خورش بزقرمه کرمانی
خورش بزقرمه یکی از انواع خورش های محلی و اصیل ایرانی است که اصل آن متعلق به شهر زیبای کرمان می باشد و در این شهر به عنوان یکی از غذا های محبوب و شناخته شده در بین مردم محسوب می شود. این غذای لذیذ و خوشمزه علاوه بر طعم و مزه بسیار خوب و منحصر به فردی که دارد به دلیل مواد اولیه ای که در آن استفاده می شود نیز بسیار سالم و مقوی بوده و همین امر نیز یکی از دلایل محبوبیت این غذاست.
مواد لازم
گوشت گوسفندی چربی دار ۳۰۰ گرم
پیاز ۱ عدد بزرگ
سیب زمینی ۱ عدد متوسسط
نخود ۱ پیمانه
کشک پاستوریزه ۲ قاشق غذاخوری
نعنا خشک ۲ قاشق غذا خوری
سیر ۴ حبه
نمک و فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
دنبه گوسفندی ۱ قاشق غذا خوری
زعفران دم کرده به مقدار لازم
ابتدا از روز قبل نخود ها را با آب سرد طی چندین مرحله بشویید و بعد ظرفی برداشته و داخل آن مقداری آب بریزید و به آن نخود شسته شده را اضافه کنید و 24 ساعتی به آن زمان دهید تا نخود ها در این مدت خیس بخورند و آماده شوند.
پیاز و سیر ها را با آب بشویید و پوست آن ها را بگیرید و بعد پیاز را به شکل نگینی و ریز و یکدست خرد کنید و سیر ها را هم به شکل ساطوری شده و ریز ریز خرد کنید و کنار بگذارید. قابلمه ای برداشته و داخل آن کمی روغن مایع به همراه دنبه گوسفندی بریزید و آن را روی حرارت گاز قرار دهید و زمان دهید تا روغن مقداری گرم و آماده شود و دنبه گوسفندی نیز به آرامی با حرارت ملایم داخل روغن آب شود و بعد به آن پیاز را اضافه کنید و آن را مقداری تفت دهید تا سبک و شفاف شود سپس به آن سیر های ساطوری شده را نیز اضافه کنید و آن ها را هم چند دقیقه ای با پیاز تفت دهید و بعد به آن ها کمی زردچوبه هم اضافه کرده و آن را نیز ۱ دقیقه ای با مواد تفت دهید تا عطر زردچوبه هم بلند شود.
پس از تفت دادن مواد با یکدیگر تکه های گوشت را نیز کمی با آب سرد بشویید و سپس آن ها را به قابلمه اضافه کنید مقداری دو طرف آن ها را با پیاز و سیر تفت دهید و سرخ کنید و بعد نخود ها را نیز آبکش کنید و به گوشت و پیاز اضافه کنید و در آخر هم به مواد مقداری آب جوشیده شده را نیز در حدی که کمی روی مواد را بپوشانند به قابلمه اضافه کنید سپس درب قابلمه را بگذارید و به مواد ۳ ساعتی زمان دهید تا در این مدت مواد در کنار یکدیگر به آرامی با حرارت ملایم و کم و با درب بسته پخته و آماده شوند. بعد از گذشت زمان مورد نظر سیب زمینی را نیز با آب بشویید و پوست آن را بگیرید و آن را به ۴ قسمت برش دهید و خرد کنید و سپس آن را به همراه مقداری نمک به قابلمه اضافه کنید و مجدد درب قابلمه را برای ۱ ساعت دیگر قرار دهید و به مواد زمان دهید تا کاملاً با درب بسته و حرارت ملایم پخته و آماده شوند.
داخل ماهیتابه ای جدا مقداری روغن بریزید و آن را روی حرارت ملایم گاز قرار دهید و زمان دهید تا روغن کمی گرم و آماده شود و بعد به آن نعنا خشک را اضافه کنید و چند ثانیه ای نعنا را با حرارت ملایم و کم سرخ کنید سپس آن را از روی حرارت برداشته و کنار بگذارید. بعد از گذشت زمان مورد نظر و پخت مواد در کنار یکدیگر قابلمه را از روی حرارت برداشته و مواد آن را داخل ظرفی جدا به همراه آب خورش بریزید و سپس تمامی آن ها را با یکدیگر به وسیله گوشکوب له و پوره کنید تا کاملاً یکدست و آماده شوند و بعد مواد را به ماهیتابه ای که در آن نعنا داغ را تهیه کرده بودید اضافه کنید و خوب آن ها را با نعنا داغ نیز مخلوط و ترکیب کنید. در آخر نیز نوبت اضافه کردن کشک به مواد است پس آن را نیز با مقداری آب جوش رقیق کنید سپس آن را به مواد اضافه کنید و مجدد تمامی مواد را به همراه کشک با یکدیگر ترکیب کنید و هم بزنید و بعد از گذشت 1 الی 2 دقیقه دیگر نیز خورش خوشمزه شما آماده سرو است آن را بلافاصله از روی حرارت برداشته و کنار بگذارید و داخل ظرف مورد نظر خود سرو کنید و از خوردن آن نیز لذت ببرید. نوش جان
نکات کلیدی در تهیه خورش بزقرمه خوشمزه و مجلسی
اضافه کردن دنبه به این غذا کاملاً سلیقه ای بوده و در صورت دلخواه می توانید آن را از این دستور حذف کنید.
در صورت تمایل می توانید به جای گوشت گوسفندی از گوشت بزغاله نیز برای تهیه این غذا استفاده کنید.
در صورت تمایل می توانید از مقداری پیاز داغ و سیر داغ و نعنا داغ اضافی برای تزیین روی خورش بزقرمه استفاده کنید.