ام.اس در زنان، نشانه ها و علائم آن

به بهانه روز جهانی ام.اس:

ارسال شده در ۱۰ خرداد ۱۳۹۹

شیوع بالای علائم ام اس در زنان نگرانی‌های زیادی را درباره علل و درمان این بیماری ایجاد می‌کند. بیماری MS یکی از بیماری‌های دستگاه ایمنی است که منجر به آسیب مغز و نخاع می‌شود. ام اس از جمله اختلالات عصبی شناختی است و بیشترین آسیب را بر عصب‌های بدن وارد می‌کند. شایع‌ترین سنین ابتلا به ام اس از ۲۰ تا ۴۰ سالگی است که ۷۰ درصد مبتلایان را شامل می‌شود. بنابراین لازم است که زنان جوان بیشتر درباره این بیماری بدانند و بتوانند از عود آن پیشگیری کنند. اطرافیان نیز در مقابل باید رفتار صحیح با بیماران ام اس را بدانند.

ام اس یک بیماری است که اثر مستقیم بر روی سیستم عصبی دارد و کاهش حافظه، سرگیجه، اخلالات جنسی و افسردگی از علائم بیماری ام اس هستند.

چه نشانه هایی علائم ام اس هستند؟

علائم ام اس چیست؟

چه کسانی در معرض خطر ابتلا به ام اس هستند؟

نشانه های اولیه و مهم بیماری ام اس کدامند؟

پاسخ این سوالات و همه چیز درمورد بیماری ام اس را در ادامه این بخش از سلامت آوای دریا می خوانید.

بیماری ام اس چیست؟

مولتیپل اسکلروز (MS) یک بیماری مزمن است که بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می گذارد، علائم آن از خفیف و متناوب تا شدید و دائمی می تواند خسته یا ناتوان کننده باشد در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای MS نیست، اما بسیاری از داروها و درمان های جایگزین در دسترس هستند. درمان MS معمولا علائم بیماری را هدف قرار می دهد، زیرا علت آن شناخته شده نیست و علائم MS ناشی از فروپاشی ارتباط بین مغز و اعصاب است برای همین درمان کامل این بیماری فعلا غیرممکن است و تنها تحقیقات و مطالعات انجام شده توانسته راههای برای کنترل و درمان علائم بیماری ام اس نتیجه بخش باشد پس با این اوصاف نسخه های پیشنهادی این بخش از سلامت نمناک روش ها و گیاهانی را معرفی می کند که برای درمان و کنترل علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس مفید خواهد بود.

این بیماری مختص اعصاب مرکزی بوده ( مغز و نخاع ) و ایجاد لکه های سفید یا پلاکهای متعددی در مغز می کند.پلاکها گویای سفت شدگی غلافهای سلولهای (میلین ها) عصبی مغز می باشند, که این سفت یا سخت شدگی جلوگیری از انتشار جریان الکترو شیمیایی رشته های عصبی و اختلال در حرکات می شود و در نتیجه فرمانی که از مغز صادر می شود براحتی به اعضاء و ماهیچه ها نمی رسد و کار براحتی انجام نمی شود. مغز فرمانده, کل بدن بوده و در جایگاه رفیعی قرار دارد. شخص باید دقیقا این اندام مهم و حیاتی را بشناسد و حداکثر مراقبت را از این اندام مهم بنماید.

علائم مهم و اولیه بیماری ام اس کدامند؟

سرگیجه

این بیماران معمولا در مستقیم حرکت کردن مشکل دارند. در واقع این عدم تعادل در کنترل حرکات معمولا با پیشرفت تخریب سلول های عصبی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین خاطر است که بسیاری از مبتلایان به MS برای راه رفتن نیاز به عصا دارند.

کاهش حافظه از علائم بیماری ام اس

کاهش و ضعف حافظه، ناتوانی در تمرکز، صحبت کردن و مشکلات زبانی از اختلالات رایج در نتیجه ی پیشرفت MS است که البته خیلی وقت ها می تواند از علائم شروع این بیماری باشد.

اختلالات جنسی از علائم بیماری ام اس

در بیماران مبتلا به ام اس در مراحل شدید، اختلالات جنسی یکی از شایع ترین اختلالات در نظر گرفته می شود. این وضعیت که در بیشتر اوقات عارضه ای غیر قابل پیشگیری است، خیلی وقت ها یکی از علائم ابتلا به MS در نظر گرفته می شود.

اختلال در کنترل ادرار و مدفوع یکی از علائم ام اس

بی اختیاری در دفع ادرار و مدفوع در بیماری MS دور از انتظار نیست. تقریبا ۸۰ درصد بیماران مبتلا به MS در کنترل ادرار و مدفوع خود مشکل دارند. این افراد معمولا از احساس دفع ادرار مکرر و ناگهانی در عذاب هستند. مشکل آزاردهنده دیگر در این افراد، اسهال مداوم و اختلال کنترل تخلیه روده است.

دوبینی و تاری دید از علائم ام اس

دوبینی یا همان اختلالات بینایی به دلیل حمله ی بیماری ام اس به سیستم عصبی و تاثیر بر روی عصب بینایی به وجود می آید و به طور شایع در مبتلایان به بیماری ام اس دیده می شود.

گزگز و مورمور شدن انگشتان بی حسی از نشانه های ام اس

بی حسی و مورمور شدن مداوم که معمولا صورت و دست ها و پاها را درگیر می کند، عارضه ی شایع بیماران مبتلا به MS است که به علت آسیب و تخریب سلول ها عصبی در مغز و نخاع ایجاد می شود. پاها شایع ترین بخش بدن برای بروز این عارضه اند.

بی حسی انگشتان

بی حسی انگشتان یکی از نشانه های بیماری ام اس

ضعف و گرفتگی عضلات از علائم بیماری ام اس است

اسپاسم ها و گرفتگی های عضلانی حمله ای یکی از علائم آزاردهنده ی ام اس است. این اسپاسم ها معمولا شدیدا دردناک هستند، در بخش های انتهایی بدن نظیر دست ها و پاها ایجاد می شوند و بعد از چند دقیقه برطرف می شوند.

بی حالی و افسردگی از علائم بیماری ام اس

ابتلا به بیماری آزاردهنده ای نظیر MS، علاوه بر آسیب جسمی می تواند ابزاری برای شکنجه روحی فرد باشد. بسیاری از مبتلایان به ام اس، احساس افسردگی، تحریک پذیری و تغییرات خلق و خو را یکی از مشکلات رایج خود بیان می کنند.

افسردگی یکی از نشانه های بیماری ام اس است

همچنین از علائم شایع بیماری ام اس می توان به این علائم اشاره کرد:

عدم هماهنگی بین کلمات در سخن گفتن

سنگینی سر و بدن

دیر هضم شدن غذا

حساس و زود رنج شدن

دیدن کابوس در برخی موارد

علاقه به خوردن غذاهای سردی بخش (اسیدی) مانند لبنیات مخصوصا ماست و بستنی

در صورت پیشرفت بیماری عدم کنترل ادرار

عدم تحمل هوای گرم و آب گرم

عدم تحمل آب سرد و هوای سرد

افسردگی و خودخوری

انزوا طلبی و گوشه گیری

نداشن تعادل و لرزش هنگام حرکت

یاری نکردن ماهیچه های پا هنگام راه رفتن

سرما سرما شدن استخوانهای بدن خصوصا پاها.

چه کسانی در معرض ابتلا به بیماری ام اس قرار دارند؟

به طور کلی علاوه بر افراد عصبی و پراسترس بیشتر دو گروه اشخاص با رفتارهای غلط خود را در معرض ابتلا به بیماری ام اس قرار می دهند که شامل:

-افراد حساس و زودرنج به ام اس مبتلا می شوند

این نوع افراد عموما اشخاصی هستند فوق العاده حساس, زودرنج و عصبی و با کمترین ناملایمات از حالت عادی خارج شده و تعادل خود را از دست می دهند و ساعت ها فکر خود را مشغول کرده و به خود و دیگران پیله می کنند.

-افراد با طبع سردی به ام اس مبتلا می شوند

افرادی هستند که از نظر ژنتیک دارای طبع سردی بوده و مدام از غذاهای سردی بخش (غذاهائی با pH اسیدی) به حد وفور استفاده می کنند و علاقه زیادی به خوردن ترشی, سرکه, تمبر هندی, ماست, قره قورت و امثالهم دارند.

علائم خاص بیماری MS در زنان 

علائم خاص این بیماری در زنان به نظر مربوط به سطح هورمون هاست. نوسانات هورمون‌های زنان و تستوسترون پایین ممکن است در این علائم نقش داشته باشد. علائمی که زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد مشکلات قاعدگی، نشانه‌های مرتبط با بارداری و مسائل مربوط به یائسگی می‌باشد.

مشکلات قاعدگی از علائم خاص ام اس در زنان

در زنان مبتلا به MS ممکن است علائم مربوط به بیماری در طول دوره پریودی افزایش پیدا کند که ممکن است به دلیل کاهش سطح استروژن باشد. علائمی مثل افسردگی، ضعف، عدم تعادل و خستگی پررنگ‌ترین علائمی است که در دوره پریودی تشدید می‌شود.

علائم مربوط به بارداری

تحقیقات نشان داده که MS تاثیری روی بارداری ندارد. به این معنا که این بیماری بارداری و تولد فرزند سالم شما را تحت تاثیر قرار نخواهد داد. بر این اساس حتی علائم MS عموما در طول بارداری بخصوص 6 ماه پایانی بهبود پیدا می‌کند اما ممکن است بعد از زایمان مجدد عود کند.

یائسگی از علائم خاص ام اس در زنان

در برخی از زنان، علائم MS بعد از یائسگی بدتر می‌شوند. همانند علائم قاعدگی ممکن است به علت کاهش میزان استروژن این اتفاق بیافتد. ممکن است هورمون درمانی به این بیماران کمک می‌کند اما این درمان که به HRT معروف است ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه، بیماری قلب و سکته مغزی را افزایش دهد.

کنترل و درمان علائم ام اس در زنان

تفاوت در علائم بیماری ام اس در زنان و مردان به تفاوت در سطح هورمون‌های آن‌ها بر می‌گردد. در هر صورت ام اس در زنان و مردان قابل کنترل بوده و می‌توان علائم آن را کاهش داد. برای مثال رعایت تغذیه مناسب، ترک دخانیات، ورزش کردن مداوم و پایبند بودن به مصرف داروهای درمانی در بلند مدت از اصول اولیه در کنترل بیماری است.

افراد مبتلا که برای درمان اقدام نمی‌کنند مشکلات حرکتی را بیشتر از دیگران تجربه می‌کنند. فرآیند درمان به تناسب نیازهای بیمار و شدت بیماری ممکن است با انواع داورها نظیر اینترفرونی، گلاتیرامراستات، ناتالیزوماب، میتوکسانترون، فومارات دی متیل و… صورت بگیرد. در طب سنتی برای درمان این بیماری از خوراکی‌هایی نظیر  زعفران، گیاه جنسینگ، گیاه گزنه، گیاه خرفه، گیاه شاهدانه استفاده می‌شود. همچنین استفاده از روش سلول‌های بنیادی و روش اوزون و اکسیژن تراپی از انواع درمان‌های موجود برای این بیماری است. در این حین توجه به وضعیت روانی بیمار، کمک به او برای کاهش استرس و رفتار و نحوه صحیح برخورد با بیماران ام اس از اهمیت بیشتری برخوردار است.

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!