هفته چهارم بارداری

رشد جنین در بارداری هفته به هفته!

ارسال شده در ۲۸ اسفند ۱۳۹۸، توسط اوما

درهفته چهارم بارداری کودک شما سخت در تکاپوست تا وضعیت معلق خود را در رحم ثابت کند و به دیواره رحم بچسبد. از هفته چهارم حاملگی به احتمال زیاد متوجه بارداری خود با عقب افتادن پریودتان میشوید.

وضعیت بدن درهفته چهارم بارداری

در حالی که رویان تلاش می‌کند خودش را به دیواره رحم بچسباند، بسیاری از زنان در هفته چهارم درد خفیفی را در ناحیه شکم خود تجریه می‌کنند. این دردها طبیعی است چرا که بدن خودش را با هورمون‌های جدید بارداری هماهنگ می‌کند و رحم شما تبدیل به خونه جدید رویان کوچولو می‌شود.

  برخی از زنان هم خونریزی را تجربه می‌کنند، اما یادتان باشد به رنگ آن توجه کنید. خونی که از شما دفع می‌شود نباید قرمز پررنگ یا روشن مثل دوران قاعدگی باشد بلکه باید به رنگ صورتی یا قهوه‌ای باشد. خونریزی لانه گزینی  معمولاً۵ روز بعد از لقاح یا ۱۲ روز پس از تخمک‌ گذاری یعنی حدودا روز ۲۲ سیکل، اتفاق خواهد افتاد. درد شما نباید شدید باشد و اگر درد شدید، تب، لرز یا خونریزی واژینال سنگین دارید حتما با پزشک تماس بگیرید.

در هفته چهارم بارداری کمی نفخ میکنید، اما هنوز باردار به نظر نمی رسید. با این حال، باید شبیه به یک مادر رفتار کنید و این بدان معناست که به خودتان و جنین کوچکتان توجه کنید. به مرور زمان شلوار جین شما تنگ می شود. بنابراین سعی کنید شلوار استرچ، ساپورت، پیراهن گشاد و نازک استفاده کنید. نکات مورد توجه:

 تاریخ دقیق به وسیله شمارش از روز اول آخرین پریودی شما محاسبه می شود

 به محض اینکه حامله شوید، جریان خون اطراف بدن افزایش می یابد

 فقط چند روز پس از بارداری، سینه های شما برای تولید شیر آماده می شوند

اندازه جنین در هفته ۴ بارداری

در این هفته نی نی شما به اندازه دانه خشخاش است

وزن ناچیز

هفته چهارم اولین هفته ای است که شما از وجود نوزاد مطمئن هستید! ولی دیدن آن سخت است حتی با وسایل سونو گرافی با فن آوری بالا . اگر ساک حاملگی را ببینید خوش شانس هستید که از طریق سونوگرافی واژینال دیده میشود. در کیسه حاملگی کیسه زرده در حال تشکیل است که به تغذیه کودک شما تا شکل گیری جفت در اواخر سه ماهه اول کمک میکند. درپایان هفته چهارم پرزهای جفتی کاملا تشکیل شده اند که زائده های انگشتی بافت جفت میباشد که حاوی ماده ژنتیکی مشابه فرزندتان بوده و بعدا در تست ژنتیک کمک کننده هستند.

سلول های ماهیچه تمام ژن ها را دارا هستند به جز ژنی که پروتئین های سلول ماهیچه را درست می کند. فعالیت های سلولی براساس زمان و مکان بر فاکتورهای رشد اثر می گذارد. این سیگنال ها از نطفه خارج می شود.

تغییرات جنین

تشکیل نطفه در هفته چهارم بارداری

نطفه کوچک شما دارای دو لایه سلولی به نام epiblast و hypoblast است.

به زودی آنها به تمام قسمت های بدن و سیستم کودک شما تبدیل خواهند شد. تشخیص بارداری دقولویی در هفته چهارم بارداری

حدس بزن چی شده؟ اگر دوقلوه باردار باشید، ممکن است بتوانید در سونوگرافی آن ها را مشاهده کنید.

تشکیل کیسه زرده در هفته چهارم بارداری

قبل از تشکیل جفت، کیسه زرده تشکیل می شود. این کیسه خون را تولید می کند و به تغذیه نطفه جوان کمک می کند.

معجزه کوچک:

تصور کنید که نطفه در داخل رحم تشکیل شده و سیگنال های رشد را تنظیم می کند و پذیرش کننده ها براساس نیازهای موجود فعال یا غیرفعال می شوند. این بهترین معجزه رشد است که در رحم اتفاق می افتد. جنین هویت خود را داخل رحم نشان می دهد. از ابتدای بارداری، خون بدن شما با خون جنین مخلوط نمی شود. جفت حکم دروازه بان دارد. سیستم رگ های جنین در حال تکامل است و عمل انتقال اکسیژن، خون و مواد مغذی از طریق بند ناف انجام می شود. 

جنین در هفته چهارم بارداری

کیسه بارداری ابتدا در هفته چهارم بارداری ظاهر می شود و با سرعت یک میلی متر در روز تا هفته نهم بارداری رشد می کند. این ساک ساختاری گرد دارد و در روز سی ام بارداری به وسیله سونوگرافی تشخیص داده می شود (معمولا در چهار هفته و سه روز).

در این مرحله از بارداری، ساک بارداری حاوی کیسه زرده، صفحه رویانی و آمونیون است اما این ساختارها آنقدر کوچک هستند که به وسیله سونوگرافی دیده نمی شوند.   در ابتدای سه ماهه اول بارداری، زمانی که هیچ ساختاری در داخل کیسه بارداری مشخص نیست، سن بارداری با استفاده از قطر کیسه تعیین می شود. یک روش رایج، اندازه گیری میانگین قطر کیسه (MSD) و افزودن ۳۰ واحد به اندازه کیسه به میلی متر، برای یافتن سن بارداری به روز می باشد.

از زمانی که نطفه در سونوگرافی قابل مشاهده شود، قطر کیسه برای تخمین سن بارداری استفاده میشود که دقیق نیست و اگر فعالیت قلب قابل تشخیص باشد سن بارداری حدود ۵/۵ تا ۶ هفته است.

توصیه ها درهفته چهارم بارداری

نوشیدن مایعات به میزان کافی در بارداری، مهمترین چیزی است که در اوایل بارداری باید به آن عمل کنید. بدن در این دوره جریان خون‌را افزایش خواهد داد، به همین دلیل شما به مایعات بیشتری احتیاج دارید. نوشیدن مایعات به رفع خستگی و یبوست شما نیز کمک می‌کند.

علائم حاملگی درهفته چهارم بارداری

۱- دردخفیف:

بسیاری از زنان درد خفیفی را در ناحیه شکم خود تجریه می‌کنند. این دردها طبیعی است چرا که بدن خودش را با هورمون‌های جدید بارداری هماهنگ می‌کند تا رحم شما تبدیل به خونه جدید رویان کوچولو گردد. شما باید بابت این مساله خوشحال باشید، تنها راه برطرف کردن آن استراحت میباشد.

۲-لکه بینی خفیف:

ممکن است لکه بینی خفیفی به خاطر لانه گزینی اتفاق بیفتد. این مسئله به خاطر کاشت تخمک بر پوشش رحم می باشد. این اتفاق در قبل زمان پریودی یا در زمان پریودی می افتد و امری رایج است. ممکن است در هفته های اول بارداری گرفتگی عضلات مشابه زمان پریودی ببینید. اگر در زمان بارداری خونریزی مشاهده کردید با پزشک صحبت کنید.

۳-تهوع و استفراغ:

تهوع و استفراغ جز جدا نشدنی ماه های اول بارداری است که خانم های باردار طی چهار ماه اول با آن دست به گریبانند. در مواقع استفراغ و تهوع به این فکر کنید که شما تنها نیستند و این اتفاق ممکن است هر روز صبح، ظهر و شب برای ۳۶ میلیون زن باردار مثل شما در جهان رخ دهد. این اولین نشانه حاملگی در شما است علت آن هم بالا رفتن هورمون های بارداری در بدن شماست. برای رفع این حالت یک بسته بیسکوییت پتی بور یا مقداری نان خشک در کنار رختخواب خود گذاشته صبح قبل از بلند شدن مقداری در دهان خود بگذارید تا کمی وضعیت شما را بهبود ببخشد.

۴-سفت و دردناک شدن پستان:

به خاطر تغییرات هورمونی و بالا رفتن میزان پروژسترون، آماده شدن پستان ها برای تولید شیر ممکن است پستان شما کمی سفت و دردناک، مانند درد مشابه قبل پریودی، شود برای رفع این حالت از کمپرس آب گرم استفاده کنید. این درد در انتهای سه ماهه اول کاهش می یابد.

۵-حساس شدن اندام ها

حساس شدن شکم و نفخ، کمر درد و نرم شدن دهانه رحم از علائم طبیعی دیگر این دوره است.

۶- تغییرات ناگهانی روحی:

یک روز، خوب و سرحال هستید و روز بعد بداخلاق و بی‌حوصله. نگران این موضوع نباشید این علامت نیز به خاطر تغییرات هورمونی  و شرایط محیطی است که ناشی از استرس مادر شدن، زایمان و. . میباشد. این تغییرات کاملاً طبیعی هستند و جای نگرانی نداره. فقط به خودتان فرصت دهید تا با این تغییرات که ممکن است ماه‌ها با آن درگیر باشید، آرام کنار بیایید و محیط اطراف خود را با تفکرات مثبت خود شاد نگه دارید و به این فکر کنید که چه قدر زایمان که همراه با تولد نی نی شماست فضای زیبا و شادی را برای شما و خوشبختی را برای خانواده شما رقم خواهد زد.

هشدارها درهفته چهارم بارداری

۱-مقاربت جنسی

فقط در موارد زیر از نزدیکی پرهیز کنید:

   خونریزی دارید.

   شما یا همسرتان عفونت فعال منتقل شونده جنسی دارید.

   جفت سر راهی دارید که جفت نزدیک گردنه رحم است.

۲-کشیدن سیگار

برای بار سوم به مادران باردار می‌گوئیم که به محض اطمینان از بارداری از کشیدن سیگار خودداری کنید. دود ناشی از آن رسیدن اکسیژن به رویان کوچک شما را دشوار می‌کند، لذت بردن شما از کشیدن سیگار او را آزارده خاطر می‌کند .

۳-درد و تب و لرز

اگر دچار درد شدید، تب، لرز یا خونریزی واژینال سنگین شدید حتما با پزشک خود تماس بگیرید یا به بیمارستان مراجعه کنید.

خانم دکتر کاظمی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد هفته چهارم بارداری می گویند: ” از هفته چهارم تا دهم بارداری، بعنوان مرحله رویانی تلقی شده که ارگان ها در آن شکل می گیرد لذا حساس ترین مرحله به همه چیز است و باید از مصرف داروها و یا غذاهای مشکوک در این دوران پرهیز کنید”.

تغذیه درهفته چهارم بارداری

۱-خوردن ویتامین‌های طبیعی را شروع کنید. خوردن ویتامین‌های A، B، D در دوران بارداری ضروری است. ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی است که در کبد ذخیره می‌شود. مقدار روزانه ۲۰۰ واحد از این ویتامین در بارداری و قبل از آن توصیه می‌شود که بطور معمول در مواد غذایی موجود است و نباید از این مقدار تجاوز کند.

۲-خوردن جیگر در بارداری به علت فراوانی ویتامین A ممنوع است چون ویتامین A  به مقدار کافی در مکمل ها و غذاها یافت میشود  و بیشتر از ۲۰۰ واحد از این ویتامین برای کودک شما ضرر دارد و همچنین جگر به علت اینکه ممکن است داخل آن انگل وجود داشته باشد و در حین پخت این انگل ها به طور کامل از بین نروند، از خوردن آن خودداری کنید.

خانم دکتر کاظمی در ادامه اظهار کردند: ” بطور کلی ویتامین هایی که اغلب زنانی که مشکل ندارند در اوایل بارداری داده کی شوند عبارتند از : اسید فولیک و ویتامین d.

ورزش درهفته چهارم بارداری

دیگر آن دوران که همه فکر می‌کردند خانم باردار باید تمام روز در تخت استراحت کند، گذشته است. امروزه فواید ورزش کردن در دوران بارداری بر همه آشکار شده است. تحقیقات نشان داده است خانم‌هایی که ورزش می‌کنند و در وضعیت خوب جسمانی و آمادگی کامل به ‌سر می‌برند، در زمان وضع حمل بسیار راحت تر هستند، احتمال سزارین اجباری و دوران نقاهت در مورد آنها بسیار کم ‌تر خواهند داشت.

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!