرف داروهای ضعف ایمنی، آنمی سیکل سل، سابقه پیوند اعضا، سیروز کبدی، آسم
۷-۳. مادران با بارداری چندقلویی و یا بارداری با IVF
۷-۴. مادران با همسران شاغل در مراکز بهداشتی و درمانی مدیریت مبتلایان کووید۱۹
۷-۵. مادران باردار شاغل در مراکز بهداشتی و درمانی و یا مراکزی که اولویت تزریق واکسن در برنامه ملی واکسن قرار گرفته اند.
۷-۶. مادران ساکن در مناطقی که واکسیناسیون ۱۸ سال به بالا شروع شده است.
۸. توصیه می شود بانوانی که قصد بارداری دارند، در صورتی که در اولویت دریافت واکسن قرار گرفته اند، واکسن سینوفارم دریافت کنند.
۹. مطابق دستور العمل کشوری در صورت امکان دوهفته فاصله باشد ولی تزریق همزمان یا با فاصله کمتر هم مشکلی ایجاد نمی کند.
۱۰. در هیچ یک از هفته های بارداری ممنوعیت واکسیناسیون نخواهد بود، اگرچه ترجیح این است که بعد از ۱۲ هفته باشد.
۱۱. در موارد واکسیناسیون و بارداری هم زمان، تزریق واکسن دوم، می تواند ۲۸ روز بعد و یا بعد از ۱۲ هفته اول بارداری باشد. تصمیم با مادر و بر اساس مشاوره و بررسی شرایط سلامت مادر باردار خواهد بود.
۱۲. با عنایت به شواهد علمی موجود در دوران شیردهی، واکسیناسیون با واکسن های مجاز اعلام شده در دستور العمل های کشوری منعی ندارد و در ۴۲ روز اول بعد از زایمان ترجیحا سینوفارم خواهد بود. البته تزریق واکسن آسترازنکا هم در بارداری و شیردهی ممکن است. ولی تجویز آن برای مادران باردار منوط به تشخیص کمیته علمی دانشگاهی واکسن مادران باردار خواهد بود.
۱۳. در صورتی که مادر باردار با توجه به مطالب پیش گفت در اولویت تزریق واکسن کووید۱۹ است، باید به پایگاه های سلامت مراجعه نماید، پرونده سلامت تشکیل دهد و پس از بررسی برای وی واکسن تزریق خواهد شد.
خوراک مرغ با سس بشامل
خوراک مرغ یکی از خوراکی های بسیار خوشمزه و رایج و پر طرفدار است ما در این مطلب برای شما طرز تهیه مرغ با سس بشامل را آماده کرده ایم این سس سفید بسیار خوشمزه طعم به خصوصی به مرغ می دهد.
مواد لازم:
سینه مرغ بدون استخوان و یا فیله مرغ ۶۰۰ گرم
پیاز یک عدد متوسط
فلفل دلمه ۲ تا۳ عدد
قارچ ۵۰۰ گرم
کره ۵۰ گرم
سس بشامل ۱ لیوان
نمک و فلفل و روغن به میزان لازم
کمی جعفری و یا خلال سیب زمینی در صورت نیاز
طرز تهیه:
سینه مرغ را به اندازه قطعات باریک (اندازه انگشت کوچک) خلال می کنیم و با پیاز رنده شده تفت می دهیم . فلفل دلمه را ظریف خلال کرده، کره را در تابه آب کرده، فلفل دلمه و خلال سینه مرغ را در کره در حدی که خشک نشود،سرخ می نماییم.
به اندازه کافی به آن نمک و فلفل می زنیم؛ سپس قارچ های خرد شده را به آن اضافه می کنیم. بعد آن را در دیس مناسبی کشیده، سس بشامل را روی آن می دهیم و با خلال سیب زمینی و یا جعفری ساطوری شده تزیین می کنیم.
طرز تهیه سس بشامل:
۲۵ گرم کره درحدی که کمی طلایی شود سرخ می کنیم. سپس یک قاشق آرد سفید را به آن اضافه می کنیم و حرارت را کاملا ملایم می نماییم.یک لیوان شیر را کم کم روی آن می ریزیم و هم می زنیم.دقت می کنیم مایه گلوله نشود.می گذاریم سس آهسته چند جوش بزند و کمی غلیظ شود.کمی به آن نمک می زنیم، سس را از روی آتش برمی داریم و ۷۵ گرم خامه را با آن مخلوط کرده و بعد روی مرغ می ریزیم..
کمیسیون قضایی مجلس به دنبال اصلاح شرایط فعلی مهریه است
عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس:
عضو کمیسیون حقوقی و قضایی از برنامه کمیسیون متبوع خود برای اصلاح شرایط و رویه های نامتعارف مهریه خبر داد و گفت: در پیشنهاداتی که در طرح جمعیت و تعالی خانواده مطرح شده، قرار است مالیات بر مهریه بسته شود.
حجت الاسلام «محمدتقی نقدعلی» درباره اقدامات کمیسیون حقوقی و قضایی برای چاره اندیشی برای زندانیان مهریه گفت: این مشکل البته در بخشهای مختلفی ریشه دارد. بخش نخست آن مربوط به مهریههایی است که متاسفانه بدون پیش بینی عواقب و آگاه سازی و ترغیب خانوادهها، جوانان پای عقدنامهها امضا میکنند و آنها را در این چاله بزرگ قرار میدهند.
عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس افزود: بخش دیگر این مشکل به عدم فرهنگ سازی برای مردم مربوط است که باید در موضوع تعیین مهریه، فرهنگ سازی و روشنگری لازم صورت بگیرد تا ابعاد مختلف تعیین مهریه های نامتعارف روشن شود.
وی با بیان اینکه بخش دیگر مشکلات رخ داده در موضوع مهریه بالا مربوط به قانون است، عنوان کرد: قانون فعلی، مهریه را به هر میزان که باشد قابل مطالبه میداند و حق قابل مطالبه بودن همه آثار و تبعات خاص خودش را دارد. به عبارتی در قانون جدید، میزان مهریه توافق شده در سند ازدواج هر چقدر باشد معتبر است و امکان مطالبه آن از طریق دادگاه و اجرای ثبت وجود دارد.
نماینده مردم خمین در مجلس با بیان اینکه کمیسیون قضایی در تلاش است شرایط فعلی مهریه را اصلاح کند،گفت: در صورت اصلاح قانون، برای رویههای غلطی که در مهریه وجود دارد، ترمز و دست اندازی ایجاد میشود. به عنوان نمونه در پیشنهاداتی که در طرح جمعیت و تعالی خانواده مطرح شده، قرار است مالیات بر مهریه بسته شود و همین به نحوی ترمزی برای جلوگیری افزایش میزان مهریه است.
نقدعلی ادامه داد: وقتی مالیات برای مهریه در نظرگرفته شود، فردی که نسبت به ثبت ازدواج اقدام می کند، مجبور است برای مهریه سنگین مالیات بالایی را به صورت نقدی پرداخت کند که همین سبب جلوگیری از افزایش میزان مهریه خواهد شد.
وی نقد بودن مهریه را از دیگر پیشنهادات ارائه شده عنوان کرد که البته با فتوا علما و شریعت سازگار نیست. البته پیشنهادات دیگری در کمیسیون حقوقی و قضایی در حال بررسی است تا جلوی این روند غلطی که در جامعه وجود دارد، گرفته شود.
نماینده مردم خمین درباره اینکه آیا امکان جایگزین شدن وجه نقد به جای سکه در مهریه وجود دارد یا خیر؟ گفت: فعلا در کمیسیون موادی دراین زمینه به تصویب نرسیده است و نمیتوانیم در این خصوص نظر قطعی داد. اما پیشنهادتی مطرح شده مبنی بر اینکه نرخ سکه با توجه به زمان ثبت ازدواج و میزان واقعی آن در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: طبق قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی، دادگاهها حق حبس بدهکاران مهریه را ندارند و این گام خوبی بود که در تصویب قوانین گذشته انجام شد و برای آینده نیز باید ساز و کاری فراهم شود تا جلوی بدهیهای غیرمنطقی گرفته شود.
نقدعلی تاکید کرد: مهمترین کاری که مجلس در بحث مهریه میتواند انجام دهد، ایجاد سرعت گیر برای مهریههای بالا است تا آثار و تبعات آن که مهریههای بالا گریبان جوانان را میگیرد، کاهش یابد.
عضو کمیسیون حقوقی و قضایی با تاکید بر اینکه باید به همه بخشهای جامعه آموزش های لازم را در این زمینه داده شود، افزود: علاوه بر اینکه مهریه زیاد مشکلات فراوانی برای جامعه مردان ایجاد میکند برای زنان نیز مشکل آفرین است و این احساس در زنان جامعه ایجاد میشود که مهریه بالا پشتوانه محکمی برای آنها است.
وی ادامه داد: از طرفی مهریه بالا سبب خواهد شد تا مردان در زندگی زناشویی احساس بردگی کرده و فضای عصبی و پرخاشگرانه در زندگی حاکم شده و در نهایت کار به جدایی و مشکلات پس از آن منجر شود.
معاون رئیس جمهور: مسائل زنان باید به صورت مستقل دیده و پیگیری شود
معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده با تاکید بر اینکه مسائل زنان به صورت مستقل دیده و مشکلات آنان مرتفع شود، گفت: معاونت، تدوین و عملیاتی کردن برنامههایی در دو حوزه توانمندسازی و کارآفرینی بخصوص برای زنان سرپرست خانوار را در اولویت قرار داده است.
دکتر انسیه خزعلی در اولین نشست هم اندیشی دبیرخانه ستاد ملی زن و خانواده در دولت سیزدهم که با هدف بررسی اولویت ها و مشکلات مربوط به زن و خانواده با حضور اندیشمندان و صاحبنظران این حوزه، به صورت حضوری و مجازی برگزار شد، ضمن تاکید بر همکاری با ستاد ملی زن و خانواده و برگزاری منظم این جلسات، خاطرنشان کرد: درحال برنامه ریزیهایی برای بهبود و ارتقاء جایگاه معاونت زنان و خانواده هستیم. همچنین در تلاش هستیم تا بتوانیم زن و خانواده تراز انقلاب اسلامی را در سطح ملی و بین المللی معرفی کنیم.
وی ادامه داد: یکی از تاکیدات رئیس جمهوری در این مدت، توجه به مسائل زن و خانواده، تدوین قوانین و لوایحی بود که بتواند این جایگاه را ارتقاء و آسیب های این حوزه را کم و تا حد امکان از آن جلوگیری کند. همچنین ایشان بر مساله تلاش برای ازدواج جوانان، پیشگیری از طلاق و کنترل آسیب های ناشی از آن، تاکید نموده است.
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری اظهار داشت: این معاونت تدوین و عملیاتی کردن برنامه هایی در دو حوزه توانمندسازی و کارآفرینی بخصوص برای زنان سرپرست خانوار را در اولویت قرار داده است. علاوه بر این برنامههایی نیز برای اقشار محروم و کسانی که تمایل دارند به شیوه عزت مندانه ای زندگی خود را اداره کنند، تدارک دیده خواهد شد.
وی افزود: اما برنامه دوم و مهمی که معاونت زنان و خانواده در دستور کار قرار میدهد، جلوگیری از آسیب های اجتماعی از جمله؛ طلاق، اعتیاد و بسیاری از مواردی که ریشه در مسائل اقتصادی دارند؛ است.
خزعلی با ابراز امیدواری از اینکه با برگزاری این نشست ها در مرحله اول در تدوین قوانین حوزه زن و خانواده که از ارکان مهم و زیربنایی است، قدم مثبث برداشته شود، تصریح کرد: همچنین امیدواریم با همکاری و همفکری، ارائه ایده و نظرات صاحبنظران و فعالان این حوزه، بتوانیم راهکار موثری را دریابیم.
وی اذعان داشت: در این جلسه به بحث زنان ورود خواهیم کرد، زیرا مسائل زنان به صورت مستقل نیز باید دیده و مشکلات آنان مرتفع شود و در قدم بعد به بحث خانواده که محور اصلی و تاثیر گذار آن زن است، نیز به طور جدی ورود خواهیم کرد.
معاون رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه بحث آسیب های اجتماعی نیز بسیار مهم است، تصریح کرد: پس تلاش میکنیم هر چند هفته یکبار جلساتی با صاحبنظران و اندیشمندان دارای دیدگاه ها، گروه ها و جناح های مختلف داشته باشیم تا پیشنهادات خود را در ارائه راهکار مناسب در حل آسیب ها ارائه نمایند.
خزعلی: همدلی در مسائل مشترک سبب یکپارچگی جامعه اسلامی میشود
در نشست نقش بانوان تقریبی در تکوین تمدن اسلامی؛
معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده بر ضرورت همدلی و همافزایی بر سر مسایل مشترک تاکید کرد و گفت: همدلی و همافزایی بر سر مسائل مشترک، دشمنان را ناامید می کند و جامعه اسلامی را یکپارچه علیه همه کینه ها و بدخواهی ها و جنگ افروزی ها مهیا میسازد.
دکتر انسیه خزعلی در نشستی با عنوان «نقش بانوان تقریبی در تکوین تمدن اسلامی» که با حضور بانوان اهل تسنن و فرهیختگان و اندیشمندان حوزه زنان برگزار شد، اظهار داشت: امیدواریم آیه شریفه «رحما بینهم» هر چه بیشتر محقق شود و همدلی و هم افزایی حول مسائل مشترک، دشمنان را ناامید و جامعه اسلامی را یکپارچه علیه همه کینه ها و بدخواهی ها و جنگ افروزی ها مهیا می کند.
وی تاکید کرد: این یکپارچگی مشت محکمی خواهد بود بر دهان آنان که از تفاوت ها و دیدگاه ها و سلایق مختلف برای خود بهره می گیرند.
خزعلی خاطرنشان کرد: امیدواریم ایده ها و نظرات ارائه شده توسط بانوان اهل سنت و اشتراک گذاری این ایده ها، آغازی برای حرکت های بزرگ تر و فراتر در سطح ملی و بین المللی باشد.
وی با تاکید بر اینکه هدف از برگزاری این نشست شنیدن سخنان خواهران اهل سنت است، یادآور شد: وحدت بین شیعه و سنی یکی از فرامین اصلی شرع و دین است.
معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده با تاکید بر اینکه سخنان بانوان اهل سنت اشاره به نقش تمدن سازی بانوان در بحث های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و همچنین بحث های مجازی است، افزود: یکی از عواملی که اکنون موجب اختلاف یا افزایش تفاهم می شود فضای مجازی است و از آنجا که بخش عمده ای از کاربران فضای مجازی را زنان تشکیل می دهند، آنها نقش برجسته ای در مدیریت این فضا دارند.
خزعلی ادامه داد: سبک زندگی که زنان در خانواده نهادینه می کنند و هوشیاری که به همسر و سایر اعضا می بخشند حتی قصه هایی که از دوست و دشمن در قالب داستان به فرزندان می آموزند بسیار تاثیرگذار است و باید به این موضوع توجه ویژه داشت زیرا اگر این بنا کج گذاشته شود سرانجامی نخواهد داشت.
وی تصریح کرد: در حقیقت اگر خشم و کدورت در دل فرزند جا گیرد از بین بردن آن آسان نیست و دشمن بر این امر سوار می شود و می بینیم که در سراسر دنیا شیعه و سنی به جان هم می افتند.
خزعلی یادآور شد: این نقش ها با هوشیاری و زیرکی زن در خانواده مدیریت می شود و می تواند نگذاشت به اینجا ختم شود. در معاونت امور زنان شنوای همه مطالب مطرح شده هستیم و در حد توان پیگیر خواهیم بود و تلاش می کنیم وحدت حفظ شود زیرا وحدتی سیاسی و تاکتیکی نیست بلکه وحدت اعتقادی است که این وحدت در خانواده و جامعه شکل می گیرد.
ارشادی: ایران مصمم به توانمندسازی زنان و دختران است
سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران مصمم است تا آنچه را برای توانمندسازی زنان و دختران ضروری است، انجام دهد.
زهرا ارشادی سفیر و معاون نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت سازمان ملل با موضوع زنان، صلح و امنیت افزود: با وجود اقدامات تجاوزکارانه و اعمال اقدامات قهرآمیز یکجانبه غیرقانونی ( تحریم های یکجانبه) علیه جمهوری اسلامی ایران و ملت ایران، که حقوق اولیه و اساسی زنان و دختران را نقض کرده است، جمهوری اسلامی ایران مصمم است تا آنچه را که برای توانمندسازی زنان و دختران ضروری است، انجام دهد و زمینه را برای ایفای نقش مهم آنها در جامعه و استفاده کامل از ظرفیت ها و توانایی های آنها از جمله، در زمینه صلح و امنیت فراهم کند.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل گفت: زنان و دختران از جمله آسیب پذیرترین افرادی هستند که از شرایط منازعات و درگیری ها رنج می برند. بنابراین، باید تمام تلاش خود را برای تأمین امنیت زنان در منازعات مسلحانه انجام داد.
ارشادی تاکید کرد: زنان می توانند در پیشگیری و حل منازعات نقش مهمی ایفا کنند. آنها همچنین می توانند سهم بسزایی در صلح و امنیت داشته باشند. در این زمینه، باید نقش آنها تقویت و ارتقا یابد.
سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل اظهار داشت: با این وجود، شورای امنیت باید به موضوع زنان، صلح و امنیت، تا آنجا که در حیطه وظایف خود تحت منشور سازمان ملل متحد، یعنی حفظ صلح و امنیت بین المللی قرار می گیرد، بپردازد.
وی افزود: بر این اساس، موضوعاتی که اساساً به صلح و امنیت بین المللی مرتبط نیست، باید توسط ارگان های ذیربط ملل متحد یعنی مجمع عمومی، شورای اقتصادی و اجتماعی و کمیسیون وضعیت زنان، مورد بررسی قرار گیرند.
این دیپلمات ارشد ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: در ارتقاء و افزایش نقش زنان در صلح و امنیت، شرایط خاص هر کشور، تفاوت های تاریخی و فرهنگی و نقش اصلی دولت ها در این زمینه، باید کاملاً مورد شناسایی و احترام قرار گیرد. ارشادی افزود: بنابراین، ضروری است که در حل منازعات و بازسازی پس از جنگ، به حاکمیت ملی و مردم کشور طرف منازعه احترام گذاشته شود.
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل در این نشست با انتقاد از وضعیت زنان در جهان گفت: بیایید شرایط را برای حقوق زنان تغییر دهیم و به نیمی از انسانیت فرصت ساختن صلحی که همه ما به دنبال آن هستیم، بدهیم.
گوترش افزود: زنان سازندگان صلح، تحول آفرین و فعالان هستند. آنها در حال میانجی گری و مذاکره با گروه های مسلح هستند و برای حقوق زنان و انسجام اجتماعی در جوامع خود مبارزه می کنند.
دبیر کل سازمان ملل اظهار داشت: اما اغلب اوقات، زنان در حاشیه فرایندهای رسمی صلح باقی می مانند و تا حد زیادی از اتاق های تصمیم گیری حذف می شوند.
وی تصریح کرد: ما دیگر نمی توانیم نیمی از بشریت را از صلح و امنیت بین المللی حذف کنیم. عدم تعادل قدرت بین زن و مرد همچنان پایدارترین نابرابری در جهان است.
ایران در کاهش سرعت نرخ باروری در سه دهه گذشته رکوردار است
دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور:
صالح قاسمی دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور با بیان اینکه در حال حاضر تمام شاخصهای جمعیتی ایران در وضعیت هشدار قرار گرفتهاند، گفت: امید است دولت سیزدهم حمایت از فرزندآوری را در دستور کار قرار دهد و به مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره طرح جوانی جمعیت توجه ویژه کند؛ چرا که در صورت غفلت، در هشت سال آینده پنجره طلایی جمعیت در کشور را از دست میدهیم و دیگر کاری از دستمان بر نمیآید.
دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور با بیان اینکه در حال حاضر تمام شاخصهای جمعیتی ایران در وضعیت هشدار قرار گرفتهاند، گفت: امید است دولت سیزدهم حمایت از فرزندآوری را در دستور کار قرار دهد و به مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره طرح جوانی جمعیت توجه ویژه کند؛ چرا که در صورت غفلت، در هشت سال آینده پنجره طلایی جمعیت در کشور را از دست میدهیم و دیگر کاری از دستمان بر نمیآید.
صالح قاسمی پژوهشگر جمعیت با بیان اینکه جمعیت موضوعی راهبردی و زمینهای است که تمام ساختارهای کشور (اقتصاد و اجتماع تا سیاست) را تحت تاثیر قرار میدهد، گفت: جمعیت باید به عنوان مسئلهای راهبردی در کشور مورد توجه قرار بگیرد. شاخصهای اجتماعی و اقتصادی کشور همیشه از تغییرات جمعیت متاثر میشوند.
“ایران” رکورد دار سرعت کاهش نرخ باروری در سه دهه گذشته
وی با بیان اینکه در حال حاضر جمعیت کشور بیش از ۸۵ میلیون نفر است، اظهار کرد: شاخصهای جمعیتی کشور رکوردهای نگرانکنندهای را ثبت کرده است به طوریکه نرخ رشد جمعیتی ایران حدود ۰.۶ درصد است و پیشبینی میشود حدود ۱۰ تا ۱۵ سال آینده، نرخ رشد جمعیت صفر درصد و سپس نرخ رشد منفی جمعیت (یعنی کاهش جمعیت) را ثبت کنیم.
قاسمی با اشاره به شاخص نرخ باروری افزود: امروز نرخ باروری کشور (میانگین تعداد فرزندان یک زن) به حدود ۱.۶ فرزند به ازای هر زن رسیده است. پایینترین نرخ باروری امروز در تمام منطقه غرب آسیا، شمال آفریقا و منطقه معروف به MENA به نام ایران ثبت شده است که علاوه بر این موضوع، رکورد سرعت کاهش نرخ باروری هم در سه دهه گذشته به نام ایران ثبت شده است و این درحالیست که در سال ۶۵ نرخ باروری ۶.۵ فرزند به ازای هر زن بود.
سه استان پایینترین نرخ باروری را از آن خود کردند
بنابر اظهارات دبیر مرکز مطالعات جمعیت، نرخ باروری در کلانشهرها کمتر از ۱.۵ فرزند است به طوریکه نرخ باروری در تهران حدود ۱.۴ فرزند به ازای هر زن است. همچنین استانهایی مانند گیلان، مازندران و مرکزی با نرخ باروری حدود ۱.۱ فرزند، پایینترین نرخ باروری کشور را به خود اختصاص دادهاند.
کاهش ۵۵۰ هزار تولد طی ۵ سال اخیر
قاسمی با اشاره به شاخص موالید در کشور نیز یادآور شد: در حالیکه در سال ۱۳۹۴ یک میلیون و ۵۷۰ هزار تولد ثبت شد، این میزان موالید سالانه کاهش پیدا کرد و هر سال میزان روند کاهشی هم بیشتر شد تا جایی که در سال ۱۳۹۹ تعداد موالید به حدود یک میلیون تولد رسید؛ یعنی در یک دوره پنج ساله بیش از ۵۵۰ هزار تولد را از دست دادیم.
این پژوهشگر گفت: پیشبینی میشود که روند کاهش تعداد تولدها همچنان ادامه داشته باشد و با توجه به خروج بانوان دهه ۶۰ از سنین باروری و باتوجه به رکود اقتصادی حاکم بر اقتصاد ایران و البته تغییر نگرشها و سبک زندگی خانواده ایرانی، این روند تعداد تولد در خانوادهها همچنان ادامه پیدا کند.
ثبت رکورد جدید سالخوردگی جمعیت ایران طی سه دهه آتی
خطر جمعیت فوق سالمند، بیخ گوش ایران
قاسمی در ادامه با اشاره به نرخ سالمندی در کشور و با بیان اینکه طبق تعریف بینالمللی ۶۰ تا ۷۵ سال را سالمند جوان، ۷۵ تا ۹۰ سال را سالمند و بیش از ۹۰ سال را کهنسال مینامند، گفت: تمام کشورهای دنیا در حرکت به سمت سالخوردگی جمعیت هستند، اما ایران بدون کسب رشد و توسعه اقتصادی و بدون بهرهگیری از نیروی جوان و فعال برای توسعه و پیشرفت، وارد فاز سالخوردگی جمعیت میشود و این پیامدهای سالخوردگی را برای کشور صد چندان خواهد کرد؛ به طوریکه در سه دهه آینده رکورد جدیدی را در سرعت سالخوردگی جمعیت ثبت خواهیم کرد. این درحالیست که اغلب کشورهایی که امروز در مرحله فوق سالمندی هستند، مسیر جوانی تا سالخوردگی و مرحله فوق سالمندی را در یک بازه زمانی ۱۳۰ تا ۱۴۰ سال طی کردهاند اما ایران مسیر جوانی تا سالمندی جمعیت را در یک بازه زمانی ۳۰ ساله طی خواهد کرد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۱۰.۵ درصد جمعیت کشور سالمند هستند، گفت: تا سال ۲۰۵۰ میلادی این رقم به بیش از ۳۲ درصد افزایش پیدا خواهد کرد و به این ترتیب در یک بازه زمانی ۳۰ ساله یک کشور فوق سالمند یا در مرحله انفجار سالمندی خواهیم بود و از این به بعد نمیتوان ایران را کشوری جوان خطاب کرد.
دبیر مرکز مطالعات جمعیت تاکید کرد: در حال حاضر تمام این شاخصهای جمعیتی ایران در وضعیت هشدار قرار گرفتهاند.
پیامدهای سالخوردگی جمعیت
وی ادامه داد: سالمندی جمعیت پیامدهای بسیار جدی برای کشور رقم خواهد زد که مهمترین این پیامدها در حوزه اقتصاد خواهد بود. زمانی که سالخوردگی این میزان از جمعیت را به خود اختصاص میدهد یعنی نیروی کار کاهش پیدا میکند و این درحالیست که ما نیازمند نیروی کار خارجی خواهیم شد؛ وقتی نیروی کار کاهش پیدا کند، تولید ناخالص ملی GDP نیز کاهش و وابستگی ما به واردات افزایش مییابد. با وارد شدن نیروی کار خارجی، خروج ارز از کشور تسریع پیدا خواهد کرد.
هزینههای درمانی سالمندان ۴ برابر جوانان
قاسمی خاطرنشان کرد: با سالمندی جمعیت کشور، هزینه نگهداری، بهداشت و درمان سالمندان افزایش جدی پیدا میکند، به طوریکه مطالعات نشان میدهد یک سالمند چهار برابر یک جوان هزینههای درمانی و بهداشتی دارد.
صندوقهای بازنشستگی و تامین اجتماعی در آستانه ورشکستگی
وی ادامه داد: از سوی دیگر با افزایش سالمندی، صندوقهای بازنشستگی مانند تامین اجتماعی در معرض ورشکستگی قرار میگیرند؛ این نهادها امروز بدهکارترین نهادها هستند و به نظر باید ورشکستگی سازمان تامین اجتماعی و صندوقهای بازنشستگی را به دنبال افزایش سالمندی پیشبینی کنیم. با افزایش سالمندی، باید سنوات کار و سن بازنشستگی افزایش پیدا کند و به ۷۰ سال برسد. باید مردم مالیات بیشتری بدهند، بیمه بیشتری پرداخت کنند، زیرا در حال حاضر هر ۷ نفری که در سن کار و فعالیت هستند با پرداخت بیمه و مالیات یک سالمند را مدیریت و تامین مالی میکنند اما تا سه دهه آینده هر سه نفر باید هزینههای یک سالمند را پرداخت کنند و فشار زیادی بر روی طبقات اجتماعی و سازمانهای حمایتگر خواهد آمد.
دبیر مرکز مطالعات معتقد است که باید از تجارب جهانی استفاده کنیم؛ طبق تجارب جهانی ما دو راهبرد «اعمال مشوقهای اقتصادی برای تشویق خانوادهها به فرزنداوری و اصلاح و مدیریت سبک زندگی» را پیش رو داریم.
قاسمی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه سهلانگاری و سوء مدیریتهای مختلف باعث شده تا قانون تنظیم خانواده و سیاستهای جمعیتی که برنامهای موقت بود، ۲۵ سال بدون رصد در کشور اجرا شود، اظهار کرد: زمانی که ساختار جمعیتی کشوری به سمت سالمندی پیش میرود، رشد اقتصادی – تولید خالص و ناخالص – کاهش پیدا میکند.
وی در خصوص سیاست کنترل جمعیت، توضیح داد: قانون تنظیم خانواده (مصوب سال ۱۳۷۳ مجلس شورای اسلامی) قرار بود برنامهای موقت باشد و پس از پایش تاثیرات مورد اصلاح قرار بگیرد.
دبیر مرکز مطالعات جمعیت ایران با اشاره به این که هشدارهای کارشناسان و دلسوزان جمعیتی در دهه ۹۰ به طور جدی آغاز شد، اظهار کرد: سیاستهای کلی جمعیت ۳۰ اردیبهشت سال ۱۳۹۳ اجرایی شد و بعد از این سال قوای سه گانه به اعمال سیاستهای حمایت از خانواده ملزم شدند.
قاسمی افزود: دولت دوازدهم در نهایت بیتوجهی به سیاستهای جمعیتی هیچ حمایتی از خانواده و فرزندآوری انجام نداد و حتی سیاستهایی متضاد با فرزندآوری را هم پیش گرفت. امیدواریم که دولت سیزدهم اجرای قانون حمایت از خانواده را در دستور کار قرار دهد و به مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره طرح جوانی جمعیت توجه ویژه کند.
دبیر مرکز مطالعات جمعیت ایران هشدار داد که در صورت غفلت، در ۸ سال آینده پنجره طلایی جمعیت در کشور را از دست میدهیم و دیگر کاری از دستمان بر نمیآید.