مراقبتهاى تغذیهای بزرگسالان در دوران نقاهت بیماری کووید ۱۹
بهترین رژیم غذایی چیست؟
تغذیه مناسب و سالم علاوه بر اهمیت در پیشگیرى و بهبود علائم بیمارىها در افراد، بعد از پایان بیمارى و دوره نقاهت بیماران نقش مهمترى ایفا میکند؛ به ویژه براى بیمارانى که به کرونا مبتلا شدهاند چرا که اغلب این بیماران در دوره بیمارى کم اشتها میشوند و در دوره نقاهت باید کمبود آب، مواد مغذى و معدنى را جبران کرد.
در این رابطه کارشناس تغذیه و رژیم درمانى گفت: برای بهبود هر چه سریعتر بیماران و سپری شدن دوران نقاهت، رعایت رژیم غذایی غنی و متنوع توصیه میشود مصرف انواع سوپ داغ مانند سوپ سبزیجات، سوپ جو، بلغور جو دوسر و آشهای سبک مانند آش برنج، آش جو، آش سبزیجات مناسب است.
مریم روح الامینى ادامه داد: مصرف روزانه میوه و سبزی تازه (کاهو، کلم، سبزی خوردن) یا سبزیجات آبپز بصورت دورچین غذا برای تحریک اشتها و تامین ریزمغذیهای لازم در این دوره لازم است در مواردی که فرد دچار حالت تهوع میشود، استفاده از زنجبیل در غذا توصیه میشود همچنین استفاده متعادل از عسل برای تقویت سیستم ایمنی و مهار سرفه، مناسب است.
وى اضافه کرد: بهتر است از منابع غذایی ویتامین C بدلیل خاصیت آنتی اکسیدانی آن، مانند مرکبات و سبزیجات سبز رنگ مانند فلفل دلمهای (به ویژه آب تازه میوهها و سبزیها) یا آب نارنج یا آب لیمو ترش تازه همراه غذا و سالاد که سبب افزایش اشتها هم میشود، استفاده شود.
روح الامینى اظهار کرد: تامین مقادیر زیاد مایعات همچون آب، آب میوه تازه طبیعی (آب هندوانه، آب پرتقال، آب سیب و. ..) و آب سبزیهای تازه طبیعی (آب کرفس، آب هویج، آب گوجه فرنگی و. ..)، چای کم رنگ، آب گوشت یا آب مرغ به میزان حداقل ۸ لیوان در روز به منظور رقیق کردن ترشحات درون مجاری هوایی جهت کاهش سرفههاى مزمن، توصیه میشود.
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: استفاده از منابع غذایی ویتامین A که سبب حفظ یکپارچگی مخاط تنفسی میشود مانند زرده تخم مرغ، گوشت، ماهی، جگر، میوهها و سبزیهای زرد و نارنجی همچون کدو حلوایی، هویج، فلفل دلمهای زرد و نارنجی، برگهای تیره رنگ کاهو، اسفناج توصیه میشود.
استفاده کافى از سه گروه کربوهیدرات، پروتئین و چربى در این دوره ضرورى است
روح الامینى در این خصوص گفت: استفاده از منابع غذایی پروتئین، روی، آهن، سلنیم که تقویت کننده سیستم ایمنی است مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ، ماهی (بویژه سالمون) یا میگو، حبوبات، غلات کامل، انواع مغز (بادام، گردو، پسته، فندق) و خشکبار حداقل دو وعده در روز، براى این افراد مناسب است.
وى ادامه داد: استفاده از منابع کربوهیدرات پیچیده و نشاستهای همچون برنج، سیب زمینی و نان سبوس دار حداقل در یکی از وعدههای غذایی روزانه، توصیه میشود همچنین اضافه کردن مقداری پودر سبوس خوراکی (برنج یا گندم) فراوری شده و استاندارد به غذاهایی همچون آش، سوپ یا سالاد برای جلوگیری از یبوست توصیه میشود.
این کارشناس تغذیه افزود: این افراد به منظور تامین بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه و تامین برخی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای محلول در چربی، باید از روغن گیاهی یا روغن نباتی شامل آفتابگردان، سویا، پنبه دانه، زیتون، کنجد، کلزا در تهیه غذا استفاده کنند همچنین استفاده از زردچوبه در تهیه غذا به علت خاصیت ضد التهابى آن، فراموش نشود.
وى خاطرنشان کرد: اضافه کردن سیر و پیاز تازه و زنجبیل به غذاها، به تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
همچنین مورد مهم دیگرى که همیشه باید رعایت کرد، مصرف منظم صبحانه و دو تا سه میان وعده برای تامین بهتر انرژی و ریز مغذیهای مورد نیاز است.