ورزش زنان در ایران از عدالت جنسیتی تا رسیدن به برابری جنسیتی

ارسال شده در ۳ دی ۱۴۰۱، توسط ایرنا

 نایب رئیس کمیته ملی المپیک تاکید کرد در ورزش ایران ابتدا باید عدالت جنسیتی را ایجاد کرد تا در مرحله بعد به برابری جنسیتی برسیم.

سال گذشته بود که هیئت اجرایی کمیته بین‌المللی المپیک (IOC) از تصمیم خود برای ایجاد برابری جنسیتی در المپیک ۲۰۲۴ پاریس خبر داد و تاکید کرد تعداد زنان در بازی‌های ۲۰۲۴ پاریس با مردان برابر است؛ ۵۰درصد مردان و ۵۰درصد زنان.

اما این که در حوزه برابری جنسیتی در ورزش ایران چه اقداماتی صورت گرفته و آیا در رقابت‌های المپیک پیش‌رو، در کاروان ایران نیز می‌توان شاهد برابری جنسیتی بود، سوالی است که مهین فرهادی‌زاد نایب رئیس کمیته ملی المپیک پاسخ به آن، در گفت‌وگوی اختصاصی با ایران این‌طور پاسخ داد: بحث عدالت جنسیتی یکی از موضوعات مورد توجه کمیته‌های ملی المپیک در سراسر دنیاست. این درحالی است که کمیته ملی المپیک ایران در برخی شاخص‌ها در این زمینه، بسیار جلوتر از کمیته بین‌المللی المپیک و شورای المپیک آسیاست. در جلسه‌ای که یک‌ماه پیش از طرف شورای المپیک آسیا در بحرین برگزار شد، طرح جانشین‌پروری از سوی ایران مطرح شد و بسیار مورد استقبال قرار گرفت تا جایی که این طرح به‌عنوان یکی از برنامه‌های ویژه روی سایت شورای المپیک آسیا و کمیته ملی المپیک قرار گرفت.

طرح جانشین‌پروری از جمله طرح‌های در دست اجرای کمیسیون زن و ورزش کمیته ملی المپیک ایران است. در همین راستا نخستین دوره آموزشی مدیریت و رهبری زنان (جانشین پروری) روز یکشنبه۲۷ آذرماه برگزار شد. این دوره آموزشی در حالی با هدف ورود زنان ورزشکار به حوزه‌های کاری و مدیریتی آغاز به کار کرد که فرهادی‌زاد تاکید دارد نمی‌توان گفت شرایط ورود همه زنان ورزشکار بعد از پایان دوره ورزش حرفه‌ای‌شان به عرصه کاری فراهم خواهد شد.

وی گفت: ما در آغاز این راه هستیم و در واقع یک وظیفه برای خود تعریف کرده‌ایم که باید به ورزشکاران زن در مراحل بعد از پایان دوره ورزشی‌شان هم کمک کنیم. نکته قابل توجه این‌که ما شاخص‌هایی را مد نظر داریم که از طریق آن، عدالت جنسیتی مورد بررسی قرار می‌گیرد. شاخص‌هایی همانند این‌که عدالت حضور ورزشکاران و مربیان زن و مرد در عرصه‌های مختلف رعایت شود. بعد از انقلاب اسلامی و از آن‌جا که زنان خود اداره‌کننده فضای ورزشی‌شان بودند، نسبت به تربیت مربیان، داوران و مدیران زن در حوزه‌های مختلف کارکردهای زیادی داشتیم و امروز شاهد حضور نایب رئیسان زنی در فدراسیون‌های ورزشی هستیم که فعالیت‌های ورزش زنان در حوزه‌های مختلف را مدیریت می‌کنند.

فرهادی‌زاده ادامه داد: در حال حاضر تمام تیم‌های ورزشی زنان توسط مربیان زن هدایت می‌شود؛ تمام مسابقات ورزشی زنان از طریق داوران زن قضاوت می‌شود. ما در حال حاضر عکاسان و خبرنگاران زنی داریم که به‌صورت تخصصی اخبار و مسابقات ورزشی زنان را پوشش می‌دهند. این درحالی است که در گذشته مجبور بودیم خودمان خبر را بنویسیم و به دست روزنامه‌ها برسانیم.

رئیس کمیسیون زن و ورزش گفت: ما در برخی موارد اما باید تلاش بیشتری کنیم. این مسئله باعث افزایش تعداد ورزشکاران زن در رشته‌های مختلف خواهد شد. امروز زنان ورزشکار ما در ۱۳۰ رشته ورزشی در عرصه بین‌المللی حضور دارند.

فرهادی‌زاده درحالی از برنامه‌های ورزش ایران برای رسیدن به عدالت جنسیتی صحبت کرد که تاکید کمیته بین‌المللی المپیک بر برابری جنسینی است. وی در تشریح این موضوع گفت: ما هر دو مبحث داریم. این درحالی است که تاکید شورای المپیک آسیا بر عدالت جنسیتی درخصوص ورزشکاران زن آسیایی است. کمیته بین‌المللی المپیک اما بر برابری جنسیتی در همه زمینه‌ها تاکید دارد. اما ما با توجه به شرایط کنونی ورزش زنان، نیاز به کار بسیار بیشتری در این حوزه داریم. در حال حاضر مردان در همه رشته‌ها فعال هستند این درحالی است که در برخی رشته‌های ورزشی در حوزه زنان در ایران هنوز کاری انجام نشده است. پس با این حساب برابری جنسیتی درحال حاضر به کار ما نمی‌آید. ابتدا باید عدالت جنسیتی را ایجاد کنیم تا در مرحله بعد به برابری جنسیتی برسیم.

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!