آموزش تغذیه در بیماران کرونایی
چگونه با تغذیه مناسب بر ضعف ناشی از کرونا مقابله کنیم؟
دکتر فرزانه رزم پور متخصص تغذیه گفت :کرونا یک بیماری التهابی شدید است که ارگانهای مختلف بدن از جمله ریه، مغز ، قلب و فاکتورهای خونی را درگیر میکند و نیاز به انرژی و پروتئین در این دوران به شدت افزایش می یابد لذا لازم است که انرژی و پروتئین لازم در این دوران دریافت شود در غیر این صورت ضعف و خستگی مدت ها با بیماران کرونایی باقی می ماند.
دکتر رزم پور افزود: در دوران ابتلا به کرونا، انرژی و پروتئینی که فرد دریافت میکند یک و نیم برابر نیاز بدن است به طور مثال اگر درحالت معمول به ازای هر یک کیلوگرم وزن بدن یک گرم پروتئین برای بدن لازم است در دوران ابتلا به کرونا نیاز به پروتئین یک و نیم گرم به ازای هر یک کیلو وزن بدن می شود لذا لازم است از منابع غذایی حاوی پروتئن بهره جست.
رزم پور با اشاره به اینکه یکسری افراد حالت خفیف بیماری و یکسری به صورت شدید مبتلا می شوند گفت در این خصوص بحث ژنتیک مطرح است ثابت شده که افراد با ژنتیک خاص در صورت ابتلا به نوع شدیدتر دچار می شوند مثلا افرادی که اضافه وزن دارند نوع شدیدتر بیماری را می گیرند پس توجه به تناسب اندام و توده بدنی بسیار حایز اهمیت است.
توصیه می شود طی این دوران از مصرف غذاهایی چرب فست فود ها نوشابه ها شربت ها پرهیز شود و تا می توانید غذاهای سالم و پروتئین را جایگزی کنید. برای صبحانه بهتر است از تخم مرغ، کره بادام زمینی شیر و پنیر کم چرب استفاده گردد در طی روز سبزیجات و میوه های متنوع استفاده شود، غذاها حد امکان درون منزل پخته شوند ، ارزش غذایی خود را با اضافه کردن سبوس و حبوبات بیشتر کنید به جهت اینکه ماهی منبع خوب امگا و منیزیم می باشد از ماهی استفاده شود و در کنار رژیم غذایی استراحت و خواب کافی داشته باشید.
دکتر رزم پور در پاسخ به این سوال که چرا بعضی از افراد در زمان ابتلا به کرونا قند خونشان افزایش یافته و دچار دیابت می شوند گفت: به دو دلیل این افراد بعد از ابتلا به کرونا دچار دیابت می شوند اول انکه خیلی از افراد ضعف جسمانی خود را با خوردن غذاها و نوشیدنیهای شیرین جبران میکند که این بسیارغلط و اشتباه است چرا که در این دوران نیاز به کربوهیدرات افزایش نمی یابد و کربوهیدرات اضافی ریسک ابتلا به دیابت را بیشتر می کند.
از طرف دیگر کرونا یک بیماری التهابی است که مقاومت بدن را به انسولین کم میکند همچنین داروهایی که در این دوران استفاده میشوند خصوصاً استفاده از کورتون ها در موارد شدید بیماری خود میتواند عامل بروز و تشدید دیابت گردد
لذا توصیه اکید می شود که طی این دوران به هیچ عنوان ضعف خود را با خوردن نوشیدنی ها و شربت های شیرین جبران نکنید.
همچنین افرادی که دچار دیابت متعاقب کرونا شده اند از مصرف میوههایی که قند فراوان دارند مانند خربزه طالبی خرما و انبه پرهیز کنند، نان سفید، لواش و باگت را کاهش دهند اکثراین افراد در صورت رعایت رژیم غذایی ظرف چند ماه بعد می توانند دیابت متعاقب کرونا را تا حد زیادی درمان نمایند اما در صورت بی توجهی به رژیم غذایی درمان و کنترل بیماری به راحتی امکانپذیر نمی باشد
دکتر رزم پور درپاسخ به این سوال که ایا مصرف مکمل ها و پروتئین ها به عنوان پیشگیری از کرونا لازم است گفت:
در دوران پیشگیری نیازی به مصرف مکمل ها و ویتامین نیست مصرف ۵ گروه غذایی ،غلات و حبوبات ، گوشت ها ، لبنیات سبزیجات و میوه ها تمام نیاز بدن به ویتامین ها را جبران می کند اما اگر شخصی کمبود ویتامین D دارد باید این کمبود درمان شود.
رزم پور با یادآوری مجدد اینکه در دوران ابتلا به بیماری میزان انرژی مورد نیاز بدن یک و نیم برابر و در افراد با سوءتغذیه دوبرابر میشود گفت: در دوران بیماری به دلیل کاهش ذخایر منیزیم پتاسیم و ویتامینها بهتر است از مکمل ها برای جبران این کمبود بهره جست، به صورت معمول گوشت ماهی، بادام زمینی، بادام درختی منبع خوب منیزیم است که در رژیم غذایی گنجانده شود.
دکتر رزم پور متخصص تغذیه در جمع بندی مطالب گفت: لازم است سه وعده لبنیات (( شیر، دوغ، کشک ، ماست ))در وعده غذایی استفاده شودکه می توان در وعده صبحانه یا نهار و شام گنجاند، روزانه بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم گوشت استفاده شود البته می توان مصرف گوشت را با حبوبات جایگزین کرد،۶ تا ۸ وعده میوه و سبزیجات تازه استفاده گردد و حدالامکان نان و غلات سبوس دار جایگزین نان سفید گردد.