زنان از ورزش در منزل غافل نشوند
انجام تمرینات ورزشی عامل پیشگیری از بیماریها
ورزش کردن براى دختران و زنان از اهمیت بالایى برخوردار است و عدم انجام فعالیت فیزیکی کافی براى زنان، خطر بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع ۲ و چاقی را دو برابر میکند و خطر ابتلا به سرطان سینه و روده، افسردگی و اضطراب را افزایش میدهد.
سلامت هر جامعهاى را، سلامت افراد آن جامعه تضمین میکنند و ورزش و فعالیت بدنى کافى یکى از ارکان مهم و اساسى در تامین و حفظ سلامتى افراد است در این بین ورزش کردن براى دختران و زنان از اهمیت بالایى برخوردار است.
عدم انجام فعالیت فیزیکی کافی براى زنان، خطر بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع ۲ و چاقی را دو برابر میکند و خطر ابتلا به سرطان سینه و روده، افسردگی و اضطراب را افزایش میدهد.
همچنین ورزش و فعالیت بدنى باعث میشود که زنان، روحیه شاد، اندام متناسب، پوست شاداب و باردارى و زایمان راحتتر و کم عوارضتر داشته باشند و در سنین بالاتر مشکلاتى همچون چاقى شکمى ناشى از یائسگى، پوکى استخوان، ضعف عضلات و عوارض ناشى از آن و عدم اعتماد به نفس را تجربه نکنند.
با این وجود بسیارى از زنان، به دلایل مختلف ورزش و فعالیت بدنى را در برنامه روزمره خود جاى نمیدهند که در این گزارش به بررسى این دلایل و راهحل آنها، میپردازیم.
توصیههای عمومی قبل از شروع ورزش
در این رابطه مسئول واحد سلامت خانواده شبکه بهداشت و درمان شهرستان قشم گفت: قبل از شروع ورزش باید به میزان کافی آب نوشید و از نیم تا یک ساعت قبل از ورزش، به میزان 2 تا 3 لیوان مایعات مصرف کرد.
نسرین لطفى اضافه کرد: اگر فرد دچار بیمارى زمینهاى باشد باید داروی خود را طبق دستور پزشک و در فاصله زمانی مشخص و ثابت مصرف کند؛ همچنین فشارخون خود را قبل از شروع ورزش چک کرده و در صورتیکه در محدوده توصیه شده در دستورالعمل بود(فشارخون کمتر از ۱۰۰/۱۶۰ میلیمتر جیوه و قند بین ۱۰۰ تا ۱۸۰) ورزش را شروع کند.
دلایل بیتحرکی بیشتر خانمها چیست؟
لطفى در این خصوص تصریح کرد: یکى از این دلایل، نداشتن وقت کافى برای ورزش کردن است؛ که راهحل آن این است که زنان فعالیت بدنی را تبدیل به بخشی از کارهای روزمره خود کنند به عنوان مثال در حال تماشای تلویزیون، ورزش کنند.
وى ادامه داد: همچنین این افراد میتوانند خودروی شخصی خود را کمی دورتر از محل کار پارک کرده و باقی راه را قدم بزنند، در محل کار خود به جای گفتوگوی تلفنی با همکاران، به اتاقشان بروند و فاصله طبقات را به جاى آسانسور، با پله طی کنند.
لطفى درخصوص دلیل دیگر کم تحرکى بانوان، بیان کرد: برخى زنان هم بهانه میآورند که برای ورزش کردن نیاز به حضور شخصی دیگری دارند و نمیتوانند تنهایی ورزش کنند راهحل این مساله نیز این است که تصمیم خود را برای ورزش کردن با اعضای خانواده و دوستان درمیان گذاشته و از آنها بخواهند تا وى را حمایت کنند.
مسئول واحد سلامت خانواده شبکه بهداشت و درمان شهرستان قشم، اظهار کرد: دلیل دیگر ورزش نکردن زنان، نداشتن انرژی کافی برای ورزش کردن است که میتوان فعالیت ورزشی را برای زمانی برنامهریزی کرد که بدن انرژی بیشتری دارد.
لطفى اضافه کرد: از دیگر دلایل این مشکل میتوان به نداشتن انگیزه برای ورزش کردن در بانوان، اشاره کرد راهحل آن هم این است که برنامه ورزشى را از قبل مشخص کرده و آن را روی یک تقویم بزرگ، جایی که جلوی چشم باشد، نصب کنند تا با مشاهده آن، به انجام ورزش ترغیب شوند.
وى تصریح کرد: یکى دیگر از دلایل عمده ورزش نکردن بانوان، ترس از آسیب دیدگى هنگام ورزش است که به راحتى میتوان با انجام شیوه صحیح گرم کردن و سرد کردن قبل از شروع تمرین و پس از پایان جلسه، احتمال آسیبدیدگی را، کاهش داد.
مسئول واحد سلامت خانواده شبکه بهداشت و درمان شهرستان قشم، افزود: برخى دیگر نیز عدم یادگیری حرکات ورزش را دلیل بى تحرکى خود میدانند که میتوانند به جای تمرکز بر روی ورزشهایی که به مهارتهای خاص نیاز دارد، سراغ فعالیتهای بدنی که نیاز به مهارت خاصی ندارد از جمله پیادهروی، بروند.
وى اظهار کرد: دلیل دیگرى که براى این مساله وجود دارد، نداشتن پول کافى برای ورزش کردن است که در این موارد میتوان ورزشهایی مانند پیادهروی، نرم دویدن که نیاز به منابع مالی خاصی ندارد و در هر شرایطی قابل انجام است و هزینه زیادی به خانواده تحمیل نمیکند، را انجام داد.
لطفى خاطرنشان کرد: در برخى موارد نیز زنان شرایط آبوهوایی محل زندگی خود را مقصر ورزش نکردن خود میدانند که باید گفت برای ورزش کردن لازم نیست حتما از منزل بیرون بروند، بلکه حرکتهایی را یاد بگیرند که در فضای خانه هم قابل انجام است.
مسئول واحد سلامت خانواده شبکه بهداشت و درمان شهرستان قشم، ادامه داد: این ورزشها لزوماً به تجهیزات خاصی مانند تردمیل و دوچرخه ثابت نیازى ندارند و تنها با وزن بدن، کش یا دمبل، میتوان حرکات ورزشى مفیدى را در منزل انجام داد.