شیرینی نازک پسته
شیرینی نازک پستهای یک نوع شیرینی اصیل قزوینی است که برای اعیاد مختلف تهیه میشود. یکی از مهمترین ویژگیهای این شیرینی، کم شیرین بودن آن است که آن را تبدیل به یک شیرینی محبوب کرده است. شیرینی نازک قزوینی را با مغزهای مختلف میتوان تهیه کرد اما مرسومترین نوع آن تهیه این شیرینی با مغز پسته است. در این مقاله به آموزش طرز تهیه شیرینی نازک قزوینی به همراه نکات مهم طبخ آن خواهیم پرداخت و به سوالات مهم در زمینه تهیه این سوغات قدیمی قزوینی پاسخ خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه خمیر شیرینی نان نازک قزوین
آرد قنادی: ۶۰۰ گرم
تخم مرغ: ۲ عدد
ماست (شیرین): ۱۵۰ گرم
شیر: ۶۰ میلیلیتر
خمیر مایه: ۱ قاشق چایخوری
خامه صبحانه: ۲ قاشق غذاخوری
روغن جامد یا کره: ۴۵۰ گرم
پودر وانیلنوک قاشق چایخوری
نمک: نوک قاشق چایخوری
بیکینگ پودر: ۲ قاشق چایخوری
شکر: ۱۰۰ گرم
مواد لازم برای تهیه مواد میانی شیرینی نان نازک قزوین
جوز هندی رنده شده: ۱ عدد
پودر هل: ۱ قاشق چایخوری
مغز پسته (پودر شده): ۱۰۰ گرم
مواد لازم برای تهیه رومال شیرینی نان نازک قزوین
تخم مرغ: ۱ عدد
زعفران (دم کرده غلیظ): به مقدار دلخواه
کنجد، خلال پسته و خلال بادام: برای تزیین شیرینی نازک قزوینی
مدت زمان آمادهسازی مواد اولیه: ۲ ساعت
مدت زمان لازم برای پخت شیرینی نازک قزوینی: ۱۰ الی ۱۵ دقیقه
طرز تهیه
شیرینی نازک قزوینی را با یک دستور پخت دقیق میتوان به راحتی مثل قنادی در خانه تهیه کرد و برای مهمانیها، مجالس و اعیاد مختلف در کنار چای یا شربت آن را سرو کرد.
مرحله اول: مخمر و مواد اولیه شیرینی را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه شیرینی نازک قزوینی، شیر ولرم را در ظرف مناسب بریزید و به آن شکر و خمیر مایه را اضافه کنید و ۱۰ تا پانزده دقیقه زمان بدهید تا خمیر مایه عمل کند. تخم مرغ و ماست را هم از یخچال بیرون بیاورید تا هم دمای محیط شوند.
مرحله دوم: آرد را با نمک و بیکینگ پودر ترکیب و الک کنید
در ادامه طرز تهیه شیرینی نازک قزوینی، آرد قنادی را در یک ظرف مناسب بریزید و سپس به آن نمک و بیکینگ پودر را اضافه و آنها را با هم ترکیب کنید. ترکیب به دست آمده را الک کنید تا هم تکههای درشت آن باقی بماند و هم ذرات آرد از هم جدا شود. الک کردن مرحله مهمی در تهیه انواع کیک و شیرینی است و باعث میشود آرد در هیچ مرحلهای از طبخ گلوله گلوله نشود.
مرحله سوم: کره را آب کنید و با همزن هم بزنید
مقدار لازم از کره را به روش بن ماری ذوب کنید. در روش بن ماری لازم است یک ظرف گود با سایز مناسب انتخاب کنید و آن را روی بخاری آب کتری در حال جوش قرار دهید. حرارت را کم کنید و کره را در ظرفی که روی کتری قرار دادید بریزید و زمان بدهید تا کره به تدریج با بخار آب کتری ذوب شود.
در این مرحله از طرز تهیه شیرینی نون نازک قزوین، کرهای را که به روش بن ماری ذوب کردید باید هم بزنید. با استفاده از همزن برقی و با سرعت بالا کره را تا جایی هم بزنید که رنگ آن به حالت کرمی تغییر کند.
مرحله چهارم: آرد الک شده را به کره اضافه کنید
در ادامه طرز تهیه شیرینی نازک قزوینی، سه قاشق از آردی که به همراه نمک و بیکینگ پودر الک کردید را به کره همزده اضافه کنید. کره و آرد را هم بزنید تا به یک ترکیب یکدست برسید.
مرحله پنجم: تخم مرغ را اضافه کنید
تخم مرغها را جدا جدا در یک ظرف بشکنید و بعد از اطمینان از سالم بودن آنها یکی یکی به ترکیب آرد و کره اضافه کنید. با هر بار اضافه کردن تخم مرغ، سه قاشق آرد الک شده را نیز اضافه کنید و به خوبی هم بزنید تا مواد یکدست شود و بعد به سراغ اضافه کردن تخم مرغ بعدی بروید.
مرحله ششم: ماست، خامه و وانیل را اضافه کنید
در این مرحله باید ماست و خامه را مطابق با روشی که تخم مرغ را اضافه کردید به مایه شیرینی اضافه کنید؛ یعنی مقداری از ماست را با سه قاشق آرد الک شده اضافه کنید و هم بزنید و این عمل را تا تمام شدن ماست و خامه تکرار کنید. این روش باعث میشود تا خمیر شیرینی سفتتر و یکدستتری داشته باشید. در انتها و بعد از یکدست شدن خمیر، وانیل را نیز اضافه کنید.
مرحله هفتم: خمیر شیرینی نازک قزوینی را ورز دهید
بعد از اضافه کردن تمام مواد به آرد، اگر باز هم مقداری از آرد باقی ماند آن را به همراه خمیر مایه به عمل آمده به خمیر اضافه کنید و شروع به ورز دادن خمیر بکنید. ورز دادن خمیر مرحله مهم در تهیه خمیر انواع شیرینی و نان است. خمیر را باید تا جایی ورز دهید که یکدست شود و به دست نچسبد.
مرحله هشتم: خمیر شیرینی نازک پسته را استراحت دهید
وقتی که از ورز دادن کامل و مناسب خمیر مطمئن شدید، در ادامه طرز تهیه شیرینی نازک پستهای قزوین روی ظرفی که خمیر را در آن قرار دادید با پلاستیک بپوشانید و سپس برای یک تا دو ساعت در دمای محیط قرار دهید تا استراحت کند.
مرحله نهم: مواد میانی شیرینی نازک پستهای را آماده کنید
تا خمیر استراحت کند فرصت کافی برای درست کردن مواد میانی شیرینی نازک پسته قزوین دارید. درست کردن مواد میانی شیرینی زمان زیادی نمیبرد؛ فقط کافی است پودر پسته، پودر هل و جوز هندی را در یک ظرف بریزید و به خوبی با هم مخلوط کنید.
مرحله دهم: شیرینی نازک قزوینی را بپیچید
روی یک سطح صاف کمی آرد بپاشید و خمیری را که استراحت کرده است به صورت چند چانه، گرد کنید و سپس با وردنه روی سطح صاف آنها را پهن کنید. خمیر را تا جایی که میتوانید به صورت نازک باز کنید.
خمیر را به شکل مستطیل باز کنید. قطر خمیر شیرینی باید حداکثر ۳ میلیمتر باشد. سپس با مواد میانی شیرینی، روی کل خمیر از یک سر تا سر دیگر پر کنید و سپس خمیر را به همراه مواد میانی آن به صورت رول ببندید. بعد از آنکه رول شیرینی آماده شد آن را با یک چاقوی تیز به اندازه دلخواه برش دهید. این کار را تا تمام شدن تمام خمیر ادامه دهید.
مرحله یازدهم: رومال شیرینی نان نازک قزوین را آماده کنید
برای این که شیرینی نازک پستهای قزوینی شما خوش رنگتر باشد باید به وسیله زرده تخم مرغ و زعفران برای آن مایه رومال آماده کنید. تخم مرغ را با چنگال حسابی هم بزنید تا از حالت لختگی دربیاید. زعفران غلیظ دم کرده را به تخم مرغ زده شده اضافه کنید و با یک فرچه به زیر و روی رولهای شیرینی از همه طرف بمالید.
مرحله دوازدهم: رولهای شیرینی نازک قزوینی را در فر قرار دهید
فر را به مدت ۱۰ دقیقه با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود. روی سینی فر یک کاغذ روغنی پهن کنید و رولهای شیرینی نازک پستهای را با فاصله روی آن بچینید و سپس سینی را در فر قرار دهید. پخت شیرینی نازک قزوینی در فر حدود ده تا پانزده دقیقه زمان میبرد.
مرحله آخر: شیرینی نازک قزوینی را سرو کنید
شیرینی نازک قزوینی که در فر پخت آن را در ظرفی مناسب سرو کنید و با خلال پسته (طرز تهیه خلال پسته) یا خلال بادام و کنجد آن را تزیین کنید. این شیرینی لذیذ و کم شیرین قزوینی را با چای یا شربت برای پذیرایی از مهمانان سرو کنید.
نکات مهم در طبخ شیرینی نازک خوشمزه و مخصوص پستهای به سبک قزوینی
پودر پسته را هم میتوانید به صورت آماده خریداری کنید و هم در خانه به وسیله آسیاب کردن مغز پسته تازه و سالم تهیه کنید.
خامه را میتوانید از مواد اولیه شیرینی نازک قزوینی حذف کنید.
در هر مرحله از هم زدن خمیر شیرینی باید از دور تند همزن برقی استفاده کنید. استفاده از همزن دستی و یا چنگال کار را سخت میکند اما اگر از این وسایل استفاده میکنید حتما با سرعت بالا کار هم زدن را انجام دهید.
حتما مواد خمیر شیرینی نازک را به تدریج اضافه کنید و با یکدیگر مخلوط کنید.
برای آنکه مواد میانی شیرینی به خوبی روی خمیر بچسبد کمی با دست آن را روی خمیر فشار دهید.
گرم کردن فر قبل از پخت شیرینی در کیفیت نهایی آن تاثیر ویژه میگذارد.
حتما حواستان باشد که تخم مرغ و ماست قبل از استفاده در خمیر شیرینی نازک پستهای به دمای محیط رسیده باشد.
برای مواد میانی شیرینی میتوانید از پودر گردو یا پودر بادام نیز استفاده کنید.
برای آنکه بدانید مخمر به عمل آمده یا نه، کافی است بعد از ده دقیقه نگاهی به آن بیندازید. اگر اطراف مایع شروع به حباب زدن کرده باشد یعنی مخمر به عمل آمده و آماده استفاده است.
اگر به هر دلیلی امکان ورز دادن خمیر شیرینی را ندارید، آن را به دفعات متوالی به میز یا یک سطح سفت و صاف بکوبید.
قطر خمیرهای شیرینی نازک پسته باید خیلی نازک و حداکثر ۳ میلیمتر قطر باشند.
برای لوله کردن خمیر، حتما از گوشه خمیر شروع کنید تا مواد میانی از آن خارج نشوند. خمیر را طوری لوله کنید که درز خمیر در زیر قرار بگیرد.
فوت و فنهای خوشمزه شدن شیرینی نازک پسته قزوینی
چرا باید آرد کیک و شیرینی را حتما الک کرد؟
آرد را باید دو تا سه بار الک کنید. الک کردن آرد مرحله مهمی در درست کردن خمیر است. این کار باعث میشود تا ذرات آرد از هم جدا شوند و در نهایت بافت شیرینی تردتر خواهد شد.
شیرینی نازک را تا چه مدت میتوان نگه داشت؟
اگر شرایط نگهداری شیرینی نازک خوب باشد حدود سه هفته میتوانید آن را نگه دارید. شیرینیها را باید داخل یک ظرف دربدار چیده و در جایی خشک و خنک نگهداری کنید.
چرا شیرینی نازک قزوینی خشک میشود؟
شیرینی نازک پستهای اگر در معرض هوای آزاد قرار بگیرد خشک میشود. این شیرینی را حتما در ظرف دربدار نگه دارید و مراقب باشید درب ظرف باز نماند.