هدف ما توانمند سازی زنان و ساختن فردایی بهتر است

به محله ما خوش آمدید!

ارسال شده در ۲۱ تیر ۱۳۹۸، توسط زهره کرمی

خدیجه تقی زاده بندری متولد اسفند ماه ۱۳۴۵ است و شروع فعالیتش از سال ۸۱ با انجمن اولیا و مربیان مدرسه پسرانه دانش و پس از آشنایی با گروه پایگاه نورالرحمت کارهای داوطلبانه خود را دنبال کرده است .

گروه همیاران سلامت روان

سال ۸۳ با گروه همیاران سلامت روان زیر نظر بهزیستی آشنا شد . تقی زاده می گوید این گروه از سال ۷۶ به صورت پایلوت در دو استان هرمزگان و شهر ری شروع به کار کرده و در دو محله دو هزار و سورو اجرا میشد  . عملکرد این طرح موفق بود و هرمزگان در این طرح یکی از استان های برتر شد.

خدیجه تقی زاده از سال ۸۳ تا سال ۹۷ مدیر عامل جمعیت همیاران استان است و تجربیات خوبی در این زمینه به دست آورده است و به گفته خودش نگاه اش به زندگی تغییر کرده و در فعالیت های اجتماعی اش رشد کرده است.

وی در حال حاضر مدیر دفتر تسیهلگری و توسعه محلی محله کمربندی ( از دوراهی ایسینی تا راه آهن) است و یک سال است که در این محله فعالیت دارد .

در این دفتر ما پنج کارشناس داریم : اقتصادی ، اجتماعی، مددکاری ، حقوقی و شهرسازی . کارها  و طرح های صورت گرفته به تنهایی اجرا نمی شود مگر با همکاری یکدیگر.

از تقی زاده می پرسم که شروع فعالیت هایشان به چه صورت بوده است

شروع فعالیت ما با شناخت محله ای و پر کردن فرم های تمام شماری توسط خانوار های ساکن در محدوده بود . ما سعی میکنیم که مشارکت مردم را جلب کنیم . در این منطقه بسیج و شهرداری با ما همکاری خوبی دارند و می توان گفت مشارکت مردم هم خوب بوده است .

اتوبوس

در بازدیدهای ما از محله به اتوبوسی برخوردیم که ۱۵ سال بود در مدرسه ام کلثوم بی استفاده افتاده بود . با هم فکری همکارانم به این فکر افتادیم که با این اتوبوس برای مردم محله کاری انجام دهیم و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که اتوبوس را به کتابخانه تبدیل کنیم.

حدود ۸ ماه پیگیر این اتوبوس بودیم  . استانداری، فرمانداری و آموزش و پروش را درگیر کردیم تا اینکه توانستیم بعد از پیگیری ها و نامه نگاری های مکرر امسال تفاهم نامه ای را با آموزش و پرورش ناحیه یک به امضا برسانیم که بتوانیم اتوبوس را تحویل بگیریم . شهرداری به ما قول داده که پایه ای بزند که اتوبوس را به صورت ثابت در خارج از مدرسه نگه داریم . مشکل دیگری که داریم برق آن است که امیدواریم اداره برق نیز برای انجام این کار فرهنگی در محله کمربندی با ما همراه باشد .

تجلیل از دختران نمونه محله

کار بعدی ما شناسایی و تجلیل از ۲۸ دختر محله که مشکلات خاص خودشان را داشتند ولی با معدل بالای ۱۸ در کلاس های هشتم و نهم فارغ التحصیل شده بودند بود .

جشنواره غذایی بومی محلی

در قدم بعدی سعی داریم زنان فعال محله را درگیر کنیم تا با دفتر ما آشنا شوند و جشنواره غذای بومی و محلی را راه اندازی کنیم شاید این کار شروعی برای ایجاد یک بازارچه هفتگی در محله باشد . این دادو ستد ها باعث شکل گرفتتن ارتباطی بهتر و توانمند سازی مردم می شود .

برگزاری کلاس های متنوع

برگزاری کلاس های چرم دوزی ، خیاطی ، گلدوزی و قلاب بافی از کارهایی بود که تا به امروز انجام دادیم ، خانم ها استقبال خیلی خوبی داشتند و در پنجشنبه بازار هنری هم غرفه گرفتیم و زنان ما که در کلاس ها کارهای هنری یاد گرفته اند در آنجا به فروش می رسانند و از این اتفاق خوشحال هستند .

مشارکت مردمی برای ما اهمیت دارد ، این دفتر متعلق به مردم محله است ، ما امیدواریم در کلاس ها شرکت کنند توانمند شوند وبه سمت زندگی و آینده بهتر بروند.

اطلاع رسانی

ما یک کانال محلی ای داریم که مردم محله در آن عضو هستند ، و یا اینکه فراخوان ها را از طریق پارچه نویسی و پایگاه های بسیج به اطلاع مردم محله می رسانیم.

بعد از ظهر های یکشنبه و سه شنبه

سمن کوشا و کتابرانه بعد از ظهرهای یکشنبه و سه شنبه  به این مکان می آمدند و بچه های محله را جمع کرده و آنها را سرگرم می کردند . صبح ها دو بچه پیش ما می امد و نقاشی میکشید، اما الان آن دو نفر به 30  بچه تبدیل شده که هر روز پیش ما می آیند. 

مشکلات مردم

این محله به عنوان حاشیه شهر شناخته شده اما در اصل مرکز شهر است ، ما در اینجا مهاجر زیاد داریم و زمانیکه از روستا به این منطقه می آیند و معمولا بیکار هستند و یا اعتیاد دارند .

ماهیچ وقت نمی توانیم مستقیم وارد عمل شویم هدف ما پیشگیری از آسیب های اجتماعی است درمان نداریم . اما می توانیم آموزش بدهیم که ما آموزش هایمان را شروع کردیم  .

آموزش پیشگیری از اعتیاد ، همایش اعتیاد و … داشتیم . قرار است در روز بازارچه تابلو های اطلاع رسانی پیشگیری از اعتیاد را نصب کنیم تا خانواده ها را درگیر این مساله کنیم تا با این مشکلات اشنا شوند .

هدف دیگر ما سرمایه گذاری بر روی بچه های محله است و این که قدر نه گفتن را داشته باشند .

ما در این منطقه ازدواج هایی در سنین پایین ، کودک آزاری ، نداشتن شناسنامه ، طلاق ، اعتیاد و … داریم . که امیدواریم با همکاری و مشارکت مردم و مسوولین این آسیب های از بین برود .

از دیگر مشکلات محله ما عدم زمین ورزشی رایگان است ، اگر تنها روزی دو ساعت سالن های ورزشی را به صورت رایگان در اختیار بچه های محله قرار دهند بسیاری از مشکلات ما حل میشود .

سید حسین شفیعی  روان شناس مشاور و آموزشگری است که به صورت داوطلبانه با دفتر تسهیلگری کمربندی کار می کند او بر این باور است که هر چیزی زکاتی دارد و زکات علم آموختن آن به اهلش است .

از جمله هدف های او این است که از روان شناسان  و مشاوران بخواهد به صورت داوطلبانه به ارائه خدمات مشاوره و آموزش حداقل هفته ای یک یا دو روز بپردازند . او می گوید هدف توانمند سازی زنان و دختران  است . ممکن است آنها یکسری ایده ها در ذهنشان داشته باشند، تا این فکر ها به عمل برسد نیاز به هدایت گر دارند . شفیعی می گوید باید حس مطالبه گری را در زنان تقویت کنیم .  بیشتر مسوولیت ها بر عهده مادران است ما اگر بتوانیم مادرانی توانمند تحویل جامعه دهیم  فرزندان نیز بهتر تربیت می شوند.

شفیعی در ادامه گفت آسیب های اجتماعی در جامعه رو به افزایش است  و یکی از این آسیب ها سرگردانی و حیرانی جوانان ونوجوانان است. لزوما ورزش به تنهایی برای پیشگری از آسیب ها کافی نیست ، ما باید در کنار ورزش به آموزش مهارت های زندگی هم بپردازیم .

هانیه

هانیه از دختران محله است که با موجود مشکلات توانسته با معدل بالای 19 از پایه هشتم فارغ التحصیل شود و در دفتر تسهیلگری به آموزش ریاضی برای همسن و سالان خود بپردازد و در آینده کتابخانه را اداره کند . او می گوید که این دفتر مثل فرشته ای در محله می ماند اما هیچ کدام از مردم محله آن طور که باید آن را نمی شناسند . من می خواهم که مردم این محله این موضوع را بفهمند

حوریه حاجی زاده

کارشناس اقتصادی دفتر تسهیلگری کمر بندی است و در بخش اشتغال کمک می کند او می گوید با تحقیقات و شناسایی که در این یک سال انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که بر روی زنان این منطقه کار کنیم ، طبق نامه نگاری هایی که با فنی و حرفه ای انجام دادیم بر آن شدیم که کلاس هایی از سوی فنی و حرفه ای بگذاریم تا مدرک بگیرند توانمند شوند و خودشان کار کنند ، هنرجوهای کلاس های چرم سازی سه غرفه در پنجشنبه بازار هنری دارند و کیف دستی چرم خود را به فروش می رسانند ، دو نفر از فارغ التحصیلان کلاس های گل های آپارتمانی در گلخانه هایی که جدیدا در سطح شهر باز شده مشغول به کار شده اند . در حال حاضر کلاس بافندگی داریم که استادشان خودش برای بانوان بازار کار ایجاد می کند.

کلیه کلاس های فنی و حرفه ای به صورت رایگان برگزار می شود . استقبال خانم ها خیلی خوب بود . برای آقایان هم کلاس لوله کشی ،تعمیر لوازم سرد کننده گذاشتیم در ابتدا 18 نفر ثبت نام کردند اما در نهایت 5 نفر مدرک گرفتند . اما خانم ها با انگیزه تر و مصمم تر هستند و البته تاثیر بیشتری هم بر روی خانواده دارند .

خلاصه ای از اقدامات دفتر تسهیلگری و توسعه محلی محله کمربندی :

راه اندازی اتوبوس تست HIV   در دو نقطه از محله کمربندی

سرکشیدی مداوم مددکار دفتر به مددجویان

دارایی سنجی و شناسایی افراد تاثیرگذار محله

تست قند خون رایگان در روز جهانی دیابت

انجام بینایی سنجی و همکاری مداوم با مرکز بهداشت

آموزش خانواده و فرزند پروری

گرفتن شناسنامه برای افراد بی شناسنامه محله ( اول مهر 97 چهار مورد از افراد بی شناسنامه با همکاری دفتر تسهیلگری به مدرسه رفتند )

شناسایی اتباع افغان

شناسایی منازل بی سند و کمک به گرفتن سند خانه

مسابقه نقاشی کودکان

برگزاری جشن بازارچه محلی با کمک شهرداری

ارتباط گرفتن با خیرین و توزیع لوازم التحریر

همکاری با بسیج محله و شهرداری تعمیر حمام و دستشویی منازل قشر آسیب پذیر

توزیع گوشت نذری به مددجویان

برگزاری کلاس های مختلف و …

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!