مهم‌ترین علل مرگ و میر ناشی از بیماری‌های غیرواگیر چیست؟

ارسال شده در ۲۷ خرداد ۱۴۰۲، توسط ایسنا

 یک پزشک گفت: چهار بیماری دیابت، فشارخون بالا، سرطان و بیماری‌های مزمن تنفسی به همراه چهار عامل خطر کم تحرکی، تغذیه ناسالم، مصرف الکل و دخانیات مهم‌ترین علل مرگ و میر ناشی از بیماری‌های غیرواگیر هستند.

دکتر فرنگیز عرب ، با اشاره به پدیده‌ شهرنشینی و صنعتی شدن جوامع که با تغییرات وسیع در سبک زندگی همراه است در کنار بهبود شاخص‌های  بهداشتی که سبب افزایش میزان امید به زندگی شده است، در حال حاضر  این  پدیده ها  از مهم‌ترین عوامل افزایش بار بیماری‌های غیرواگیر بوده‌اند.

وی ادامه داد: کلیدی‌ترین توصیه سازمان جهانی بهداشت این بود که برای پیشگیری و کنترل این بیماری‌ها می‌بایستی از نظام  مراقبت‌های اولیه بهداشتی بهره برد و برای موفقیت در این مسیر توصیه می شود نظام مراقبت‌های اولیه بهداشتی به سمت این بیماری‌ها جهت داده شده و به نحو شایسته‌ای تقویت شود.

عرب بیان کرد: طبق برنامه سازمان بهداشت جهانی تا سال ۲۰۲۵ باید ۲۵ درصد این مرگ و میرها کاهش یابد، به همین منظور برنامه پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر در ایران تدوین و ابلاغ شد.

وی خاطرنشان کرد: چهار بیماری دیابت، فشارخون بالا، سرطان و بیماری‌های مزمن تنفسی به همراه چهار عامل خطر کم تحرکی، تغذیه ناسالم، مصرف الکل و دخانیات مهم‌ترین علل مرگ و میر ناشی از بیماری‌های غیرواگیر هستند که احتمال مرگ ناشی از بیماری‌های غیر واگیر را افزایش می‌دهند.

عرب اضافه کرد: به همین دلیل سازمان جهانی بهداشت کنترل این بیماری‌ها و عوامل زمینه‌ساز آن‌ها را بعنوان هدف اصلی برای کاهش ۲۵ درصد مرگ و میر ناشی از بیماری‌های غیرواگیر تا سال ۲۰۲۵ تعیین کرده است و حال در زمینه جهت‌دهی و تقویت و ارتقای پاسخگویی مراقبت‌های بهداشتی در ادامه برنامه تحول ساختاری در نظام بهداشتی، در راستای مجموعه مداخلات اساسی پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت تدوین شده است.

این پزشک عنوان کرد: این برنامه در مراکز بهداشت و پایگاه‌های سلامت میزان احتمال خطر ۱۰ ساله بروز حوادث کشنده و غیرکشنده قلبی عروقی (مانند سکته‌های قلبی و مغزی) جمعیت هدف برنامه ( افراد ۳۰ سال به بالا) حتی در زمانی که علامت‌دار و بیمار نیستند تعیین می‌شود و متناسب با میزان احتمال به دست آمده اقداماتی برای پیشگیری از بروز بیماری یا عوارض آن صورت می‌پذیرد.

وی با اشاره به اینکه علاوه بر آن در زمینه سرطان‌ها (روده بزرگ، پستان و دهانه رحم) و آسم نیز اقداماتی در جهت تشخیص و مداخلات زودهنگام انجام می‌شود، در خصوص تفاوتی که این برنامه‌ها با اقدامات قبل نظام بهداشتی دارد، عنوان کرد: این‌بار افراد را قبل از بیمار شدن و با ارزیابی خطر در ابتدای بیماری تشخیص داده، اقدامات لازم را اعم از اقدامات آموزشی و مشاوره‌ای و مراقبتی و  داروئی به موقع در مورد وی به اجرا می‌گذارد تا مانع از بروز یا پیشرفت بیماری گردد. کلیه خدمات ارزیابی خطر ۴ بیماری فوق از سطح یک بهورز یا مراقب سلامت تا ارجاع به سطوح بالاتر و تخصصی صورت می گیرد.

 وی در پیایان گفت: انشاالله طی دهه آینده، گامی بلند و استوار در راستای حفظ و ارتقای سلامت هموطنان عزیزمان در حیطه کاهش مرگ زود هنگام ناشی از چهار بیماری غیرواگیر و چهار عامل خطر منتسب به آن‌ها برداریم.

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!