کاهش ۳.۷ درصدی موالید در کشور/ موالید در فرزندان سوم و چهارم افزایش یافته است

سرپرست مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت:

ارسال شده در ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲، توسط ایسنا

سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با بیان اینکه میزان موالید در کشور ۳.۷ درصد کاهش پیدا کرده است اما شیب کاهش کمتر بوده است؛ گفت: این موضوع نشان از تاثیر اجرای قانون جوانی جمعیت و فرهنگسازی دارد و می‌تواند سبب رهایی از سالخوردگی شود.

دکتر صابر جباری در نشست خبری به مناسبت آغاز هفته ملی جمعیت، گفت: بر اساس ارزیابی ستاد ملی جمعیت و سازمان بازرسی، وزارت بهداشت در اجرای قانون جوانی جمعیت وزارتخانه پیشرو است. ۹۵ درصد تکالیف خود در قانون را انجام دادیم و ۴ ماده قانونی به لحاظ اجرایی باقی مانده است که در حال تدوین و سایر تشریفات اداری است.

کاهش ۳.۷ درصدی میزان موالید در کشور

وی افزود: میزان موالید در کشور ۳.۷ درصد کاهش پیدا کرده است اما شیب کاهش کمتر بوده است که نشان از تاثیر اجرای قانون جوانی جمعیت و فرهنگسازی دارد و می‌تواند سبب رهایی از سالخوردگی شود.

میانگین سن زنان و مردان ایرانی در فرزندآوری

سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت ادامه داد: میانگین سن مادران در فرزندآوری ۲۷.۳ سال و پدران ۳۲ سال است. فاصله اولین فرزندآوری بعد از ازدواج زیاد است که توصیه ما این است که در دو سال اول ازدواج اقدام به فرزنداوری کنند؛ چراکه اگر به تاخیر افتد ممکن است مشکل ناباروری دیر تشخیص داده شده و درمان آن سخت‌تر شود. بیشترین میانگین سنی پدران در اولین فرزندآوری در استان تهران با ۳۴.۴ سال و کمترین در سیستان و بلوچستان با ۲۷.۱ سال است.

افزایش موالید در فرزندان سوم و چهارم

جباری ادامه داد: الگوی فرزندآوری در کشور به سمت تغییر است؛ میزان تولد فرزند اول و دوم کاهشی بوده است، اما شاهد افزایش موالید در فرزندان سوم (۲.۵ درصد) و چهارم (۱۵ درصد) هستیم و این نوید بخش این است که اگر در زمینه اقتصادی و فرهنگ سازی عمل کنیم، می‌توانیم جوانی جمعیت را حفظ کنیم.

روند کاهشی ازدواج در کشور

او تاکید کرد: در زمینه ازدواج سال قبل نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۳.۹ درصد کاهش داشتیم. میانگین سنی ازدواج در پسران ۲۸ سال و در دختران ۲۳.۵ سال است و به غیر از استان سیستان و بلوچستان در بقیه استان‌ها روند ازدواج کاهشی بوده است که به دلایل متعددی بستگی دارد.

وی درباره اعتبارات اجرای قانون جوانی جمعیت گفت: اعتبار مصوب جوانی جمعیت برای وزارت بهداشت در سال گذشته ۲.۳ همت (هزار میلیارد تومان) بوده اما هیچ بودجه‌ای تخصیص پیدا نکرده است.

جباری ادامه داد: ۲۲ تا ۲۳ میلیون زن در سن باروری یعنی سن ۱۵ تا ۴۹ سال داریم.

وی درباره اقدامات گروه مردمی نفس (نجات فرزندان سقط) گفت: گروه نفس با رویکرد مسئله محوری علت سقط را بررسی کرده و آن را رفع می‌کند. کسانی که قصد جدی سقط دارند بدون مراجعه به جایی در منزل سقط می‌کنند؛ اما عمده کسانی که با نیت سقط به مراکز بهداشتی مراجعه می‌کنند هم به دلیل مشکلات اقتصادی نیست بلکه بیشتر موضوعات فرهنگی مانند موضوع فاصله سنی بین فرزندان، نخواستن فرزند بیشتر و… است. ۶۰ درصد این افراد وقتی متوجه می‌شوند قتل نفس حرام است از سقط منصرف می‌شوند. در کل دنیا ۳۳ درصد بارداری‌ها ناخواسته است و این مختص کشور ما نیست و اگر مادری ناخواسته باردار شود خطایی مرتکب نشده است. گروه نفس سعی می‌کند اگر هم کسی به دلیل مسئله اقتصادی قصد سقط دارد با همکاری گروه‌های حمایتی این مشکل را رفع کند. ما به بحث گشت ارشاد جلوگیری از سقط اعتقاد نداریم.

وی افزود: عمده مسئله ما در فرزنداوری از فرزند دوم به سوم است. براساس پژوهش‌ها ایرانی‌ها فرزند دوست بوده و خواهان سه فرزند هستند. البته باید به مسائل اقتصادی هم فکر کرد اما نباید از مسائل فرهنگی غافل شد. در تمام دنیا سن ازدواج بالا رفته است و اگر فردی در سن بالا ازدواج کند و بخواهد بچه‌دار شود باید حمایت شود.

او تاکید کرد:  big family واژه مخصوص ما ایرانی‌ها است ولی ما در قاب تصویر آن را کم می‌بینیم که باید در این زمینه فرهنگسازی شود.

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!