بومی‌سازی درمان‌های پیشرفته ناباروری/بانک تخمدان رویان برای کمک به حفظ باروری مبتلایان به سرطان

ارسال شده در ۱ مرداد ۱۴۰۱

رئیس پژوهشکده علوم تولید مثل پژوهشگاه رویان گفت: سعی شده است که روش‌های تشخیصی و درمان‌های پیشرفته ناباروری متناسب با دانش روز دنیا، در داخل کشور بومی‌سازی و پیاده‌سازی شود.

در آستانه چهل و دومین سالگرد تأسیس جهاد دانشگاهی، دکتر الهام امیرچقماقی، رییس پژوهشکده علوم تولیدمثل پژوهشگاه رویان دستاوردهای مهم این پژوهشگاه در زمینه بومی‌سازی درمان‌های پیشرفته ناباروری و همچنین فعالیت‌های صورت‌گرفته برای کمک به حفظ باروری مبتلایان به سرطان را تشریح کرد.

دکتر امیرچقماقی اظهار کرد: پژوهشکده علوم تولید مثل پژوهشگاه رویان که یکی از ۳ پژوهشکده پژوهشگاه رویان است در زمینه علوم تولید مثل فعالیت می‌کند. ‌تاریخچه این پژوهشکده به زمان تاسیس پژوهشگاه رویان بازمی‌گردد. زمانی‌که زنده‌یاد دکتر کاظمی آشتیانی به همراه تیمی از متخصصین بالینی، جنین‌شناس و متخصصین ژنتیک به منظور بومی‌سازی دانش درمان‌های پیشرفته ناباروری مرکز رویان را تاسیس کردند و گروه‌های پژوهشی مرتبط با پزشکی تولیدمثل آغاز به فعالیت کردند.

وی افزود: در حال حاضر پژوهشکده علوم تولید مثل رویان دارای ۶ گروه پژوهشی ناباروری زنان، گروه پژوهشی ناباروری مردان، گروه پژوهشی جنین شناسی و گروه پژوهشی ژنتیک ناباروری ، گروه پژوهشی تصویربرداری تولید مثل و گروه پژوهشی اخلاق و حقوق پزشکی است. فعالیت‌های پژوهشکده علوم تولید مثل پاسخگویی و کمک به رفع چالش‌های بخش درمان ناباروری است و تلاش می‌شود در این پژوهشکده تحقیقات کاربردی انجام شود. در راستای اینکه بیش از پیش به چالش‌های بخش درمان ناباروری توجه شود، چندین کارگروه بین رشته‌ای در پژوهشکده علوم تولید مثل شکل گرفته اند که موضوع این کارگروه‌ها مشکلات و چالش‌های درمان ناباروری است. این کارگروه‌ها عبارتند از کارگروه سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCO  که یک اختلال نسبتا شایع در خانم‌ها است، کارگروه نارسایی زودرس تخمدان یا POF که مربوط به نارسایی زودرس تخمدان است، کارگروه اندومتریوز  که یک بیماری نسبتا شایع میان خانم‌ها در سنین باروری است، کارگروه انکوفرتیلیتی (oncofertility) یا حفظ باروری در بیماران سرطانی، کارگروه آندرولوژی در زمینه ناباروری مردان و کارگروه شکست مکرر لانه‌گزینی که مربوط به زوج‌هایی است که چندین سیکل درمان پیشرفته ناباروری و انتقال جنین با کیفیت مناسب داشته اند ولی بارداری اتفاق نمی افتد.

عضو هیات علمی گروه پژوهشی ناباروری زنان پژوهشگاه رویان با اشاره به خدمات درمان ناباروری در پژوهشگاه رویان گفت: در پژوهشگاه رویان سعی شده است که روش‌های تشخیصی و درمان‌های پیشرفته ناباروری متناسب با دانش روز دنیا در داخل کشور بومی‌سازی و پیاده‌سازی شود. نتایج این همراهی‌ها نیز مقالات چاپ‌شده در رویان است که چه در سطح ملی و چه در سطح بین‌المللی به یافته‌های این مقالات استناد شده است.

بومی‌سازی درمان‌های پیشرفته ناباروری/بانک تخمدان رویان برای کمک به حفظ باروری مبتلایان به سرطاندکتر امیرچقماقی در خصوص پژوهش‌های انجام گرفته در پژوهشگاه رویان گفت: در روش‌های کمک باروری (ART)، نه تنها سیکل‌های درمانی دارای اهمیت هستند، بلکه یک سری ملزومات آزمایشگاهی هم در این سیکل‌ها مورد نیاز هستند که در زمینه تولید محیط انجماد و ذوب تخمک و جنین انسانی، اعضای هیات علمی گروه جنین شناسی در قالب یک طرح فناورانه، تجربه و دانش خود را استفاده کرده و به تولید این محیط‌های مورد استفاده در آزمایشگاه جنین‌شناسی بالینی دست پیدا کرده‌اند. 

رییس پژوهشکده علوم تولیدمثل پژوهشگاه رویان با بیان اینکه همواره در رویان سعی شده که هم با سایر مراکز در سطح کشور و هم مراکز مرتبط در منطقه و جهان همکاری شود، افزود: در کنگره بین‌المللی رویان نیز همواره محققین و متخصصین  از سراسر دنیا که در رشته‌های مربوط به پزشکی تولید مثل صاحب نظر هستند، به عنوان سخنران دعوت می‌شوند.

عضو تیم تخصصی مرکز خدمات درمان ناباروری رویان با اشاره به فعالیت بانک تخمدان انسانی در پژوهشگاه رویان عنوان کرد: در دنیا با پیشرفت‌های صورت‌گرفته در درمان سرطان، امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان افزایش پیدا کرده است که یکی از جنبه‌های آن حفظ باروری در این بیماران است؛ چرا که داروهای شیمی‌درمانی و مداخلات پرتو درمانی می‌توانند در فعالیت تخمدان‌ها در خانم‌ها تاثیر منفی بگذارند و در واقع حفظ باروری در خانمی که به سرطان مبتلا می‌شود، حائز اهمیت است. چندین روش شامل انجماد جنین، تخمک و بافت تخمدان برای حفظ باروری در خانم‌ها مطرح است که بر اساس شرایط بیمار مبتلا، مورد استفاده قرار می‌گیرند. در صورتی که بدلیل نوع سرطان و فوریت درمان آن یا سن و شرایط بیمار، امکان فریز جنین یا تخمک وجود نداشته باشد، بافت تخمدان بیمار حفظ می‌شود تا پس از دریافت درمان‌های مرتبط با سرطان و بهبودی، از این بافت برای او استفاده شود. بر این اساس، بانک تخمدان انسانی در پژوهشگاه رویان از سال ۱۳۹۲ آغاز به کار کرد.

دکتر امیرچقماقی در ادامه با اشاره به ۴ دهه فعالیت جهاد دانشگاهی در زمینه علوم پزشکی گفت: جهاد دانشگاهی در این چند دهه، در زمینه‌ علوم مختلفی فعالیت کرده است که در زمینه علوم پزشکی، در مواردی که چالش جامعه و کشور بوده، به این حوزه ورود پیدا کرده است‌. جهاد دانشگاهی در سال ۱۳۷۰ با تاسیس پژوهشگاه رویان و سپس پژوهشگاه ابن‌سینا در زمینه ناباروری فعالیت کرد و در گسترش مراکز درمان ناباروری در کشور سهیم بوده است. این نهاد با تاسیس پژوهشکده سرطان معتمد به خوبی در زمینه تشخیص زودهنگام سرطان (پستان) و درمان‌های مرتبط با آن فعالیت داشته است. در سایر زمینه‌های علوم پزشکی نظیر دندان‌پزشکی و آزمایشگاه‌های تشخیص طبی نیز بعضی واحدهای جهاد دانشگاهی فعالیت دارند. نقطه قوت جهاد دانشگاهی این است که در مواقعی که در جامعه چالش ایجاد شده، وارد عمل شده است که نمونه اخیر آن، پاندمی کووید-۱۹ بود.

رییس پژوهشکده علوم تولیدمثل پژوهشگاه رویان خاطر نشان کرد: یکی از ویژگی‌هایی که در جهاد دانشگاهی وجود دارد، تعاملی است که با سایر مراکز و دانشگاه‌ها و مؤسسه‌های پژوهشی وجود دارد و با افرادی که نوآور و صاحب ایده هستند، همکاری می‌شود. در پژوهشگاه رویان نیز همواره ایده‌های نوآورانه و مساله‌محور و درخواست‌های همکاری مشترک، مورد توجه قرار می‌گیرند. مراکز رشد جهاد دانشگاهی نیز یکی از نمونه‌های این زیست‌بوم است. این مراکز  رشد، پتانسیل خوبی دارند تا از هسته‌های فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان حمایت کنند تا بتوانند به خوبی به فعالیت خود ادامه دهند.

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!