خطر پشه آئدس در کمین قشم/ مشاهده ویروس غیرفعال منتقله از پشه آئدس در خون یکی از قشموندان

ارسال شده در ۱ فروردین ۱۴۰۱

سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان قشم از مشاهده ویروس غیرفعال منتقله از پشه آئدس در خون یکی از قشموندان خبر داد و گفت: این فرد سفرهای متعددی به مناطق مختلف داشته و نمی توان قطعی اعلام کرد در کجا مبتلا شده است.

یاسر مرادی در شورای سلامت شهرستان قشم بیان کرد: پشه آئدس هم‌اکنون در ۲۱۶ کشور دنیا مشاهده شده و به دلیل ویژگی‌های زیست‌شناختی توانایی زیادی در انتشار در اقلیم‌های متفاوت به صورت گسترده دارد.

وی ادامه داد: در استان هرمزگان نیز این پشه در بندرعباس و لنگه و سیریک مشاهده شده و هنوز وجود نمونه‌ای از آن در جزیره ثبت نشده است.

مرادی، آب‌های سطحی کم‌عمق، مناطق مرطوب و تاریک را مهمترین جایگاه تخم‌ریزی این پشه دانست و اضافه کرد: برای جلوگیری از رشد این پشه باید مناطق پرخطر همچون خورها و کانال های آب، آب انبارها، مخازن آب کولر، انبارهای لاستیک فرسوده، نخاله‌های ساختمانی و قایق‎های فرسوده ساماندهی و بهسازی شوند.

به گفته سرپرست شبکه بهداشت و درمان قشم تاکنون ۵۵۲ نقطه پرخطر در شهرستان شناسایی شده و ۸۸ نقطه بهسازی شده و برای تسریع ساماندهی نقاط پرخطر به همکاری بین بخشی دستگاه‌های اجرایی نیاز است.

وی به قشموندان پیشنهاد کرد از نگهداری گیاه بامبو در خانه خودداری کنند چراکه ریشه‌های این گیاه محل مناسبی برای تخم‌ریزی و نمو پشه آئدس می باشد.

سرپرست شبکه بهداشت و درمان قشم همچنین از آغاز برنامه سلامت نوروزی در شهرستان از ۱۰ اسفندماه خبر داد و افزود: در این طرح کارشناسان شبکه بهداشت با تشدید طرح‌های نظارتی تلاش می‌کنند نوروزی ایمن برای قشموندان و گردشگران پیش رو باشد.

مرادی نظارت بر مکان‎های اقامتی، تفریحی، ناوگان حمل و نقل عمومی، مجتمع‌های تجاری و شناورها به منظور رعایت پروتکل‌های بهداشتی را از جمله مهمترین وظایف و اهداف طرح سلامت نوروزی برشمرد.

گفتنی است که هفته گذشته این پشه در یکی از مناطق شهر سیریک نیز مشاهده شد.

آئدس، پشه کوچک و تیره‌رنگی است که می‌توان آن را از روی نوارهای سفید روی پاها و فلس های سفید و نقره‎ای روی بدنش شناخت. آئدس در نواحی حاره و جنب حاره سراسر دنیا زندگی می کند. پشه‌های آئدس، هم در شب و هم در روز و زمان فعالیت انسان او را می‌گزند. آن‌ها خود را با تولیدمثل در محیط‌های شهری سازگار کرده‌اند که این ویژگی، تاثیر منفی و وسعت شیوع بیماری‌هایی را که منتقل می‌کنند، افزایش می‌دهد. از هر چهار نفر مبتلا به ویروس تب دانگ، یک نفر بیمار می شود. علائم شخص بیمار ممکن است خفیف باشد یا شدید. تب دانگ شدید ممکن است حتی باعث مرگ شود و معمولا به مراقبت در بیمارستان نیاز دارد. شایع‌ترین علائم تب دانگ تهوع، استفراغ، دانه‌های پوستی، درد چشم، به خصوص پشت چشم، عضلات، مفاصل یا استخوان‌ها است. داروی خاصی برای درمان تب دانگ وجود ندارد و فقط علائم این بیماری درمان می‌شود.

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان عنوان کرد: تنها راه مقابله با این حشره بهسازی محلات و سم پاشی محل مورد مشاهده این پشه است و پس از مشاهده قطعی پشه آئدس در یک نقطه ، ابتدا محل یاد شده بهسازی می شود و پس از شناسایی محل تخم ریزی (تجمع لارو) نسبت به سمپاشی اقدام می شود.

نوروزیان اظهار کرد: یکی از مناطقی که این پشه در آنجا زیست می‌کند بشقاب‌های زیر گلدان و اطراف آن است که آب در آنجا می‌ماند، گیاه بامبو نیز محلی برای رشد این پشه است و نقاطی که آب کولر جمع می‌شود نیز محل دیگری برای رشد و نمو این پشه خطرناک است.

//////////////////////

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!