درمان فقر آهن در زنان

ارسال شده در ۲۳ فروردین ۱۳۹۹، توسط ایسنا

زنانی که به فقر آهن دچار هستند معمولا قاعدگی های طولانی تر با خونریزی زیاد دارند و همواره احساس خستگی زیادی در بدن خود می کنند

فقر آهن یکی از بزرگترین مشکلات تغذیه ای در جهان است که متاسفانه این بیماری در زنان نسبت به مردان شایع تر است. در ادامه می خواهیم روش هایی برای درمان فقر آهن در زنان معرفی کنیم که با رعایت آنها از شر این بیماری رهایی خواهید یافت.

توصیه هایی برای درمان فقر آهن در زنان

یکی از مهمترین مشکلات تغذیه ای دنیا فقر آهن است. نقش این عنصر مهم در حمل اکسیژن به ویژه هنگام فعالیت ورزشی حائز اهمیت است و بدون آن، بدن قادر نیست گلبول های قرمز سالم تولید کند و اکسیژن کافی به عضلات، مغز و سایر اندام ها برساند. زنان روزانه به ۱۵ میلی گرم آهن نیاز دارند، این میزان برای مردان ۱۰ میلی گرم در روز است.

فقر آهن در زنان، مسئله ای جهانی است که باید برای رفع آن تلاش های مستمری صورت گیرد. یافته های یک فعالیت پژوهشی که توسط محققان ایرانی انجام شده، نشان می دهد که برای درمان فقر آهن در زنان می توان از مکمل ها، ویتامین C و تمرینات هوازی استفاده کرد.

به بیان متخصصان، ترنسفرین یک پروتئین سرمی است که در انتقال آهن از پلاسمای خون به مغز استخوان و بافت های ذخیره ای موجودات نقش دارد. همچنین ویتامین C یکی از عواملی است که به جذب آهن کمک کرده و احیای آهن سه ظرفیتی را به آهن دو ظرفیتی افزایش می دهد. کمبود آهن اهمیت زیادی برای پزشکان دارد و می تواند مشکلات عمده ای در رابطه با کاهش ظرفیت فعالیت ورزشی افراد به دنبال داشته باشد.

در رابطه با این موضوع، یک مطالعه پژوهشی انجام شده که در آن، تأثیر اجرای تمرین هوازی همراه با مصرف مکمل آهن توأم با ویتامین C بر وضعیت آهن خون در زنان بررسی شده است.

شیوه های درمان فقر آهن در زنان

این تحقیق با مشارکت ۳۵ نفر از زنان فعال ازنظر شرکت منظم در تمرینات ورزشی در یکی از باشگاه های شهر تهران با دامنه سنی ۳۰ تا ۴۰ ساله که مبتلا به فقر آهن بودند، انجام شده است.

راه های درمان فقر آهن در زنان

نتایج این مطالعه نشان داد انجام تمرین هوازی به همراه مصرف آهن و ویتامین C می تواند بر ذخایر آهن خون تأثیر داشته باشد، به طوریکه سبب افزایش هموگلوبین، هماتوکریت، گلبول قرمز، فریتین شده، ولی ترنسفرین را کاهش دهد.

در این باره معصومه حسینی، پژوهشگر گروه فیزیولوژی ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق و همکارانش می گوید: «نتایج مقایسه شاخص های آهن خون قبل و پس از آزمون نشان داد تفاوت معنی داری بین قبل و بعد از آزمون میان شاخص های آهن خون آزمودنی ها وجود دارد».

آن ها این چنین ادامه می دهند: «مقایسه تغییرات شاخص های آهن خون در گروه نشان داد در متغیرهای هموگلوبین، هماتوکریت، گلبول قرمز، فریتین و ترنسفرین بین گروه تمرین مکمل آهن ویتامین C با گروه کنترل اختلاف وجود دارد که در متغیرهای هموگلوبین، گلبول قرمز و فریتین این اختلاف معنادار بود، اما تفاوت معناداری در متغیرهای هماتوکریت و ترنسفرین مشاهده نشد».

به بیان مجریان این تحقیق: «نتایج مطالعه ما نشان داد در پی هشت هفته تمرین با مکمل آهن توام با ویتامین C میزان هموگلوبین خون افزایش معناداری می یابد».

حسینی و همکارانش بر اساس یافته های به دست آمده از پژوهش خود که در فصل نامه علمی پژوهشی «ابن سینا» منتشر شده، توصیه کرده اند: «زنان می بایست با مشاوره پزشک و متخصصان تغذیه ورزشی، به همراه تمرین ورزشی از قرص های آهن توام با ویتامین C استفاده کنند و ضمن کاهش احتمال ابتلا به کم خونی فقر آهن، از فواید و منافع آن نیز استفاده لازم را ببرند. اهمیت مشاوره با پزشک به این دلیل است که مصرف خودسرانه مکمل آهن ممکن است خطرات و صدماتی از جمله ناراحتی های گوارشی و اختلال در جذب مس و روی را به دنبال داشته باشد».

بد نیست چند نشانه اخطار دهنده فقر آهن در زنان را بشناسید

روش های درمان فقر آهن در زنان

یک روش بسیار آسان برای پی بردن به کم خونی آزمایش دادن است. در چنین شرایطی با آزمایش روی سطح فریتین خون می‌توان به کمبود آهن در بدن پی برد و برای رفع آن اقدامات لازم را انجام داد. در ادامه این مطلب شما را با علائمی آشنا می‌کنیم تا بدون دادن آزمایش خون بتوانید کمبود آهن بدن خود را به آسانی تشخیص داده و به فکر برطرف کردن آن باشید.

چند علامت شایع و مهم که زنان باید جدی بگیرند

احساس خستگی زیاد در بدن

شایع‌ترین نشنانه کمبود آهن در بدن، خستگی است. همان طور که می‌دانید وقتی بدن با کمبود آهن روبه‌رو شود، اکسیژن کافی به بافت‌های بدن آن نمی‌رسد. با کمبود اکسیژن در بدن شخص احساس کسالت و خستگی بیش از حد می‌کند. این نوع خستگی به وضوح نشان می‌دهد که شخص دچار کمبود آهن شده است. البته نباید از یاد برد که خسته شدن بدن به عوامل بسیار زیادی مربوط می‌شود، اما اگر خستگی بدنتان با استراحت و خوابیدن کافی باز هم بر طرف نشد، می‌توان نتیجه گرفت که این عامل می‌تواند نشانه کمبود آهن در بدن باشد.

از دست دادن خون زیاد در دوران قاعدگی

از آنجایی که زنان با عادت ماهانه روبه‌رو می‌شوند، کم خونی در زنان بیشتر از مردان مشاهده می‌شود. چرا که زنان در دروان قاعدگی خون بسیار زیادی را از دست می‌دهند. به صورت معمول نیمی از این میزان خون از دست رفته، برطرف می‌شود اما کسانی که در دوران قاعگی خون زیادی از دست می‌دهند باید به فکر جایگزین کردن مناسب آن باشند. هر چقدر خون بیشتری از دست دهند به همان میزان با کمبود آهن بیشتری نیز روبه‌رو خواهند شد.

نشانه های اخطار دهنده فقر آهن در زنان

رنگی پریدگی

معمولا افرادی که از کم خونی رنج می‌برند، چهره‌ای رنگ پریده دارند. چرا که این گونه افراد با کاهش هموگلوبین خون نمی‌توانند چهره‌ای قرمزگون داشته باشند. هر چقدر هموگلوبین خون کمتر باشد، درصد قرمزی خون نیز کاهش می‌باید. از این رو افراد دارای کم خونی، چهره سرخ گون ندارند؛ بلکه زردی روی پوست آن‌ها کاملا قابل مشاهده است. اگر احساس می‌کنید که پوست‌تان قرمز‌گون نیست و یک لایه زرد رنگ روی آن را پوشانده است، به کمبود آهن بدن خود شک کنید و برای برطرف کردن آن با پزشک خود مشورت کنید تا اقدامات لازم را جهت برطرف کردن این مشکل در اختیارتان قرار دهد.

خسته شدن زود هنگام

کسانی که دچار کم خونی هستند، مهم نیست در هنگام تحرک جسمانی چقدر نفس عمیق بکشند؛ چرا که با توجه به کمبود آهن اکسیژن کمتری وارد بافت‌های بدن می‌شود. از این رو با نفس عمیق کشیدن نیز نمی‌توانند این کمبود اکسیژن را بر طرف کرد. پس اگر شما در کار‌های روزمره با خستگی زیاد روبه‌رو شدید، می‌توانید به این نتیجه برسید که به بدنتان خوب اکسیژن رسانی نمی‌شود.

تپش قلب به صورت نامنظم

معمولا اگر در دراز مدت شخصی از کم خونی و یا کمبود آهن رنج ببرد، قلب وی نیز دچار مشکل می‌شود. عدم رسیدن اکسیژن کافی به قلب می‌تواند باعث بالا رفتن تپش و نامنظم شدن ضربان آن شود. از این رو کسانی که از این عارضه رنج می‌برند، باید به پزشک مراجعه کنند. چرا که هر چقدر این مشکل ادامه دار باشد می‌تواند صدمات جبران ناپذیری بر روی قلب داشته باشد.

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!