نان پنجرهای
نان پنجرهای یا شیرینی پنجرهای یکی از شیرینیهای بین المللی است که در بسیاری از کشورهای دنیا و علی الخصوص کشورهای حوزه اسکاندیناوی به عنوان شیرینی رسمی سال نو طبخ و استفاده میشود. در ایران نیز این شیرینی از گذشته مورد استفاده بوده است، اما علی رقم اینکه برخی منابع این شیرینی را به عنوان شیرینی سنتی و اصیل ایرانی معرفی میکنند، مدارک موثق درباره تاریخچه آن وجود ندارد.
مواد تشکیل دهنده آن عموما آرد گندم، تخم مرغ، پودر نشاسته و شکر است. خمیر این شیرینی توسط قالبهای شکلدار آهنی که در روغن داغ میشوند، به شکل آنها طبخ میشود. دستور پختهایی که در کشورهای اسکاندیناوی همانند نروژ و سوئد وجود دارد در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی شناخته شده است و مورد استفاده قرار میگیرد. نام انگلیسی این شیرینی روزِت (Rosette) است، اما بر اساس کشوری که در آن تهیه میشود نامهای متفاوتی دارد، بطور مثال در سوئد struva گفته میشود و در چین نام Kuih Rose دارد.
قالبهایی که برای تهیه نان پنجرهای استفاده میشوند آهنی یا از جنس برنجی است که دارای یک بدنه طرحدار و دسته بلند آهنی میباشد. این قالبها اکثرا بر اساس طرح آن اسامی متفاوتی دارد؛ همچون قالب لانه زنبوری یا قالب پروانهای.
نکته قابل توجه درباره شیرینی پنجرهای استفاده آن در بسیاری از کشورهای دنیا به عنوان شیرینی سال نو یا اعیاد مذهبی آنان است. در ایران، ترکیه، سوئد، فنلاند، هند، چین، مالزی، مکزیک، نروژ، بنگلادش، آمریکا و … این شیرینی تقریبا با مواد اولیه مشابهی طبخ و آماده میشود.
مواد لازم
نشاسته :۳ قاشق سوپخوری
آرد برنج :۱ قاشق سوپخوری
آرد :۴ قاشق سوپخوری
تخم مرغ :۵ عدد
گلاب :۲ قاشق سوپخوری
شیر :۱ فنجان
پودر شکر :به مقدار لازم
روغن :به میزان لازم
دستور تهیه
برای درست کردن نان پنجره ای باید نشاسته ، گلاب ، آرد برنج و آرد گندم را به همراه شیر با هم مخلوط کنید و خوب هم بزنید.
سپس تخم مرغ را یکی یکی به مواد مخلوط شده اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا خمیری نرم و یکدستی به وجود بیاید.اگر خمیر نان پنجره ای کمی سفت شد به آن مقداری آب یا شیر اضافه کنید.
در ظرفی به مقدار کافی روغن بریزد تا با حرارت ملایم مغز روغن به آرامی داغ شود . روغن باید به مقداری باشد که تمامی سر قالب را بگیرد.بعد قالب نان پنجره ای را در روغن داغ قرار دهید و بعد در خمیر نان پنجره ای بزنید به طوری که خمیر ۲ میلی متر از سرقالب بیرون بزند. بعد قالب را خیلی سریع در حد یک لحظه در روغن نگه دارید تا خمیر خودش را بگیرد و با یک تکان از قالب جدا شود. و وقتی که در داخل روغن سرخ و طلایی رنگ شد آن را برگردانید تا آن طرف دیگر شیرینی هم سرخ شود.سپس با کفگیر آن را بیرون بیاورید تا روغن اضافی آن کشیده شود.
تمام خمیر شیرینی را به همین شکل در روغن سرخ کنید و در آخر روی شیرینی های خنک شده پودر شکر و پودر پسته بریزید و در ظرف مورد نظرتان سرو کنید. روغن را در ظرف دیگر ریخته و داغ کنید قالب نان پنجره ای را در روغن داغ قرار دهید(روغن باید تمامی سرقالب را بگیرد). سپس آن را در مایع خمیری بزنید، طوری که خمیر نان پنجره ای به اندازه ۲ میلی متر از سر قالب بیرون باشد. بعد قالب را یک لحظه در روغن داغ نگه دارید. وقتی که خودش را کمی گرفت با یک تکان نان پنجره ای در روغن رها می شود. وقتی سرخ و طلایی رنگ شد، آن را بر گردانید تا آن طرف نان هم کمی سرخ شود. سپس آن را با کفگیر بر دارید تا روغن اضافی آن خارج شود.
خمیر نان پنجره ای را گاهی به هم بزنید تا یک دست باشد از تمامی مواد به این صورت نان پنجره ای تهیه کرده و پس از خنک شدن شیرینی ها پودر شکر را با الک روی آنها بپاشید.