نوزاد ده ماهه
رشد ماهانه نوزاد
به شما مادر عزیز تبریک می گوییم فرزند شما الان نه ماهه شده است و در حال وارد شدن به ماه دهم زندگی خود می باشد. او این ده ماه را به لطف مهربانی و مسئولیت پذیری شما به نحو احسن گذرانده است و همچنان به خوبی در حال رشد و شناخت محیط اطرافش می باشد. برای این که با آمادگی بیشتری وارد زندگی نوزاد ده ماهه شوید می خواهیم در این مقاله تمام اتفاقاتی که در هر هفته از ماه دهم برای فرزند دلبندتان می افتد و شرایط موجود را برایتان توضیح دهیم. با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
نوزاد ده ماهه در هفته اول
در ابتدا می خواهیم ببینیم در هفته اول از زندگی یک نوزاد ده ماهه چه اتفاقاتی می افتد:
تکامل نوزاد ده ماهه درهفته اول
نوزاد شما در این ماه شروع به فهمیدن کلمات و جملات ساده می کند بنابراین صحبت کردن با او بسیار مهم است. سعی کنید کلماتی که می گوید با زبان خودتان تکرار کنید. بهتر است نوزاد کلمات درست را بشنود تا بتواند یاد بگیرد. بنابراین با اینکه نوع تلفظش شیرین است اما شما نیز مانند او کلمات را اشتباه تلفظ نکنید تا نوزاد نحوه صحیح ادای کلمات را یاد بگیرد.
این کار باعث می شود مهارت گفتاری نوزاد بهبود یابد.
گاهی نوزاد به اشیا اشاره می کند در این زمان اسم آن وسیله را به او بگویید تا بتواند اسم آن را بیاموزد.
سعی کنید برای او کارهای خود را توصیف کنید. این کار باعث برقراری ارتباط بیشتر با او می شود.
می توانید با او بازی کنید تا کلمات و جملات را بهتر یاد بگیرد.
زندگی شما با نوزاد ده ماهه در هفته اول: جلوگیری از زخمی شدن نوزاد
در این سن نوزاد خیلی علاقه دارد حملش کنید ولی بسیار حساس است. می توانید با کارهای زیر احتمال زخمی شدن نوزاد را کاهش دهید:
هنگامی که نوزاد را بلند می کنید زانوها را خم کنید و دولا شوید.
در هنگام بغل کردن نوزاد، صاف بنشینید و او را درست بغل کنید. پشت سر خود بالشت قرار دهید.
از کریر برای حمل نوزاد استفاده کنید تا به گردن یا پشت شما فشار وارد نشود زیرا نوزاد شما در حال حاضر سنگین تر شده است.
برای جلوگیری از کمردرد، هنگامی که نوزاد را بغل می کنید، او را از یک دست به دست دیگر بدهید.
در این زمان می توانید عضلات پشت خود را در حالت ریلکس قرار دهید.
برای کاهش تورم می توانید از حمام آب گرم، کشش، ماساژ و قرص مسکن استفاده کنید.
نوزاد ده ماهه در هفته دوم
در هفته دوم از ده ماهگی نوزاد شما بسیار شیطان است و دوست دارد شما همه زمان خود را به او اختصاص داده و تا بیدار است با او بازی کنید. با هم ببینیم در هفته دوم زندگی نوزاد ده ماهه چه می گذرد:
زندگی شما با نوزاد ده ماهه در هفته دوم: جشن ها و سنت ها
هنگامی که به مرحله جدیدی از زندگی خانوادگی خود یعنی فرزند دار شدن وارد می شوید باید درباره سنت ها و جشن هایی که با آن ها بزرگ شده اید نیز فکر کنید. حتی اگر نوزاد به خوبی مفهوم سنت ها را نمی فهمد آن ها را انجام دهید.
ممکن است برخی کارها مانند کتاب خواندن پیش از خواب بسیار کوچک و بی اهمیت باشند، اما برای رشد شخصیت نوزاد بسیار مهم و مفید است. برخی اتفاقات نیز شامل جشن ها و تعطیلات است. بهتر است تعطیلات آرام باشد، نوزاد هنوز خیلی کوچک است و نمی تواند هیجان را تحمل کند.
تکامل رفتاری نوزاد ده ماهه در هفته دوم
انگشتان نوزاد در این ماه رشد کرده و عملکرد آن ها سریع تر شده است. او می تواند اشیاء کوچک را بین شست و سبابه خود نگه دارد.
نوزاد شیفته چیزهای کوچک می شود و دوست دارد همه چیز را مزه کند. بنابراین مراقب باشید قطعات کوچک را قورت ندهد زیرا باعث خفگی او می شود.
سعی کنید چیزهایی که در آب حل می شود را به نوزاد ندهید. میوه های پخته شده، پنیر و میوه های پوست شده کوچک مناسب نوزاد است. اما باز هم هنگام خوردن آن ها حواستان به نوزاد باشد.
تحرک بیشتر : در این زمان نوزاد شروع به خزیدن می کند و چهار دست و پا راه می رود. همچنین در این سن کودک به درستی می نشیند و می تواند با کمک وسایل منزل بایستد.
بیشتر نوزادان در سنین بین ۹ تا ۱۲ ماهگی شروع به راه رفتن می کنند و در سن ۱۴ یا ۱۵ ماهگی به خوبی راه می روند.
نوزاد ده ماهه درهفته سوم
در هفته سوم نوزاد شما بیشتر تمرین راه رفتن را انجام می دهد و هر چه به او کمک بیشتری در این تمرین بکنید و همراهیش نمایید زودتر راه می رود. با هم ببینیم چه اتفاقاتی در این هفته برای او می افتد:
تکامل و رشد نوزاد ده ماهه در هفته سوم
چند هفته پس از یک سالگی نوزاد می تواند کارهایش را بدون کمک شما انجام دهد. اما هنوز به مراقبت شما نیاز دارد و به طور کامل مستقل نشده است.
نوزاد با کمک شما راه می رود و در هنگام عوض کردن لباسش دست و پایش را تکان می دهد تا به شما کمک کند. در این سن می تواند فنجان را بردارد و آب بخورد و می تواند کل غذا را خودش با دست بخورد.
در این سن باید مراقب باشید زیرا نوزاد پس از نوشیدن آب، فنجان را می اندازد.
همچنین شروع به پرت کردن و انداختن اشیاء می کند. اگر از این بازی خسته شده اید وسایل را از او دور کنید و حواسش را پرت نمایید.
نوزاد ده ماهه در هفته سوم
زندگی شما با نوزاد ده ماهه در هفته سوم: مشکل کم خوابی!
به دلیل شیطان شدن نوزاد و کارهای زیادی که دارد احتمالا شما در این زمان دچار کم خوابی می شوید. کم خوابی باعث می شود زندگی سخت شود. در اینجا راه هایی برای کنار آمدن با کم خوابی ذکر شده است:
به دلیل نخوابیدن در طول شب، در طول روز خوابتان می برد؟ سعی کنید صدای زنگ آلارم گوشیتان را زیاد کنید و صدایی که دوست ندارید را انتخاب کنید. زنگ گوشی را برای ساعتی منطقی تنظیم کنید. گوشی را در فاصله ای دورتر از تخت بگذارید تا برای خاموش کردن آن از جایتان بلند شوید.
آیا در طول روز تلوتلو می خورید؟ ابتدا از قهوه استفاده کنید سپس نوشیدنی های کم کافئین مصرف کنید. کافئین زیاد باعث تحریک بیش از حد بدن می شود و باعث می شود در طول شب مشکل خواب داشته باشید.
سعی کنید در طول روز ۱۵ دقیقه چرت بزنید. همچنین نوشیدنی سرد بخورید تا شما را بیدار و هشیار نگه دارد. برنامه خود را طوری تنظیم کنید که در هنگام استراحت نوزاد، شما نیز استراحت کنید.
نوزاد ده ماهه درهفته چهارم
در پایان با هم ببینیم در هفته آخر زندگی یک نوزاد ده ماهه چه اتفاقاتی می افتد:
زندگی شما با نوزاد ده ماهه در هفته چهارم: تعادل بین کار و خانواده!
– مدیریت نیازهای مربوط به کار و فرزند کاری دشوار است. بنابراین سعی کنید با همکاران خود صحبت کنید و وظایف خود را در محل کار راحت تر کنید.
– سعی کنید از زمانی که در محل کار هستید بیشتر استفاده کنید. زودتر سرکار بروید و زودتر برگردید، در هنگام ناهار کار کنید و فعالیت های شخصی را در محل کار محدود کنید تا کارهایتان زودتر انجام شده و بتوانید به خانه برگردید.
– با رئیس خود صحبت کنید و بین کار خود و وظایف مادری تعادل برقرار کنید.
تکامل رفتاری نوزاد ده ماهه در هفته چهارم
در این سن نوزاد شروع به بهبود مهارت های اجتماعی اش می کند. به یاد داشته باشید نوزاد در این سن خیلی کوچک است و طریقه دوست پیدا کردن را هنوز نمی داند اما می توانید با رفتار خود به او کمک کنید تا یاد بگیرد.
سعی کنید به نوزاد کمک کنید راه ارتباط برقرار کردن با سایرین را بیاموزد.
در این سن نوزاد دستورالعمل های جدید را می فهمد.
شاید فردا نوزاد چیزی که امروز به او گفته باشید را فراموش کرده باشد. اما بهتر است چیزهای جدید که برای او مناسب یا غیر مناسب است را به او بیاموزید و تکرار کنید.
تمایل نوزاد به کشف چیزهای جدید از تمایل او به گوش دادن به حرف ها و هشدارهای شما بیشتر است. بنابراین مراقبت و آموزش به او به شما بستگی دارد.
دمای بدن نوزاد ده ماهه
دما واکنش بدن نوزاد به محیط اطراف است. دما به خواب، الگوی خوراک او، محیط اطراف و … بستگی دارد. اما به طور کلی برخی نوزادان حساس تر هستند.
آیا می توانم با توجه به دمای بدن نوزاد شخصیت او را تشخیص دهم؟
بله، می توانید از ۳ تا ۴ ماهگی نوزاد دمای بدن او را بنویسید. در ده ماهگی شخصیت نوزاد بیشتر قابل توصیف است. می توانید با دقت بیشتر فعالیت های او را ملاحظه کنید. نوزاد با توجه به نوع دمای بدن خود به شکلی خاص رفتار می کند اما برخی فاکتورها موقتی هستند و نباید به سرعت تصمیم گیری کنید.
آیا می توانم برای دمای بدن نوزاد کاری انجام دهم؟
اگر چیزی درباره دمای بدن نوزاد شما را نگران می کند یا به نظر مهم می آید بهتر است آن را با دقت برای چند روز بررسی کنید. بر روی نوزاد اسم نگذارید، او را نقد نکنید (حتی در خلوت یا جلوی دیگران). اما هنگامی که رفتار او سالم به نظر می رسد او را تشویق کنید. شما نمی توانید تمایلات طبیعی نوزاد را تغییر دهید اما می توانید رفتارهای خاص او را تشویق کنید و به او کمک کنید تا به خوبی بیاموزد.
آپنه خواب نوزاد ده ماهه
آپنه خواب نوعی بیماری است که موقتا نوزاد در هنگام خواب نمی تواند نفس بکشد. هر چیزی که باعث مسدود شدن راه تنفسی شود می تواند این مشکل را ایجاد کند. همچنین بیماری های لوزه، حساسیت، سیستم عصبی کامل نشده و شکاف در سقف دهان نیز موجب آپنه خواب می شود. نوزادانی که سندرم داون دارند یا دچار فلج مغزی هستند بیشتر در معرض خطر این مشکل قرار می گیرند.
چطور می توانم بفهمم نوزاد آپنه خواب دارد؟
نوزادی که آپنه خواب دارد، در طول خواب سرفه و با صدای بلند خروپف می کند، به سختی نفس می کشد و فاصله زیادی بین نفس های او وجود دارد. اما خروپف به تنهایی نشانه وجود مشکل نیست. نوزادی که آپنه خواب دارد در طول شب چند بار بیدار می شود و در طول روز علائم کمبود خواب را نشان می دهد. مشکلات مرتبط با آپنه خواب شامل بیماری های لوزه و مشکل در افزایش وزن می باشد.
اگر نوزادم آپنه خواب داشته باشد باید چه کاری انجام دهم؟
با پزشک نوزاد صحبت کنید. پزشک ممکن است شما را به متخصص گوش، حلق و بینی معرفی کند. اگر لوزه نوزاد مشکل داشته باشد عمل جراحی توصیه می شود. آپنه درمان نشده باعث ایجاد مشکلات قلبی عروقی، مشکلات یادگیری و رفتاری می شود. بنابراین در صورت مشاهده علائم حتما نوزاد را نزد پزشک ببرید تا با تجویز به موقع درمان شود.
گزیدگی با پشه در نوزاد ده ماهه
بیشتر گزش ها در این سن آزاردهنده است اما خطرناک نیست مگر اینکه نوزاد به سم داخل نیش حساسیت داشته باشد. در این صورت مراحل زیر را انجام دهید:
-نیش را با تراشیدن از بدن خارج کنید.
-محل نیش را با آب و صابون بشویید.
-در محل نیش کمپرس آب سرد به مدت ۱۵ دقیقه قرار دهید تا درد کم شود یا از لوسیون کالامین استفاده کنید یا خمیری از جوش شیرین و آب درست کنید و روی آن بمالید و بعد از چند دقیقه با آب سرد بشویید. از پزشک نوزاد بپرسید چه مسکنی برای او بهتر است.
–اگر نوزاد اسهال است یا تب دارد یا استفراغ می کند یا بعد از 24 ساعت ورم جای نیش بیشتر شد با پزشک تماس بگیرید. همچنین اگر منطقه اطراف گزیدگی قرمز و متورم شد و درد داشت با پزشک تماس بگیرید.
چه زمانی می توانم بگویم نوزاد واکنش آلرژیک نشان می دهد؟
شوک آنافیلاکتیک در اثر گزیدگی بسیار نادر است و فقط در حالتی اتفاق می افتد که نوزاد به نیش حساسیت داشته باشد.
اگر نوزاد به نیش حساسیت داشته باشد تنفس برایش سخت می شود و شروع به خس خس می کند.
ممکن است استفراغ کند و گرفتگی در ناحیه شکم، سرگیجه یا تورم یا خارش داشته باشد. همچنین ممکن است خواب آلوده و گیج باشد.
اگر نوزاد واکنش آلرژیک نشان می دهد با اورژانس تماس بگیرید، او را بخوابانید و آرام کنید و رویش ملافه بیندازید.
چگونه می توان از گزیدگی جلوگیری کرد؟
شما از همه گزیدگی ها نمی توانید جلوگیری کنید. اما می توانید در خارج از منزل از لباس های آستین بلند، شلوار و جوراب برای نوزادتان استفاده کنید تا احتمال نیش زدگی کمتر شود. از کرم ها و لوسین ها استفاده نکنید. همچنین نوزاد را به مناطقی که می دانید انواع حشرات وجود دارند نبرید و شب ها او را در پشه بند بخوابانید.
آنتی بیوتیک ها برای نوزاد ده ماهه
آنتی بیوتیک فقط در مقابل باکتری ها اثر می کند و در مقابل ویروس اثر ندارد. از طرفی عامل سرما خوردگی، آنفولانزا و بیماری های تنفسی ویروس است. بنابراین اگر نوزاد یکی از این بیماری ها را دارد آنتی بیوتیک اثر نمی کند. در واقع اگر آنتی بیوتیک برای بیماری ویروسی استفاده شود باعث قوی شدن بدن در مقابل آنتی بیوتیک می شود بنابراین هنگامی که نوزاد نیاز به آنتی بیوتیک دارد پزشک باید دوز بیشتری تجویز کند و نوزاد گرفتار عوارض جانبی آن ها خواهد شد.
آیا هنگامی که نوزاد حالش بهتر می شود می توانم آنتی بیوتیک را قطع کنم؟
خیر، در صورت تجویز آنتی بیوتیک باید تمام دوره قرص را به نوزاد بدهید. قطع قرص باعث ایجاد بیماری دیگر یا حذف نشدن کامل بیماری و یا برگشت سریع آن می شود.
اگر نوزاد در صورت مصرف آنتی بیوتیک استفراغ کند چه کاری انجام دهم؟
اگر نوزاد در اثر مصرف آنتی بیوتیک استفراغ کند باید قرصی دیگر به او بدهید. اما سعی کنید دلیل استفراغ را بفهمید. از پزشک بپرسید راهی بهتر برای قورت دادن قرص پیشنهاد دهد. در غیر این صورت باید داروی جایگزین تجویز کند.
نکته پایانی …
در پایان امیدواریم از این ماه نیز لذت ببرید و نوزاد شما با مراقبت ها و شرایط مطلوب دچار هیچ مشکلی نشود. اما اگر هم این اتفاق افتاد لطفا آرامش خود را حفظ کنید و بدانید که این موضوع فقط برای نوزاد شما نیست و خوشبختانه برای اکثر بیماری های نوزادان در این زمان راه های درمان مناسب و کارآمدی وجود دارد.