گلودرد شدید علامت اصلی زیرسویه جدید کرونا
یک متخصص بیماریهای عفونی در تشریح علائم زیرسویههای جدید امیکرون، از گلودرد شدید به عنوان بارزترین آنها یاد کرد.
دکتر بهزاد مهدویان با اشاره به شیوع زیرسویههای جدید امیکرون دربسیاری کشورهای جهان، گفت: این زیرسویهها اخیرا در کشور ما هم شناسایی شدهاند و انتظار داریم ظرف روزها و هفتههای آینده درگیری گستردهای را رقم بزنند.
وی افزود: آنچه مسلم است قدرت سرایت این زیرسویهها نسبت به زیرسویههای قبلی امیکرون افزایش یافته و همین امر موجب شیوع گسترده آن در بسیاری کشورها شده است.
مهدویان گفت: در همین راستا افراد حتما باید نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی بویژه استفاده از ماسک اهتمام داشته باشند.
این متخصص بیماریهای عفونی در تشریح علائم این زیرسویههای جدید، با بیان اینکه افتراق آنها از سایر زیرسویهها و بیماریهایی مانند آنفلوآنزا بسیار دشوار است، گفت: به لحاظ بالینی تفاوت چندانی میان علائم این زیرسویهها با سویههای قبلی وجود ندارد و تنها از راه انجام تست میتوان آنها را تشخیص داد.
مهدویان گفت: این زیرسویهها نیز مانند قبلی ها، علائمی مشابه سرماخوردگی از جمله بدن درد، سردرد، گرفتگی و آبریزش بینی و… را ایجاد میکنند.
وی افزود: در این میان تنها نشانه بارز گلودرد شدید است و افرادی که با گلودرد شدید بیماری آنها شروع میشود به احتمال زیاد گرفتار زیرسویههای جدید امیکرون شدهاند.
این متخصص بیماریهای عفونی در خصوص مدت دوره بیماری هم گفت: چنانچه دستگاه تنفسی فوقانی درگیر شود، مدت بیماری حدود سه تا پنج یا نهایتا هفت روز خواهد بود، اما اگر درگیری ریوی ایجاد شده و شدت بیماری بالا باشد به تبع زمان بیشتری بیماری به درازا میکشد.
وی خاطرنشان کرد: در هر صورت توصیه میشود افراد مبتلا به ویژه آنها که در منزل خود والدین سالمند یا مبتلایان بیماری زمینهای دارند حتما تا دو هفته پروتکلهای بهداشتی را در محیط خانه به دقت اجرا کرده و از ماسک استفاده کنند.
شناسایی سویههای جدید BQ.1 و XBB در ایران و جهان
طبق گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ۱۳ دیماه ۱۴۰۱، بر اساس آزمایشات انجام شده در استان تبریز چند مورد از سویههای جدید BQ.1 و XBB اومیکرون مشاهده شده است. او همچنین اشاره کرد افراد مبتلا به این سویههای جدید قرطینه شدهاند. همچنین سنخنگوی وزارت بهداشت درباره شیوع سویه جدید کرونا در روز ۱۳ دیماه ۱۴۰۱ اشاره کرد و گفت: تاکنون فقط یک مورد ابتلا به سویههای جدید کرونا در تهران مشاهده شده است.
اندی پکوز، دکترا، ویروس شناس و معاون بخش میکروبیولوژی دانشکده جانز هاپکینز گفت: از آنجایی که XBB ترکیبی از ردههای فرعی BA.2.10.1 و BA.2.75 است، به این معنی است که این زیر سویه جدید دارای بخشهایی از دو ویروس مختلف است که میزبانان یکسانی را آلوده کرده و برخی از ژنهای آنها را در این فرآیند مبادله میکنند. همچنین طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، در مورد تکامل ویروس SARS-CoV-2 (TAG-VE)، و زیرسویه جدید آن یعنی XBB در اصل یک سویه پیشرفت کرده امیکرون در نظر گرفته میشود. این گروه از محققان به این نتیجه رسیدند که XBB و زیرشاخههای آن به برچسب جدیدی نیاز ندارند، زیرا تفاوت چندانی با سایر زیرشاخههای Omicron ندارند.
آغاز موج هشتم کرونا در کشور با کرونای جدید
طبق گفته سخنگوی وزارت بهداشت چنانچه زیرسویههای BQ.1 و XBB در ایران شناسایی شوند، به احتمال زیاد شاهد موج هشتم کرونا در کشور خواهیم بود. حالا که اول دی ماه ۱۴۰۱، سه مورد ابتلا به زیر سویه جدید کرونا امیکرون در کشور مشاهده شد که از بین این سه مورد، دو نمونه مربوط به زیرسویه BQ1 و یک مورد مربوط به زیرسویه XBB بوده است. گفته شده، این نمونهها در آزمایشگاه مرجع دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران تشخیص داده شدهاند.
تزریق دوز یادآور برای سویه جدید کرونا ۱۴۰۱
پس از تحقیقات و مطالعات برخی متخصصان درباره آمار جمعیت واکسینه شده در بسیاری از کشورهای جهان از جمله سنگاپور، متوجه افزایش چشمگیر مبتلایان و شناسایی این زیرسویهها در بیماران شدهاند، که نشان میدهد این زیر سویه جدید کرونا قابلیت انتقال بیشتری را نسبت به موارد قبلی داشته باشند. دکتر کریمی، معاون درمان وزیر بهداشت دراین باره ذکر کرد: با توجه به گذشت بیش از ۶ ماه از واکسیناسیون در جامعه، ایمنی جامعه کم شده است.