ابتکار: زنان ایرانی گام‌های بلندی برای پیشرفت علم برداشته‌اند

ارسال شده در ۱۶ مرداد ۱۴۰۰، توسط ایرنا

معصومه ابتکار با تاکید بر اینکه زنان ایرانی گام‌های بلندی برای پیشرفت علم و زمینه‌های گوناگون تحصیلی برداشته‌اند، گفت: آنها نه تنها موجب تعالی و رشد جسمی و روحی خود بلکه باعث تعالی جامعه‌ خود نیز می‌شوند.

ابتکار در مراسم «بزرگداشت مرحوم پروفسور مریم میرزاخانی (زنان و علم) و برگزاری اولین مسابقات دانشجویان ریاضی دانشگاه تکنولوژی برونئی دارالسلام» که در محل دانشگاه مذکور برگزار شد، ضمن تشکر و قدردانی از برگذارکنندگان این مراسم بخصوص حمیرا ریگی سفیر ایران در برونئی، اظهار داشت: زنان ایرانی گام‌های بلندی در جهت پیشرفت علم و زمینه‌های گوناگون تحصیلی برداشته‌اند.

وی ادامه داد: زنان ایرانی حدود ۵۰ درصد از دانشجویان در دانشگاه‌های کشور را در بر گرفته‌اند. ۶۰ درصد از داوطلبانی که از طریق کنکور سراسری در دانشگاه‌ها پذیرفته می‌شوند، بانوان هستند و حدود ۳۰ درصد از اساتید و هیات علمی دانشگاه‌ها را بانوان تشکیل می‌دهند.

ابتکار خاطرنشان کرد: همچنین ما شاهد رشد قابل توجهی در تعداد بانوان فعال در حوزه‌ تحقیقات و بخصوص در شرکت‌های دانش بنیان هستیم و دولت در حال حمایت از آنهاست؛ شاهد مدعای این پیشرفت همین بس که حدود ۲۲ درصد از افرادی که در این شرکت‌های دانش بنیان مشغول به فعالیت هستند زنان هستند.

ایشان با یادآوری اینکه این روندی مهم پس از انقلاب اسلامی ایران است، تصریح کرد: این فرصت گرانبها در اختیار بانوان قرار گرفته است و ما شاهد حضور آنها در زمینه‌های گوناگون علمی هستیم.

وی افزود: در حال حاضر، حدود ۳۰ درصد از پزشکان و متخصصان ایرانی در حوزه‌های مختلف پزشکی را بانوان تشکیل می‌دهند و این تحولی عظیم است و نشان دهنده‌ منابع انسانی خارق‌العاده‌ای است که ما در ایران داریم.

به گفته ابتکار این خلاقیت و مشارکت نشانگر این موضوع است که زنان ایرانی علی‌رغم وضعیت اقتصادی دشواری که نتیجه‌ تحریم‌های اقتصادی ناعادلانه و شدیدی که بر ما تحمیل شده، ‌ همچنان در حال پیشرفت و حرکت رو به جلو هستند.

وی با اشاره به برگزاری همایشی ملی بزرگداشت مریم میرزاخانی و جشنواره‌ای مختص زنان و علم در ایران، اظهار داشت: چهارمین دور این جشنواره حدود یک ماه پیش در تهران برگزار شد و زنان در حوزه‌های گوناگون علمی در این جشنواره شرکت کردند. در طول برگزاری این جشنواره، رقابت ملی بسیار مهمی شکل گرفت و جوایزی به آنها تقدیم شد که این نشان دهنده‌ نقش مهمی‌ است که زنان در حال حاضر در جامعه ایفا می‌کنند.

ابتکار خاطرنشان کرد: تشکیل این همایش در برونئی دارالسلام و آنچه که ما در ایران در حال کار بر روی آن هستیم، الهام‌بخش بسیاری از زنان مسلمان در سرتاسر جهان و نشانگر نقش مهم زنان در جامعه‌ مدرن است و با وجود این نقش، آنها نه تنها موجب تعالی و رشد جسمی و روحی خود بلکه باعث تعالی جامعه‌ خود نیز می‌شوند. از نظر من، این حرکتی مهم است و برگزاری اینگونه همایش‌ها به افزایش اعتمادبه نفس دختران و زنان کمک خواهد کرد.

پروفسور میرزاخانی، نماینده و مظهر زنان خودساخته و سختکوش ایرانی

سفیر جمهوری اسلامی ایران در برونئی نیز در این مراسم ضمن تشکر از حضور مهمانان در همایش بزرگداشت مریم میرزاخانی، پس از قرائت شعر «بنی آدم اعضای یکدیگرند/که در آفرینش ز یک گوهرند» گفت: ایرانیان در کنار یونانیان و رومی ها در دوران باستان نقش مهمی در پیشرفت های علمی جهان داشتند و تاثیرگذاری آنها بر رشد علمی جهان غیرقابل انکار است.

حمیرا ریگی اهمیت علم آموزی در اسلام را یادآور شد و افزود: در دوره اسلامی، نیز ایرانیان نقش ویژه‌ای در ایجاد و توسعه مراکز علمی و فرهنگی در جهان داشتند و یحیی برمکی به عنوان یک ایرانی نقش مهمی در توسعه صنعت کاغذسازی و نوشتن در جهان اسلام داشت.

به گفته وی، خواجه نظام الملک در این دوران مدارس نظامیه را ایجاد کرد و توسعه داد که سعدی شاعر بزرگ قرن هفتم هجری یکی از دانش آموخته های این مدارس بود.

ریگی تصریح کرد: خواجه نصیرالدین طوسی نیز در این دوران نقش مهمی در پیشرفت تحقیقات و آموزش و شکوفایی علم نجوم داشت. همچنین عبدالله بن مقفع به عنوان یک ایرانی از ستاره های درخشان علم و ادبیات جهان است که کسی نقش وی را در پیشبرد علم جهان انکار نمی کند.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در برونئی افزود: ابونصرفارابی، ابوریحان بیرونی، حکیم عمر خیام، ابوعلی سینا، زکریای رازی، محمد ابن ابراهیم فزاری، محمد ابن موسی خوارزمی، بوزجانی، قیاس الدین جمشید کاشانی و پسران موسی بن شاکر خراسانی در زمینه های ریاضیات، نجوم، زمین شناسی و داروشناسی تاثیرات بی نظیری داشتند و همه جهان زکریای رازی کاشف الکل را به خوبی می شناسند. تاثیر دوبیتی های خیام، شاهنامه فردوسی، نصایح جهانی سعدی، مثنوی معنوی مولانای رومی و غزل های حافظ شیرازی بر ادبیات جهان غیرقابل انکار است.

ریگی افزود: ابتکار و خلاقیت استاد فرشچیان و رضا عباسی در مینیاتور و نقاشی رنگی نشاندهنده رشد هنر و نقاشی ایرانی است.

وی ادامه داد: پروفسور مریم میرزاخانی فقید نماینده و مظهر زنان خودساخته و سختکوش ایرانی و همچنین سمبل رشد دختران ایرانی در حوزه های علمی است.

ریگی افزود:‌ من سه هدف مهم از انتخاب پروفسور مریم میرزاخانی برای این همایش داشتم: یکی اینکه خواستم یادآوری کنم که مدیران حوزه های علمی جامعه باید از رشد علمی دختران و زنان حمایت کنند. دوم اینکه خواستم مسئولیت زنان به عنوان نیمی از جمعیت جهان را در ایجاد جهش علمی و تولید فرهنگ و علم را یادآوری کنم. هدف سوم هم این بود که به مقامات و مردم جامعه بگویم که توانمندسازی زنان به معنای تثبیت فرهنگ نوین اسلامی است.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در برونئی تصریح کرد:‌ پروفسور میرزاخانی به عنوان یک زن باهوش ایرانی مسلمان نشان داد که دختران مسلمان در صورت مورد توجه قرار گرفتن توان رسیدن به قله های علم جهان را دارند.

سفارت جمهوری اسلامی ایران در برونئی دارالسلام، مراسم بزرگداشت مرحوم پرفسور مریم میرزاخانی با عنوان(زنان و علم) و اولین دوره از مسابقات ریاضی  دانشجویی را با حضور جمع کثیری از دانشجویان، اساتید، مدیران دانشگاهی، ایرانیان مقیم و شاخصان، با هدف ارتقا همکاری های دانشگاهی و معرفی شایسته مشاهیر و دانشمندان ایرانی، در محل دانشگاه برونئی دارالسلام  برگزار کرد.

در حاشیه این مراسم، شرکت کنندگان از دو یادمان مشاهیر ایران(شامل بیست شخصیت علمی و فرهنگی ایرانی) که قرار است به همراه کتاب های نفیس ایران به کتابخانه این دانشگاه هدیه شود و پروژه های ریاضی دانشجویان، بازدید کردند. این مراسم، فرصت بسیار مغتنمی را فراهم کرد تا شخصیت های مسلمان ایرانی که پیش از این، در افکار عمومی این کشور به عنوان مشاهیر ایرانی شناخته نشده بودند، به طور موثری به مخاطبان این کشور معرفی شوند.

newsletter

عضویت در خبرنامه

زمانی که شماره جدید منتشر شد، ما شما را با خبر میکنیم!