بچه های قدیم باورپذیری بیشتری نسبت به اطراف و گفتمان‌ها داشتند، اما الان پرورش فکری بیشتری دارند

به زندگی من خوش آمدید

ارسال شده در ۱۳ دی ۱۳۹۹، توسط مرتضی غریبی

لیلا غلامی متولد ۹ دی ماه ۱۳۷۰دارای مدرک کارشناسی مهندسی معماری ، عمه گلی مجبوب برنامه پرپروک است که سالهاست که با اجرا های پر انرژی خود محبوب دل بچه های هرمزگانی شده است و توانسته ساعات شاد و مفرحی را برای بچه ها رقم بزند .

سالروز تولدش بهانه خوبی بود تا به سراغش برویم و با او گفتگوی دوستانه داشته باشیم که شما را به خواندنش دعوت می کنیم .

از سابقه تئاتر،  اجرا تلویزیون و بازی در فیلم بگویید و…

از سال ۸۶ تئاتر را شروع کردم و در جشنواره های کودک و نوجوان ، ضامن آهو و جشنواره فجر و تئاتر استانی حضور داشتم .

سال ۹۲ به صورت حرفه ای وارد سازمان صدا و سیما مرکز خلیج فارس شدم و اجرای زنده برنامه کودک را بر عهده داشتم.

تنها فیلمی که بازی کردم تله فیلم سینمایی “پسر و دریا “به کارگردانی امیر مقدم است که تولید مرکز صدا و سیمای خلیج فارس می باشد و البته هنوز به مرحله پخش نرسیده است.

چه شد که در برنامه کودک حضورپیدا کردید؟ از اولین تجربه اجرا زنده بگویید؟

زمانی که در ترم آخر کاردانی رشته معماری در حال تحصیل بودم توسط یکی از دوستانم از فراخوان اجرای تلویزیونی با باخبر شدم و چون سال‌های سال بود که علاقه زیادی به این ماجرا داشتم و توانمندی آن را در خودم احساس می کردم دل به دریا زدم و برای انجام تست اجرای تلویزیونی به صدا و سیما مرکز خلیج فارس رفتم و از بین ۱۳ نفر انتخاب شدم.

برای اینکه در اجرای زنده تلویزیونی خودم را ثابت کنم در عید نوروز سال ۹۳ برنامه ای با حضورم به روی آنتن رفت که با استقبال مخاطبان و کارشناسان این برنامه مواجه شد و پس از آن به طور رسمی کار خود را بعد از تعطیلات نوروز شروع کردم.

اگر از تجربه اول اجرا بخواهم بگویم شاید خیلی خنده دار به نظر برسد اما یادم می آید که وقتی قرار بود به صورت مونولوگ اجرا کنم بیشتر از ۳۰ بار خواندم تا حسابی ملکه ذهنم شود ولی زمان اجرا آنقدر لرزش صدا و استرس داشتم که زانو هام میلرزید و نمیتوانستم میکروفون را با یک دست به سمت بچه‌ها بگیرم و دو دستی آن را به سمتش می گرفتم اما بعد از چند دقیقه کار خیلی راحت شد و بالاخره به خیر گذشت.

از برنامه پرپروک بگویید،  از عروسک برنامه و انتخاب بچه های شرکت کننده و…

قبلا برنامه به صورت زنده پخش می شد هر روز هفته .

الان چند سالی هست که به صورت تولیدی ضبط و پخش می شود  و فعلا به دلیل شرایط جامعه و بیماری کرونا امکان آمدن بچه ها به استودیو فراهم نیست اما همیشه با حضور بچه ها انرژی و شور و شعف برنامه خیلی خیلی بیشتربود.  اما الان فقط عوامل سازنده برنامه و عوامل اجرایی حضور دارند.

 عروسک برنامه یک کاراکتر دوست‌داشتنی و بومی به اسم گارمزنگی هست که به برنامه جان داده  و وقتی نیست کاملاً نبودش احساسِ می شود و در واقع جای خود را  در دل ما و بچه ها به خوبی  باز کرده است.

برای اینکه بچه ها در برنامه حضور داشته باشند هم می توانند از طریق شماره تلفن و پیامکی که در اختیارشان گذاشتیم ثبت‌نام کنند و به صورت کاملاً رایگان در برنامه حضور پیدا کنند.

سوژه های بحث و گفتگو بر چه اساسی انتخاب می شود؟

نویسنده برنامه بعد از سری جلساتی که با عوامل سازنده و مدیران و عوامل اجرایی برگزار می شود و با توجه به معضلات و نیازهای کودکان و آموزش مسائلی که دغدغه آنها و خانواده هایشان هست  موضوع را انتخاب می کند و در ارتباط با آن موضوع متن برنامه نوشته می شود و یک روز قبل از اجرا در اختیار مجری و بازیگران قرار داده شده  تا مفهوم و بار آموزشی برنامه مثبت و مفید و کاربردی واقع شود.

مهمترین معضل آموزشی و تربیتی جامعه ( حوزه کودک) را چه میدانید؟

بنده چون سالها در حوزه کودک کار کردم ، ارتباط مستقیم با بچه‌ها دارم و حتی نویسندگی کردم،  فکر می کنم که نحوه ارتباط کودکان با پدر مادر و اعضای خانواده،  دوستان در محیط آموزشی آنها و حتی محیط زندگی و سایر محل هایی که آنها در جامعه با بقیه افراد روبرو می‌شوند یکی از معضلات آموزشی و تربیتی است . همچنین باید به رفتار و آداب برخورد در انواع موقعیت ها و مشکلاتی از قبیل کمرویی، درس‌خواندن ، خلاقیت،  استعداد،  واکنش‌های مثبت و منفی آنها در برخورد با مسائل روزمره ، نحوه صحیح برقراری ارتباط و ارتباط موثر آنها با سایر افراد جامعه و سایر کودکان،  برخورد با تکنولوژی و وسایل ارتباطی و رسانه ها و…. پرداخته شود.

اگربخواهید این برنامه ها را با زمان خودتان مقایسه کنید چه تفاوتی دارد؟

اگر بخواهیم مقایسه کنیم ، خیلی تفاوت دارد. چون آن زمان خیلی محدودیت ها وجود داشت و تکنولوژی پیشرفتی که الان دارد را نداشت.  بچه ها با وسایل ارتباطی مدرن ، موبایل و تبلت و سایر وسیله ها آشنایی نداشتند اما الان به لطف این وسایل و کلاس های ارتباط موثر، افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس ، خلاقیت و مهارت پروری که در سطح پیشرفته برگزار می شود می توان گفت که  قدیما بچه ها باورپذیری بیشتری نسبت به اطراف و گفتمان‌ها داشتند اما الان پرورش فکری  بیشتری دارند و می‌بینیم که یک کودک به راحتی از کلمات و مباحثی که بزرگترها در بین صحبت هایشان استفاده می‌کنند بهره می‌گیرند و میتوانند حتی یک شخصی را که سالها از خودشان بزرگتراست را قانع کنند و با سوالاتی که می پرسند به چالش بکشانند تا جایی که فرد بزرگسال یه جاهایی می ماند که چه جوابی به سوالات کودک کنجکاو و مخاطب بدهد پس الان خیلی سخت تر می شود کودکان رو قانع کرد در برابر خواسته هایشان مقاومت کرد.

هنوز هم خودتان کارتون می بینید؟ کدام را بیشتر دوست دارید، کارتون قدیمی یا انیمیشن های جدید؟

کارتون که نه اما انیمیشن زیاد میبینم .

انیمیشن عصر یخبندان ، رینگو و زوتوپیا را خیلی دوست دارم.  البته از بین کارتون ها میگ میگ ، باب اسفنجی، تام و جری و برنامه های عروسکی مثل مدرسه موش ها ، خونه مادر بزرگه هیچ وقت برایم قدیمی نمی شود.

اگر مجری نمی شدید چه شغلی را انتخاب می کردید؟ 

من در حال حاضر به جز مجری کودک در زمینه استعداد پروری ، بازی‌های پرورش کودکان فعالیت می‌کنم و در یک دبستان نیز به عنوان معاون فرهنگی و پرورشی با کودکان کار می کنم.  اما فکر می‌کنم به معلمی در زمینه رشته خودم در مقطع دبیرستان خیلی علاقه‌مند هستم و اگر مجری نبودم شاید این کار را انجام می دادم البته این کار در برنامه های آینده ام هست.

‎ایا شرایط سنی مخاطب کودک و موقعیت های مختلف زندگی در اجرای مجریان موثر است؟

ببینید ، قطعاً هر سنی که کودک در آن باشد یک سری مقتضیات و معضلات و دغدغه ها برای بزرگترها دارد که مجریان کودک باید به این مسائل آگاه و واقع باشند و از روش هایی که برای کودک باور پذیر است و کودک آنها را قبول دارد استفاده کنند.

هر کودک بسته به سنی که در آن قرار دارد با دغدغه هایی مهم روبه‌رو است . مثلاً یک کودک چهار یا شش سال در ذهن خود سوال های بسیاری  دارد که یک مجری کودک وقتی با این سوالات رو به رو می شود باید با آگاهی کامل برای قانع کردن و پاسخ دادن به سوالات و معضلات و گره های ذهنی آن کودک را داشته باشد در غیر این صورت هر کسی با هر سن و تخصصی اگر توانایی اجرا داشته باشد میتواند برای اجرای تلویزیونی اقدام کند اما مسئله مهم داشتن درایت و آگاهی و مهارت پاسخگویی به سوالات کودک است که به جرات می توان گفت کار هر کسی نیست.

به نظر شما استفاده از متخصصان حوزه کودک در برنامه تا چه حد ضروری است؟ 

به نظر من حضور متخصص در حوزه روانشناسی کودک ، کودک درمانگر و کسانی که کاملا به روحیات کودکان آگاه هستند به شدت لازم و ضروری است. چراکه حساسیت این سن در جهت یادگیری مسائل پایه و لازم برای کودک به قدری است که اگر یک کارشناس و متخصص در حوزه برنامه سازی حضور و نقش پررنگ نداشته باشد قطعاً برنامه کاربردی و مفید نخواهد بود. حالا این کارشناس در هر نقشی می تواند حضور داشته باشد نویسنده ، مجری ، کارگردان و…..

‎از مشکلات برنامه کودک و اجرای زنده بگویید؟ 

ببینید اجرای زنده هر برنامه‌ای مشکلات خاص خودش را دارد  از قبیل صداهایی که ممکن است بی خبر و بی هوا پخش شود، قطعی برق، تغییر دکور و …

اما برنامه کودک مشکلاتی مثل صحبت های هماهنگ نشده ، در واقع سوالاتی که ناخودآگاه و لحظه‌ای در ذهن کودک ایجاد می شود و همان موقع آن را می پرسد و  یک مجری باید توانایی حل این مشکل را داشته باشد که هم کودک به جواب برسد و هم قانع شود و هم نظم برنامه زنده ای که همزمان چندین هزار بیننده را همراه خود داره برقرار  بماند. اینجاست که مهارت یک مجری مشخص میشود که چطور از پس حل این مسئله جوری بربیاد که کوچکترین اختلالی در برنامه‌ی ایجاد نشود.

‎ایا تا به حال نقاشی و یا نامه ای در برنامه کودک دريافت کرده اید؟ 

خیلی زیاد.  مخصوصاً زمانی که بچه ها برای حضور در برنامه به استودیو تشریف می آورند. معمولاً یکی دو مورد آنها نقاشی یا نامه ای پر از مهر و محبت آماده کرده‌اند که قلبا من را خوشحال کرده و من خیلی از آنها را نگه داشته ام و در برنامه هم نشان داده ام.  لطف بچه ها به من همیشه زیاد بوده و این مسئولیت من را حساس تر کرده که با جدیت بیشتری به شغلم اهمیت بدهم.

‎بدترین و بهترین خاطره از اجرا؟ 

خاطره های خوب و بد زیاد دارم. اما بیشتر خاطره های خوب هستند خاطره های سفرهای پرپروکی که ما هر هفته به یکی از شهر استان‌های هرمزگان سفر می کردیم و برنامه به صورت زنده از آنجا پخش می‌شد .

حس و حال وصف نشدنی اجرا در دل جمعیتی که با عشق و شور و علاقه با فرزندانشان به محل برنامه آمده بودند غیر قابل گفتن است و ما هیچ وقت محبتی که از کودکان و خانواده شان دیدیم و آن انتظار طولانی که برای عکس گرفتن با ما داشتند را فراموش نخواهیم کرد.

خاطره بد هم زمانی که شنیدم یکی از مدیران مدارس میناب زمانی که می خواستند دانش‌آموزان شان را برای حضور در برنامه ما به بندرعباس بیاورند تصادف کردند و دستشان آسیب دید .  این اتفاق واقعا قلب من را به درد آورد امیدوارم هر جا هستند سلامت باشند و هیچ وقت دچار همچین مشکلاتی نشوند.

مجری محبوبتان چه کسی است؟ 

من به اجرای تمام مجریان سرزمینم چه در شبکه استانی و چه شبکه‌های سراسری احترام می گذارم و همه محبوب بنده هستند و برایشان آرزوی موفقیت دارم.

‎چه تفاوتی بین اجرای یک مجری و بازیگر وجود دارد؟ 

یک بازیگر باید قالب اجرا را از ابتدا تا انتها حفظ کند و هیچ چیزی خارج از چارچوب و موضوع برنامه و متنی که در اختیارش قرار داده شده نگوید، که باعث انحراف موضوع شود.  چون به هر حال دیالوگ های آماده شده و موضوع برنامه بر این اساس پیش می رود.

 اما یک مجری بر اساس موضوع برنامه و طبق مطالعاتی که خودش داشته و اطلاعات و تجاربی که می تواند بار مثبت و بازدهی برنامه را بیشتر کند عمل کند.  البته هم مجری و هم بازیگر بنا به خلاقیت خود میتوانند به جذاب شدن برنامه کمک کنند جوری که ضربه‌ای به ماهیت برنامه نزنند.

‎نظرتان درباره پوشش لباس زنان هرمزگان چیست؟

در کل عاشق لباس های سنتی همه اقوام ایرانی هستم و همیشه یکی از آرزوهایم داشتن لباس های سنتی هر استانی است.  لباس سنتی هرمزگان به دلیل رنگ های شاد و زرق و برقی که داره ناخودآگاه چشم هر بیننده ای را به خودش جذب می کند و از زیبایی آن هرچقدر هم بگویم کم است.

 البته من از لباس های سنتی اقوام بلوچ با آینه کاری ها و دوخت های ریز و خوش نقشان نیز خیلی دوست دارم و زمانی که لباس های اجرای کودک را میپوشم خیلی بیشتر خودم را دوست دارم و واقعاً هر بار لباس جدیدی برای من آماده می شود  آن روز اجرای پر انرژی تری را خواهم داشت و تاثیر زیادی روی روح و روان ام می گذارد .

‎اگر کسی بخواهد این حرفه را دنبال کند پیشنهاد شما چیست؟ 

حضور در کلاس ها و ورکشاپ های اجرایی مجریان بزرگ استانی و کشوری و همچنین شرکت در کلاس های فن بیان و گویندگی و زبان بدن است که به شدت پیشنهاد می کنم.

چیزی که خیلی اهمیت دارد بالا بردن مطالعات در زمینه های مختلف ، دیدن اجراهای مجریان و تقویت اعتماد به نفس و تمرین و تمرین و تمرین هستش تا اینکه از شخص یک مجری توانمند ساخته شود.

‎ و حرف آخر

تشکر می کنم از شما که فرصتی در اختیار من گذاشتید تا بتوانم حداقل ترین مسائل را بازگو کنم و امیدوارم که توانسته باشم به کسانی که علاقه مند اند در آینده به جرگه مجریان بپیوندند کمکی کرده باشم و از تجربه هایم هر چند ناچیز استفاده کنند.

 خوشحالم از اینکه سالهاست زمینه کودکان فعالیت می‌کنم و جا دارد از مدیران عزیزم که در حوزه صدا و سیما به بنده اعتماد می‌کنند و اجرای برنامه کودک را به عهده می گذارند نیز تشکر کنم.

و در آخر اینکه کودکان مثل آینه ی بزرگترها هستند برای اینکه آینده آنها را خوب بسازیم، خوب بینیم ،خوب بگوییم و خوب بشنویم تا آنها هم از ما بیاموزند.

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!