چراغ بی فروغ بازارچه دائمی صنایع دستی هرمزگان
بازارچه صنایع دستی و هنرهای سنتی هرمزگان حدود پنج ماه است که در معبد هندوها در بندرعباس راه اندازی شده است تا هم فرصتی باشد برای معرفی صنایع دستی استان و هم اشتغال زایی برای بانونان هنرمند هرمزگانی، اما این روزها رونق چندانی ندارد.
به گزارش خبرگزاری شبستان از بندرعباس، با توجه به اینكه امروزه سیاست دولت رونق و توسعه صنایع دستی برای ایجاد اشتغال پایدار در اجرای اقتصاد مقاومتی است، تحقق این هدف در گرو رونق بازار فروش محصولات صنایع دستی است.
۴۴ بانوی هنرمند در بازارچه دائمی صنایع دستی و هنرهای سنتی استان در معبد هندو های بندرعباس، دست ساختههای خود را در قالب ۲۱ غرفه عرضه کرده ند تا شاهد رونق گرفتن صنایع دستی استان باشیم اما این روزها بازار بی رونقی صنایع دستی را در این بازارچه می توان به وضوح مشاهده کرد.
ایجاد اشتغال، ارتقای توانمندی بانوان و معرفی هنرهای سنتی هرمزگان ازجمله هدف راه اندازی بازارچه دائمی صنایع دستی بود. در این بازارچه دست ساختههای بانوان استان شامل گلابتون دوزی، خوس دوزی، حصیر بافی، گرگوربافی، تور بافی و … عرضه شده است.
یکی از فعالان عرصه صنایع دستی می گوید: اگرچه این تولیدات كه حاصل فكر، ذوق، هنر و دست بانوان این استان است و بسیاری از اهل ذوق و هنر قدر آن را می دانند، اما در شرایط اقتصادی امروز كشور خریداری ندارد.
این فعال صنایع دستی می افزاید: نبود تبلیغات محیطی دركنار برپایی نمایشگاه های صنایع دستی و عدم آشنایی مردم و گردشگران با صنایع دستی هرمزگان را دلیل این بی رونقی می داند.
یکی دیگر از فروشندگان صنایع دستی می گوید: حضور كم رنگ مردم باعث دلسردی فعالان صنایع دستی می شود و انتظار می رود با انجام تبلیغات مناسب افراد بیشتری برای حضور و خرید صنایع دستی كه بخشی از میراث فرهنگی این سرزمین است اقدام كنند.
دیگر فعال صنایع دستی که غرفه فروش لباس های سنتی دارد می گوید: این روزها هیچ مشتری نداریم و پایین بودن توان خرید علاقه مندان به صنایع دستی و نبود حمایت مناسب از فعالان این بخش ازجمله مشكلات است.
فعال شدن بازار دائمی صنایع دستی در همه شهرستانهای هرمزگان
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان می گوید:نمایشگاه دائمی صنایع دستی و هنرهای سنتی در همه شهرستانهای استان راه اندازی میشود.
رضابرومند افزود: هرمزگان در چهار ماه ابتدای امسال در حوزه سرمایه گذاری در بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جزء سه استان برتر قرار گرفت.
بازار خارجی صنایعدستی هرمزگان و افزایش صادرات باید تقویت شود
در هرمزگان ۳۲ رشته از صنایعدستی رایج است که ۱۳ رشته آن خاص و ویژه این استان است، مانند رودوزی سنتی و گلابتوندوزی، حصیربافی رایجترین و معمولترین صنعت دستی هرمزگان است و توسط بیشتر دختران و زنان روستاهای میناب، بشاگرد، بندر لنگه و اطراف آن انجام میشود. به علت ماهیت سفارشی و خانگی بودن صنایعدستی هرمزگان، آماری از میزان دقیق تولید این کالاها وجود ندارد.
کار آفرین صنایع دستی می گوید: برای رونق بیشتر و افزایش درآمد زایی نیاز است که زمینه صادرات بیشتر صنایع دستی فراهم شود زیرا هنر دست صنعتگران هرمزگانی همیشه به صورت چمدانی و با حجم کم صادر شده است که جوابگوی نیاز استان نیست و باید زمینه افزایش صادرات به صورت انبوه در کشورهای همسایه فراهم شود.
مهمترین مشکلات تولیدکنندههای صنایعدستی هرمزگان
نبود بیمه و عدم برخورداری از تسهیلات ارزان قیمت و همچنین ورود بیرویه صنایعدستی خارجی، از عوامل بیرونقی و کم رونقی صنایعدستی در هرمزگان است.
ورود بی رویه کالاهای چینی بی کیفیت ارزان قیمت، بالا بودن قیمت مواد اولیه که به تبع آن قیمت کالا نیز افزایش می یابد، مشکلات بازاریابی و فقدان بازار فروش مناسب محصولات و عدم حمایت کافی ازجمله مشکلات فعالان صنایع دستی است که مسئولان باید هرچه زودتر در این زمینه چاره اندیشی کنند.
امید است با پویاسازی این صنایع، ظرفیتهای این بخش را در خدمت اشتغال و اقتصاد خانوارها درآورد. تاریخ هرمزگان نشان میدهد که هنرمندان این منطقه از ایران همواره در حوزه صنایعدستی حرفهای زیادی برای گفتن داشتهاند، بنابراین رونق صنایعدستی به اقتصاد خانوادهها و جامعه کمک خواهد کرد.