هنگام تشویق کودکان، مراقبت این خط قرمزها باشید

ارسال شده در ۲۶ فروردین ۱۴۰۲، توسط ایرنا

تشویق کودکان از موثرترین راه‌های تربیتی است اگر که از روش‌های مناسب تشویق کودک استفاده شود زیرا تشویق نادرست کودک تاثیرات منفی زیادی بر او می‌گذارد.

تشویق کودکان یکی از بهترین راه‌های تربیت کودک، آموزش و اصلاح رفتار او است. والدین با تشویق درست و به موقع کودکان تاثیر مثبتی بر سلامت روان،تقویت رفتارهای مثبت،عزت نفس و آینده کودک می‌گذارند اما هر تشویقی موثر نیست بلکه تشویق نادرست می‌تواند کودک را پر توقع بار آورده و انگیزه درونی اولیه کودک برای انجام کار درست را متزلزل کند. در این بخش به شما والدین عزیز خواهیم گفت که حتی در تشویق کردن کودکان نیز مراقب باشید.

والدین در تشویق کودک باید از اشتباهات زیر بپرهیزند:

تشویق غیر واقعی

بسیاری از والدین همیشه از کودک خود تعریف کرده و کارهای او را با جملات اغراق امیز و غیر واقعی تشویق می‌کنند مثلا دائما می‌گویند، تو زیباترین و باهوش‌ترین بچه‌ای هستی که دیده‌ام…. تشویق غیر واقعی کودک سبب افزایش اعتماد به نفس کاذب کودک شده و سبب می‌شود کودک احساس خود بزرگ بینی کند. اینگونه کودک بعد از ورود به اجتماع به دلیل اعتماد به نفس کاذب خود را از همه برتر دانسته و هیچگاه برای بهتر شدن تلاشی نمی‌کند یا اینکه ممکن است متوجه افکار اشتباه خود شده و دچار دوگانگی و سر در گمی شود.

تشویق مقایسه‌ای

برخی والدین متاسفانه از مقایسه کردن برای تشویق فرزند خود استفاده می‌کنند یعنی عملکرد کودک را نسبت به دیگران می‌سنجند و او را تحسین و تشویق می‌کنند. این نوع تشویق بسیار اشتباه است زیرا کودک یاد می‌گیرد تنها خودش را با دیگران بسنجد و می‌آموزد که تنها کافیست نسبت به فرد خاصی بهتر عمل کرده و دیگر نیاز نیست تلاش خود را افزایش دهد.

تشویق مقایسه ای سبب می‌شود ذهن کودک رشد نکند و کودک نمی‌تواند قوه تخیل خود را با انجام کارهای بهتر و متفاوت تر پرورش دهد و خلاقیت او از بین می‌رود.

تشویق دروغین

بسیاری از والدین در تشویق کودک به او وعده‌های دروغین می‌دهند، وعده‌ها و قول‌هایی که هرگز به آنها عمل نمی‌کنند. اگر می‌خواهید تشویقتان موثر باشد و انگیزه‌ای در کودک برای انجام کارهای خوب ایجاد نماید، وقتی به فرزند خود وعده تشویق می‌دهید آن را درست در زمانی که قول داده‌اید و به همان شکلی که گفته‌اید عملی کنید. زیر پا گذاشتن وعده‌ خود هیچ نوع توجیهی نخواهد داشت.

تشویق کنایه آمیز

یکی دیگر از اشتباهاتی که والدین در تشویق کودکان مرتکب می‌شوند، مقایسه رفتار کنونی و گذشته آنهاست. اگر برای تشویق کارهای درست کودک رفتار اشتباه پیشین او را گوشزد کنید، باعث می‌شود کودک احساس شکست کرده و دریابد که هر چقدر هم تلاش کند باز هم کارهای اشتباه گذشته او جبران نمی‌شود پس از تشویق کنایه آمیز بپرهیزید و کودک را به خاطر انجام کار خوب تشویق کنید و درباره کار اشتباه او در گذشته چیزی نگویید.

تشویق کودکان به روش مادی

به گزارش وب گاه نمناک، برخی والدین تنها برای تشویق کودک از روش مادی و یا جایزه دادن استفاده می‌کنند. دادن جایزه و پاداش مادی می‌تواند در اصلاح رفتار کودکان موثر باشد اما اعمال کودک نباید به پاداش وابسته شود و پرتوقع و طلبکار پرورش یابد. تشویق بدون دقت و دادن جایزه و پاداش مادی به کودک امکان دارد به شکل رشوه درآید.

دیگر نکات مهم

در زمان تشویق کودکان به نکات زیر توجه کنید:

پاداش باید متناسب با عمل و رفتار کودک و به موقع و بلافاصله اعمال شود.

علت تشویق را برای کودک مشخص نمایید.

تشویق کودکان نباید برای دلخوشی باشد بلکه کار کودک باید واقعاً برازنده تشویق باشد.

تشویق باید به صورت همیشگی و برای هر کاری نباشد.

تشویق نباید زیاد بوده و از حد اعتدال تجاوز کند.

رفتار درست کودک را تحسین کنید اما هیچ گاه آن را آنقدر بزرگ نکنید تا در تلاش بعدی‌اش با شکست مواجه شد.

اگر واقعا نمی‌توانید به قولی که به کودک جهت تشویق می دهید عمل کنید، سعی کنید از تشویق های ساده استفاده کنید زمان و توانایی انجام ان را داشته باشید.

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!