سماق پلو مجلسی
سماق پلو یکی از انواع غذا های سنتی و مجلسی ایرانی است که می توانید هم با گوشت و هم با مرغ نیز آن را آماده کنید. نکته ای که در خصوص این غذا وجود دارد آن است که این غذا دارای دستور های بسیار متنوعی در سراسر کشور بوده و به دلیل استفاده از سماق در آن به عنوان یکی از مواد اصلی و سازنده این غذا، دارای خواص زیادی مثل ضد سرطانی بودن و ویتامین c بالا و بسیاری خواص دیگر می باشد. در واقع طعم ترشی سماق در کنار مزه گوشت لذت خوردن این غذای اصیل و سنتی ایرانی را دو چندان می کند. جالب است بدانید که این غذا به دلیل شباهت های بسیاری که به کوبیده دارد یکی از رقیب های اصلی و سرسخت آن نیز شمرده می شود.
مواد لازم
برنج ۴ پیمانه
گوشت چرخ کرده ۳۰۰ گرم
پیاز ۱ عدد متوسط
سماق به مقدار لازم
پودر لبو ۱ قاشق چایی خوری
زعفران آب کرده ۴ قاشق غذا خوری
نمک و فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
روغن به مقدار لازم
سیب زمینی ۱ عدد بزرگ
طرز تهیه
مرحله اول: آماده سازی برنج
ابتدا برنج خود را درون ظرفی بریزید و بعد آن را ۳ الی ۴ بار با آب سرد به خوبی و آرامی بشویید و آبکشی کنید و بعد از آبکشی و شستن برنج داخل ظرف مقداری آب بریزید و به آن کمی نمک اضافه کنید در حدی که آب آن مقداری شور مزه باشد و هم بزنید و سه ساعت به برنج خود فرصت دهید تا داخل این آب به خوبی خیس بخورد و آماده شود.
مرحله دوم: آماده سازی گوشت
گوشت چرخ کرده خود را داخل ظرفی بریزید و بعد پیاز را با آب به خوبی بشویید و پوست بگیرید و آن را رنده کنید و آب پیاز رنده کرده را بگیرید و به گوشت چرخ کرده خود درون ظرف اضافه کنید و بعد به آن ها مقداری نمک و فلفل سیاه و زردچوبه و ۲ قاشق غذا خوری سماق اضافه کنید و بعد آن ها را با دست خود چند دقیقه ای ورز دهید تا حالت چسبنده شود و بعد مقداری از آن را برداشته و دست خود را خیس کنید و با دست خیس به آن شکل قلقلی شده بدهید و تمام گوشت را به همین شکل و شیوه قلقلی کنید و بعد آن را به مدت ۱ ساعت درون یخچال با درب بسته استراحت بدهید و بعد ماهیتابه ای برداشته و مقداری روغن داخل ماهیتابه بریزید و آن را روی شعله گاز قرار دهید تا کمی روغن گرم شود و بعد گوشت های قلقلی شده را درون روغن داغ بریزید و کمی تفت دهید در حدی که فقط مقداری رنگ آن ها تغییر کند زیرا پخت گوشت ها در لابه لای برنج اتفاق می افتد. بعد از آن که گوشت ها مقداری تغییر رنگ دادند قبل از آن که حرارت زیر آن ها را خاموش کنید زعفران آب کرده را هم به آن ها اضافه کنید و خوب با گوشت ها مخلوط کنید و هم بزنید و زمان دهید تا زعفران نیز به خوبی به خورد گوشت برود و بعد آن ها را از روی حرارت برداشته و کنار بگذارید.
مرحله سوم: آماده سازی پودر لبو و پخت برنج
در این مرحله پودر لبو را نیز درون لیوانی بریزید و بعد مقداری روی آن آب جوشیده شده بریزید و آن را روی بخار کتری قرار دهید تا کمی رنگ آن قوی تر شود سپس قابلمه ای برداشته و درون آن ۷ لیوان آب بریزید و آن را روی شعله گاز قرار دهید تا آب شروع به جوشیدن کند و بعد ۳ قاشق چایی خوری نمک اضافه کنید و برنجی را هم که درون آب قرار داده و خیس خورده بود را برداشته و آبی که در آن برنج خیس خورده بود را دور بریزید و برنج را به آب جوشیده درون قابلمه اضافه کنید و حرارت آن را زیاد کنید و در طی پخت کف هایی که روی آب جمع می شوند را نیز جمع کنید و دور بریزید و بعد از گذشت تقریباً ۱۰ دقیقه که این بستگی به نوع برنجی دارد که شما آن را می پزید باید یکی از دانه ها را برداشته و بررسی کنید که سطح روی آن نرم و داخل آن کمی سفت باشد و با انگشت به راحتی از وسط نصف شود، آن زمان وقت آبکش کردن برنج شماست پس آن را آبکش کنید و برنج را کمی با آب سرد بشویید.
مرحله چهارم: اضافه کردن مواد به یکدیگر
حالا روغنی که در آن گوشت را به همراه زعفران تفت داده بودید را برداشته و کف قابلمه خود بریزید و سیب زمینی را نیز بشویید و پوست گرفته و آن را به شکل حلقه ای برش دهید و قابلمه را روی شعله گاز قرار دهید و کمی که روغن داغ شد حلقه های سیب زمینی را کف قابلمه خود بچینید و سپس در آن مقداری از برنجی که پخته بودید را به همراه مقداری گوشت و ۲ قاشق غذا خوری سماق بریزید و مقداری آز آب لبویی که تهیه کرده بودید را نیز به مواد اضافه کنید و به همین شکل لایه لایه برنج و مواد را پر کنید و بعد شعله را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید تا برای مدت حدوداً ۴۵ دقیقه دم بکشد و سماق پلوی خوشمزه شما آماده سرو شود پس از آن هم غذای شما آماده است میل کنید و لذت ببرید. نوش جان
نکات کلیدی در تهیه سماق پلو مجلسی
در صورت منع مصرف گوشت می توانید این غذای بسیار خوشمزه را با مرغ ریش ریش شده نیز تهیه کنید.
لذت خوردن این غذا در کنار گوجه و فلفل کبابی شده دو چندان می شود.
بهتر است برنجی که در کنار این غذا سرو می شود برنج ایرانی باشد.
برخی این غذای بسیار خوشمزه را با کباب تابه ای نیز به جای گوشت قلقلی شده سرو می کنند.
زیادی پختن برنج داخل آب باعث شفته شدن آن هنگام پخت نهایی می شود.